Træskomandens kone fra Borgergade
Ella Mørk Hansen har i sine 105 leveår overlevet to verdenskrige og sin mand. 13. juli fejrer hun sin 106 års fødselsdag.
Der er ikke nogen tvivl om, at Ella Mørk Hansen på 105 år har oplevet mange ting i sit lange liv. Og der er heller ikke nogen tvivl om at de fleste er foregået i Skanderborg. For den tidligere syerske og træskomandens kone har kun rejst få gange i sit liv. Et par gange har hun rejst til Århus og en enkelt uge blev tilbragt i Norge. Men ellers foretrækker den indfødte skanderborgenser at være i Skanderborg. Hun er født i Borgergade i 1902, som den yngste af en børneflok på 13. Og tallet 13 følger hende i mere end én forstand, for hun er også født den 13. Men da hun som voksen kvinde skulle have et personnummerbevis, viste det sig, at hun først er ført ind i kirkebogen 15. juli - og derfor officielt er født den dag. Og det har givet anledning til forvirring nu og da, forklarer Ella Mørk Hansen, der er lidt ked af datoforvirringen. Men hun fejrer pinedød sin 106 års fødselsdag nu på søndag den 13. juli hos et barnebarn i Ry.
Spanske syge
Faderen var graver ved Skanderborg Slotskirke og hun husker stadig den daglige gang på Slotskirkegården, hvor de døde var den evige følgesvend. Hun fortæller flere gange om den søster der døde af den spanske syge under 1. verdenskrig og om præsten der ikke turde gå ind i kapellet, hvor kisterne fra de smittede stod. "Men provsten, han var en ældre mand og havde måske ikke så meget at tabe, han gik ind," erindrer Ella Mørk Hansen, der dengang var 12 år. "Når vi kom hjem fra skolen, var der begravelser, og jeg skulle bære kransene ind i kapellet, men jeg kunne ikke lide at komme derinde, når der stod kister," siger Ella Mørk og gyser. Hun har ingen forklaring på, hvorfor døden er gået udenom hende. Den tog hendes mand fra hende for 43 år siden og for 12 år siden døde hendes yngste søn af kræft. Den anden søn er "kun" lidt over 80 år gammel og bor også i Skanderborg. Hun passede sin syge mand i seks år, inden han døde i 1965. Samtidig tog hun sig af børnebørnene, når forældrene havde travlt på arbejdet. Den lille stue på Kastanievej bærer tydeligt præg af Ella Mørks Hansens energi og overskud. Efter et langt liv som syerske og hjemmegående husmor kastede hun sig over maleriet efter mandens død. Ellas egne fortolkninger af Skagens-malerne hænger side om side med hjemmelavede porcelænsplatter og billeder af de to sønner, seks børnebørn, tretten oldebørn og fire-snart fem tipoldebørn. Hun husker endnu da den første vej i byen, Lillegade blev omdøbt til Borgergade og er stadig lettet over at søsteren i sin tid ikke tog med kæresten til Amerika som planlagt, for skibet hed Titanic og kæresten druknede.
Træskomanden
Ellers har den snart 106-åriges liv drejet sig om familien. Først passede hun sine egne to drenge og derefter deres børn og i de sidste par år har også tipoldebørnene siddet på Ellas skød. Og så har hun endda haft sit eget barnebarn i pleje siden han var tre og til han var voksen. Selvom pengene altid har været små, så har hun altid klaret sig. Som ung arbejdede hun som syerske, men da hun blev gift, var det slut med det. "Min mand ville ikke have, at jeg skulle arbejde for fremmede folk, så i stedet passede jeg hus og børn, siger Ella Mørk Hansen, Manden var fra Løgstør og kom til Skanderborg som soldat i sikringsstyrken under 1. verdenskrig i 1914. Efterfølgende blev han som soldat i byen og Ella mødte sin Chresten til et bal, umiddelbart efter krigen. De blev gift i 1922 og han fik job som træskomand i kælderen i Adelgade 109 og overtog reelt ansvaret, da ejeren døde af den spanske syge. Konen, Maren Rasmussen blev boende ovenpå butikken og hun havde også kastet sine øjne på Chresten. Derfor kom der denne hovne besked: Hvorfor skulle De vælge én fra Lillegade." Sidenhen blev hun ven af familien og blev kaldt Dylle. Også hendes børn blev passet af Ella Mørk Hansen.
Kogt vand
En lille flig af svaret, om hvorfor hun er blevet så gammel, kan måske findes i barnebarnets barndomserindringer: "Jeg kan huske at bedste altid drak kogt vand og dyrkede gymnastik om morgenen." Vi slutter af med journalistens dybe spørgsmål: Hvad er det bedste ved at blive 106 år? Svaret kommer hurtigt og med en snert af varm ironi: "Det ved jeg ikke, jeg har jo ikke prøvet det endnu".
Publiceret: 08. Juli 2008 03:00
Ella Mørk Hansen fra Skanderborg er død to dage efter sin 109 års fødeslesdag.
Danmarks ældste er død 109 år gammel
Ella Mørk Hansen sov stille ind to dage efter sin 109 års fødselsdag
Danmarks ældste person er død, 109 år gammel.
Ella Mørk Hansen fra Skanderborg er sovet ind natten til fredag 15. juli 2011.
"Jeg blev ringet op klokken fem i morges af nattevagten, der fandt hende. Hun er sovet stille og roligt ind, så det er, som det skulle være. Hellere det end at hun skulle være syg i flere måneder," fortæller barnebarnet Jette Mørk Hansen fra Skanderborg, der har besøgt sin farmor dagligt igennem mange år.
Ella Mørk Hansen fejrede sin 109 års fødselsdag med familien på Skanderborghus så sent som i onsdags.
"Fødselsdagen gik rigtigt godt. Hun var glad og godt tilpas, men da jeg besøgte hende i går, sagde hun, at hun havde det lidt skidt," fortæller Jette Mørk Hansen.
Boede i egen lejlighed
Danmarks ældste boede til det sidste i sin egen lejlighed på Kastanievej i Skanderborg, hvor hun har boet de sidste 20 år.
Før det boede hun i en lejlighed på Vestervej i Skanderborg, som hun flyttede til, efter hendes mand døde i 1965. Parret boede i et stort hus i Møllegade, hvor Ella passede huset og den store have.
De fik to sønner. Den ældste, Knud på 83 år, bor også i Skanderborg, hvor han var socialinspektør, mens den yngste, Åge, døde i 1997.
Ella Mørk Hansen blev født i Skanderborg og boede hele sit godt 109 år lange liv i byen.
Hun skal begraves ved siden af sin mand på Skanderborg Slotskirkes kirkegård, hvor hendes far i sin tid var graver.
Publiceret: 15. Juli 2011 13:00
Ingen kommentarer:
Send en kommentar