fredag den 3. oktober 2014

Kristiane Pedersen, Nordfyn 1907 -

På www.mitfyn.dk har været en fødselsdagsomtale med følgende indledning:

Fødselsdag 107 I morgen kan Kristiane Pedersen, PlejecentretKærgården i Otterup, fejre sin 107-års fødselsdag.

Her en hel artikel fra hendes 100-års fødselsdag:

http://www.ugeavisennordfyn.dk/ugeavisennordfyn/Jane-Pedersen-100-aar/artikel/861603

 
 Artiklen er hentet i arkivet
Det er sjældent man træffer en 100 årig som er i så god form, som Jane Pedersen, Ved Kæret 82, Otterup, der i morgen onsdag kan fejre sin 100 års dag.

Jane er født i Grindløse. Hendes forældre købte gården i 1906, og året efter blev Jane født. Hun blev oprindelig døbt Christiane. Hun har boet i Grindløse hele sit liv, og det blev hendes lod at passe hus og hjem, da moderen tidligt i Janes barndom fik en alvorlig leddegigt. Dengang kunne en gård på et halvthundrede tdrl.. sagtens brødføre en stor familie og en husholdning med flere karle og piger.

Det lå tidligt i kortene, at Jane skulle står for husholdningen. Det blev til et ophold på en husholdningsskole i Silkeborg, og derefter var Janes livsbane udstukket. I det store hus var de nok at lave. Alene madlavningen til det store folkehold, og at fyre op i komfurer og kakkelovne, og holde ilden ved lige. Desuden var der malkningen og renholdelse af mejerispandene, der ofte var kvindearbejde. Dertil kom, at man ikke lige kunne hente maden i fryseren, men måtte en tur i kælderen og i saltkarret.

Janes far var sognerådsformand i 22 år, og det betød, at der var kontor i dagligstuen, og et meget åbent hjem.

Da forældrene faldt bort fartsatte Jane med sammen med sin bror Niels at holde gård, hus og have.

Det statelige stuehus, der ligger tilbagetrukkent fra landevejen med en prægtig have , var i mange år kendetegnet ved en række omhyggeligt klippende, høje lindetræer.

De træer brød Jane sig ikke om, og hun skrællede barken af nederst på træet i det lønlige håb, at træerne ville gå ud, men de klarede det. Da Janes bror Niels døde i 1993, mente hun, det vart tiden, men nej Niels var blevet lovet de aldrig måtte fældes. Efter et par år - i takt med at Janes syn blev dårlige, blev træerne dog fældet.

Jane flyttede tidligere på året ind på Kærgården i Otterup. Her nyder hun at bo, og hendes livet igennem positive livssyn og en aldrig svigtende interesse for at følge med i dels familiens liv, men også det samfund, hun lever i, er med til at holde hende frisk og kvik. Fødselsdagen fejres med familien og venner, og mon ikke, der kommer en hilsen fra Dronningen.

BFLæs hele Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis på mitfyn.dkPrøv Fyens Stiftstidende eller Fyns Amts Avis GRATIS i 21 dage

Ingen kommentarer:

Send en kommentar