Fødselaren omgivet af tre af hendes fire børn: fra venstre Tove Læborg (69 år), Kirsten Andersen (75 år), og Tage Vestergaard (76 år). En datter på Elin Vestergaard på 62 var ikke kommet endnu. Foto: Ole Iversen
Af Ole Iversen.
Hun var der under første og anden verdenskrig. Da Kennedy blev skudt var hun 52 år, og da Tyskland blev genforenet var hun 78 år gammel. Thys ældste beboer Anne Meta Kirstine Vestergaard fyldte torsdag 22. december 105 år.
På plejehjemmet Solgaarden i Hundborg var der lagkage på bordet, og den gamle dame kunne godt lide flødeskumskage, kunne man se. Den nærmeste familie var kommet, og der var gaver til Meta, som hun kaldes. På bordet lå et kort fra Dronning Margrethe. Metas anden royale hilsen. Hun fik også et da hun for fem år siden fyldte 100.
Meta Vestergaard blev født 22. december 1911 på Landbolyst Mark lige uden for Hundborg. Herfra gik hun til skolen i træsko. Efter nogle år på højskole og i Århus, flyttede hun tilbage, og blev i 1939 gift med Anders Vestergaard. De købte en ejendom, hvor Meta passede det huslige.
Anders døde i 1991, lige efter at parret var flyttet til lejlighed i Hundborg.
Meta har altid været glad for gymnastik. Om det er hemmeligheden bag et langt liv, ved datteren Kirsten Andersen ikke.
– Vi kan ikke huske mor nogensinde har været syg og ligget i sengen. Og selv i dag, selv om synet og hørelsen svigter, så er hendes hjerte stærkt, forklarer datteren.
Meta flyttede først på Solgaarden da hun fyldte 100. Indtil da havde hun, siden hun klaret sig selv i lejligheden. Hun flyttede på plejehjem i januar 2013.
Hvad giver man så en fødselar for 105. gang?
Ved dagens fødselsdagsfest i fællessalen på det runde plejehjem i Hundborg var der hjemmesko og halstørklæder på gavebordet, og så en god lagkage.
Der var til gengæld ikke lys i flødeskumslagkagen.