onsdag den 27. februar 2019

Mara Igelski, København 1912 - 2019

https://minby.dk/2019/02/07/104717/106-aarig-er-doed-hun-gik-selv-paa-gaden-og-handlede-ind-til-hun-var-105-aar/

Lokalavisen portrætterede Mara Igelski, da hun blev 105 år i november 2017. Arkivfoto: Dan Møller
in , 
 

106-årig er død: Hun gik selv på gaden og handlede ind, til hun var 105 år

DØDSFALD. Mara Igelski, der boede på plejehjemmet Deborah Centret på Østerbro, blev 106 år. Hun gik på gaden, indtil hun var 105 år.
Af FINN EDVARD
red@oesterbroavis.dk
MINDEORD: For lidt over et år siden var denne signatur på visit hos den dengang 105-årige Mara Igelski, der boede hyggeligt i sin pensionistlejlighed i det jødiske plejehjem Deborah Centret i Bryggergade på Østerbro.
Klart og præcist fortalte hun om sit spændende, til tider lidt for spændende liv, der først og fremmest fandt sted på Østerbro – en bydel, hun holdt så meget af. Og indtil for nylig kunne man se den ældre dame spadsere op ad Lyngbyvej og selv foretage sine indkøb, det behøvede hun ikke hjælp til, selv om hun for længst havde passeret de 100 år.
Flygtninge til flere tider
Hendes forældre stammede henholdsvis fra Polen og Rusland, men flygtede sammen til Danmark, hvor de fik en lejlighed i Borgergade, hvor den lille Mara så dagens lys i 1912. Hun blev gift i 1935 med sin Haakon, der drev en herreekvipering i Blågårdsgade.
Som mange andre jøder måtte familien imidlertid flygte fra København under den tyske besættelse.
Efter krigen vendte Mara og familien vendte hjem til København og Mara og Haakon boede efterfølgende både i Lindenovsgade og A.L Drewsensgade. Haakon døde i 1975, og da Mara fyldte 100 år i 2012 flyttede hun i en pensionistbolig i Deborah Centret.
Arbejdede i Magasin
Mara arbejdede i mange år i Magasin du Nord, og hun var så god en sælger, at stormagasinet ikke ville slippe hende, da hun ellers skulle på pension.
I sin fritid var hun aktiv og senere æresmedlem i Womens International Zionist Organisation – en organisation, der støtter udsatte kvinder i Israel – uanset etnicitet.
Mara efterlader to børn, fire børnebørn og fire oldebørn.

2 kommentarer:

  1. Jeg mindes meget vel familien Igelski gennem min klassekammerat Jan Igelski som jeg så i han forretning sidste gang i 1969. Jeg kan se der skrives : efterlader sig 2 børn mv. Vil det sige Jan Igelski er død? Venligst Per.

    SvarSlet
  2. Kender kun navnene på 2 børn, Jan og Kaja Igelski. Jan er ikke opført på krak.dk , men tilsyneladende er han med i firmaet Inter Seats i Aarhus:

    2018-dec-31 - Når man køber autostole skal man have professionel hjælp, for at sikre at sikkerheden er i orden, ifolge Jan Igelski.

    Bestyrelsesmedlemmer. (Formand) Carsten Henriksen Sandmosevej 20 A 8270 Højbjerg Jan Igelski Jelshøjvej 104 8320 Mårslet Mette Axelsen Jelshøjvej 104


    SvarSlet