Frisk som sjældent set: 105-årige Børgine fræser rundt i Langå
AF: KNUD MOGENSEN KNUD@AMTSAVISEN.DK
Publiceret
Børgine Gottschalch er den ældste borger i Langå.
Da Børgine Gottschalch i Langå for et par år siden syntes, der var lige lovlig langt at gå fra lejligheden i den tidligere biograf på Tværstien og til Langå Aktivitetshus, købte hun resolut en el-scooter.
- På fire hjul, så jeg ikke vælter, forklarer Børgine Gottschalch, som torsdag den 29. november fylder 105 år - i fineste form, hvilket blandt andet illustreres af denne velkomsthilsen til avisens medarbejder:
- Nå, hvad vil du så vide denne gang?
For naturligvis har Børgine Gottschalch styr på, hvem hun modtager besøg af, og det aktuelle blev i øvrigt først aftalt, da hun havde konfereret med sin dagbog. Heri skriver hun sine aftaler, og dem er der stadig mange af - således tre ugentlige ture til det nævnte aktivitetscenter.
En enkelt aktivitet, nemlig syning af tøj til børn i Rumænien, har Børgine Gottschalch droslet lidt ned for.
- Længe leve dovenskaben, siger hun. Men hun er nu stadig aktiv med håndarbejde, nu en gang om ugen i centret som medlem af en nørklegruppe.
Vokset op i Torup
Da Børgine Gottschalch fyldte 100 år, blev hendes liv og levned udførligt beskrevet. Så vi gentager blot nogle hovedtræk her.
Børgine Gottschalch, født Christensen, er smededatter fra Torup og kom efter konfirmationen ud for at tjene på landet, hvilket dengang blandt andet indebar malkning af køer med hånden. Senere var hun i tre år stuepige hos konsul Byrge Eistrup i Randers og lærte i fritiden esperanto.
Men der skulle ske noget mere, så den unge pige rejste til København, hvor hun traf sin senere mand, Georg Gottschalch. De blev gift i 1939 og ville gerne have været på bryllupsrejse til Tyskland, hvorfra mandens familie kom. Men det satte krigen en stopper for, så først efter befrielsen kunne Børgine og Georg Gottschalch begynde at leve deres store drøm om at rejse meget ud. Så stor var glæden ved at rejse, at de bevidst fravalgte at få børn.
Børgine Gottschalch var i fem år ansat i en boghandel, derefter lige så længe i Magasin, hvorefter hun selv overtog den boghandle, hun tidligere havde arbejdet i.
Den dag i dag er Børgine Gottschalch med egne ord storforbruger af Langå Bibliotek, hvilket også kom til udtryk tidligere i år i en stor artikel i det blad, som Randers Bibliotek udgiver. Biografier er mest fortrukket læsestof:
- Det er jo virkeligheden, man læser om her, forklarer den tidligere boghandler, der nåede at arbejde i branchen gennem 26 år.
Da boghandelen i København blev solgt ved årsskiftet 1971-72, flyttede Børgine Gottschalch tilbage til Torup og til det hus, hun havde arvet efter sine forældre.
Mistede ægtemanden
I 1962 døde Georg Gottschalch af en kræftsygdom, kun 59 år, og den dag i dag finder man Børgine Gottschalch som trofast bidragyder til Kræftens Bekæmpelse.
Men senere traf Børgine Gottschalch en barndomsven, købmand i Fjellerup Carl Evert Hansen, der var blevet enkemand, og de to fik en række gode år sammen, indtil Carl Evert Hansen døde i 1997.
Efter 16 år i Torup flyttede Børgine Gottschalch og Carl Evert Hansen til Langå, hvor Børgine Gottschalch nu har boet i 26 år og den respektable alder til trods stadig selv køber ind og tilbereder sin mad.
- Jeg bryder mig ikke om færdigmad, forkynder hun.
Den hyggelige stue har flere minder om gode rejser med Georg Gottschalch. Gulvtæppet er således købt i Marokko.
- Nu kan jeg ikke rejse mere, det er blevet for besværligt, erkender torsdagens 105-årige. Seneste større rejse foretog hun for fem år siden, da hendes nærmeste familie forærede hende en tur til Mallorca.
Den nærmeste familie består af en nevø i Torup og en niece i Horsens.
Lidt knuder med hørelsen gør, at Børgine Gottschalch om et par dage skal til Randers for at få reguleret sine høreapparater. Synet er fint og tillader hende at se tv.
- Men jeg sorterer, understreger Børgine Gottschalch.
Da Børgine Gottschalch fyldte 100 år, spillede orkestret Solsikkerne for hende, og et medlem spurgte, om han skulle komme og spille, når hun fyldte 110 år. Svaret kom rapt:
- Ja, hvis du lever til den tid!
Nu runder den åndsfriske dame i hvert fald de 105.
https://www.bjerringbro-avis.dk/bjerringbroavis/105-aar-og-stadig-aktiv/artikel/374485
Langå: Byens ældste borger, Børgine Gottschalch, kan torsdag fejre sin 105års fødselsdag.
Fødselaren, der er født Christensen, voksede op i Torup, hvor hendes far var smed. Efter endt skolegang fik hun plads på et par gårde og senere kom hun i huset i Randers.
Der skulle ske noget mere, og som 23årig tog Børgine Gottschalch til København, hvor hun fik plads i huset hos en familie i Hellerup. Et par år senere traf sin kommende mand, Georg Gottschalch, og de blev gift i 1939.
Lige efter krigen startede Børgine Gottschalch i en boghandel, hvor hun var i fem år. Siden var hun i fem år ansat i Magasins papirafdeling, men da hendes gamle arbejdsgiver ville sælge sin boghandel, slog hun til og drev de følgende 16 år "Gottschalchs Boghandel" på Østerbrogade.
Hendes mand døde i 1962.
I 1965 overtog Børgine Gottschalch barndomshjemmet i Torup, og da hun havde solgt sin boghandel i 1972, valgte hun at bo i København om vinteren og i Torup om sommeren. I 1976 flytter hun permanent til Torup.
Hunfandt sammen med en gammel barndomsven, Carl Evert Hansen, og de boede sammen i Torup i nogle år. Da han begyndte at blive dement, og det samtidig blev for hårdt at passe huset og den store have, valgte Børgine Gottschalch i 1992 at sælge huset til sin nevø, Erik. Parret fandt en lille lejlighed på Tværstien i Langå, men Carl Evert Hansen kom på Kildevang efter et år og døde i 1997.
Børgine Gottschalch og hendes mand fik aldrig børn, til gengæld rejste de meget sammen. Det fortsatte hun med efter hans død, og hun har blandt andet rejst med sin niece og senere med de andre "unge", som hun kalder sin søsters børn og svigerbørn. Seneste større rejse gik til Mallorca for fem år siden.
Børgine Gottschalch bor stadig på Tværstien, og den høje alder til trods er hun en aktiv og åndsfrisk dame: Den tidligere boghandler læser fortsat mange bøger, hun køber stadig selv ind og laver mad, og tre gange om ugen tager hun turen til Aktivitetshuset, hvor hun spiller kort og er med i nørklegruppen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar