onsdag den 7. maj 2014

Ældste Grønland

Malene Lund 6-jun-1877 - 27-jan-1979;
Charlotte Petersen 18-jul-1907 - 15-aug-2008;
Agnethe Fencker 24-okt-1910 - fl.1-jan-2013/ +1-jul-2013

http://www.knr.gl/en/node/58411



100-års fødselar i Ilulissat i dag

Qaasuitsup kommunias gave til hundrede-års-fødselaren.
BY:  KARSTEN SOMMER

Agnethe Fencker, som bor på alderdomshjemmet i Ilulissat, fylder hele 100 år i dag.

Agnethe Fencker er født i Qaarsut ved Uummannaq i 1910, og hun fejrede dagen sammen sin familie og beboerne på Alderdomshjemmet i Ilulissat i morges.
Borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia, Jess Svane, lykønskede på vegne af kommunens borgere Agnethe Fencker med 100 årsdagen, men udtrykte samtidig respekt for, at hun ikke ønsker den store opmærksomhed på hendes store dag.
Qaasuitsup Kommunia gav dog 100 årsfødselaren et billede af isfjelde ud for Ilulissat, fordi, som Jess Svane siger, at det er den udsigt Agnethe Fencker til daglig har fra sin bolig på Alderdomshjemmet.
- Hun var frisk og glad, og hun hverken så ud eller virkede som en meget gammel dame på hundrede år, fortæller Jess Svane.
Såvidt vides er Agnethe Fencker den tredje person i Grønland, som har nået alderen 100 år.

http://www.knr.gl/da/news/101-%C3%A5rs-f%C3%B8dselar-i-nuuk


101-års fødselar i Nuuk

Charlotte Petersens 101-års fødselsdag fejres med kaffemik fra klokken 14. Foto: Nuuk Kommunea.
AF:  MARTINE LIND KREBS

OPDATERET: Alderdomshjemmet Utoqqaat Illuat fejrer Grønlands ældste borger i dag. Charlotte Petersen fylder 101.

Grønlands ældste borger, Charlotte Petersen, fylder 101 år i dag. Hun er trods sin høje alder stadig åndsfrisk og kan gå rundt.
- Jeg tror jeg først nu er ved at gå i barndom – jeg fylder jo eet år, siger Charlotte Petersen, Sikallutta grinende.
Hos lægen kan computersystemet ikke følge med i hendes alder mere. Derfor har systemet dømt hende til at fylde ét år og ikke 101.
- Det er jo utroligt at blive så mange år, siger Charlotte Petersen. Hun siger, at hun fra barnsben altid har haft et godt helbred, når man ikke tænker på forkølelserne.
- Der blev jo passet godt på os som børn, siger hun.
- Men det er alligevel utroligt at kunne have et godt helbred og stadig glædes ved livet, når man fylder så mange år. Jeg er blevet forskånet for sygdomme og har ikke ondt nogle steder, siger hun.
Forklaringen på, at hun har opnået sin høje alder skal findes i livsglæde og omsorg, mener hun selv.
- Det var rigtig dejligt at vågne i morges, jeg kunne ikke sove i nat fordi jeg glædede mig så meget. Jeg har altid fundet glæden som det bedste i livet, også dengang jeg havde arbejde, og jeg var jo aldrig syg, slutter en rørt Charlotte Petersen, Sikallutta. Dagen i dag vil hun bruge sammen med glade mennesker.
Der er kaffemik for Charlotte Petersen på Utoqqaat Illuat klokken 14 til 16.30. Her vil borgmester Nikolaj Heinrich holde tale og overrække en gave, og der vil bliver sunget og spillet harmonika.
Charlotte Petersen deler fødselsdag med en anden stor personlighed. Nemlig den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela, der fylder 90 år i dag.
------------------------------------
Ældste mænd må efter befolkningsstatistikken være blevet 98 år gamle. Der var en i Kujalleq kommune død 2001 og en anden i samme kommune død 2010. Andre statistikker på http://bank.stat.gl/ viser en mindst 99-årig ugift mand i 1977 og en ligeledes mindst 99-årig mand død 1998 og en 98-årig død 1996 foruden de to andre 98-årige, men som følgende bemærkning under den reviderede statistik viser var den ureviderede statistik fejlbehæftet:
Revideret datagrundlag for perioden 1973-2009
For at præsentere en konsistent tabel i Statistikbanken, med meget høj detaljeringsgrad og færrest muligeuoplyste tabelceller er data om døde blevet gennemarbejdet for perioden siden 1973
Oplysninger om bopæl og alder er beregnet på dødstidspunktet.
Alle adresser er konverteret til lokalitetskode, som defineret af Asiaq i 2009I nogle tilfælde er en død person blevet talt 2 gange i de hidtil offentliggjorte tal.
Ældste i live nu er følgende uidentificerede kvinde:
Unidentified (Qaqortoq)FJuly-Dec. 191499 years, 127 days+[9]

Ingen kommentarer:

Send en kommentar