fredag den 14. juni 2013

Mina Rendbøll, Hjørring 1901 - 2008

http://www.nordjyske.dk/nyheder/den-hurtigste-rollator-paa-plejehjemmet/812e89de-529a-4cba-bf76-57ea9e896184/4/1513#/0




OPDATERET 13. MAJ 2012 18:50

Den hurtigste rollator på plejehjemmet

Der har altid været fart over feltet, hvor Mina Rendbøll kom, og sådan er det stadig

Der stod Christian IX på mønterne, P.A. Alberti, som senere lænsede statskassen, blev udnævnt til justitsminister, Norge var underlagt Sverige, Finland var en del af det russiske zarrige, Boerkrigen rasede i Sydafrika og det vakte international opsigt, da det lykkedes Marconi at sende de første radiosignaler over Atlanten.
På gården Øxenvad ved Tårs kom en pige til verden 5. april.
Året var 1901.
Den lille ny blev døbt Thomine, men skulle senere blive kendt som Mina Rendbøll.
Og hun er her såmænd endnu og kunne i går fejre sin 107. fødselsdag.
På det tidspunkt boede der 6.538 mennesker i Hjørring by, og der var endnu fem år indtil den første biograf i byen åbnede.
For os, som er født i den anden halvdel af 1900-tallet, virker det fuldstændig surrealistisk at tænke på, at Mina Rendbøll var teenager under 1. Verdenskrig.
Mina Rendbøll, som blev enke i 1974, boede i hjemmet på Johannes Hansensvej i Tårs til hun var 100 år.
Hun var så uheldig at falde, og siden har hun boet på forskellige plejehjem indtil hun ind på Vellingshøjcentret, hvor hun bor nu.
Selv om fødselsattesten siger 107 år, så er der fart på, når hun ræser af sted med rollatoren.
Hun bliver meget ældre
Hun har to sønner, Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland.
- Hun bliver meget ældre, forudser Niels Jakob Rendbøll, den unge søn på 76 år.
Foruden de to sønner er det også blevet til seks børnebørn og fem oldebørn.
Sammen med manden Josef havde de gården Mejlvang ved Tårs, indtil de flyttede til byen.
En berejst dame
Efter mandens død fattede hun for alvor interesse for at rejse.
De første år rejste hun sammen med sin søster, Amalie Frederiksen, som boede i Lønstrup, men da hun faldt fra nød børnebørnene godt af Minas rejselyst.
Carl Rendbøll fortæller, at han har været i et utal af lande sammen med sin farmor.
- Jeg og farmor har rejst sammen i 15 år. Engang var vi på Cypern sammen. Jeg havde glemt mit kørekort, så vi kunne ikke leje en bil, men så lejede vi bare en scooter og farmor sad bagpå. Da var hun 93 år, siger Carl og griner ved mindet.
Som 80-årig rejste Mina alene til Californien for at besøge sønnen Mogens, som boede der på det tidspunkt.
Som børn i Tårs nød børnebørnene også godt af, at farmors hus lå meget tæt på skolen.
Der stod døren altid åben, og børnebørnene lægger ikke skjul på, at de blev smækforkælede.
gunnar.onghamar@nordjyske.dk


Minna Rendbøll

OPDATERET 13. MAJ 2012 09:51

Dødsfald

‡Minna Rendbøll, Vellingshøjcentret, Hjørring, 107 år. Minna Rendbøll, der var født i 1901, voksede op på gården Øxenvad uden for Tårs. I 1929 blev hun gift med Josef Rendbøll fra nabogården Mejlvang, som de samtidig overtog efter hans forældre. Minna blev hjemmehjælpende husmor, og som sådan var der rigeligt for hende at se til på gården med de daglige gøremål. Da ægteparret kom lidt op i årene, overdrog de i 1964 Mejlvang til sønnen Niels Jakob og købte hus på Johannes Hansensvej i Tårs. Efter en halv snes år døde Josef Rendbøll, og Minna blev boende i huset og klarede sig selv, til hun blev 100 år, men måtte efter et fald tage ophold på forskellige plejehjem, indtil hun kom på Vellingshøjcentret. Minna Rendbølls liv blev virksomt og indholdsrigt og fyldt med mange spændende oplevelser. Som 80-årig tog hun alene til Californien for at besøge sønnen, Mogens, som på det tidspunkt boede der. Som 88-årig rejste hun i Frankrig, og som 95-årig var hun sammen med barnebarnet Carl på Cypern. De ville have lejet en bil, men da Carl havde glemt sit kørekort, måtte de tage til takke med en scooter, hvor de med Minna som passager på bagsædet kørte rundt på øen og beså dens seværdigheder. Som 99-årig tog Minna den lange rejse til København for at sige farvel til dronning Ingrid, da denne lå på lit de parade. 100 års dagen blev for Minna en stor oplevelse, hvor huset var fyldt med gratulanter og med besøg af Hjørrings daværende borgmester, Bent Brown, som hun havde kendt, fra da han som dreng havde leveret jordbær til søndagsmiddagen på Mejlvang. Og så var der naturligvis også telegrammet fra dronningen. Det blev en dag, Minna aldrig glemte. Minna Rendbøll efterlader sønnerne Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland samt seks børnebørn og fem oldebørn.

1 kommentar: