En sej overlever: Eli på 108 år er Furesøs ældste borger

Eli Lindum er en kreativ kvinde, der lever i nuet, har et lyst sind og en jernvilje - og trods sine 108 år følger hun stadig godt med i nyhederne

Af
Anne Lønstrup
Blomsterne dufter dejligt i Elis stue på Ferskenhaven i Farum. Hun fyldte 108 på grundlovsdag, og når man er Danmarks syvende ældste indbygger, er det klart, at der er festivitas i farvandet. Borgmester Ole Bondo Christensen kom forbi med en buket, det samme gjorde hjemmeplejen og flere andre, og så blev der selvfølgelig råbt hurra og spist kage blandt beboerne på plejecentret.
”Men jeg har jo ikke selv gjort noget for at blive så gammel,” siger hun, da Furesø Avis kommer på besøg for at høre hendes historie.


Hendes 71-årige datter, Jane Lindum, har dog fortalt, at moderen er nysgerrig og har et lyst sind. Da hun var 89 år, fik hun sin første computer, og siden hun blev 103 år har hun haft glæde af en iPad. Først da hun var 92 år, blev kørekortet lagt i skuffen. Fysisk er hun bomstærk, og flere gange i sit lange liv er hun kommet sig over alvorlig sygdom.
”Senest havde hun et fald og brækkede sit ben i 2011, kort efter at hun var flyttet fra sit hus i Glostrup til sin bolig her i Ferskenhaven. Hun fik trænet sig op til at kunne gå igen, for hun har en stædighed og en fysik uden lige. Hun har fejlet forskellige andre ting, og vi har sagt farvel flere gange, men så lægger hun sig til at sove og er vågnet rask op igen,” siger Jane Lindum.
HVIS DU SYNES OM VORES ARTIKLER. SÅ KLIK PÅ DETTE LINK OG BLIV VEN MED FURESØ AVIS PÅ FACEBOOK

Når man tænker frem

Datteren kommer dagligt og hjælper blandt andet sin mor med at podcaste de radioprogrammer, hun har lyst til at høre. Særligt er hun glad for Hjernekassen med Peter Lund Madsen, men også Orientering og Kulturen på P1 er blandt favoritterne. Eli er blevet meget svagtsynet, så hun læser ikke, men lytter til bøger.
Spørger man, om hun følger nyhederne, lyder svaret:
"Jeg følger med i, hvad der sker. Jeg sad lige og hørte en bog om den kommende konge. Jeg synes, Kongehuset har gjort det meget godt; men klimaet og miljøarbejdet interesserer mig mere. Det er klart. Det emne interesserer folk, der tænker lidt frem", siger hun.


Hendes bedstefar var socialdemokrat og sad i Rigsdagen i 20 år for Socialdemokratiet. Selv har hun ikke været medlem af et parti, men hun har fulgt kvindesagen tæt og været glad for de fremskridt, der er blevet gjort i forhold til kvinders rettigheder.
"Hendes forældre sørgede for, at deres døtre kom på en god pigeskole. Søsteren blev dommerfuldmægtig, og min mor blev gymnasielærer. Hun har altid haft den grundindstilling, at piger skal frem. De skal have en ordentlig uddannelse", fortæller datteren.

Kontakt til gamle elever

Tilbage i 1977 stoppede Eli Lindum efter 40 års virke som engelsk- og tysklærer på Marie Kruses Skole, hvor hun og hendes søster selv havde været elever. Hendes datter har også undervist på skolen, og barnebarnet har gået der, så familien har tilsammen leveret 101 år på Marie Kruses Skole.
Elis hjerte bankede især for de svage, bl.a. tog hun sig af at hjælpe elever med eksamensskræk. Sidste år kom en af hendes første klasser – de var i 85-års-alderen - på besøg, og derudover kommer særligt to tidligere elever jævnligt forbi.
"De havde svært ved at gå til eksamen, og dem tog min mor sig af. Den ene blev bogholder, den anden præst", fortæller Jane Lindum.
Om få dage kommer de to på visit igen for at være sammen med deres gamle lærer. På 108 år.
Publiceret 13 June 2018 08:25
MERE INTERESSANT INDHOLD