Karl H. Egenæs har oplevet begge verdenskrige fra start til slut og gik på pension, da Poul Schlüter var midt i sin regeringsperiode.
Karl H. Egenæs har oplevet begge verdenskrige fra start til slut og gik på pension, da Poul Schlüter var midt i sin regeringsperiode. - Foto: Bo Børresen

Frederiksberg-rekorden: Mød byens ældste borger


Da Karl H. Egenæs kom til verden, hed Danmarks statsminister Zahle, Christian 10. havde netop overtaget tronen fra Frederik 8. og 1. Verdenskrig lå og lurede lige om hjørnet. Fødselsattesten viser 24. november 1913 og tilhører Frederiksbergs ældste borger.
Som Karl H. Egenæs sidder der i sin kørestol inde på værelse 219 på Akaciegården Plejehjem er man ikke i tvivl om, at vi har at gøre med en aldrende herre. Han kunne godt være både 80, 85 og 90 år gammel. Men han ligner ikke én, der er en dag over 95 år.
Når man som Karl i virkeligheden er 106 år og tre måneder, så er sammenligningen med en 95-årig pludselig et stort kompliment.
Bevares det kniber med hørelsen, og ordene falder heller ikke så let, som de har gjort. Men at sidde over for en mand, der har oplevet begge verdenskrige fra start til slut, og som gik på pension, da Poul Schlüter var midt i sin regeringsperiode, det kalder på en naturlig respekt.
Artiklen fortsætter under billedet …

Bogbinding og snedkeri har været blandt Karls favoritter. De smukt indbundne bøger på værelse 219 og den hjemmesnedkererede reol, bøgerne står i, vidner om, at han var ganske ferm til begge håndværk.
Bogbinding og snedkeri har været blandt Karls favoritter. De smukt indbundne bøger på værelse 219 og den hjemmesnedkererede reol, bøgerne står i, vidner om, at han var ganske ferm til begge håndværk. – Foto: Bo Børresen

Dronning Olgas Vej

Karl kom til verden 24. november 1913. Opvæksten foregik i Roskilde.
»Vi havde både høns og kolonihavehus, så der manglede ikke noget,« fastslår Karl.
Han kom i lære i en bank, blev siden fuldmægtig og bestred en række jobs inden for bankverdenen.
»Så mødte jeg Grete. Hun arbejdede ved Overformynderiet i København. Vi blev gift og flyttede til Sydhavnen i en to-værelses lejlighed,« fortæller Karl.
Siden kom børnene, Sigurd og Birgit, til, og pladsen blev trang.
»Men så bød muligheden sig for at overtage en 4½-værelses lejlighed på Dronning Olgas Vej, og så var lykken gjort,« konstaterer Karl.
Artiklen fortsætter under videoen …

Lejligheden på Dronning Olgas Vej gjorde det ud for familiens bopæl i mange år. Hvor mange, husker Karl ikke helt. Heller ikke, hvor længe siden det er, at han blev enkemand.
Til gengæld står han og Gretes mange rejser tydeligt i erindringen:
»Vi holdt meget af at rejse. Både med tog, med bil og med fly. Vi har rejst i det meste af Europa. Ikke mindst i Italien.«
Hobbyer har der også været. Bogbinding og snedkeri var blandt favoritterne, og at dømme ud fra de smukt indbundne bøger, der præger værelse 219, og de hjemmesnedkererede reoler, bøgerne står i, så var Karl ganske ferm til begge håndværk.
Artiklen fortsætter under faktaboksen …

DE +100 ÅRIGE



  • 1. januar 2020 levede der 1.134 personer i Danmark, som var fyldt 100 år – af dem var blot 176 mænd


  • Danmarks ældste nulevende person er en kvinde på 111 år – den næstældste er en kvinde på 109 år


  • 1. januar 2020 levede der to mænd på 107 år og tre mænd på 106 år i Danmark


  • Den ene af de 106-årige mænd er Karl H. Egenæs – han er fra november 1913 og er således Danmarks femteældste mand


  • 1. januar 2020 levede der 39 personer på Frederiksberg, som var fyldt 100 år


  • 12 af de 39 Frederiksberg-borgere var 103 år eller ældre men kun én var fyldt 106 år, nemlig Karl H. Egenæs (Kilde: Danmarks Statistik)

Nej tak til borgmesteren

Karl er ikke selv synderligt imponeret over sin høje alder og kan heller ikke komme i tanke om, at han har gjort noget særligt for at blive så gammel.
Heller ikke da Karl i 2018 fyldte 105 år, følte han trang til at gøre det store nummer ud af det. Da daværende borgmester, Jørgen Glenthøj (K), spurgte om lov til at kigge forbi Akaciegården for at lyk-ønske Karl med den usædvanlige fødselsdag, var svaret nej tak:
»Jeg så ingen grund til, at han skulle spilde sin tid på mig. Jeg tror, en borgmester har andet og vigtigere ting at gøre,« pointerer 106-årige Karl H. Egenæs.
Kender du til en Frederiksberg-rekord, som skal med, så tip os her.


Karl H. Egenæs kunne godt være både 80, 85 og 90 år gammel, men han ligner ikke én, der er en dag over 95 år. Det er et stort kompliment, når man i virkeligheden er 106 år.
Karl H. Egenæs kunne godt være både 80, 85 og 90 år gammel, men han ligner ikke én, der er en dag over 95 år. Det er et stort kompliment, når man i virkeligheden er 106 år. – Foto: Bo Børresen