Google-søgning "107 år"
Det første kopierede Google-fund her skulle være bragt under "108 år":
http://www.123hjemmeside.dk/hammervej/1281345
Johannes Hansen
Født den 28. juli 1879 (Kragelund)
Død den 28. maj 1988 (Øster Snede)
Blev 108 år !
http://jp.dk/indland/aar/article1627855.ece
Elga Marie Jensen belv 107 år. Foto: Jan Dagø
Århus' ældste blev 107 år
Af MARTIN JOHANSEN
Offentliggjort 10.03.09kl. 12:02
For to måneder siden tog hun på sin 107 års fødselsdag imod ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF) og et stort pressefølge. Nu er Elga Marie Jensen, Århus' ældste borger, død i sit hjem på Vidtskuevej i Viby.
Det skriver Århus Stiftstidende.
Elga Marie Jensen forblev åndsfrisk til det sidste. Hun var født i Sølystgade i Århus og havde fire søskende. Efter endt uddannelse på Den Jydske Handelsskole i Hans Broges Gade fik hun job i cykel-engrosfirmaet Wejling og Søndergaard. Hun gik på pension efter 40 år som salgsassistent i firmaet. Elga Marie Jensen blev gift med en fotohandler, der døde ved en ulykke blot 40 år gammel.
Ægteparret fik kun 15 år sammen. De seneste 11 år boede Elga Marie Jensen i en af Århus Kommunes plejeboliger. Hun læste dagligt avis, så tv, deltog i fællesspisningen og glædede sig over arrangementer med sang og musik.
Ifølge Danmarks Statistik er landets ældste borger en kvinde på 108 år i Roskilde.
http://www.mormon.dk/?mod=artikel&id=515
Torkil Dressø er fyldt 107 år
Oprettet: 5. april 2006
Danmarks ældste mand er 'naturligvis' en trofast Sidste Dages Hellig.
Torkil Dressø, 107 år, kommer stadigvæk i kirke hver søndag.
(Foto: Jørgen O. Warnsdorf)
Hver søndag bliver Torkil Dressø hentet af Bror Bent R. Jørgensen for at gå i kirke i sin menighed på Nitivej 8, Frederiksberg. At gå i kirke om søndagen i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige har han gjort de sidste 50 år, så det skal der ikke laves om på, fordi han er fyldt 107 år.
Sammen med sin hustru, Sara, som desværre gik bort sidste år, har Torkil gået i kirke mange steder i den tid, de har tilhørt Kirken. De har for det meste boet i København, men i nogle år var det Fredericia, der havde glæde af at have disse flittige og kærlige mennesker som en del af deres menighed.
De har sammen tjent en mission her i Danmark, hvor de ikke sparede kræfterne for at støtte de menigheder, de blev sendt til i de år.
Nu går hverdagen stille og roligt for Torkil i hans beskyttede bolig på Østerbro i København. Hver dag står han op og klæder sig pænt på i jakkesæt og butterfly, og han hygger sig sammen med de andre beboere i Fælledgården og med de søskende, der kommer på besøg.
På fødselsdagen den 27. marts 2006 blev der holdt fest med omkring 100 gæster til chokolade og lagkage. Der var sang og musik og taler, som hyldede denne beskedne mand, som altid har stået først, når der skulle arbejdes og sidst, når der skulle uddeles ros.
Da Torkil blev født i 1899 stod det ikke skrevet, at han skulle hædres på en hjemmeside på Internettet, når han fyldte 107 år - men det er, hvad han bliver - og det sker med en kærlig hilsen på vegne af alle medlemmer af Kirken i Danmark.
http://www.aaretspressefoto.dk/index.php?aar=1...
1986
"Nu skal du bare høre...... Rasmine Olsen, 107 år, og Maren Jensen, 104 år, fortæller ungdomshistorier
http://www.kobenhavnshistorie.dk/bog/khsd/1900...
1963.
Landets ældste, fru Agnes Bruun, København, fylder 107 år 20. august.
http://www.danskkalv.dk/page22037.aspx
107-årig til julefrokost i Esbjerg
Randers, 8. december 2008
107 år er ingen alder, når den står på julehygge på ens tidligere arbejdsplads.
Det beviste tidligere slagteriarbejder Martin Gammelgaard, da han søndag troppede op til det årlige julearrangement for tidligere medarbejdere på Danish Crown i Esbjerg.
Med sine 107 år er Martin Gammelgaard Danmarks ældste, men det forhindrede ham ikke i at møde op som den allerførste og i højt humør.
- Så får man jo den bedste plads og man slipper for at gå rundt og give hånd til alle sammen, som Martin Gammelgaard sagde med et smil til Tom Jensen, der er Esbjerg-afdelingens tillidsmand.
- Martin tog det hele fint og hyggede sig i selskab med de tidligere kolleger, fortæller Tom Jensen.
Det gælder i øvrigt også de andre tidligere medarbejdere. Godt 200 var mødt op til en hyggelig eftermiddag med julehygge og gode historier fra mange år på slagteriet i Esbjerg.
http://www.sanktlukas.dk/files/AArsbog_2009.pd...
Læge Gorm Thusgård og s. Marie Larsen, 107 år.
Sankt Lukas Diakonifællesskab
pr. 1. januar 2008
Diakonisser Fødested*
Navn Føds.år Indtrådt Adresse
Inger Marie Larsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . J 1902 01.05.32 Diakonissehuset**
Kristine Margrethe Madsen . . . . . . . . . . J 1911 01.09.35 do.
Karen Dusine Jensen . . . . . . . . . . . . . . . . J 1911 01.09.36 do.
Petra Camilla Poulsen . . . . . . . . . . . . . . . J 1907 01.09.38 do.Google-søgning "108 år"
http://avisen.dk/danmarks-aeldste-fylder-108_1...
Thyra Kongsø fra Roskilde skal have 108 lys i lagkagen i dag. Det gør hende til den ældste person herhjemme.
Fredag den 9. januar 2009, 15:14
Flaget skal hejses for Thyra Kongsø fra Roskilde i dag. Hun fylder nemlig 108 år og er dermed Danmarks ældste, skriver Dagbladet Roskilde.
Dagens fødselar boede for sig selv i København, indtil hun var 103 år, men bor nu på Plejehjemmet Himmelev Gl. Præstegård.
Det kniber med hørelsen, men derudover er Thyra Kongsø ikke mere end almindeligt mærket af sin høje alder, siger plejehjemmets leder.
Danmarks ældste mener ikke, at hun har gjort noget specielt for at få et langt liv.
Fødselsdagen fejrer hun sammen med familien, og menuen står på suppe og æbleskiver.
http://www.aarhusportalen.dk/vis_artikel.asp?A...
Amtets ældste borger er fyldt 108 år 20-08-2004 kl. 07:00
Af RASMUS BLICHERLeveret af Internetavisen jp.dkJohanne Grann har oplevet tre århundreder, to verdenskrige og er den ældste borger i Århus Amt. Torsdag fyldte hun 108 år.
Det er svært at få 108 lys til at stå i en lagkage. Derfor måJohanne Grann nøjes med at have appelsinstykker og vindruer i sin fødselsdagskage.
I går fyldte hun 108 år, og det blev fejret med familie, venner og ældrerådmand, Niels Erik Eskildsen (SF).
Ifølge Johanne Granns datter, Ester Breinholt, havde fødselaren det i går bedre, end hun har haft det i lang tid.
Den 108-årige dames helbred er blevet svækket i løbet af det sidste halve år, men hun har også oplevet tre århundreder, en verden uden elektricitet og biler og har nu titlen af amtets ældste borger.
Stærk i troen
I går holdt familien åbent hus klokken 13.00 ved Lokalcenter Skelager i den nordlige del af Århus, hvor Johanne Grann bor.
De første gæster var allerede ankommet, da ældrerådmand, Niels Erik Eskildsen, kom forbi for at lykønske Johanne Grann på vegne af Århus Kommune.
»Tak for det,« sagde Johanne Grann, der ellers ikke taler meget mere.
Hørelsen og synet er også svækket, men det er troen på Gud derimod ikke.
I et interview har hun udtalt, at Gud har glemt hende, og at det er derfor, Gud ikke har hentet hende endnu.
Barnebarnet Anette Stjerne mener også, at troen er årsag til, at Johanne Grann stadig lever i dag:
»Hun er meget troende, og det er derfor, hun stadig hænger på. Hun sagde en dag til mig, at selv om hun ikke kan se, kan hun se inden i sig selv, og at hun ville ønske, at jeg kunne se det, somhun kan se,« fortæller barnebarnet.
Hjemmebag og salmer
Johanne Grannsagde engang til datteren Ester Breinholt, at det eneste hun ønskede sig var, at hendes børn ville gå i samme retning, som hun selv var gået. Men det mente hun, at hun ønskede, at de også blev troende.
Det er et åbent spørgsmål, om børnene er gået den samme vej, men i går fik hun i hvert fald andre gaver fra familien og venner.
Hjemmebagte boller og hjemmelavet syltetøj, et par orkideer, håndklæder og bodylotion var noget af det, den 108-årige kvinde blev beriget med.
Fødselsdagssangen blev salmen »Alt står i Gud Faders hånd,« som den 108-årige kunne nyde, inden fødselsdagen var ved at være slut.
http://www.aarhusportalen.dk/vis_artikel.asp?A...
Danmarks ældste har levet i tre århundreder 10-08-2003 kl. 07:06
AF MOGENS WEINREICHLeveret af Internetavisen jp.dkJohanne-Marie Holm, der søndag fylder 108 år, har svært ved at forlige sig med, at den daglige cerut, der tidligere stod hende i fem øre, i dag koster fire kroner. Men ellers tager hun en omskiftelig verden med fatning.
Når Århus Kommunes ældrerådmand Niels Erik Eskildsen (SF) her til formiddag indfinder sig blandt gratulanterne på Lokalcenter Elmevang i Solbjerg, skal han næppe forvente, at det er en partifælle, som tager imod.
For selv om Johanne-Marie Holm, der i kraft af sin 108 års fødselsdag avancerer til førstepladsen blandt Danmarks ældste, aldrig har udfoldet sig på den politiske scene, siger kendsgerningerne, at hun er udgået fra det højere borgerskab i Næstved,hvor faderen var bankdirektør.
Her indgik Johanne-Marie Holm i en søskendeflok på otte, der sammen med et par tjenestefolk måtte indordne sig under orden og disciplin.
Opvækstforholdene har sat sine varige spor, og er eksempelvis årsag til, at lokalcentrets kvindelige alderspræsident ikke undlader at påtale, hvisde daglige rutiner brydes.
