fredag den 23. februar 2024
Nina Rodevad, Aarhus 1918-2024
https://voresbrabrand.dk/brabrands-aeldste-nina-rodevad-er-doed-105-aar-gammel/
Her er du: Forside / Brabrand / Brabrands ældste, Nina Rodevad, er død 105 år gammel
Brabrands ældste, Nina Rodevad, er død 105 år gammel
9. FEBRUAR 2024 BY PETER FROM JACOBSEN
Billedet er fra 2018, hvor Vores Brabrand fotograferede Nina Rodevad i anledning af hendes 100 års fødselsdag. Forleden døde hun – 105 år, 5 måneder og 15 dage gammel.
Brabrands ældste, 105-årige Nina Rodevad, er død. Hun levede et begivenhedsrigt liv og oplevede blandt andet starten og afslutningen på 2. Verdenskrig på nærmeste hold i København. Mere end 70 år blev det til i Brabrand, hvor hun og hendes mand Hugo var kendt af mange.
”Jeg er så glad for at bo her i Brabrand”, udbrød Nina Rodevad som det første, næsten inden vi begyndte vores samtale. Det var i 2018, hvor Vores Brabrand interviewede Nina Rodevad i lejligheden på Voldbækvej i anledning af hendes 100 års fødselsdag. Du kan læse interviewet her.
Lørdag d. 27. januar sov Nina Rodevad stille ind, 105 år gammel. Hun blev mindet ved en sammenkomst i Brabrand Sognegård lørdag den 3. februar. Her fortalte hendes søn, Jens-Jørn Rodevad, blandt andet.
”Hun hed Kristine Dahl. Han hed Hugo Mariel Rodevad. Hun var jordmoder. Han var overmontør. I 1948 blev de gift. Det skulle foregå diskret, da Hugo havde været gift før. Der blev løst Kongebrev, og der blev lyst i Budolfi Kirke i Ålborg. Gudstjenesten blev den dag transmitteret i Danmarks Radio, så alle fik det at vide.
I 1950 flyttede de ind i huset på Lindeallé 2, nu Donsvej. De adopterede to drenge, det var Carsten og mig. Og i 1956 fik de en søn, Jan.
En hvidhåret, en rødhåret og en sorthåret. Der blev talt i Brabrand om hvordan det kunne lade sig gøre. Men Hugo havde altid svar på rede hånd: ”Vores postbud er rødhåret”.
Billedet er fra juleaften 2024, hvor Nina Rodevad, hendes søn Jens-Jørn Rodevad og hans kone Anna Sylvester-Hvid havde en hyggelig eftermiddag og aften til 22.00, “men så var hun også træt,” fortæller Jens-Jørn Rodevad.
Vores mor har haft mange navne. Først blev hun døbt Kristine Dahl. Som ung blev hun kaldt Nina. Vores drenge kaldte hende Nindjaen. Men her i Brabrand hed hun Fru Rodevad.
I august sidste år kom der et brev på fint papir. Hun spurgte mig: ”Hvem er det der skriver på så fint papir?” Det er Dronning Margrethe der har skrevet til dig, hun ønsker dig tillykke med de 105 år”.
”105 år det er da helt forkert, jeg er kun 100 år”.
”Ok mor jeg skriver til hende og får det rettet”.
Vi indgik et kompromis.
”Skal vi ikke sige, at du er ca. 100 år?”
Lørdag den 27. januar 2024 kl. ca. 7.00 sov vores mor stille ind. Hun blev 105 år, 5 måneder og 15 dage. Man kan vel sige: Godt gået Kristine. Godt gået Nina. Godt gået Nindja. Godt gået fru Rodevad.”
Læs også:
”Jeg har oplevet så meget og har ikke noget til gode”
FILED UNDER: BRABRAND, MENNESKER
TAGGED WITH: DØDSFALD, FPM, JENS-JØRN RODEVAD, NINA RODEVAD, VOLDBÆKVEJ
mandag den 12. februar 2024
Erna Aabech, Odense 1915 - 2023
• Erna Sofie Aabech, Hvenekilden, Seden, Odense, 25 sep 1915 - 15 dec 2023
https://doedsannoncering.dk/dodsannonce/erna-sofie-aabech_48930
Dødsannoncer
Annonce
Offentligtgjort i Fyens Stiftstidende d. 31. december 2023
http://www.hannet.dk/34635.html
pil pil
Johan Jørgen Grønlund Mosegaard
(1852-1903)
Maren Sophie Rasmussen
(1855-1939)
Lauritz Grønlund
(1887-1969)
Erna Sofie Grønlund
(1915-)
Familie
Erna Sofie Grønlund
Født: 25 Sep. 1915, Kongens Lyngby sogn, Sokkelund herred, Københavns amt
Dåb: 21 Nov. 1915, Kongens Lyngby sogn, Sokkelund herred, Københavns amt 1
Billede
Dåbsnotat:
Døbt i Præstegården under kirkens restaurering
Billede
Begivenheder i hendes liv:
• Folketælling, 5 Nov. 1930. 2 i forældrenes hushold Jernbane Allé 75, 1.th., København
• Folketælling, 5 Nov. 1940. 3 Kildemarksvej 54, 1.th., Næstved kommune
husmor, midlertidig fraværende [er sammen med sin mor på besøg hos hendes søskende Grete Kirsten og Mogens Palle] - hendes mand Leif Scharbau Aabech, premierløjtnant i hæren, født 23/7 1913 i Sorø - en husassistent
Billede
Kilder
1 Kgs. Lyngby kirkebog, KM 1913-1922 folio 192, opslag 166.
2 Arkivalieronline (www.sa.dk), opslag 231.
3 Arkivalieronline (www.sa.dk), opslag 204.
https://fyens.dk/odense/106-aarige-erna-kan-ikke-komme-paa-tur-selvom-politikerne-har-givet-penge-til-det-saa-gaar-hun-bare-i-seng-det-er-aergerligt
ODENSE
106-årige Erna kan ikke komme på tur, selvom politikerne har givet penge til det: - Så går hun bare i seng. Det er ærgerligt
1/2
Tage Aabech på besøg hos sin mor Erna Aabech på Plejecenter Hvenekilden. Han ærgrer sig over, at personalet ikke har ekstra tid til at aktivere moren, der med sine 106 år hurtigt falder hen, hvis hun ikke får tilbuddet. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Pengene er sat af i budgettet, men det kniber for byens plejehjem at kunne levere den ekstra tid og støtte til aktiviteter, som beboerne har ret til ifølge den genindførte klippekortsordning. Sygdom presser plejehjemmene.
09 feb. 2022 kl. 08:00
AA
Stine Jessen Jensen sjj@fyens.dk
Odense: En ekstra ugentlig halv time til en snak, til at komme til frisøren, ud at handle eller bare gå en tur i det fri. Kort og godt en hjælpende hånd til en særlig aktivitet, som beboerne på byens plejehjem selv kan bestemme, hvad skal være.
Så flotte var ambitionerne, da partierne bag budgettet for 2022 satte syv millioner kroner af til den såkaldte klippekortsordning, der betyder, at alle plejehjemsbeboere kan få en halv times hjælp om ugen til noget, de selv bestemmer.
Men corona-sygemeldinger er lige nu så stor en udfordring på mange af byens plejehjem, at de slet ikke kan tilbyde klippekortsordningen.
ARTIKLEN FORTSÆTTER EFTER ANNONCEN
Det oplever Tage Aabech, hvis gamle mor på 106 år bor på Plejecenter Hvenekilden i Seden.
- Hun kunne jo godt have glæde af at få hjælp til at gå en tur i byen for eksempel. Hvis hun ikke bliver tilbudt en aktivitet, så kommer hun ikke selv i tanke om det. Så går hun bare i seng. Det er ærgerligt, siger han.
Selv besøger han ofte sin mor, men her bruger de tiden på at tale sammen ansigt til ansigt.
- Det er jo det, jeg kan som pårørende. Tale om gamle dage og vise billederne af alle børnebørnene og oldebørnene. Den snak får vi ikke, hvis vi for eksempel tager ud for at handle, forklarer han.
2/2
Tage Aabech besøger ofte sin mor på Plejecenter Hvenekilden i Seden. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Tage Aabech har spurgt den lokale plejehjemsleder til klippekortsordningen og har fået svaret, at personalet pt er så udfordret af sygemeldinger, at det er umuligt at tilbyde den ekstra hjælp.
- Og det synes jeg bare, at politikerne skal vide, når de bryster sig af at have gjort noget godt for de gamle. Lige nu bliver klippekortsordningen slet ikke ført ud i livet, påpeger Tage Aabech.
Vurderer fra dag til dag
Leder af Hvenekilden Rikke Drejer bekræfter, at plejehjemmet er udfordret af sygemeldinger i disse uger og derfor ikke har mulighed for at tilbyde ekstra aktiviteter til beboerne.
- Det er lidt svært at forudsige hverdagen i den her tid. Det er fra dag til dag eller nogle gange fra time til time, vi har overblik over personalesituationen, så det gør det lidt svært at planlægge noget ekstraordinært, siger plejehjemslederen.
Og det er ikke kun på Plejecenter Hvenekilden, at personalet er udfordret af covid 19-sygemeldinger, oplyser ældrechef i Odense Kommune Margrethe Kusk Petersen.
Klippekortordningen
Ved budgetforliget 2022 bevilligede byrådet 7 millioner kroner til, at alle plejehjemsbeboere kunne få en halv times ugentlig hjælp til en aktivitet efter eget ønske.
Klippekortsordningen blev beskrevet således:
Ordningen indebærer, at plejehjemsbeboerne får det der svarer til ca. en halv times ekstra hjælp og støtte en gang om ugen.
Klippekortet skal anvendes til aktiviteter, der ligger ud over den eksisterende plejeindsats.
Hjælpen kan både anvendes til mindre aktiviteter eller spares op og anvendes til aktiviteter, der tager længere tid.
Det kan være aktiviteter på og uden for plejehjemmet.
På flere af byens plejehjem er så mange medarbejdere meldt syge på grund af corona, at man har måttet prioritere i opgaverne.
- Vi kan godt mærke smittesituationen lige nu, hvor vi helt aktuelt i dag (tirsdag, red.) har 229 fraværende i plejen (ud af cirka 3000 medarbejdere) relateret til covid 19. I den situation har vi fokus på at prioritere kræfterne der, hvor behovet er størst. Det foregår ude på den enkelte arbejdsplads, hvor vi flytter på opgaverne, så borgerne mærker det mindst muligt, forklarer ældrechefen.
- Aktiviteter er noget af det, der først rammes, når vi skal koncentrere os om det mest nødvendige. Det tror jeg også, at de fleste borgere har forståelse for, tilføjer hun.
De klip, som borgerne i disse uger ikke kan bruge på ekstra aktiviteter, har de mulighed for at spare op og bruge på et senere tidspunkt.
ANNONCE
Abonner på:
Opslag (Atom)