onsdag den 19. juni 2019

Ebba Lauersen, Randers 1913 - 2019

 Ebba Viola LauersenRanders NV
 20.08.1913
-
15.06.2019 

https://amtsavisen.dk/navne/Mindeord-Ebba-Viola-Laursen-Randers-105-aar/artikel/449570

Mindeord: Ebba Viola Laursen, Randers, 105 år

Arkivfoto: Richard Sylvestersen

En fantastisk kvinde, som hele sit liv har boet i Randers, er nu ikke mere. Ebba Viola Laursen blev 105 år.
Log ind

Bliv abonnent og læs hele historien


https://amtsavisen.dk/navne/100-aarig-med-styr-paa-livshistorien/artikel/120961

100-årig med styr på livshistorien

Ebba Laursen siger selv, at hun ikke har noget at klage på i sin snart 100-årige tilværelse. Foto: Richard Sylvestersen 
Foto: Richard Sylvestersen

Portræt. Ebba Laursen er stadig aktiv i Indre Mission og i politik.
Uden antydning af støtte i form af notater eller andet kan et snarligt fødselsdagsbarn, Ebba Viola Larsen, Kollektivhuset på Parkboulevarden, fortælle sin spændende livshistorie, så journalistens opgave stort set blot er at høre efter og skrive ned - og det er altså 100 år, Ebba Laursen fylder tirsdag den 20. august!
Selv understreger Ebba Laursen da også, at hun har haft et godt liv. Et arbejdsomt liv, kan man roligt føje til.
Med pigenavnet Ebba Viola Sørensen voksede den snart 100-årige op i en søskendeflok på oprindeligt 11 i et hjem på Århusvej, syv piger og tre drenge. En pige døde dog kun fire måneder gammel. I dag er der kun en enkelt søster på 93 år tilbage. Hun bor i Vinderup og kommer til sin storesøsters runde dag.
Ebba Laursen bidrog, ligesom sine søskende, hurtigt til familiens økonomi. Dengang var der en times frihed fra Kristrup Skole, nemlig fra kl. 12 til kl. 13, inden undervisningen fortsatte til kl. 15, og i den time vaskede den kun 11-12-årige pige op og ordnede køkken hos en nabo, der var politimester, selv om denne havde hustru og - som Ebba Laursen siger - anstandsdame.
Efter sin konfirmation i Kristrup Kirke fik Ebba Laursen plads hos en ringer og graver i Væth og gik ham også til hånde i kirken ved at træde orgelbælgen. Manden var tillige træskomand, og Ebba Laursen husker, hvordan han gav hende et par spidsnæsede træsko, som hun dog senere fik byttet til franske træsko - de spidsnæsede gav den unge piger skrammer på benene.
Næste plads var hos købmanden i Væth, men arbejdet var så hårdt for den purunge Ebba Laursen, at hun fik sygdommen basedow og af lægen blev beordret til at holde fri en tid. I en periode boede Ebba Laursen hos en søster i Udbyhøj Syd.
Næste job blev en formiddagsplads hos en cykelhandler i Strømmen.
Fra kl. 16 var Ebba Laursen avisbud, idet hun havde en rute for Socialdemokraten.
Dengang skulle avisbudene også kræve abonnementsbetalingen op. Ebba Laursen husker, at da ugeprisen var 45 øre, fik hun ikke sjældent nogle øre i drikkepenge - men det ændrede sig, da prisen steg til 50 øre.
Ebba Laursen har også i en alder af kun 16-17 år prøvet at være husbestyrerinde for en smed på Århusvej, inden hun fik ansættelse på et optagelseshjem for børn, der var fjernet fra deres familie.
»Når børnene var blevet ordnet og vasket, var det dejlige børn«, husker Ebba Laursen. Når børnene kom til optagelseshjemmet, havde de ofte sår i ansigtet og lus i håret.
4Ved en grundlovsfest i Laurbjerg Skov for KFUM og K havde Ebba Laursen mødt sin senere mand, landmandsønnen Johannes Laursen fra Grølsted Mark.
Nogen tid senere mødtes de to igen, nu i missionshuset Saron, og de blev gift i Sct. Peders Kirke.
Det unge ægtepar søgte om at kunne etablere et statshusmandsbrug på Grølsted Mark, hvilket blev bevilget.
Der var 14 tønder land jord, og Ebba og Johannes Laursen stod selv for plantning af læbælter, anlæg af have og andet i forbindelse med det lille landbrug.
De lokale var noget skeptiske over for Ebba Laursen - kan sådan »en bytøs« noget, lød det.
»Jeg skal vise dem, at jeg kan«, var Ebba Laursens reaktion. Så hun lærte både at hakke roer og malke køer. Med hånden, naturligvis.
Men efter 10 år med hårdt slid og ringe indtjening ville Ebba Laursen alligevel godt prøve noget andet.
Efter en tid, hvor Ebba og Johannes Laursen boede hos Ebba Laursens forældre, fik de en lejlighed på Anemonevej, og Ebba Laursen tog ansættelse på Christiansborg Børnehjem, mens Johannes Laursen arbejdede som murerarbejdsmand.
Efter en tid tog Ebba og Johannes Laursen fat på det arbejde, de skulle få i mange år, nemlig med private hvilehjem.
I første omgang gjaldt det en hvilehjem på Vester Tværvej, hvor de havde en kontrakt over fem år. Derpå blev det til et halvt år som bestyrerpar på Hebron i Sjællandsgade, inden de købte hvilehjemmet »Prøven« på Hobrovej.
Prøven blev efter nogle år suppleret med hvilehjemmet »Rast«, der var nabo til »Prøven«.
Men da Randers Kommune på et tidspunkt ønskede at bestemme, hvem der kunne bo på de to hvilehjem, stoppede Ebba og Johannes Laursen som henholdsvis 67- og 64-årig driften.
Johannes Laursen blev afløser for kirketjeneren ved Sct. Mortens Kirke, mens Ebba Laursen blev frivillig i Kirkens Korshærs Genbrugsbutik. Desuden lejede de værelser i »Rast« ud til unge mennesker eller til omkringkørende missionærer.
I 1990 døde Johannes Laursen. Ebba Laursen blev boende i »Rast« endnu i fem år, men flyttede for nu 17 år siden til en hyggelig lejlighed på adressen Parkboulevarden 69 med en dejlig terrasse nærmest som en ekstra stue.
Ebba Laursen var med, da missionshuset Tabor på Mariagervej blev til genbrugsforretning, og hun var aktivt med, da Indre Missions nye ejendom »Genesis« blev til.
Gennem årene har Ebba Laursen levende fulgt med i arbejdet i Sømandsmissionen og i DMS, og lige nu er hun optaget af, om det kan lykkes Kristendemokraterne igen at komme i Folketinget. Selv har hun bidraget ved at samle stillernavne.
Ebba Laursen svigter sjældent højmesserne i Sct. Clemens Kirke. Samme kirkelige og politiske engagement havde Johannes Laursen også.
»Selv om der nok er lidt af en socialdemokrat i mig«, siger Ebba Laursen med et smil. Denne politiske arv hidrører fra hendes far.
To døtre, Jytta og Aase, er i dag henholdsvis 75 og 71 år. Seks børnehjem er kommet til samt - ikke mindst - ni oldebørn. Deres oldemor har sat studenterhuer på fire af dem, to sidste år og to i år. Det var de nybagte studenters udtrykkelige ønske, at oldemor fik den ære - og glæde.
Sidste år fik Ebba Laursen indopereret en pacemaker, men ellers har hendes bekendtskab med sygehusverdenen været indskrænket til ganske korte indlæggelser.
Ikke nok fik den da 99-årige Ebba Laursen en pacemaker - det var også i 2012, hun var på en bustur til København.
Turen indebar blandt andet et tre kvarter langt besøg i Christiania på en meget hed dag, så efter et kvarter ville Ebba Laursen godt tilbage til bussen.
Og hvad gør man så?
Jo, to af fristadens beboere kom kørende på deres christianiacykler.
»Kan du ikke lige køre mig hen til bussen«, spurgte Ebba Laursen den ene.
Christianitten var meget venlig - men han kiggede godt nok en ekstra gang, da hans ikke helt unge passager uden problemer satte sig op på den omvendte ølkasse, han havde praktisk nok havde på cykelladet. Og turen gik uden problemer hen til bussen!
Åbent hus
Ebba Laursen markerer sin 100 års fødselsdag ved at holde åbent hus i festsalen på Kollektivhuset, Parkboulevarden 71, tirsdag den 20. august fra kl. 9.30 til 12.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar