søndag den 24. januar 2016

Bartholomæus Albrecht, Odense, død 1841

Om den påstået 118-årige soldat Bartholomaeus Albrecht har CGT fundet ham i danske folketællinger, mens hans fødsel ikke er forsøgt fundet i tyske arkiver:

Det er jo selvfølgelig den velkendte sergent Bartholomæus Albrecht,
som angiveligt dør 118½ år gammel den 17 feb 1841, Nymarkhus.
AO: Odense, Odense, Ubberud, 1829-1846, Opslag 236, #3
http://www.demogr.mpg.de/books/odense/6/05.htm
http://www.demogr.mpg.de/Papers/Books/Monograph2/start.htm
http://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php?topic=34930.0
http://www.stadsarkivet.dk/topmenu/oplev%20historien/om%20odense/personer/om%20bartholomaeus%20albrecht.aspx

Da han står anført til at være 50 år i FT 1787 blev han højst 104.

En tyskfødt mand forøgede sin alder med over 10 år i forhold til tidligere danske folketællinger, Bartholomæus Albrecht, som angiveligt dør 118½ år gammel 17 feb 1841, Nymarkhus.
AO: Odense, Odense, Ubberud, 1829-1846, Opslag 236, #3


Fyens Stiftstidende 18.2.1841:

Odense. Den gamle Sergeant Albrecht er, efter et kort, men smerteligt Sygeleie, død Natten imellem den 16 og 17 dennes; efter hans Kones Udsagn blev han i August Maaned d. A. 116 Aar; han har været indqvarteret her i Odense i Aarene imellem 1750 og 1760, som staaende ved herværende holsteenske Rytterregiment; siden stod han ved andre Regimenter og blev senest i Aaret 1807 ansat som Sergeant ved de da oprettede annekterede Batailloner, men efter deres Opløsning levede han af sin Pension og har boet i Nærheden af Landsbyen Ubberud indtil sin Dødsdag. Hans Liv heelt igjennem har udmærket sig ved en sjelden Sundhed og Kraft, og han var for 3 a 4 Aar siden neppe at formaae til at lade en Byrde af flere Lispund kjøre herfra Byen, hvilken han absolut vilde bære. Han var to Gange gift; sin sidste Kone har han selv staaet Fadder til og ægtede hende da han var nogle og 90 Aar. Albrecht var (efter eget Udsagn) født omtrent 3 Mile fra Nürnberg, hvor hans Forældre boede; hans Bedstefader oplevede ogsaa en meget høi Alder og døde pludselig efter tilfods at have tilbagelagt en lang Vei. Et Portrait haves af gamle Albrecht, malet efter vor nuværende Konges Foranstaltning af Maleren Bærens.

Fyens Stiftstidende 25.2.1841:

Odense. Igaar bragtes de jordiske Levninger af den gamle Sergeant Bartholomæus Albrecht til Hvile i Ubberup; i det talrige Følge bemærkedes ogsaa Hs. K. H. Kronprindsens Gouvernementssekretair, Hr. Cancellieraad Wegener. Om den Afdøde læses i Thomsens Avis følgende Details: "Han tjente først Markgreven af Culmbach. Under Slaget ved Rosbach skal han være gaaet over til Preusserne, hvor han strax blev ansat ved Husarerne og stod ved Samme i Syvaarskrigen. Efter omtrent 7 Aars Tjeneste deserterede han og lod sig hverve til den danske Armee af en Capitain Weinigel fra Rendsborg, som paa Hverving opholdt sig i Nürnberg. Dette var omtrent 1762. Han blev derpaa ansat ved Prinds Frederiks Regiment og efterat have tjent ved samme i 5 Aar, kom han til Regimentet Delmenhorst, som ligeledes garnisonerede i Kjøbenhavn og commanderedes af en Oberst Trolle. Efter 2 Aars Forløb fik han, efter Ansøgning og da han havde udtjent paa et Par Maaneder nær, sin Afsked. Det var dengang hans Agt at drage til Holland, men han betænkte sig og reiste til Fyen, for at blive Løber hos Grev Görtz, der var Chef for det fyenske Rytterregiment; men denne Tjeneste syntes han ikke om, og foretrak at lade sig ansætte som Rytter ved Regimentet, og som saadan gjorde han Tjeneste i 9 (efter nogle Beretninger i 6 a 8) Aar. Han giftede sig i Kjerteminde og boede der et Par Aar, indtil han begav sig til Hamborg i den Hensigt at besøge sin Hjemstavn; men da der paa den Tid var Krig imellem Engelland og de nordamerikanske Stater, og det blev ham sagt, at han neppe uden lovlig Afsked og Pas kunde komme til Hjemmet, vendte han atter tilbage til Fyen og lod sig engagere af Kammerherre Moltke til Soldat ved fyenske Infanteriregiment, som garnisonerede i Aalborg, og tjente ved samme i 18 Aar og 5 Maaneder tildeels som Underofficeer. Han drog derpaa tilbage til Fyen og tjente i Veicorpset i 7 Aar som Veiopsigtsfører under Anlæggelsen af den nye Hovedlandevei. Endeligen stod han som Underofficeer eller Sergeant ved de annecterede Batailloner under M. v. Bülow i 11 Aar og fik siden efter Pension."




http://www.arkiv.dk/vis/1233655

  •  
  •  

"En gammel invalid", ca. 1837-38 På statens museum for kunst findes dette maleri, der bærer titlen "En gammel invalid, portræt af en soldat". Nogle gange har udertitlen "portræt af en 110 år gammel invalid også været brugt. Maleriet er lavet af E

"En gammel invalid", ca. 1837-38

På statens museum for kunst findes
dette maleri, der bærer titlen
"En gammel invalid, portræt af en
soldat". Nogle gange har udertitlen
"portræt af en 110 år gammel invalid
også været brugt. Maleriet er lavet
af Emilius Bærentsen, og der er for-
mentlig tale om det maleri af
Bartholomæus Albrecht, som blev om-
talt i flere nekrologer.
NummerB101308
TypeBilleder
Periode1837 - 1838
Dateringsnoteca. 1837-38
FotografUkendt
MaterialeFarve, tiff (maleri)
ArkivOdense Stadsarkiv


Ingen kommentarer:

Send en kommentar