onsdag den 20. november 2013

Martin Jørgensen, Ikast-Brande 1908 -

http://aoib.dk/artikel/kommunens-%C3%A6ldste-bor-i-bording

Foto: Laila Kempel
Martin Jørgensen har levet det slæbsomme liv på landet, men kan på fredag fejre sin 105. fødselsdag og iøvrigt se frem til at skulle fejre jul for 106. gang

Kommunens ældste bor i Bording

105 ÅR | Martin Jørgensen fylder på fredag 105 år og glæder sig til at få besøg af borgmesteren, som han iøvrigt også stemte på

20. November 2013, 15:28
ÆLDSTE | Han er kommunens ældste og valgte i år at brevstemme og det på det samme parti som han altid har stemt på. Nemlig Venstre.
Første gang han stemte var vist dengang Stauning regerede på Christiansborg.

Martin Jørgensen fra Bording fylder på fredag 105 år og glæder sig til blandt andet at få besøg af borgmester Carsten Kissmeyer, der har meldt sin ankomst på grund af den halvrunde fødselsdag
- Og det er i alt fald ikke min skyld, hvis han ikke er borgmester efter 1. januar, siger Martin Jørgensen, der på trods af sin høje alder stadig nyder at følge med i, hvad der sker i samfundet.
Desværre kommer han ikke selv så langt omkring mere. Bentøjet er ikke, hvad det har været, så derfor erkender han, at han ikke længere kan køre bil eller rejse rundt i verden.
Faktisk er det 15 år siden, Martin Jørgensen afleverede sit kørekort fordi han mente, at det vist var på tide.
Fredagens fødselsar voksede op omkring Pårup og drev i mange år landbrug i Guldforhoved. Og det var på en tid, hvor der hverken var traktorer eller kartoffeloptager. Der var kun en ting at gøre og det med hesteforspænd og menneskelig muskelkraft.
I 1974 solgte Martin og hustruen Johanne gården og byggede nyt hus i Bording. Desværre nåede Johanne aldrig med. Hun døde umiddelbart før parret skulle flytte ind. Martin havde hele tiden haft planer om, at når han ikke længere var bundet op på sit landbrug, så ville han ud at se verden og er kommet langt omkring. Fra alle de skandinaviske lande til både Marokko og Tunesien og Rusland. Han mødte skam også Paven til en midnatsgudstjeneste i Peters Kirken , hvor han og hans anden livsledsagerske Margarethe havde valgt at fejre nytårsaften.
Martin har tre sønner, hvor kun den ene stadig er på arbejdsmarkedet. De to øvrige er pensionister. Seks børnebørn og tolv oldebørn.
Sin egen høje alder har ingen opskrift på.
- Jeg har jo ingenting gjort, siger han med underfundig jysk lune. Han har ikke drukket magi-vand fra egen boring eller dyrket motion, eller spist helt usædvanligt.
- Vi slagtede en gris et par gange om året, så jeg har vel levet af stegt flæsk og frikadeller, kartofler med en god sovs til, siger Martin og understreger: Jeg har ingenting gjort.
I mange år har han haft en "ung" besøgsven på 70, der en gang om ugen besøger ham. Nu på Kærmindeparken der er blevet Martins hjem efter et fald i huset på Toften i Bording.
Og var det ikke fordi bentøjet svigter, så havde han helt sikkert sat sig i en flyvemaskine og taget hele turen rundt om jorden.
For selv om han de sidste 40 år er kommet langt omkring på en del rejse, så ville han i dag ønske, at han var kommet igang noget før så han kunne været kommet meget længere omkring.
På fredag får han besøg af familien, der kommer fra det meste af landet. Men også nevøen, der ellers bor i Peru har meldt sin ankomst for at fejre den usædvanlige fødselsdag.
105 år er der alligevel ingen i Ikast-Brande, der kan slå


103-årig droppede middagssøvnen for at stemme

Martin Jørgensen fra Bording kørte selv til forsamlingshuset for at gøre sin borgerpligt

17. September 2011, 12:19
Af Laila Kempel
103-årige Martin Jørgensen fra Bording rullede torsdag op foran forsamlingshusets dør for at afgive sin stemme. Han havde godt nok overvejet en middagslur, men syntes alligevel, det var hans borgerpligt at køre hen og stemme.
Dansk Folkepartis Anne Grehte Sørensen og en administrerende valgtilforordnet var ude og hjælpe Martin Jørgensen, så han kunne få stemt. El-scooteren kunne nemlig ikke komme igennem døren til forsamlingshuset i Bording.
Det kan man da kalde en trofast vælger...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar