onsdag den 19. juli 2017

Verificering af folks alder

I øjeblikket er en vietnameser efter befolkningsstatistikken ældste mand i Danmark, men der må advares mod at tage myndighedernes registrering af alder som udtryk for den absolutte sandhed.

Blandt danskerne er der i nyere tid ikke afsløret fejlregistrering af fødselsdagen, så som udgangspunkt kan godt regnes med de officielle oplysninger fra Danmarks Statistik indtil de enkelte personers fødsel er fundet i kirkebøgerne.

Helt anderledes forholder det sig med indvandrere til Danmark, i hvert fald dem indvandret siden 1965 fra lande uden for vores kulturkreds. Et godt eksempel på hvordan indvandrere kan ændre deres alder efter hvad er mest fordelagtigt ses i en aktuel sag med barnebrude, hvor deres alder først kan være sat i underkanten for at få særbehandling i henhold til FNs børnekonvention, men når de så efter reglerne skal adskilles fra deres ægtefælle, så ændres deres alder til at være 18 år:

http://www.bt.dk/danmark/ny-drejning-i-sagen-barnebrude-gav-falske-oplysninger


Ny drejning i sagen: Barnebrude gav falske oplysninger


Ekspert: Vores aldersundersøgelser er upræcise
Opstår der tvivl om en asylansøgers alder, kan de danske myndigheder få lavet en fysisk aldersundersøgelse af personen for at komme sandheden nærmere.
Men undersøgelsen, som blandt andet bygger på røntgenbilleder af tænder og hænder, er behæftet med så stor usikkerhed, at det ofte er umuligt at slå fast, om personen er 16 eller 18 år.
Det fortæller Niels Lynnerup, retsmediciner på Retsmedicinsk Institut i København, som udfører aldersundersøgelserne.
»Vi forsøger at anslå den biologiske alder ud fra vores undersøgelser af tænder og knogler. Den kan være behæftet med større eller mindre spænd. Vi angiver for eksempel 17-18 år eller 15-17 år som den mest sandsynlige alder og en usikkerhed på plus/minus 2-3 år,« siger Niels Lynnerup og understreger, at det er Udlændingestyrelsen, der fastsætter ansøgerens alder ud fra den fysiske undersøgelsen og sagens øvrige oplysninger.
»Det er biologi, og der er usikkerhed. Vi understreger hver gang, at det er et skøn og ikke et facit. Det er myndighedernes afgørelse, hvor man ender med at fastlægge den juridiske alder,« siger Niels Lynnerup.
Usikkerheden i undersøgelserne gør, at det kan være umuligt at efterprøve, om kvinderne i sagen om barnebrudene har ret, når de hævder, at de er 18 år og ikke 16 år, som først angivet.
Det fremgår desuden af Udlændingestyrelsens retningslinjer, at usikkerheden som hovedregel skal komme ansøgerne tilgode, hvis de afviger med et år. Det betyder i praksis, at en persons alder kan sættes til 18 år, hvis vedkommende selv hævder at være 18 år, mens aldersundersøgelsen viser 16-17 år.
Undersøgelserne bliver primært brugt i sager om uledsagede mindreårige asylansøgere.
I 2016 blev der truffet afgørelser om asylansøgeres alder i 932 sager. Heraf blev 712 mindreårige, svarende til 76 procent, efter en aldersundersøgelse vurderet til at være voksne.
Hvor mange barnebrude, der har fået foretaget en aldersundersøgelse, har det ikke været muligt for BT at få oplyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar