søndag den 15. juni 2014

Johanne Holm, Århus 1895 - 2003

http://www.aarhusportalen.dk/vis_artikel.asp?ArticleId=9874

Danmarks ældste har levet i tre århundreder

10-08-2003 kl. 07:06

Johanne-Marie Holm, der søndag fylder 108 år, har svært ved at forlige sig med, at den daglige cerut, der tidligere stod hende i fem øre, i dag koster fire kroner. Men ellers tager hun en omskiftelig verden med fatning.

Når Århus Kommunes ældrerådmand Niels Erik Eskildsen (SF) her til formiddag indfinder sig blandt gratulanterne på Lokalcenter Elmevang i Solbjerg, skal han næppe forvente, at det er en partifælle, som tager imod.
For selv om Johanne-Marie Holm, der i kraft af sin 108 års fødselsdag avancerer til førstepladsen blandt Danmarks ældste, aldrig har udfoldet sig på den politiske scene, siger kendsgerningerne, at hun er udgået fra det højere borgerskab i Næstved,hvor faderen var bankdirektør.
Her indgik Johanne-Marie Holm i en søskendeflok på otte, der sammen med et par tjenestefolk måtte indordne sig under orden og disciplin.
Opvækstforholdene har sat sine varige spor, og er eksempelvis årsag til, at lokalcentrets kvindelige alderspræsident ikke undlader at påtale, hvisde daglige rutiner brydes.
Da Johanne-Marie Holm sidst fyldte år, fik det den daværende områdechef til i en fødselsdagstale at bemærke følgende:
»De er god til at holde os i ørerne, men det er alligevel min oplevelse, at De er blevet mildere med årene.«
Hermed er alligevel antydet, at søndagens fødselsdagsbarn er en bestemt dame, der ikke lader sig byde hvad som helst.
Desuden er det værd at notere sig tiltaleformen. For fru Holm, som hun gerne vil tituleres, frabeder sig "dusseri" og andre sider af den formløshed, som præger det århundrede, hun befinder sig i.

Dansk mester i bridge

Når alderspræsidenten på lokalcentret i Solbjerg heller ikke bryder sig om at blive tiltalt ved fornavn, er det både alders- og miljøbestemt, hvilket er kommet til udtryk i følgende udtalelse:
»Det er en hån mod de gamle. Vi bør tiltales på en ordentlig måde. Det er da muligt, at nogle synes, jeg er snobbet, men jeg er for gammel til at lave om på mig selv.«
I det sjællandske miljø, hun er opvokset i, var det langtfra nogen selvfølgelighed, at unge kvinder fik en uddannelse. Det handlede i lige så høj grad om at gøre et passende parti. Men Johanne-Marie Holm kom i lære inden formanufaktur og fik efterfølgende en stilling hos Magasin i Randers. Her lærte hun sin mand, der var beskæftiget i samme branche, at kende. Parret slog sig ned iÅrhus, hvor hun blev hjemmegående husmor og mor til to døtre. Om sin forlængst afdøde mand har hun sagt:
»En smukkere mand fandtes ikke i mine øjne. Selv om jeg havde været forlovet et par gange, var jeg ikke i tvivl om, at ham ville jeggiftes med.«

Aftale med professor

Hvis syn og hørelse er svækket, så fungerer hjernen bedre, og ifølge Danmarks ældste har hun en aftale med en professor, som vistnok hedder Jacobsen, om, at denne må gøre hendes hjerne til genstand for nærmere undersøgelser, når hun ikke er mere.
Samme hjerne var stærkt medvirkende til, at hun for et halvt århundrede siden kunne smykke sig med titlendansk mester i bridge. Hun erindrer, at hun blandt andet spillede med en kendt nu afdød århusianer, konsul Blicher, helt frem til 70'erne. Det foregik i Århus Bridgeklub, og damerne havde en særlig dag på Hotel Royal.

En rejselysten dame

Johanne-Marie Holm har levet i tre århundreder og set verden ændre sig på både godt og ondt.
Selv om hun aldrig har manglet noget i materiel henseende, gør hun sig alligevel tanker om de vilkår, som unge familier i dag byder sigselv for at opfylde fordringer, de selv har opstillet.
Det foranlediger hende til at give udtryk for, at det er synd for både forældre og børn, at de kun ersammen om aftenen, hvor en gensidig træthed ofte gør sig gældende.
Sit bedste livsafsnit tilbragte fru Holm efter eget udsagn i Klintegården med den flotte udsigt over bugt og havn.
Da helbredet ikke tillod hende at blive boende her, flyttede hun til lokalcentret ved Hestehavevej i Højbjerg. Og da dette center blev ombygget i midten af 90'erne, indebar det en ny flytning.
Selv om hun er nået en alder, der ud fra alle naturlove dikterer en stilfærdig tilværelse, har hun tidligere efterlyst flere aktiviteter i form af musik og sang på lokalcentret i Solbjerg.
Heller ikke korte udflugtsture er fru Holm gået af vejen for at deltage i.
I det hele taget har rejselysten ikke fejlet noget, da helbredet tillod det. Hun fejrede eksempelvis sin 87 års fødselsdag i London, men betegner to besøg i Peterskirken i Rom som sine største rejseoplevelser.
Danmarks ældste har ikke nogen fyldestgørende forklaring på, at hun på søndag når de 108 år. Måske er det genetisk bestemt. For hendes mor nåede at blive 97 år.

Dyre cerutter

Men den høje alder, som undrer hende, fordi hun som barn havde maveproblemer, skyldes i hvert fald ikke asketisk levevis. For gennem et langt liv har fru Holm værdsat både en daglig cerut og et glas martini.
Det første afføder en vis indignation over, at en cerut, der tidligere kostede fem øre, nu løber op i fire kroner.
At Johanne-Marie Holm lever på "lånt tid" har hun et afklaret forhold til. Da hun sidst fyldte år, affødte det en bemærkning om, at hvis hun kunne få næste jul med, ønskede hun ikke mere.
Nu står der foreløbig 108 år på dagsordenen på Elmevangsvej.

http://en.wikipedia.org/wiki/User:CGT_dk

Johanne Marie Holm
F
10 Aug 189520 Oct 2003108 years, 71 daysNæstved, Skt. MortenSolbjerg, Århus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar