søndag den 3. august 2014

Debatindlæg: Højeste alder hidtil

I Danmark er der nogenlunde styr på registreringen i CPR, hvor der indtil videre kun er enkelte indvandrere fra fjerne lande med fødselsdagen draget i tvivl. Blandt de ældste er det:

Abibe Zekiri, København, 15 apr 1869 - 23 mar 1979
afghanskfødt gift mand
 Sidiqui, Viby, Århus, jun 1896 - jan-jun 2007
bosniskfødt enkemand
 Alija Elezovic, Gjesing, Skanderborg, 24 maj 1898 - 4 jan 2007

At også yngre indvandrere kan optræde med en tvivlsom fødselsdag opdages ved at cpr-systemet løb tør for numre med 010165 som første cifre. Det er ellers muligt at danne 270 numre med gyldigt kontrolciffer til begge køn, og i Danmark blev der næppe født flere end omkring 100 drenge hver dag dengang. Klog beslutning ikke at kamuflere de opdigtede datoer ved at bruge vilkårlige fødselsdage dengang i oktober 2007.

Går vi længere tilbage i tiden til personer angiveligt født før kirkebogsregistreringen blev sat i system findes mange eksempler på urealistisk høj alder. Sidste meget høje alder registreret i danske annaler var nok følgende tyskfødte soldat:

Bartholomæus Albrecht, som angiveligt dør 118½ år gammel 17 feb 1841, Nymarkhus.
AO: Odense, Odense, Ubberud, 1829-1846, Opslag 236, #3

Heller ikke følgende sømand angiveligt født i Skee, Norge (nu Bohuslän, Sverige) er blevet verificeret sandfærdigt:
Christian Jacobsen Drakenberg, Aarhus, 18 nov 1626?? - 9 okt 1772

I fremmede lande kan det være svært at udtale sig med sikker viden om en given alderspåstand uden at kende det pågældende lands registreringer. Så meget kan dog siges for de største lande at i Kina er aldersangivelser for nationale mindretal i de vestlige provinser utroværdige, mens han-kineserne sjældent optræder med urealistiske aldersangivelser. I Indien forsømte det britiske kolonistyre at registrere hele befolkningen som det blev gjort på selve De britiske Øer, så højalderpåstande fra Indien kan sjældent dokumenteres. USA manglede fødselsregistrering i de fleste delstater indtil for under 100 år siden. Derfor kan næsten ingen med høj alder født i USA verificeres, men der snydes så ved at bruge aldersangivelser i folketællinger. Kombineret med optegnelser i en familiebibel vil en række folketællinger uden tvivlstilfælde da også give en korrekt alder, men der er ikke tale om en sand verificering af alderen. I Rusland (men ikke i de kaukasiske sovjetrepublikker) er registreringen så god at en arkivverificeret alder må tages for gode varer. Der kan vel ske fejl også i den officielle registrering som set i Japan, hvor der ellers også som i Rusland må være nok tillid til som udgangspunkt at regne de officielle registreringer som tilstrækkelig verificering på samme måde som i Skandinavien.

På wikipedia kopieres ældstelisterne fra den amerikanske organisation GRG. Selv om alle de løgnagtigt verificerede taget fra Guinness Rekordbog i starten var med på GRGs lister, så er det lykkedes at slippe af med en angiveligt 120-årig japansk mand, som i virkeligheden kun blev 105 år, og flere andre af Guinnesss fejlverificerede. Uden at kunne bevise noget vil jeg dog personligt stille spørgsmåltegn ved om følgende fra http://eo.wikipedia.org/wiki/Listo_de_la_plej_a%C4%9Daj_homoj optræder med autentisk alder:

Ved Jeanne Calment er der ikke et problem med manglende dokumenter, men som ved Chris Mortensen må mistanken falde på det soleklare motiv en anden person har haft ved at overtage identiteten. I Calments tilfælde handler det om at hun kunne bo gratis i sin lejlighed resten af livet. Normalt vil nogle undre sig over en anden person optræder under den falske identitet, men i både Mortensens og Calments tilfælde var de uden nær familie. Mortensen besøgte godt nok sin familie i Danmark efter pensioneringen, så på det tidspunkt var identiteten altså endnu ikke overtaget. Calment havde kun en hushjælp boende hos sig efter at have mistet sit eneste barnebarn, så mistanken må være at hushjælpen overtog Jeanne Calments identitet ved hendes død.

Shigechiyo Izumi[2] Carrie C. White[2] Kamato Hongo[2]

Disse 3 har GRG i mellemtiden siden Wikipedia-listen er blevet ajourført selv slettet fra deres lister.

Sarah Knauss angives at være født i 1880 i en forlængst nedlagt by, Hollywood, og selv hvis fødestedet er korrekt findes ingen metoder til at verificere hendes alder. Så vidt jeg husker er en folketælling i 1890 tidligste dokument om hendes eksistens, så det giver op til 10 år yngre som fejlmargin.

Lucy Hannah og Elizabeth Bolden var begge negre i USA, og igen er folketællingerne grundlaget. Disse folketællinger er så smækfyldte med fejl at det er uforsvarligt at bruge dem som verificeringsgrundlag. En fejl kan sagtens gentage sig i senere folketællinger, hvis det er samme folketæller på besøg årti efter årti.

Alt i alt tvivler jeg personligt på at nogen kvinde endnu er blevet 117 år og nogen mand 115 år. I hvert fald halter nogle af verificeringerne, som da også kun kaldes "validation" på amerikansk og "konfirmo" på esperanto, altså bekræftelse i stedet for sandhedspåvisning.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar