søndag den 26. oktober 2014

Politiken-tema 2: Mange flere når at fylde 100 år

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2433591/mange-flere-naar-at-fylde-100-aar/

Mange flere når at fylde 100 år

Ny dansk forskning viser at du skal vælge din familie med omhu, dukke dig for kuglerne og være kvinde for at blive rigtig gammel.


GEM TIL LISTE

Det lange liv er ikke længere forbeholdt de få. Demografisk forskning viser, at for hvert år der går, slås rekorden i middellevetid med tre måneder. Det betyder, at vi hvert år får oktober, november og december foræret gratis. De bliver lagt til i den anden ende.
»Du lever en uge og sparer en weekend. Sover du seks timer i nat, tæller de ikke. Der er mange måder at regne det ud på, men det korte af det lange er, at rekorden i middellevetiden går fremad med seks timer i døgnet«, forklarer dr.med. og professor i epidemiologi Kaare Christensen, der er leder af Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet (SDU).
Regnestykket er et videnskabeligt faktum. Men det er også designet til at få vores øjne op for den hastighed, hvormed vores levetid forlænges.
I løbet af de sidste 150 år er middellevetiden i Danmark vokset fra godt 40 år til cirka 80 år og nærmer sig en reel fordobling. Antallet af over 100-årige er tidoblet i Danmark fra 115 personer i 1977 til over 1.000 i dag. Små børn, der fødes nu, kan regne med at blive tæt på 100 år, hvis udviklingen fortsætter.
Forskere på verdensplans taler om en helt ny og voksende generation, de såkaldte længelevere – eller ’oldest-old’. De får en ekstra alderdom, der kan strække sig op til flere tiår efter den gængse middellevetid på 78 år for mænd og 82 år for kvinder. Længelevere bliver nemlig 90-110+.
Netop gruppen af længelevere er to forskere fra Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet førende eksperter i. Professor Kaare Christensen og forskningslektor Bernard Jeune er med i den internationale elite af aldringsforskere. Deres arbejde ender på forsiden af New York Times, New Scientist og de helt store videnskabelige tidsskrifter.
Når vi kigger rundt på venner og kollegaer, hvem af os kan så regne med at blive længelevere?
»Fra tvillingestudier ved vi, at forskelle i livslængden bestemmes af en fjerdedel genetik og tre fjerdedele adfærd, miljø og tilfældigheder. Så det handler både om at vælge sine forældre med omhu og prøve at undgå at ryge og være overvægtig. Og så skal du helst være kvinde«, forklarer Kaare Christensen.
Ud af de 1.009 danskere, der i 2013 ifølge Danmarks Statistik var over 100 år, er kun 166 mænd, mens 843 er kvinder.
»Det lange liv er et kvindeløb. Man kan ikke vinde det som mand«, lyder det klare budskab fra Kaare Christensens forskerkollega Bernard Jeune. Hvorfor nogle bliver meget gamle, har de to viet deres forskerliv til at opklare. En indsats, som støttes af 50 millioner kroner fra danske Velux Fonden, men også af 30 millioner amerikanske skattekroner, fordi det danske forskningscenter på Fyn kan noget helt særligt, når det gælder forskning i det lange livs gåder.
Danmark og Center for Aldringsforskning på SDU kan byde på verdens bedste tvillingeregister. Tvillinger er det tætteste, man kommer på, at det genetisk set samme menneske lever sit liv to gange på to forskellige måder.
»Vil du forstå, hvor meget gener og miljø betyder for din livslængde, skal du studere tvillinger«, forklarer Kaare Christensen.
Desuden kan Danmark byde på et cpr-register og kirkebøger, som udgør en uvurderlig grunddatabase, når man vil følge hele generationer af meget gamle eller finde familier med mange længelevere.
Derfor arbejder Syddansk Universitet sammen med store amerikanske universiteter i Boston og Washington om at undersøge mange tusinde familier på begge sider af Atlanten, hvor mange i en søskendeflok er blevet 90-110 år.
»Vi kan se, at de familier, der lever længe, har en kombination af gode gener og god opførsel. De har også mindre kræft end andre. Og så kan vi se, at de har nogle positive karaktertræk, er mindre bekymrede og mere udadvendte«, forklarer Kaare Christensen om de danskamerikanske forskningsresultater.
Men man hører da om storrygere, der trods alle odds bliver meget gamle?
»Ja, den hører jeg også tit. ’Min onkel blev 93. Han røg og drak og var i godt humør til det sidste’. Så svarer jeg gerne, at fordi din onkel er sluppet godt fra en voldsom bilulykke, kan din familie altså godt tåle at køre galt på motorvejen? Sådan hænger det meget sjældent sammen«, siger Kaare Christensen med et smil.

Gennem livets kugleregn

GRAFIK:
Men lidt sandhed er der alligevel i det. For der skal ifølge Kaare Christensen en vis portion held og tilfældigheder til at leve meget længe. Uanset hvilke genetiske kort du er født med, kan du spille dem godt, medium eller dårligt alt efter, hvordan du lever dit liv.
»Men det er selvfølgelig nemmere at spille dem godt, hvis du har en god hånd. Men en dårlig hånd betyder altså ikke, at du ikke kan leve længe. Det kræver dog en større indsats«, påpeger den danske aldringsprofessor.
Studier foretaget på genetisk identiske orme, der lever i samme miljø, viser, at selv om man skulle tro, at de ville leve akkurat lige længe, gør de det ikke.
»Her i livet går vi gennem en kugleregn af en vis styrke. Hvis du er storryger og ikke motionerer, er kugleregnen kraftigere, og risikoen for at blive ramt er større, end hvis du ikke er. Alligevel vandrer nogle lige igennem mod alle odds. Ligesom ikkerygere kan blive ramt af den første kugle. Der skal også held til«, forklarer Kaare Christensen.
Uanset held og den slags vokser middellevetiden hele tiden. Kan den blive ved med det?
»Man kan se det som at køre i et tog med jævn hastighed de sidste 150 år. Foreløbig er der ikke nogen tegn på, at toget er ved at gå i stå. Og det sagtner heller ikke farten. Men hvor længe det fortsætter sådan, ved vi ikke«, siger Kaare Christensen.
Kan vi så i princippet leve evigt?
»Menneskeheden har altid haft en tendens til at tro, at det topper med os. Nu kan det kun gå nedad. Det troede man også, dengang mennesker kun blev 50 år i gennemsnit. Og i mange år mente man, at den biologiske grænse lå meget skarpt ved 85 år i gennemsnit. Men der er ikke noget, der tyder på, at der er en fast defineret grænse«, siger Kaare Christensen, der omvendt heller ikke tror det mindste på det evige liv.
Der har alle dage været myter og skrøner omdet evige liv hele vejen op gennem verdenshistorien, ligesom der også har floreret falske rapporter om mennesker, der er blevet helt op til 185 år allerede i 1800-tallet. Et fænomen, Bernard Jeune har skrevet bøger om.

122-årig fransk kvinde

Han er samtidig medlem af en international komité af aldringsforskere, som rykker ud for at be- eller afkræfte påstande om en ny alderspræsident et sted i verden eller folk, der hævdes at være 115 år eller mere.
»Det er en lidt aparte del af vores forskning, men den er nødvendig. Vi skal jo vide, hvor mange af de meget gamle, der findes i verden, om der er tale om en helt ny generation, og hvordan den udvikler sig. Det skal gøres på et videnskabeligt niveau. Hvis ikke vi har styr på de allerældste, roder hele aldersforskningen demografisk set«, forklarer Bernard Jeune.
Han er den forsker i verden, der har besøgt og bidraget med dokumentation af flest af de allerældste mennesker. Blandt andet Jeanne Calment, en fransk kvinde, der levede, til hun blev rekordhøje 122 år. Bernard Jeune besøgte hende dagen efter hendes 120-års fødselsdag.
»Allerede da Jeanne Calment blev 118 år, virkede det usandsynligt. Aldrig var nogen blevet så gamle noget sted i verden. Jo, ifølge Guiness Rekordbog, men de gør det slet ikke godt nok. Derfor tager vi ud og tjekker det«, siger Bernard Jeune, der også har besøgt verdens indtil for nylig længst levende mand, danskamerikaneren Chris Mortensen, der levede til sit 116. år i en lille by nord for San Francisco i USA.
Når du har besøgt folk, der er blevet 116 eller 122 år, og vores liv forlænges med tre måneder hvert år, hvordan kan I så alligevel afvise tanken om det evige liv?
»Den tankegang beror på hele forbedringsteknologien, hvor man til sidst kan reparere og regenerere alt. Men troen på, at lægevidenskaben kan reparere alt inden for få år, er en vild overdrivelse. Der er ikke belæg for de påstande. Man kan ikke afskaffe alderdommen«, fastslår Bernard Jeune.
De to danske aldringsforskere tager skarpt afstand fra en for tiden meget hypet engelsk aldringsforsker, Aubrey De Gray. Den Cambridge-uddannede forsker hævder, at vores levetid accelererer så voldsomt, at vi inden for nær fremtid kan blive mindst 150 år og med tiden endda leve endnu længere.
Faktisk er der lige nu demografisk set tendens til en stagnation blandt verdens ældste. Siden Jeanne Calment døde som 122-årig i 1997, er ingen kommet i nærheden af hende. Heller ikke hendes nærmeste konkurrent, amerikanske Sarah Knauss, der døde som 119-årig i 1999. I disse år er verdens allerældste den japanske kvinde Misao Okawa på 116 år. Men forskerne kan ikke forklare, hvorfor der de sidste 15 år ikke er nogen, som er blevet ældre end det.
»Jeanne Calment falder faktisk uden for sandsynligheden. Hun blev måske holdt kunstigt i live, ikke af medicin men af den store interesse, pressen udviste hende. Interessen har måske stimuleret hende til at nå en alder, som vi må anse for usandsynlig at slå inden for de nærmeste år. Der vil nok gå nogle årtier før, vi måske ser en ny Jeanne Calment«, spår Bernard Jeune.

Det gode gamle liv

Ifølge professor Kaare Christensen adskiller De Grays nutidige teorier om det evige liv sig ikke nævneværdigt fra fortidens tro på livseliksirer og ungdommens kilde.
»Nyere tids antiaging og er jo bare en gammel historie. I ’Lucky Luke’ er der også altid en, der sælger små flasker og skal meget hurtigt ud af byen igen. Det er velkendt. Men der er ikke noget quickfix til det meget lange liv. Hvis der var, blev det solgt til en ’obscene’ pris«, slår den danske professor fast.
Al forskning i, hvor længe vi lever, siger ikke noget om, hvor godt vi lever. Er det meget lange liv overhovedet værd at se frem til?
»Det korte svar er ja. Selv om vi lever længere, er det faktisk også gode år, der bliver lagt til. De, der bliver meget gamle i dag, har det bedre. Deres funktionsniveau er bedre, og de er kvikkere i hovedet end dem, der er født bare ti år tidligere«, forklarer Kaare Christensen.
Hvilke faktorer bestemmer, at vi også lever bedre, selv om vi bliver ældre og ældre?
»Mens forskelle i livslængden hos den enkelte bestemmes af cirka en fjerdedel genetik og tre fjerdedele miljø, bestemmes forskelle i vores fysiske og mentale funktionsniveau som gamle cirka halvt af gener og halvt af miljø. Gener betyder mere og mere, jo højere op i alderen vi kommer, hvis vi gerne vil leve godt«, siger Kaare Christensen.
Den opsigtsvækkende viden stammer fra forskning foretaget på Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet, hvor de danske forskere har foretaget en række ’hundredårsundersøgelser’ og fulgt hele generationer af danskere født i 1895, 1905 og igen i 1915 for at finde ud af, om de mange 100-årige i dag er i bedre fysisk og mental form end de færre 100-årige før dem.
»Det er jo relevant at finde ud af, om det er et frygteligt projekt, vi har gang i her med at skabe flere og flere 100+årige. Holder vi bare gang i en masse stakkels mennesker uden funktionsevne? Men det ser ud, som om det er en ret fornuftig udvikling, vi har gang i her«, slår Kaare Christensen fast, med henvisning til at lægerne indtil for få år siden arbejdede med en masse aldersgrænser for behandling.
»Var man over 70 år, kunne man ikke få en CT-skanning. Over 65 år, var der ingen kemoterapi. Nu er der hjertestartere på plejehjem, og man hjerteopererer folk over 90 år. Vores forskning har været med til at påvise, at den udvikling indtil videre samlet set har været positiv«, påpeger Kaare Christensen.
Betyder det, at vi kan glæde os til at være raske, lige indtil vi dør som 100-årige?
»Det tyder det ikke på. Dårligdommene bliver bare udskudt. Men vi får lagt nogle gode år ovenpå«, siger Kaare Christensen.
De supergamle, som Bernard Jeune og hans netværk af ’aldringsdetektiver’ er eksperter i, har til fælles, at de klarer sig selv i eget hjem til en meget høj alder, og at de har undgået alvorlige kræftsygdomme. Og over halvdelen dør uden at have tegn på demens.
Godt for dem, men hvad kan vi andre bruge det til?
»Det vidner om en biologisk plasticitet. Når mennesker så højt oppe i alderen kan være åndsfriske, stå på benene og se og høre lidt, er der tydeligvis ikke en mur af alderdom, som vi alle møder på samme tid. Aldring er meget mindre programmeret og mekanisk, end man hidtil har troet«, siger Bernard Jeune.

3 kommentarer:

  1. "De to danske aldringsforskere tager skarpt afstand fra en for tiden meget hypet engelsk aldringsforsker, Aubrey De Gray. Den Cambridge-uddannede forsker hævder, at vores levetid accelererer så voldsomt, at vi inden for nær fremtid kan blive mindst 150 år og med tiden endda leve endnu længere."

    Den indstilling fra ikke kun danske forskere er årsagen til at tiden spildes uden at løse aldringens gåde og få rettet op på den lidelse aldring er. Når der vises en en enkelt dreng med progeria, 16-årige Jesper Sørensen, kan de fleste forstå aldring er en defekt, men det samme gælder for alle ramt af alderdom i en højere alder end Jesper.

    Modstanden mod overlevelsesbevægelsen repræsenteret ved Aubrey De Gray skyldes sandsynligvis den kristne/socialistiske berøringsangst mod at nogle rigmænd skulle få råd til at undgå døden, men sådan er det allerede nu med muligheden i USA og Rusland for at lade sig nedfryse efter døden for at blive oplivet på et senere tidspunkt.

    SvarSlet
  2. Der er opdukket et dansk netsted omhandlende kalorierestriktion som også bringer oplysninger om forskningsperspektiverne for at leve noget længere end i almindelighed:

    http://www.kalorierestriktion.dk/?page_id=203

    DRØMMEN OM ET LANGT LIV OG UDØDLIGHED

    -RAY KURZWEIL.
    Mener at alle menesker vil opnå udødlighed i fremtiden. Udtaler i 2010 at han selv på det nærmeste er udødlig, selv om han allerede er 65 år. Hans teori hedder “A bridge to a bridge”.Det vil sige, at han lever så sundt som det er muligt. Og når han så ellers skulle dø, ville fremskridtne indenfor medicin og teknologi give ham mange ekstra leve år. Dette vil så fortsætte. Og allere i 2025 vil nanoteknologi medføre samme ekstra levetid som periodens aldring. Og snart derefter vil nanoteknologien give mere ekstra levetid end samme periodes aldring.
    Er transhumanist.
    Det lyder som meget urealistisk. Men han er noget af et geni og har allerede præsteret utolige ting.
    Forudsage Sovjetunionens fald, internettets fremkomst før næsten alle andre, og året hvor en computer med kunstig intelligens ville slå verdensmesteren i skak.
    Har modtaget 19 Æresdoktorgrader og hædersbevisninger fra 3 amerikkanske præsidenter. To af hans fans er Bill Clinton og Bill Gates.
    Er hovedperson i dokumentar filmen fra 2009: Transcendent man.

    -JAMES W. VAUPEL
    Professor Ph.d. Leder af Max-Planck institutet på Syddansk Universitet.
    Født i USA, bor i Danmark.
    Har ved sin forskning sandsynliggjort, at menneskets levetid vil stige langt ud over den påståede grænse på 85 år.
    Har sammen med Bernard Jeune og andre talt for, at menneskts levealder ikke er fast, men en funktion af den forventede levealder og befolkningens størelse.
    Udtalte I Berlingske 7/3-13: Der kan ske et kvantespring i levealderen, Evt. kan et gen være gennemvej tilat leve evigt, eller måske 200 år. Om 30-40 år vil 120 årige måske være lige så almindelige som 100 årige i dag.Indtil 1995 mente man at man ikke kunne gøre noget ved allerdommen.

    AUBREY DE GREY
    Engelsk forsker fra Cambridge Universitet.
    Mener at mennesket kan leve meget længere end nu, og måske evigt. Mener at den første person der bliver 1.000 år, allerede er fyldt 60 år.

    -METUSALEM FOUNDATION
    Etableret 2003 af Aubrey de Grey og David Gobel.
    non-profit
    Formålet er at forlænge menneskets sunde levealder med vævsteknologi og regenerativ medicinsk behandling.

    -SENS Research Foundation
    STRATEGIES FOR ENGINEERED NEGLIBLE SENESCENCE RESEARCH FOUNDATION
    etableret 2009 af bla. Aubrey De Grey
    non-profit
    Støtter regenerativ medicin gennem forskning og PR for at bekæmpe sygdom og fremme højere levealder.

    -TRANSHUMANISTER
    International bevægelse der går ind for, at mennesket tager kontrol over evolutionen og benytter teknologien og videnskab til at manipulere vores art og skabe en ny version af mennesket. De fleste efterstræber en livsform, hvor vi har et super helbred og lever meget længere-måske endda evigt. Kendte transhumanister er Googles chefingeniør, Ray Kurzweil og den svenske professor Nick Bostorm. I Dan Browns bestseller Inferno er den fiktive biokemiker og genforsker, Bertrand Zobrist transhumanist og skurk.

    -JOERN PALLENSEN
    Dansk transhumanist. Interesser sig især for menneskets muligheder for et betydeligt længere liv.

    SvarSlet
  3. Endnu nogle eksempler på personer, denne gang milliardærer, som ikke ønsker at affinde sig med at miste livet:

    http://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE6839559/fem-milliardaerer-vil-goere-alt-for-ikke-at-doe/

    SUNDHED 29.06.2014 kl. 16:54
    Fem milliardærer vil gøre alt for ikke at dø
    De vil ikke bare leve for evigt. De har også smidt enorme pengesummer efter drømmen.
    A A
    ELIAS C. LUNDSTRÖM
    FØLG
    En ting er, at rige mennesker køber sportsvogne, strandvejsvillaer og lystsyachter, men hvad gør det, hvis de kun har en begrænset levetid at nyde dem i?

    Fem milliardærer har det til fælles, at de - på hver deres måde - vil forsøge at leve (næsten) for evigt.

    Om de vil lykkes, er en helt anden sag.


    INDLAND 05.06.2000
    Levende reservedele i fryseren
    Millioner af sædceller og fostre ligger klar i lægernes frysere. Når det gælder andre levende reservedele er sagen mere kompliceret og forskerne uenige om mulighederne.
    1. Avatar-entusiasten

    Dmitry Itskov er russisk milliardær og grundlægger af Initiative 2045. Foto: www.2045.com
    Man kunne frygte, at han havde taget James Cameron's Avatar-film lidt for seriøst. Den russiske milliardær Dmitry Itskov fik ikke så lidt opmærksomhed, da han for et par år siden grundlagde projektet Initiative 2045, der har som mål at gøre mennesker udødelige.

    Milliardæren, som også har startet et politisk parti i Rusland, har ligefrem sagt, at vi står på vendepunktet til en ny form for kontrolleret evolution.

    Og hvordan skal det så lade sig gøre? Idéen er, forklarer han, at udvikle en såkaldt avatar, som kan forbindes med menneskehjernen. Allerede i 2025 vil vi være i stand til at transplantere hjernen ind i en robot, i 2035 kan vi nøjes med at uploade hjernen til maskineriet, og i 2045 vil vores kroppe helt være erstattet af hologrammer. I hvert fald hvis det står til Dmitry Itskov.

    2. Gamblerkongen der vil fryses ned

    Don Laughlin er 81 år og ejer et kasino i Las Vegas. Han vil fryses ned, når han dør. Foto: Wikimedia Commons
    Den amerikanske iværksætter, hotel- og kasinoejer Donald Laughlin er med sine 83 år ved at være godt oppe i årene. Han har derfor satset pengene på kryoteknikken som vejen til evigt liv.

    Milliardæren, der også har fået opkaldt byen Laughlin efter sig, er skrevet op som kunde hos kryoteknik-virksomheden Alcor i Arizona. Når han dør, vil hans krop blive frosset ned til cirka minus 215 grader Celsius - omkring 50 grader over det absolutte nulpunkt - og opbevaret i en særlig fryser.

    Idéen er, at når teknologien har udviklet sig til det, vil man kunne genoplive kroppen og kurere ham for den sygdom, der slog ham ihjel. Han skal derfor nok passe ekstra på, når han går over vejen, da det er uklart, om en død i et trafikuheld vil kunne "kureres" lige så let i fremtiden.

    3. Vil besejre døden med et hold videnskabsmænd

    Milliardæren John Sperling er 31 år gammel og satser på at blive endnu ældre. Foto: Forbes
    Mens de andre milliardærer har lagt deres fremtidige uendelige liv i hænderne på en enkelt teknologi, har amerikaneren John Sperling spredt risikoen, så at sige.

    Den tidligere grundlægger af Apollo Group har samlet et hold af videnskabsmænd, som skal lindre frygten for døden. Det gør de blandt andet ved at forske i terapeutisk kloning, stamcelle-medicin og genteknologi.

    John Sperling er 93 år og har også bidraget økonomisk til Kronos Longevity Research Institute, som forsker i aldersrelaterede sygdomme.

    4. 125 år med grøntsager og fisk

    David Murdock vil blive 125 ved at spise sundt! Foto: AP/Ross Taylor
    Den amerikanske milliardær og ejer af Dole Food Company, David Murdock, satser ganske vist ikke på at leve for evigt. Men han går efter at blive mindst 125 år gammel.

    Den nu 91-årige amerikaner følger en streng diæt bestående af grøntsager og fisk foruden at deltage i et særligt motionsprogram.

    Han har også lagt mange penge i fødevareforskning, heriblandt hvordan nogle planter kan være med til at forlænge livet.

    5. Medie-sky milliardær vil i fryseren

    Robert Miller vil gerne fryses ned, når han dør. Foto: Forbes

    SvarSlet