Da Johanne-Marie Holm sidst fyldte år, fik det den daværende områdechef til i en fødselsdagstale at bemærke følgende:
»De er god til at holde os i ørerne, men det er alligevel min oplevelse, at De er blevet mildere med årene.«
Hermed er alligevel antydet, at søndagens fødselsdagsbarn er en bestemt dame, der ikke lader sig byde hvad som helst.
Desuden er det værd at notere sig tiltaleformen. For fru Holm, som hun gerne vil tituleres, frabeder sig "dusseri" og andre sider af den formløshed, som præger det århundrede, hun befinder sig i.
Dansk mester i bridge
Når alderspræsidenten på lokalcentret i Solbjerg heller ikke bryder sig om at blive tiltalt ved fornavn, er det både alders- og miljøbestemt, hvilket er kommet til udtryk i følgende udtalelse:
»Det er en hån mod de gamle. Vi bør tiltales på en ordentlig måde. Det er da muligt, at nogle synes, jeg er snobbet, men jeg er for gammel til at lave om på mig selv.«
I det sjællandske miljø, hun er opvokset i, var det langtfra nogen selvfølgelighed, at unge kvinder fik en uddannelse. Det handlede i lige så høj grad om at gøre et passende parti. Men Johanne-Marie Holm kom i lære inden formanufaktur og fik efterfølgende en stilling hos Magasin i Randers. Her lærte hun sin mand, der var beskæftiget i samme branche, at kende. Parret slog sig ned iÅrhus, hvor hun blev hjemmegående husmor og mor til to døtre. Om sin forlængst afdøde mand har hun sagt:
»En smukkere mand fandtes ikke i mine øjne. Selv om jeg havde været forlovet et par gange, var jeg ikke i tvivl om, at ham ville jeggiftes med.«
Aftale med professor
Hvis syn og hørelse er svækket, så fungerer hjernen bedre, og ifølge Danmarks ældste har hun en aftale med en professor, som vistnok hedder Jacobsen, om, at denne må gøre hendes hjerne til genstand for nærmere undersøgelser, når hun ikke er mere.
Samme hjerne var stærkt medvirkende til, at hun for et halvt århundrede siden kunne smykke sig med titlendansk mester i bridge. Hun erindrer, at hun blandt andet spillede med en kendt nu afdød århusianer, konsul Blicher, helt frem til 70'erne. Det foregik i Århus Bridgeklub, og damerne havde en særlig dag på Hotel Royal.
En rejselysten dame
Johanne-Marie Holm har levet i tre århundreder og set verden ændre sig på både godt og ondt.
Selv om hun aldrig har manglet noget i materiel henseende, gør hun sig alligevel tanker om de vilkår, som unge familier i dag byder sigselv for at opfylde fordringer, de selv har opstillet.
Det foranlediger hende til at give udtryk for, at det er synd for både forældre og børn, at de kun ersammen om aftenen, hvor en gensidig træthed ofte gør sig gældende.
Sit bedste livsafsnit tilbragte fru Holm efter eget udsagn i Klintegården med den flotte udsigt over bugt og havn.
Da helbredet ikke tillod hende at blive boende her, flyttede hun til lokalcentret ved Hestehavevej i Højbjerg. Og da dette center blev ombygget i midten af 90'erne, indebar det en ny flytning.
Selv om hun er nået en alder, der ud fra alle naturlove dikterer en stilfærdig tilværelse, har hun tidligere efterlyst flere aktiviteter i form af musik og sang på lokalcentret i Solbjerg.
Heller ikke korte udflugtsture er fru Holm gået af vejen for at deltage i.
I det hele taget har rejselysten ikke fejlet noget, da helbredet tillod det. Hun fejrede eksempelvis sin 87 års fødselsdag i London, men betegner to besøg i Peterskirken i Rom som sine største rejseoplevelser.
Danmarks ældste har ikke nogen fyldestgørende forklaring på, at hun på søndag når de 108 år. Måske er det genetisk bestemt. For hendes mor nåede at blive 97 år.
Dyre cerutter
Men den høje alder, som undrer hende, fordi hun som barn havde maveproblemer, skyldes i hvert fald ikke asketisk levevis. For gennem et langt liv har fru Holm værdsat både en daglig cerut og et glas martini.
Det første afføder en vis indignation over, at en cerut, der tidligere kostede fem øre, nu løber op i fire kroner.
At Johanne-Marie Holm lever på "lånt tid" har hun et afklaret forhold til. Da hun sidst fyldte år, affødte det en bemærkning om, at hvis hun kunne få næste jul med, ønskede hun ikke mere.
Nu står der foreløbig 108 år på dagsordenen på Elmevangsvej.
http://www.regionsjaelland.dk/PresseOgNyt/Publ...
SUNDHEDSMAGASINET – VINTER 2008 47
MAGDA HEDETOFT BLEV ansat
som oversygeplejerske på
Epidemihospitalet i Roskilde i
1930. På det tidspunkt var fattigdom lige
så udbredt som tyfus, difteritis, børnelammelse
og skarlagensfeber.
På grund af smittefaren måtte forældre
ikke besøge deres syge børn. Men der
var trapper op til vinduerne, så de pårørende
kunne stå uden for og kigge ind.
Penicillin kom først rigtigt i brug efter 2.
verdenskrig, så patienterne havde ikke
store chancer for at overleve. Magda Hedetoft
var på vagt døgnet rundt og boede
100 borgere har
rundet 100 år
I Region Sjælland er i alt 100 borgere
ældre end 100 år, og de fem
ældste er mellem 105 og 108 år.
På landsplan er i alt 715 borgere
mellem 100 og 108 år. Magda Hedetoft
og en anden 108-årig kvinde
er landets ældste.
Kilde: Danmarks Statistik.
Magda Hedetoft er
den ældste borger
i Region Sjælland.
Hun blev født,
før opfindelser
som biler, telefon,
fjernsyn og
penicillin. Omsorg
for mennesker,
dyr og naturen har
fyldt meget i hendes
liv, som i mange
år var knyttet til
Roskilde Sygehus.
Som ung overlevede
hun både difteritis
og tuberkulose og
har stadig et godt
helbred
TEKST: ANNETTE WESTPHAL
FOTO: BIRGIT PEDERSEN
år 108
på hospitalet. Sygeplejen blev betragtet
som et kald, der udelukkede, at sygeplejerskerne
selv kunne stifte familie. Men
for Magda Hedetoft blev hospitalet og
kollegerne næsten som en familie:
– Jeg levede for sygehuset. Patienterne
havde ret lange ophold på sygehuset,
op til et par måneder. Derfor gjaldt det
for os sygeplejersker om at skabe en så
hyggelig og hjemlig stemning som muligt.
Duften af nybagt brød og friskbrygget
kaffe. Lyset fra petroleumslamperne
om aftenen. Vi kunne skabe et godt sted
at være, på trods af sygdom og død.
48 SUNDHEDSMAGASINET – VINTER 2008
Verdens bedste barndom
Selv havde Magda Hedetoft »verdens
bedste barndom«. Hun er født i Århus i
1899, men familien fl yttede i 1901 til Salling
ved Limfjorden.
– Vi boede ved en granskov, og der
levede jeg hver dag. Der var både ræve
og harer. Jeg snakkede med træerne og
fuglene, jeg ville helst være alene, fortæller
Magda Hedetoft, der er den yngste af
fi re søskende. Børnene gik i landsbyskole
hver anden dag, syv år i alt. Derhjemme
havde hun også pligter.
– For eksempel skulle jeg pudse sko
for alle i familien. Det var lidt kedeligt –
vi boede jo på landet, så der kom meget
skidt under skoene.
Som 14-årig kom Magda Hedetoft ud
at tjene som ung pige i huset forskellige
steder i Jylland.
– Det brød jeg mig ikke ret meget
om, herskabet betragtede én som en
træl. Et sted var der en pige på min alder,
og da hendes mor hørte, jeg sagde
du til hende, blev jeg belært! I 1922 kom
oversygeplejersken fra Epidemihospitalet
i Roskilde på besøg i det hjem, hvor
Magda Hedetoft arbejdede, blandt andet
passede hun konen, der lå i barselsseng.
Oversygeplejersken fi k overtalt Magda
Hedetoft til at uddanne sig som sygeplejerske,
og det endte med, at de sammen
tog toget til Roskilde – det var en hel
dags rejse på det tidspunkt.
Rask af frisk luft
Da Magda Hedetoft var færdiguddannet
som sygeplejerske efter tre et halvt år,
blev hun ansat på Epidemisygehuset i
Skive. På den tid var tuberkulose en udbredt
sygdom på grund af dårlige sociale
forhold, og mange døde af sygdommen.
Sygeplejerskerne stod ude i haven og
rystede alle tæpperne, som de syge havde
ligget i, og Magda Hedetoft blev selv
smittet. Efter et langt sengeleje i en stor
liggehal, kunne hun langsomt få lov at gå
små ture, selv om lægerne ikke forventede,
at Magda ville komme sig over
sygdommen.
– Jeg tænkte: Det skal de ikke bestemme!
Allerede dengang mente jeg,
det var forkert at ligge stille inde i en beklumret
hal. Det gælder om at holde sig i
vigør, så når jeg kunne se mit snit til det,
patienter. Der var tre sygeplejeelever og
tre såkaldte »gangpiger«, som hjalp med
at gøre rent. Magda Hedetoft husker
med glæde tilbage på arbejdet med
patienterne:
– Det var dejligt at mærke patienternes
glæde over den behandling, de fi k.
Det var fattige tider ude på landet dengang,
og den mad, vi kunne tilbyde patienterne,
var som regel langt bedre end
den mad, de var vant til hjemme fra. Og
da penicillinen kom – det var virkelig
et mirakel, der gav os mulighed for rent
faktisk at behandle patienterne.
Omkring 1950 blev der åbnet for, at
sygeplejersker kunne gifte sig og ikke
nødvendigvis stå til rådighed for hospitalerne
i døgndrift. Magda Hedetoft betegner
det som en luksus og stor frihed, da
hun fl yttede i egen halvanden værelses
lejlighed i 1955.
Selv om Magda Hedetoft ikke selv
nåede at få børn, betragter hun sine søskendes
børn og børnebørn som sine
egne, og hun får også af og til besøg af
børnebørnene.
– Det er noget, jeg er blevet foræret.
Jeg er utroligt glad for »mine børn«. Når
man bliver gammel, så er de fl este væk.
Rødvin og snaps
Magda Hedetoft drikker kaffe af en
lille musselmalet kop uden at ryste det
mindste på hånden. Fra sit værelse på
Domsognets Ældrecenter i Roskilde
kan hun følge årstidernes skiften og
fuglelivet, samtidig med at hun holder
hjernevindingerne trænet med krydsogtværs
og strikker sokker i sirlige mønstre.
En stærk vilje, kombineret med en
sund livsstil og en daglig vitaminpille
er hendes egen opskrift på et langt liv.
Magda Hedetoft sætter også pris på et
glas rødvin til maden, og når der er fest,
siger hun ikke nej til en snaps.
Til spørgsmålet, om hun har nogle
ønsker for samfundet i fremtiden, siger
hun:
– At det ikke skal gå så stærkt. Alle
har travlt og er så optagede.
Det kan Sundhedsmagasinets udsendte
godt genkende som mor og
udearbejdende, og det sidste, Magda Hedetoft
siger til farvel, er:
– Pas godt på børnene!
Var nær blevet kørt over
Magda Hedetoft har levet i tre
århundreder. Om de teknologiske
fremskridt:
– Der stod i avisen, at der var
udviklet en automobil. Engang
var jeg med min far ude at gå tur,
og så løb jeg over vejen. Men så
kom der en bil, og jeg fi k skældud.
Det var første gang, jeg så en
bil.
– Jeg husker den første telefon.
Jeg var i huset et sted, hvor
fruen skulle have det fi ne forklæde
på, før hun kunne tage
telefonen.
En populær 108-årig
Personalet på Domsognets Ældrecenter
i Roskilde betragter Magda Hedetoft
som en af deres yndlingsbeboere.
- Hun er altid så glad og tilfreds, og
alle holder af hende. Hun strikker
sokker til personalets børnebørn og
er meget hjertelig og betænksom over
for andre. På et tidspunkt, da Magda
havde været i tv, kom der et brev fra
en dame fra Fakse, der havde været
indlagt som seks-årig på hospitalet og
huskede Magda med taknemmelighed
fra dengang, fortæller sygehjælper
Elisabeth Frölich.
sneg jeg mig udenfor og tog hemmeligt
nogle løbeture, for at holde mine lunger
i funktion.
Ikke én sygedag
Resten af sit arbejdsliv havde Magda
Hedetoft ikke én sygedag, og hun
nåede at arbejde knap 40 år som
sygeplejerske, hovedparten af tiden på
Epidemihospitalet i Roskilde, som blev
en del af Roskilde Amts- og By Sygehus
i 1940. Sammenlægningen betød bedre
ressourcer og mere personale. Før den
tid var Magda Hedetoft den eneste
uddannede sygeplejerske til cirka 35
SUNDHEDSMAGASINET – VINTER 2008 49
http://www.dinby.dk/graested/elses-108-fodsels...
25. september 2009, 10:40 Emneord: Ugeposten
Else Lundblad kunne i torsdags byde både borgmester og udvalgsformand velkommen til sin 108 års fødselsdag. Den blev fejret med lagkage og kaffe med avec på Plejecenter Skovsminde, hvor hun bor. Else Lundblad levede sine første 103 år i Randers, men kom til Græsted for fire-fem år siden for at være nærmere på sin niece. Hun boede først i en beskyttet bolig i Skovsmindeparken, men flyttede som 107-årig ind på plejecenteret, hvor hun nu som 108-årig er blevet danmarks tredjeældste borger.
fsp/foto: Jan F. Stephan
56.061087302148512.293336391449
ForstørJannich Petersen og Birgit Roswall var blandt gratulanterne på Skovsminde i torsdags.
ForstørElse Sofie Jensen Lundblad fyldte 108 år og kan kalde sig landets tredjeældste.Google-søgning "109 år"
http://blog.tv2.dk/frankras/entry367121.html
Fredag, 16. april 2010 kl. 11:51 / ...
Dronningen fylder 109 år5 kommentarer | Rapportér/anmeld | Send til en ven
Ja, ja..jeg ved godt at den rigtige af slagsen, kun bliver 70 - men dronningen af dansk alderdom bør hæves på sin pidestal og lykønskes for at have holdt ud så længe..
Danmarks ældste kvinde - og dermed naturligvis også landets ældste i det hele taget - Elly Karin Hansen, fylder 109 år i dag. Dermed mangler hun kun ét år før hun kan kalde sig en supercentenarian og kan optages i det fine selskab. Vi har jo lov at håbe det bedste.
Den ældre dames helbredstilstand eller for den sags skyld hendes livshistorie, må I ikke plage mig med, for disse oplysninger har jeg ikke kunnet finde nogen steder - og ikke engang et lille billede af dagens anden imponerende fødselar, har det været muligt for mig at fremskaffe.
Derfor må vi alle nøjes med at ønske tillykke til Elly og håbe hun får en god dag på plejehjemmet.
OBS: Sidenhen er det dog lykkedes at fremskaffe et billede af fødselaren på selve 109-årsdagen - takket være en opmærksom medblogger:
Som det klart fremgår, kæmper den ældre frue med en ret så omfattende byld på venstre side af halsen, men spørgsmålet er jo selvfølgelig om et operativt indgreb vil være tilrådeligt.
http://blog-dyn.tv2.dk/frankras/entry267983.ht...
Mandag, 29. september 2008 kl. 17:39 / to år mellem dk's ældste mand og
Her er Danmarks ældste, nulevende kvinde18 kommentarer | Rapportér/anmeld | Send til en ven
Hvor utroligt det end lyder, så kan vi i dag også fejre landets ældste kvinde samtidig med at landets ældste mand har fødselsdag, som tidligere anført i mit indlæg.
Aldersforskellen er præcis to år og da det er til Magda Hedetofts fordel, fylder hun altså 109 år i dag.
Jeg faldt over denne bloggers (processen, tak for hjælpen) fine indlæg om selvsamme dame, skrevet tilbage i august:
http://blog.tv2.dk/processen/entry257772.html
Jeg har desværre ikke kunnet finde et billede af fr. Hedetoft, men hun ønskes under alle omstændigheder stort tillykke og når det så samtidig tyder på, at hun er meget frisk i forhold til sin alder, kan det jo ikke være meget bedre.
8. perhag2 05-04-2009 22:38Rapportér/anmeld Magda Hedetoft døde vist inden sin 109-års dag. Muligvis druknede omtalen af dødsfaldet under krisen om Roskilde Bank i juli/august 2008.
31 marts 2009 døde Danmarks ældste mand Martin Gammelgaard, Esbjerg. Manden med det modsatte efternavn 104-årige Aksel Nygaard, Esbjerg døde 1 april 2009.
Ældste danske mænd tror jeg er følgende:
1. Carl Christian Pedersen, Bjernæs * 9 maj 1902
2. Carl Lund, Middelfart * feb-jun 1903
3. Alfred Laugesen, Bækmarksbro * 18 feb 1904
Ældste kvinder:
1. Thyra Cecilie Kongsø, Himmelev sogn * 9 jan 1901
2. enke, Jægersborg sogn * jan-jun 1901
3. Else Lundblad, Græsted sogn * 24 sep 1901
9. frankras 06-04-2009 14:14Rapportér/anmeld 8 Jeg takker for de fine kommentarer og har med stor interesse noteret mig dine data på vore ældre medborgere.
10. perhag2 14-04-2009 22:50Rapportér/anmeld Det skal lige nævnes at jeg ikke har efterkontrolleret om Carl Pedersen i Bjernæs Husby, Olstrup sogn faktisk er det rette valg som ældste mand. 3-ældste mand kan også være en anden end Alfred Laugesen, Flynder sogn.
Magda Hedetofts dødsdag har jeg nu fundet på statstidende.dk :
Cpr.nr.
2909995682
Dødsdato
10.08.2008
Magda Kristine Helene Hedetoft
Kong Valdemarsvej 79
4000 Roskilde
11. frankras 14-04-2009 22:53Rapportér/anmeld Mange tak - imponerende at du har fået opsnuset hendes cpr-nummer.
12. karinand43 31-07-2009 09:11Rapportér/anmeld Faldt over din bolg - har den 23 maj fejret min mormors fødselsdag - 105 blev hun her i 2009. Den sjove historie er at hendes far(min oldefar) blev 99 og var med til min mormor og morfars guldbryllup. Min mormor, Lovise Madsen,Ryevej 28 a, Kirke Helsinge, har været med til sin søns(min morbrors)guldbryllup og deltog også til mine forældres guldbryllup 9. maj dette år.
Hun løser stadig kryds og tværs, hører desværre dårligt men har det ellers godt - spiller kort med pigerne på 90.
Findes der er liste over danmarks ældste ?
13. frankras 01-08-2009 09:12Rapportér/anmeld 12 Tak for din kommentar - hvor må det være mærkeligt og spændende (hvis du tillader at jeg udtrykker mig på den måde) at have et familiemedlem hos sig, der når sådan en høj alder.
En liste over Danmarks ældste kunne jeg bestemt også tænke mig, men endnu er det ikke lykkedes mig at opsnuse én.
14. perhag2 17-08-2009 11:07Rapportér/anmeld Jeg har lavet en side om Danmarks ældste:
http://perhag.mono.net/8806/Ældste
Desværre mangler jeg halvdelen af navnene, mens nordmændene efterhånden har en komplet liste:
http://www.jeaas.com/oldinger.htm
15. frankras 17-08-2009 11:36Rapportér/anmeld 14 Det er bare fantastisk og jeg har med stor interesse læst din side. Den er jo lidt svær at holde ajour, går jeg ud fra, da der jo naturligvis kan "ske ændringer", når man har at gøre med ældre medborgere af den kaliber.
16. karinand432 23-05-2010 17:56Rapportér/anmeld Så er det ca. et år siden jeg sidst skrev bå din blog. Dagens anledning er at det idag er min mormors 106 år fødselsdg som i dag bliver fejret i hendes hjem.....
17. frankras 26-05-2010 13:31Rapportér/anmeld 16 Hvor er det bare fantastisk. Et lettere forsinket tillykke skal lyde til din mormor
18. perhag2 15-06-2010 14:27Rapportér/anmeld Som det kan ses på min ovenfor nævnte hjemmeside er Louise Madsen nu nået en plads omkring 20-ældste i Danmark.
På nordvestnyt.dk står om hende: "I 2005 var det Louise Marie Olsen, der som Gørlev Kommunes ældste (101 år) klippede snoren over ved indvielsen af Rørmosecentret".
Er Olsen mon en fejl eller hendes pigenavn?
Det er kun kvinder, som er ældre end hende. Efter ældste mand Peder Møller døde i maj er de fire ældste mænd uidentificerede af mig. Hjælp til at finde navnene på disse mænd fra Odense, Favrskov, Vejle og Kerteminde modtages gerne. De kan f.eks. have været nævnt i Jyllands-Postens papirudgave, som plejer at dække Jylland og Fyn grundigt under Navne og Dage.
http://www.tvsyd.dk/artikel/30296anmarks-aeldste-indbygger-fylder-109-aar
Nina Vang, Brørup, kan torsdag fejre sin 109-års fødselsdag. Som Danmarks ældste har hun haft et godt liv i alle årene. Nina Vang bor stadig i eget hus på Skovbrynet i Brørup. Mere information Billedegalleri
Vis alle billeder (1)
Opdateret 29-08-02 · kl. 13.42
Danmarks ældste indbygger fylder 109 år
Af
--------------------------------------------------- ------------------------------
Nina Vang, Brørup, kan torsdag fejre sin 109-års fødselsdag. Som Danmarks ældste har hun haft et godt liv i alle årene. Nina Vang bor stadig i eget hus på Skovbrynet i Brørup.
http://lokalavisen.dk/elly-fra-gentofte-er-dan...
Elly Hansen hører fint og taler fint. Men hun har en byld på venstre side af halsen, der bekymrer familien meget. Hendes læge mener, det måske skyldes en tilstoppet spytkirtel. Familien så meget gerne, at en hals-specialist ville tilse hende, men det er endnu ikke lykkedes at overtale en sådan til et hjemmebesøg. Foto: Jesper Bjørn Larsen
Tip en ven Udskriv Kommenter
Elly fra Gentofte er Danmarks ældste
Elly Hansen fra Jægersborg fyldte 109 år samme dag, som regenten fyldte 70. Hun husker kvinders valgret - det var i 1915 - som en af de gladeste begivenheder i sit liv
Af Jesper Bjørn Larsen
Husker du systemskiftet i Danmark, hvor Venstre overtog magten efter Estrup? Eller da Dronning Victoria i England døde?
Nå, ikke. Det gør Elly Hansen fra Skjoldagervej næppe heller, men det var i dette år, hun kom til verden den 16. april. Året var 1901.
Elly Hansen lever stadig. I bedste velgående, med et humør og en livsglæde, der smitter i det øjeblik, man møder hende. Og nu er hun så Danmarks ældste borger med sine 109 år.
"Det er helt uvirkeligt. Det er ikke noget, jeg spekulerer på, eller gør et stort nummer ud af. Jeg spekulerer kun på, at alle skal have det bedst muligt".
Ellys familie har fået lavet en slægtsbog, der går 1.400 år tilbage. Og af den fremgår det klart, at hun er den første, der bliver så gammel. Selv betragter hun det mest som et tilfælde.
"Det er kommet gradvist, ganske gelinde, det er jo ikke kommet som en kanonkugle", smiler hun.
Sad alene i kirken
Elly Hansen har boet i Gentofte, først Hellerup og siden Jægersborg, næsten hele sit liv. Men hun blev født i Brønshøj, hvor hendes far var kirkeværge.
Hun fulgtes med sin far hver søndag i kirke, men hun kunne ikke sidde sammen med ham. For dengang i starten af 1900-tallet var der skam en herre- og en dameside i kirken. Lige som der var i resten af samfundet.
"Når der blev født en dreng, så var der jubel i familien. Det var der ikke med en pige. En dreng var ligesom en højere skabning. Det er meget bedre at være kvinde i dag end i min tid", fortæller kvinden, der husker sit køns valgret i 1915 som en af de lykkeligste historiske begivenheder.
Sov på det
Elly var kontorelev i Landmandsbanken, da hun mødte sin mand, som var chef i banken. De blev gift, da hun var 20, og de fik 77 år sammen. Fyldt med gode stunder, selv om der selvfølgelig også var mindre gode stunder.
"Hvis vi blev uvenner, sagde han altid 'Elly, jeg går en halv time, og så bliver du her imens'. Og det gjorde jeg så", smiler hun. Hun læner sig lidt frem i lænestolen.
"Som min far altid sagde: 'Sov på det'. Det er en ganske udmærket leveregel. Så er verden lettere at se igennem, og livet er lettere komme igennem. Og igennem, det skal man jo".
Sammen fik parret to børn. På spørgsmålet om hvilket køn, lyser hendes øjne varmt. Som de gør mange gange i løbet af den halve times snak.
"Selvfølgelig en af hver. Det er da det eneste, man kan tage for gode varer".
Valgret eller ej, man var husmoder med stort H i Ellys generation. Og det var fuldtidsarbejde.
"Jamen, kæreste, man syltede, bagte og henkogte jo i et væk. Der var hele år, hvor jeg ikke købte et franskbrød".
Elly Hansen brugte også mange kræfter i Husmoderforeningen. Hun var en af initiativtagerne til en udflugt til Rom. For som hun siger, 'der var for mange af kvinderne, der ikke kom nok ud'.
Der kommer nok 50, tænkte Elly, men der meldte sig over 600.
"Så fik jeg kolde fødder, men det blev en kæmpe succes. Alle var så forventningsfulde, og Rom var pragtfuld".
Mange tab
Begge Ellys børn er desværre døde i dag. Det er en af skyggesiderne ved at blive så gammel. Man oplever mange smertelige tab.
"Skyggesiden er noget, man må regne med. Man må tage det hele med oprejst pande, forsøge at få det til at glide. Under alle omstændigheder, og jeg mener alle omstændigheder, er livet en vidunderlig opfindelse. Der er da ikke noget så dejligt som et lille nyfødt barn".
I dag tæller Ellys nærmeste familie syv børnebørn og 11 oldebørn.
Elly Hansen bor stadig hjemme, men får hjælp flere gange om dagen. Og hun er rørt til tårer over den hjælp, hun får.
"Jeg møder en omsorg af en anden verden. Hvis alle havde det som mig, så var der ingen, der kunne klage".
Hun kommer ikke uden for en dør længere, men hvis nogen tror, hun så bare bruger tiden foran fjernsynet, kan de godt tro om. Det røg ned i kælderen flere år siden.
"Det har jeg brugt nok tid på. De kæfter jo bare op hele tiden", ler hun.
Elly udtrykker sin glæde ved Villabyernes besøg, og borgmesterens besøg på dagen var også dejligt.
"Han er et yderst besindigt og eftertænksomt menneske, en ganske udmærket mand. Han lovede at komme igen næste år. Så må vi bare håbe, jeg stadig lever til den tid. Det er selvfølgelig en forudsætning", smiler hun.
Publiceret: 19. April 2010 15:00
http://www.tv2lorry.dk/moduler/nyheder/showReg...
: LORRY Den ældste (00:22)
Og 70 år er jo ikke ret meget i forhold til Danmarks ældste kvinde som i går holdt SIN fødselsdag. [Studievært:VO] (VO) Her hos Elly Hansen var der pyntet op, for hun blev 109 år i dag. . Elly Hansen bor stadig i sit eget hjem i Gentofte. . Hun får dog besøg af en hjemmehjælper to til tre gange om dagen. . Gentoftes borgmester Hans Toft ønskede i dagens anledning til lykke.
http://roskilde.lokalavisen.dk/himmelev-borger...
Her på det private plejehjem Himmelev Gl. Præstegård bor landsts ældste nulevende person, Thyra Kongsø. (Arkivfoto: Erling J.)
Tip en ven Udskriv
Himmelev-borger er Danmarks ældste
Thyra Kongsø fyldte 109 år i lørdags, 9. januar
Jeppe Olsen
Thyra Kongsø fejrede i lørdags 9. januar sin fødselsdag nummer 109. Det gjorde hun på bopælen Himmelev Gl. Præstegaård, hvor hun har boet de seneste seks år. De mange fødselsdage er ensbetydende med, at Thyra Kongsø er Danmars ældste. Det blev hun så vidt vides allerede omkring sin 107-års fødselsdag for to år siden.
Hans Erik Kongsø er søn af Thyra Kongsø, og han tøver ikke med at rose Himmelev Gl. Præstegaård og personalet for god pleje af sin mor. En væsenlig del af forklareingen på, at lørdagens fødselar har opnået sin høje alder.
- Man har på plejehjemmet bidraget til hendes høje alder. Min mor har det rigtig godt, hvor hun bor, og det er en af grundene til, at hun er hos os endnu, siger sønnen.
Og tilføjer, han hans mor døjer med stærkt nedsat hørelse. Hendes hænder er efterhånden ikke længere så gode, og hun skal have en del hjælp til at spise sin mad.
Spiste mange fisk
Han mener at finde endnu en forklaring på den meget høje alder i den kost, hans mor spiste som barn og ung.
- Hun voksede op på Limfords-øen Fuhr, hvor hendes far var fritidsfisker. Familien spiste rigtig mange fisk nærmest dagligt, og det har man jo senere fundet ud af er meget sundt.
Hans Erik Kongsø er naturligvis klar over, at stærke gener sandsynligis er den vigtigste årsag.
- Min mor har aldrig haft skavanker, og hun har aldrig taget medicin. Det har hun ikke haft brug for på grund af sine stærke gener. Jeg håber selvfølgelig på, at jeg selv har arvet dem, griner han.
Og noget kunne tyde på, at dt ligger til familien. Hans Erik Kongsø virker selv helt frisk, selvom han med sine 78 år ikke længere kan kaldes en ung mand.
Han er iøvrigt det eneste barn, 109 år gamle Thyra Kongsø fik. Men enebarnet har selv stiftet familie, og det er der kommet seks oldebørn til Danmaks ældste udaf.Hun flyttede iøvrigt fra Fuhr til Københavns-området som unge dame og har boet næsten hele sit voksenliv i Brønshøj, til hun for seks år siden flyttede fra egen lejlighed til Himmelev Gl. Præstegård.
Hun er uddannet herre-skrædder og har arbejdet en kort tid som syerske. Derefter blev hun hjemmegående husmor, oplyser sønnen Hans Erik Kongsø.
Publiceret: 13. Januar 2010 11:45
http://www.skivefolkeblad.dk/article/20100218/...
Landets ældste kom fra Fur
Torsdag d. 18-02-2010 kl. 11:45
Det siges, at tro kan flytte bjerge.
Måske kan tro også give et langt liv.
Det mener i hvert fald den familie, som tidligere furbo og netop afdøde Thyra Kongsø efterlader.
Thyra Kongsø nåede at blive 109 år og dermed ældste borger i Danmark. Hun voksede op i et indre-missionsk hjem på Fur.
Den 9. januar fyldte Thyra Kongsø 109 år, og den kendsgerning gjorde den tidligere furbo gammel nok til, at hun fik status som landets ældste, oplyser netavisen sn.dk.
Som barn flyttede Thyra Kongsø med sin familie til Mors, hvor hun tog en uddannelse som herre-skrædder. Men allerede som 20-årig, i 1921, flyttede den unge furbo til København. Hun fik arbejde på en restaurant, Valhal, på Vesterbro. Ifølge netavisens oplysninger var det på restauranten i Københavns centrum, at den unge furbo mødte sin kommende mand.
Parret bosatte sig i Grøndal, men flyttede senere til Brønshøj. I mange år var Thyra Kongsø enkefrue, da hendes mand allerede døde for 36 år siden.
Den afdøde furbo efterlader en søn, tre børnebørn og seks oldebørn. Og ifølge netavisen føler familien sig overbevist om, at det var Thyra Kongsøs stærke tro, som var med til at give hende et langt liv.
Furboer har længe været godt repræsenteret, når det gælder en lang levealder. For få år siden kunne øen således præstere ikke færre end tre 100 års-fødselsdage inden for 12 måneder.
joan
Læs mere i Skive FolkebladGoogle-søgning "111 år"
http://www.natur-drogeriet.dk/frame.cfm?id=473...
Sveriges ældste er danske Johanne Tip en ven Udskriv siden
I dag er en stor dag for danskfødte Johanne Svensson i Landskrona i Sverige. Når hun slår øjnene op i sin seng i Foreningsgadens ældreboliger, bliver det til tonerne fra en fødselsdagssang sunget af personalet. Johanne Svensson, der er født i Århus, fylder 111 år og er dermed Sveriges ældste nulevende person.
»Jeg har det godt her. Får dagen til at gå med at læse, strikke og se TV. Jeg holder mest af naturprogrammer,« siger den gamle dame.
Johanne Svensson blev født i en søskendeflok på seks i Århus i 1892 og har oplevet tre århundreder.
På spørgsmålet om, hvordan man bliver 111 år gammel, svarer Johanne Svensson:
»Jeg har dyrket masser af sport. Sprunget højdespring og cyklet. Og jeg har aldrig i hele mit liv røget.«
I isvinteren 1942 cyklede hun over Øresund.
»Ja, jeg cyklede på isen fra Danmark til Sverige. Det er som sagt motionen, der har holdt mig frisk. Jeg har aldrig haft så meget som hovedpine,« konstaterer den gamle.
Hun blev Danmarks ældste
Danmarks ældste indbygger nogen sinde døde i august 2000 hele 111 år gammel. Karen Marie Jespersen, Åbyhøj ved Århus, boede i sit eget hjem indtil et år for sin død, hvor hun flyttede ind på plejehjemmet Åbygård i Åbyhøj.
Christian Mortensen, der i lang tid blev anset for at være verdens ældste mand, døde i 1998 i en alder af 115 år i Californien i USA. Også han kom fra Østjylland.
http://www.dis-danmark.dk/forum/read.php?6,149...
Danmarks ældste Indsendt af: Celvin Ruisdael, Stavanger (IP Logget)
Dato: 25/12-04 12:29
Hei !
Jeg er i ferd med å utarbeide en oversikt over Danmarks aller eldste personer (dvs personer som ble 107 år eller eldre)
Tabellen under er basert på opplysninger hos Danmarks Statistik og diverse online nyhetsmeldinger.
Som det fremgår, mangler fremdeles noen av navnene i en del kommuner.
Ytterligere informasjon mottas med takk!
Mvh, Celvin Ruisdael
Danmarks ældste 1979-2004
(t.v. alder ved siste registrering)
MÆND 107+
1.1.1988_108_Hendensted, Vejle Amt
1.1.1991_107_Solrød, Roskilde Amt
1.1.1999_108_Roskilde, Roskilde Amt_Carl Møller (død foråret 1999)
1.1.2000_107_Odense, Fyns Amt
1.7.2004_108_Århus, Århus Amt
KVINDER 108+
1.1.1980_110_København_N N jugoslavisk statsborger, 110 år
1.1.1988_109_Gentofte, Københavns Amt_Maria Louise Augusta Bramsen, 109 år 265 d
1.1.1991_108_Nørre Aaby, Fyns Amt
1.1.1994_108_Gentofte, Københavns Amt
1.1.1996_111_Vejle, Vejle Amt_Anne Kathrine (f. Jensen) Matthiesen, 111 år 114 d
1.1.1998_109_Ry_Århus Amt
1.1.1999_109_København kommune
1.1.1999_108_Odense_Fyns Amt
1.1.1999_108_Skive, Viborg Amt
1.1.2000_110_Århus, Århus Amt_Karen Jespersen, 111 år 91 d
29.8._2002_109_Brørup, Ribe Amt_Nina Vang
1.1.2003_108_Løgstør, Nordjyllands Amt_[Inge] Marie Andersen (død rapp 30. mai 2003)
25.1.2003_109_Hirtshals, Nordjyllands Amt_Kirsten Marie Højrup
10.8.2003_108_Århus, Århus Amt_Johanne Marie Holm, død rapp 26.10.2003
1.7.2004_108_Hvidovre, Københavns Amt
19.8.2004_108_Århus, Arhus Amt_Johanne Kirstine Grann
DESSUDEN (før 1979)
Johannes Wilhelm Hansen, Odense (1867-1976), 109 år 173 d
Anna Marie Skau, Haderslev (1829-1937), 108 år
DANSKER I UDLANDET
DK_US Christian Mortensen, Skaarup/Skanderborg (1882-1998) 115 år 252 d
DK_SE Johanne Svensson, Århus (1892-2003) 111 år 125 d
KVINDER 107
Danmarks ældste døde i august 2003, 107
år gammel. Hun hed Inger Marstal (Fredericia) - 107 år rapp 20-11-2002
Magdalene Nielsen fra Svendborg blev 107 år gammel, oplyser TV2 Fyn (rapp 22. okt. 2003).
Hun holdt sin sidste fødselsdag i januar, da hun blev 107 år og kunne kalde sig Fyns ældste.
Fyns ældste er død. Marie Eskely fra Hillerslev blev 107 år. (21-2-2004)
Valg: Svar på dette indlæg•Citér dette indlæg
Re: Danmarks ældste Indsendt af: Mette Jacobsen (IP Logget)
Dato: 25/12-04 14:07
Hej
Der er vist en på Fyn der blev 111, hun døde en gang i 1990erne
Hilsen fra Mette.
Re: Danmarks ældste Indsendt af: Finn Hannesborg Andersen, Denm (IP Logget)
Dato: 16/07-05 00:48
Hej,
Marie Elisabeth Rasmussen født Jensen
Født 19. marts 1875 i Vissenbjerg sogn
Død 30. december 1983 i Odense
Hun var gift med skræddermester Hans Christian Rasmussen
Født 16. juni 1873 i Lumby sogn
Død 30. august 1946 i Odense
Marie Elisabeth Rasmussen døde i sit hjem,på Skibhusvej i Odense
Lige til det sidste sendte hun håndskrevne fødselsdagsinvitationer ud.
Med venlig hilsen
Finn Hannesborg Andersen
Re: Danmarks ældste Indsendt af: Ina Bechmann (IP Logget)
Dato: 23/07-05 19:26
Hejsa.
Kom pludselig i tanke om hende her:
Karen Jensen Brødbæk. Født i Ørre 4. april 1797, død i Holstebro d. 5. august 1904.
I bogen hvor jeg har fundet hende er der et billede af gravstenen - hvor der også står : "Hun, Danmarks ældste kvinde var den første der blev begravet paa denne kirkegaard. Hun døde i tro paa sin frelse"
Min scanner er gået i stykker - men jeg vil meget gerne lave en kopi og sende den til dig med posten. Du kan sende din private adresse på min mail hvis det har interesse.
Med venlig hilsen - Ina Bechmann, Holstebro
http://www.dr.dk/Regioner/Syd/DRSyd/Programmer...
Skrevet af: Jens Kodal
Hvor mange er over 100 år?
15. feb. 2006 17.30
Afdelingsleder Dothe Larsen fra Danmarks Statistik oplyser, at der ved seneste opgørelse 1. januar 2006 var 680 personer i Danmark på 100 år eller derover.
Der var samme dato 56 på 103 år.
Danmarks ældste indbygger netop nu er en mand på 109 år med adresse i Århus kommune.
Danmarks ældste nogensinde er en kvinde, der blev 111 år. Hun døde i 1991.
http://www.metroxpress.dk/dk/article/2009/03/2...
Aldersrekorder
• For at blive anerkendt som verdens ældste nulevende person, skal ens fødselsdato accepteres af organisationer, der forsker i alderdom som for eksempel Gerontology Research Group.
• Den danske aldersrekord indehaves af Anne Matthiesen, der var 111 år og 114 dage ved sin død i 1996.
http://stiften.dk/article/20100312/AAS/7031298...
100-årige dropper plejehjemmet
12. marts 2010 07:03
Livet længe leve. Antallet af 100-årige danskere vokser. Flere end tidligere klarer sig selv i egen bolig, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox
Del
Fakta
1. januar 2010 var 889 mennesker i Danmark 100 år eller mere. I 1950 var færre end 20 fyldt 100.
Danmarks ældste er to kvinder på 108 år.
Danmarks hidtil ældste, Karen Marie Jespersen fra Århus, blev 111 år. Hun døde i 2000.
Verdens ældste, den franske kvinde Jeanne Calment, blev 122 år. Hun døde i 1998.
På verdensplan lever der mindst 100 personer over 110 år. Ni ud af ti er kvinder.
Kilde: Ritzau
Antallet af 100-årige i Danmark er næsten fordoblet på 10 år. Mens der i år 2000 var 485 danskere, der var fyldt 100 år, er antallet 1. januar i år oppe på 889.
Samtidig med at flere kan fejre, at de har levet i 10 årtier, viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet, at 100-årige bliver i stand til at klare flere daglige gøremål uden hjælp. Flere end halvdelen af de 100-årige kvinder i 2005 kunne klæde sig selv på, og hver femte selv gå i bad. Det er næsten en dobbelt så stor andel, som blandt de kvinder, der var 100 år i 1995.
Samtidig viser undersøgelsen, at flere 100-årige bliver boende i deres eget hjem. I 1995 fejrede to ud af tre 100-årige den runde fødselsdag på et plejehjem - i 2005 gjaldt det kun for cirka halvdelen.
Læger skelner ikke til alder
Ifølge forsker, ph.d. Henriette Engberg nyder den nye generation godt af, at de er født 10 år senere og dermed har levet i en tid med hygiejniske og sanitære fremskridt. Det har betydet færre infektionssygdomme i barndommen.
»Samtidig skelner sundhedssystemet ikke længere så meget til, om patienten er ung eller gammel. Lægerne behandler i stigende grad mennesker, som har nået en meget høj alder«, siger Henriette Engberg.
»I dag er det ikke usædvanligt, at en 90-årig for eksempel får en ny hofte og dermed bedre kan klare sig hjemme, og måske derfor også når en højere alder«, siger hun.
Samme tendens i Japan
Den positive udvikling er overraskende, fordi det med flere 100-årige var forventeligt, at antallet af svagelige ville stige. Den tendens ses i Japan, siger Bernard Jeune, lektor på Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.
»Når en større andel bliver 100 år, kunne det være, fordi samfundet hjælper nogen til at overleve, som er skrøbelige og dermed ude af stand til at klare sig selv«, siger han.
Forskerne begynder til efteråret at undersøge, hvordan det går de, der er født i 1910 og dermed fylder 100 år i år.
/ritzau/Google-søgning "115 år"
http://da.wikipedia.org/wiki/Christian_Mortens...
Christian Mortensen
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Mortensen (født Thomas Peter Thorvald Kristian Ferdinand Mortensen; 16. august 1882 i Skaarup, Skanderborg Kommune, Østjylland - 25. april 1998[1] i San Rafael, Californien, USA) er anerkendt som den mand i verden der har haft det længste liv. Ved sin død var han 115 år og 252 dage gammel, Guinness Rekordbog placerer ham dog som nummer to efter den 120-årige Shigechiyo Izumi, hvis alder er bestridt (han menes "kun" at være blevet 105 år). Mortensen er den anerkendt ældste person nogen sinde født i Danmark. Ved sin død var han desuden verdens næstældste levende person efter den knap to år ældre Sarah Knauss.
Blandt dokumentationen for Mortensens alder findes registreringen af hans dåb i Fruering Kirke (Fruering Sogn) den 26. december 1882, de danske folketællinger i 1890 og 1901, samt hans konfirmation i 1896.
I 1903 emigrerede Mortensen som 21-årig til USA, hvor han boede forskellige steder og arbejdede inden for forskellige brancher, blandt andre som mælkemand og på en bilfabrik. I Danmark havde han været gårdskarl og i skrædderlære. Mortensen var tilsyneladende kun gift en kort overgang og fik ingen børn.
De sidste tyve år af sit liv, boede han på plejehjemmet Aldersly Retirement Community i San Rafael ved San Francisco.[2][3]
[redigér] Referencer
1.↑ New York Times, "Christian Mortensen, 115, Among Oldest," 3. maj 1998 Hentet 16. februar 2007.
2.↑ Torri Minton, San Francisco Chronicle, "One of World's Oldest Dies in His Sleep," side A-18, 28. april 1998 Hentet 16. februar 2007.
3.↑ John Wilmoth, Christian Mortensen, 1882-1998. Hentet 16. februar 2007.
[redigér] Eksterne henvisninger
Nekrolog i norske Dagbladet
Nekrolog i svenske Aftonbladet
Hentet fra "http://da.wikipedia.org/wiki/Christian_Mortens...;
Kategorier: Født i 1882 | Døde i 1998 | Hundredårige | Dansk-amerikanere
http://www.24.dk/group/historien/forum/thread/...
Verdens ældste mand var dansker
23-12-2008 - 23:28
Den ældste mand der nogensinde har levet på jorden som kan dokumenteres er stadig Christian Mortensen. Han blev født i Skårup lige syd for Skanderborg 16 August 1882, og dødede den 25 april 1998 i San Francisco. Flere andre mænd hævdes at have været ældre men det kan ikke dokumenteres tilstrækkeligt.
Han er dog ikke længere i top 10 over verdens ældste mennesker, for de er alle kvinder og rekordholderen er den nu afdøde 122 årige Jeanne Calment fra Frankrig
Christian der var for gammel til at deltage i første verdenskrig!!!! Emigrerede til USA som 21 årig, og han sejlede bl.a. meget rundt i Caribien, han havde et enkelt kortvarigt ulykkeligt ægteskab, og tros det han var single og var ryger formåede han at blive 115 år og 252 dage!
Han var faktisk vegetar og afholdsmand. Havde et rigtig godt humør. og som 95 årig cyklede han fra Texas til Californien for at bosætte sig på et plejehjem i San Francisco
Min nabo Axel der arbejder med statistik på Odense universitet besøgte ham i Californien dagen før hans 113 års fødselsdag, og han siger at Christian havde en særstatus på plejehjemmet hvor der var rygeforbud, for han fik lov til at ryge en Dansk cigar en gang om ugen! Han kunne stadig synge mange danske "sømandsviser" Og selvom de sagde han ikke længere kunne snakke Dansk sagde Axel at det kunne han rent faktisk! dog noget gebrokkent. Axel siger også at Christian besøgte Danmark en sidst gang i halvfjerdserne, og at han havde været med i flere Danske loger mens han boede i Texas
Se mere her
Og her
http://www.museion.ku.dk/sker/oldetopiasondage...
Oldetopiasøndag
Søndagsforedrag om alder og aldring
Søndag d. 26. oktober kl. 14.00: Gåden om det lange liv.
Hør aldringsforsker Bernard Jeune fortælle om jagten på hemmeligheden bag det lange liv. Bernard Jeune rejser bl.a. rundt i verden og besøger længelevere - de ekstremt gamle over 115 år - i forsøget på at forstå, hvad der kan få os til at leve længere.
Bernard Jeune har bidraget til Medicinsk Museions særudstilling "Oldetopia - en udstilling om alder og aldring". I sit arbejde med at finde alderens gåde, har han haft kontakt til en lang række af verdens ældste personer. I foredraget denne søndag eftermiddag på Medicinsk Museion kan du bl.a. høre om Jeanne Calment - verdens formodentlig længst levende - der døde i 1997 122 år og 164 dage gammel.
http://www.aeldreviden.dk/e.nyheder/e.noter/ar...
Flere og flere 100-årige
Mens der i 1950 var 20 danskere over 100 år, var der ved årsskiftet i år 731 over 100 år, hvoraf kun godt 100 var mænd. Fortsætter udviklingen, vil flere end 18.000 danskere i 2050 være 100 år eller ældre, viser Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning. Det øgede antal helt gamle skyldes at de har haft bedre vilkår livet igennem med færre alvorlige infektionssygdomme, mindre fysisk nedslidning og bedre behandling i sundhedsvæsenet – eksempelvis i form af hjerte- og hofteoperationer og behandling af grå stær.
Når færre mænd bliver helt gamle, skyldes det, at de har dårligere ved at håndtere tab i forbindelse med aldring, job, færdigheder og ægtefælle, men ifølge Danmarks Statistik vil forskellen mellem kønnene udjævnes betydeligt i de kommende årtier.
På Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet har professor Kaare Christensen fulgt de 100-årige, og han understreger, at der er stor forskel på de måder man bliver 100 år på. Genetikken er kun forklaringen i ca. 25 pct. af tilfældene. Rygning, stort alkoholforbrug og svær overvægt er andre. Der er meget få rygere blandt de 100-årige og meget få svært overvægtige.
I dag er aldersrekorden 122 år for kvinder og 115 år for mænd.
Kilde: Berlingske Tidende 27.7.2008.
"Longevity in Denmark" fra Wikipedia-bruger (på
http://en.wikipedia.org/wiki/User:Twthmoses/Sa...
From Wikipedia, the free encyclopedia< User:Twthmoses
Jump to: navigation, search
Longevity in Denmark
Denmark has had regular nationwide census since 1769 and kept strict church records of birth, confirmation, marriage and death and so on, since the mid 17th century; the earliest begins in 1572 from Nakskov (now lost), though a uniform church parish recording system was not introduced before 1812. Parish books prior to this date varies widely in quality, readability and amount of information recorded.
Church Parish books only recorded people who came in contact with the Church of Denmark, in theory this means all Danes. In 1924 the municipal civil register (Folkeregisteret) was established, recording all Danes, regardless of religious denominations, living in each municipality.
Since 1969 with the introduction of Det Centrale Personregister, exact population statistic is available on demand, including longevity statistic, making census obsolete in Denmark. The last complete census, the Twenty-sixth census, was conducted September 27, 1965. These statistics are available though Statistics Denmark, since the common man does not have access to information from the Centrale Personregister, other than his own record.
Between 1775 and 1992, 3851 people in Denmark, 2697 females and 1154 males have passed away, reaching the age of 100 or more.
According to Statistics Denmark (table BEF1A, BEF2A & BEF6) there remains, per January 1, 2006, one male and eight females, age 106-107, that is born in Denmark in the 19th century. The oldest living person in Denmark on that same day was a 109-year-old unnamed Afghanistan-born male from Århus. The oldest living native-born on that day, was a unnamed 107-year-old female from Haderslev.
Since January 1979, 186 people 1 in Denmark, 183 of them native-born, 160 females (159 natives) and 26 males (24 natives), have reached the age of 105. Of these only 3 males (1 native) and 15 females (14 natives) have reached the age of 108.
1 People that reach the age of 105 after a January 1 recording and dies before the next January 1 recording, is not included in the 186 people.
Contents [hide]
1 History and difficulties
1.1 Bolle Willum Luxdorph
2 Old claims
2.1 Extreme longevity claims
2.2 Earliest verifiable centenarians in Denmark-Norway
2.3 Examples of old men
2.4 Examples of old women
3 Top oldest native-born Danish females
4 Top oldest native-born Danish males
5 Sources
6 External links
[edit] History and difficulties
In Denmark there is no public available record or list over the current top 10 oldest Danes. Despite that at any given moment any Dane can instantly retrieve a list of the number of people of all ages between 0 and 125 currently living in Denmark from Statistics Denmark, the identity of these same individuals remains disclosed. Applying a name to currently living centenarians therefore only occurs whenever a local or national media runs a story about these individuals. Often it is birthdays that is reported 105-106-107 etc.. while their actual death to a much lesser extent gets published and often only in local papers.
It can generally be said that for Danes, based on Statistics Denmark records, any man reaching the age of 106½ or above today, is within the top 20 of oldest confirmed men in Denmark. For females this number is closer to 109 or above.
[edit] Bolle Willum Luxdorph
The first Dane known to have studied old age was Bolle Willum Luxdorph (1716-1788). He was a high-ranking civil servant in the Danish-Norwegian monarchy, leader of the Danish Chancellery. Luxdorph followed various tracks in his studies of old age. He compiled two catalogues of longævi ("long livers", people who had lived 80 years or more. The extraordinary thing about Luxdorph's catalogues is that he combines his listing of longævi with pictures of the persons in question. In 1780 he also made an investigation of the phenomenon of centenarians in the Danish-Norwegian monarchy of the late 18th century.
The Catalogus longævorum, from 1780, lists 33 centenarians from classical times until 17th century Denmark including a couple of Danish Kings, illustrated with many drawings. The second catalogue from 1783, Index tabularurum pictarum et cælatarum qvæ Longævos repræsentant is a catalogue of pictures of longævi, including 36 pictures representing people who claimed to have reached the age of hundred years or more. Altogether the 1783-catalogue lists close to 300 pictures of longævi.
In the following years Luxdorph continued to collect pictures of longævi, and when he died in 1788, he left a collection of 728 pictures, drawings and prints, of longævi, arranged according to their age, the oldest first and the youngest, those of 80 years, including a few persons still living, last. None of the centenarians, of whom there were now 42, were verified or confirmed. Some of them were well-known European longævi, e.g Cathrine of Desmonde (1464-1604). Most of these non-Danish-Norwegian longævi, perhaps all of them, have been refuted in literature.
[edit] Old claims
It is virtual impossible to make extreme longevity claims in modern Denmark, due to the level of public data available about every native born Dane. Once identity is established one can with relative ease trace that individual though numerous public available records. Immigrants can still present a problem with verification. Example in 1980, according to Statistics Denmark (tabel BEF1A) a 110-year-old Yugoslavian born female citizen died in Copenhagen.
[edit] Extreme longevity claims
Christian Drackenberg
Anton CrolekofskyExtreme longevity claims are particularly common in Denmark. One such is the claim of the Norwegian-born Christian Jacobsen Drackenberg (1626-1772), claimed to be 145 years old. There are numerous unverifiable facts in his story.
In Danish parish church books there are long lists of those that died, listed with their relevant information, such as name, birth date, descendants, status and such. In these books can be found numerous people 100-109 years old from the mid 17th century to the 19th century. These claims are not self-made but rather derive from entries made by parish priests, most often based on information provided by ancestors.
One extreme case to emerge out of such records is the 118-year-old Jørgen Kjeldsen from Hedegård, who died in 1761. It is found in Randers County, Djurs Sønder Hundred, Feldballe-Nødager parish book 1694-1809, page 184. It simple reads "Dom 24 p. tri. Jørgen Kjeldsen from Hedegård, 118 year old". Dominica 24 post Trinitatis is the 24 Sunday after Trinity Sunday. A lifespan of 118 years would make him not only Denmark’s oldest person but also the second-oldest male in the world and among the top five oldest in the world.
Another claim of 118 years of age is the case of Bartholomæus Albrecht, who died in Ubberud parish, Odense County, on February 17, 1841 (Ubberud 1829-1846 p.265). According to notes in the parish register and in census lists, he was born near Nürnberg in Germany in 1722 and served in the war between Prussia and Austria in 1756-63 (3rd Silesian War). There are different reports on when he came to Denmark; both 1757 and 1762 have been mentioned. He served as a soldier in several regiments until he finally received his pension and settled in Ubberud parish. Having been born in another country and also serving as a soldier makes it almost impossible to verify his age claim with a birth registration.
From the available information, it is very difficult to dismiss Bartholomæus Albrecht as a true centenarian. On the other hand, it is most unlikely that he really attained the remarkable age of 118 years. If the age stated in the census in 1801 were to be taken as valid, he still would have reached the very unlikely age of 114 years. More reasonable is the age stated in 1787, 50 years, which leads to an age estimate of 104 years at death. - For further details of his record see sources.
In the records of Luxdorph we find the 113-year-old Anton Crolekofsky, who was said to be that age when he died in Copenhagen in 1785. He supposedly was born in Poland. Luxdorph had a picture done of himself in 1780 by Georg Fuchs.
[edit] Earliest verifiable centenarians in Denmark-Norway
It is possible that Eilif Philipsen (July 21, 1682 (christened) – June 20, 1785) from Ugenæs at Kinsarvik, near Bergen, Norway, is the earliest verifiable centenarian in Danish and Norwegian history. Denmark and Norway was united into Denmark-Norway at that time.
He was christened together with his twin sister, Ingeborg, in Kinsarvik church on July 21, 1682. We know this because Kinsarvik was among the Norwegian parishes, which on a voluntary basis kept a church-register already in the 1670s. We come across him again in 1701, where he is mentioned in the first Norwegian census. He is here recorded as being 18 years old. At that time he lived with his father and two younger brothers, 10-year-old Jacob and 3-year-old Hans. Next time we see him is in 1721, where he is marrying the local 22-year-old Ingebjørk. We meet him again already two years later in 1723, when he was involved in a court case and in 1727, when he inherits his native farm. In 1753 Philipsen handed over the farm to his son-in-law, the husband of his adopted daughter.
Then there is a gap of thirty years, before we meet him again. This time because he is mentioned in the local vicar's letter to Luxdorph. He tells that there was a 101-year-old man in his parish. This was Eilif Philipsen, who still lived in retirement on his native farm together with his now 84-year-old wife. He lasted another two years. According to the church register in Kinsarvik, Philipsen died June 20, 1785. It seems that the Eilif Philipsen, who died in Kinsarvik in 1785, was the very same Eilif Philipsen, who was christened at the same place almost 103 years earlier.
[edit] Examples of old men
Other examples of old men found in Danish parish books.
Name Age Died County Parish book & notes
Jens Sørensen i Basballe 109yr 1737 Randers Agri-Egens 1722-1765 p.37
Johan Peder Beller 109yr July 20, 1823 Svendborg Fåborg 1822-1833 p.214
Troels Michelsen af Borup 108yr 1750 Randers Helgenæs 1680-1750 p.180
Erich Svenske i Rude 108yr 1765 Aarhus Saksild
Dalmand 107yr 1736 Randers Kolind-Ebdrup-Skarresø 1681-1792 p.195
Niels Ebeltoft af Ålsø 107yr 1737 Randers Ålsø-Hoed 1708-1758 p.115
Mikkel Olsen 106yr March 151809 Svendborg Hillerslev 1801-1814 p.182. Registered as 96 in census 1801
Jens Lauridsen hyrde i Fastrup 105yr 1690 Skanderborg Fruering-Vitved 1687-1707 p.104
Peder Madsøn af Morslet 105yr 18w 1642 Aarhus Maarslet 1642-1759 p.97
Claus Dichmand 105yr September 9, 1793 Odense Lumby 1790-1809 p.62. Registered as 100 in census 1787
[edit] Examples of old women
Examples of old women, likewise found in Danish parish books.
Name Age Died County Parish book & notes
Ane (Peder Sorenss barn) 110yr 1748 Aarhus Maarslet 1642-1759 p.121
Johanne Olufsdatter 109yr 1708 Aarhus Torrild
Johanne Kirstine Nielsen 108yr January 8, 1819 Odense Kølstrup 1814-1823 p.176. Born Andersdatter. Registered as 78 in census 1787 and 90 in census 1801
Maren Jensdatter af Ørridslev 108yr 1746 Skanderborg Ørridslev 1742-1800 p.232
Margrethe Boelskone 106yr 1718 Skanderborg Vedslet
Mette Rasmusdatter af Havreballe 106yr 1772 Skanderborg Ousted-Tåning 1746-1808 p.55
Karen Kristensdatter af Langskov 106yr 1786 Vejle Langskov 1746-1814 p.61
Maren Jensdatter Malers af Stabrand 106yr 1801 Randers Feldballe-Nødager 1783-1813 p.119
Kirsten Christensdatter Røgters 105yr 1727 Randers Hornslet 1726-1802 p.91
[edit] Top oldest native-born Danish females
According to Statistics Denmark there are 14 native-born females age 108-111+ that has died between January 1979 and January 2006 in Denmark, plus several reaching that age frame and passing away between record dates.
Additional two 107 (Haderslev and Odense) year-old were still alive in January 2006. Should both have died by July 2006 (Statistics Denmark data still pending), the oldest female alive today in Denmark has a maximum age of 107 (six age 106 alive January 2006).
This list is compiled using this record by Statistics Denmark and the various reports of old people dieing as reported in Danish media. Unknown name thus occurs when no matching media report could be located, despite that Statistics Denmark says that such an individual exists.
Name Age Born Died Notes
Anne Kathrine Matthiesen 111 yr 114d November 26, 1884 March 19, 1996 Vejle, Vejle Amt. Born Jensen.
Karen Marie Jespersen 111 yr 91d May 5, 1889 August 42000 Åbyhøj, Århus, Århus Amt.
Nina Vang 109 yr ?d August 1893 bet. July 2002
January 2003 Brørup, Ribe Amt.
Unknown 109 yr ?d 1889 bet. January 1999
July 1999 Copenhagen municipality.
Kirsten Marie Højrup 109 yr ?d 1894 bet. January 2003
July 2003 Hirtshals, Nordjyllands Amt.
Unknown 109 yr ?d 1888 1988 Gladsaxe, Copenhagen Amt.
Unknown 109 yr ?d 1889 bet. January 1998
July 1998 Ry, Århus Amt.
Marie Elisabeth Rasmussen 108 yr 286d March 19, 1875 December 30, 1983 Odense, Fyns Amt. Born Jensen.
Unknown 108 yr +160d 1897 bet July 2005
January 2006 Frederica, Vejle Amt.
Johanne Kirstine Grann 108 yr +150d August 19, 1896 bet. January 2005
July 2005 Plejehjemmet Skelager, Århus, Århus Amt.
Johanne Marie Holm 108 yr 71d August 10, 1895 October 20, 2003 Århus, Århus Amt.
Anna Marie Skau 108 yr ?d 1829 1937 Haderslev.
Unknown 108 yr ?d 1888 bet. July 1996
January 1997 Allinge-Gudhjem, Bornholm Amt.
Unknown 108 yr ?d 1891 bet. January 2000
July 2000 Skive, Viborg Amt.
Unknown 108 yr ?d 1896 bet. January 2005
July 2005 Hvidovre, Copenhagen Amt.
Inge Marie Andersen 108 yr ?d 1894 May 30, 2003 Løgstør, Nordjyllands Amt.
Unknwon 108 yr ?d 1892 1991 Nørre Aaby, Fyns Amt.
Unknwon 108 yr ?d 1892 1991 Gentofte, Copenhagen Amt.
[edit] Top oldest native-born Danish males
According to Statistics Denmark there are 22 native-born males age 105-108+ that has died between January 1979 and January 2006 in Denmark.
Additional one 105 (Give), one 106 (Copenhagen), one 107 (Skanderborg born in Bosnien-Hercegovina) and one 109 (Århus born in Afghanistan) year-old were still alive in January 2006. Should they all have died by July 2006 (Statistics Denmark data still pending), the oldest male alive today in Denmark has a maximum age of 105 (one age 104 alive January 2006).
In April 2006 Torkil Dressø (b. March 29, 1899) from Copenhagen was still alive, and is thus not only the last living native-born Danish male from the 19th century, he is also currently the oldest native-born living male.
Unnamed Afghanistan-born 109-yeal-old male, living in Århus, was still alive in February 2006, and is thus the oldest person living in Denmark currently.
Marthinus Larsen from Give died at age 106 in March 2006. He is born in 1900, thus he is not the second-to-last native-born Danish male from the 19th century. The second-to-last native-born Danish male from the 19th century was an unnamed male from Arden municipality who died between January 2005 and July 2005, at age 107+.
Currently no information about 107 year-old Bosnien-Hercegovina-born, living in Skanderborg.
This list is compiled using this record by Statistics Denmark and the various reports of old people dieing as reported in Danish media. Unknown name thus occurs when no matching media report could be located, despite that Statistics Denmark says that such an individual exists.
Name Age Born Died Notes
Johannes Wilhelm Hansen 109 yr 173d 1867 1976 Odense, Fyns Amt
Johannes Hansen 108 yr 305d July 28, 1879 May 28, 1988 Øster Snede, Hendensted, Vejle Amt.
Carl Møller 108 yr ?d 1891 bet. January 1999
July 1999 Roskilde, Roskilde Amt.
Torkil Dressø 107 yr 157d March 27, 1899 August 31, 2006 Copenhagen, Copenhagen Amt. Last native-born danish male from the 19th century.
Niels Peter Andersen 107 yr ?d 1893 bet. January 2000
July 2000 Munke Mose Plejecenter, Odense, Fyns Amt
Unknown 107 yr ?d 1884 1991 Solrød, Roskilde Amt
Unknown 107 yr ?d 1897 Bet. January 2005
July 2005 Arden, Nordjyllands Amt. 2nd last native-born male from the 19th century.
Petersen "The War agressor" 107 yr ?d 1805 May 13, 1912 Haregade, Copenhagen. 1
Marthinus Larsen 106 yr ?d 1900 March 15, 2006 Riis Plejehjem, Give, Vejle Amt.
Unknown 106 yr ?d 1891 bet. January 1998
July 1998 Holstebro, Ringkøbing Amt.
Unknown 106 yr ?d 1899 bet. July 1995
January 1996 Copenhagen.
Unknown 106 yr ?d 1899 bet. July 1995
January 1996 Skovbo, Roskilde Amt.
Unknwon 105 yr +250d 1898 bet. July 2004
January 2005 Ulfborg-Vemb, Ringkøbing. 3rd last native-born male from the 19th century.
Lorenz Gram 105 yr +200d 1899 bet. July 2004
January 2005 Kolding, Vejle Amt. 4th last native-born male from the 19th century.
1According to the memories of Christen Christensen Bathums 1, Denmark’s oldest man at that time.
[edit] Sources
Denmark population from Statistics Denmark
Bente Feldballes Super-Oldingenes Top-100+
Various Danish medias, Danmarks Radio, TV2, Jyllands-Posten, Politiken etc.. who often only list minimal information.
DIS Danmark Forum
Natur-Drogeret A/S - Livskvalitet
Danmarks kirkebøger in Danish
Age Validation of Exceptional Longevity Odense University Press ISBN 87-7838-466-4
Exceptional Longevity: From Prehistory to the Present Bernard Jeune and James W. Vaupel, Odense University Press.
[edit] External links
DIS Danmark
Statistics Denmark
Arkivalieronline.dk Danish National Archives
Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/User:Twthmoses/Sa... tools
This page was last modified on 17 June 2009 at 22:28.
Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc., a non-profit organization.Døde fra navne.dk
http://www.navne.dk/3570303
Dødsfald
Vor elskede mor, svigermor, farmor og oldemor Thyra Kongsø født 9. januar 1901 på Fur er stille sovet ind den 14. februar 2010 på Himmelev Gl. Præstegård og rejst hjem til sin frelser og skaber Magdalene, Hans Erik, Vibeke, Frants, Ida og Jens Harald Begravelsen finder sted torsdag den 18....
Se hele meddelelsen
Udgivet i Berlingske Tidende den 17. Februar 2010
http://www.navne.dk/4091679
Dødsfald
Vor kære, Peder Møller * 11. juni 1904 ✝ 21. maj 2010 er stille sovet ind Jørgen og Aase Henning og Jytte Erik og Merete Knud og Inger Margrethe Børnebørn og oldebørn Begravelsen har fundet sted
Se hele meddelelsen
Udgivet i Ugebladet Skanderborg den 2. Juni 2010
http://www.navne.dk/3142645
Dødsfald
Vor kære mor, farmor, oldemor og svigermor, Ingrid Margrethe Jensen * 12. marts 1905 † 14. november 2009 er stille sovet ind, På familiens vegne Flemming Bisættelsen finder sted fra Kapernaumskirken fredag den 20. november kl. 11.00
Se hele meddelelsen
Udgivet i Nørrebro/NordVest Bladet den 18. November 2009
http://www.navne.dk/3011029
Dødsfald
Vor kære mor svigermor, mormor, farmor og oldemor, Karen Tronier Hansen * 30. august 1905 er stille sovet ind i sit hjem Viborg, den 3. oktober 2009 På familiens vegne Ida og Arne Lund Bisættelsen finder sted fredag den 9. oktober kl. 11.00 fra Vestervang Kirke
Se hele meddelelsen
Udgivet i Viborg Stifts Folkeblad den 6. Oktober 2009
http://www.navne.dk/3137350
Dødsfald
Vores kære mor svigermor, farmor, mormor, oldemor og tipoldemor Gunild Skorstengaard * 17. oktober 1905 er død efter et langt og virksomt liv den 14. november 2009 Vagn, Else og Inga Bisættelsen finder sted fra Skødstrup Kirke onsdag den 18. november kl. 13.00 _____________________, Tak til...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Århus Stiftstidende den 17. November 2009
http://www.navne.dk/4065460
Dødsfald
Vor kære faster Anna Bygballe Lindskov * 16. april 1905 er stille sovet ind Randers, den 22. maj 2010 Gerda, Karen og Inger Bisættelsen finder sted fra Sct. Peders kirke fredag den 28. maj kl. 14.15 ------------------------------ ------ En stor tak til personalet på Bakkegården for pleje og...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Randers Amts Avis den 27. Maj 2010
http://www.navne.dk/3206793
Dødsfald
Elisabeth Lindberg født Löwe ”Liesel” ★ 11. marts 1906 ✝ 29. november 2009, er stille sovet ind, Familien, Bisættelsen finder sted fra Lyngby Kirke torsdag den 3. december 2009 kl. 12.30
Se hele meddelelsen
Udgivet i Berlingske Tidende den 2. December 2009
http://www.navne.dk/3428106
Dødsfald
Vor kære lille mor, svigermor, mormor, farmor, oldemor og tipoldemor Ellen Margrethe Pedersen Korsør * 15. september 1906 er stille sovet ind den 8. januar 2010 efter et langt og godt liv På familiens vegne Anni og Lilly Bisættelsen har fundet sted En stor tak til Hjemmeplejen samt Solbakken for...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Korsør Posten den 19. Januar 2010
http://www.navne.dk/3955829
Dødsfald
Vores elskede gamle mor, familiens midtpunkt, er død, Inger Elisabeth Bæk ★ 21. marts 1906 ✝ 27. april 2010, ”Min sjæl er som en lille fugl der sidder i et træ med grønne blade Når bladene falder til jorden flyver den lille fugl op til Gud - i Paradisets have” Jørgen, Nisse, Klaus og Syssen...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Berlingske Tidende den 4. Maj 2010
http://www.navne.dk/2927476
Anna Karoline Bech : Dødsfald
† Vor kære mor, svigermor, bedstemor og oldemor Anna Karoline Bech * 28. september 1906 er den 7. oktober 2009 stille sovet ind. Arbejde, kærlighed og tro - dine livskilder. Kirsten. Tove og Anders. Rune og Katrine, Line og Peter. Theo, Karl, Sven, Anna, Frida. Begravelsen foregår fra Fiskbæk...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Viborg Stifts Folkeblad den 9. Oktober 2009Google-søgning "ældste indbygger"
http://www.bt.dk/nyheder/100-aar-er-ingen-alde...
100 år er ingen alder
JENS BACH KNUDSEN - Onsdag den 12. februar 2003, 00:00 | Opdateret: Onsdag den 15. november 2006, 21:23
553 danskere var 1. januar over 100 år. Flere kvinder end mænd opnår den høje alder.
•Sådan bliver du 100 år
Flere og flere danskere får lov til at fejre 100 års fødselsdagsfest. Ved det seneste årsskifte var præcis 553 danskere over 100 år, oplyser Danmarks Statistik, der i går afslørede de nyeste tal.
De to ældste nulevende danskere er kvinder fra henholdsvis Løgstør og Hirtshals. Begge kvinder var ved årsskiftet 108 år gamle, og har således oplevet tre århundreder. Den ene, Marie Andersen, er pensioneret sygeplejerske og bor i eget hjem i Løgstør. Den anden bor også i eget hjem ved Hirtshals. Det er Kirsten Marie Højrup, der nu er Danmarks ældste. Hun fejrede 109 års fødselsdag 25. januar.
»Mor får en times hjælp hver fjortende dag,« fortæller rekordindehaverens datter.
På spørgsmålet om, hvad man gør for at blive 109 år, svarer Kirsten Marie Højrup, mor til fire: »Jeg holder mig ung ved hver dag at gå op ad trapperne til loftet.«
Tendensen, at flere og flere af os bliver over 100 år, er glasklar. I 1976 var der ifølge Danmarks Statistik 109 personer over 100 år. Nu er der mere end fem gange så mange.
En anden tendens viser, at det såkaldt svage køn - altså kvinderne - er stærkt markeret i statistikken. I 1976 var 79 af de 109 danskere over 100 år kvinder. Ved nytårsskiftet var 487 af de 553 over 100 år kvinder.
Det højeste antal levende danskere over 100 år blev optalt 1. oktober sidste år. Dengang var der 593. En forklaring på, hvorfor tallet er dalet frem til januar, kan være, at de fleste danskere dør i vinterhalvåret.
Danmarks ældste indbygger nogensinde, Karen Marie Jespersen, døde i august 2000, hele 111 år gammel. Hun døde på plejehjemmet Åbygård i Åbyhøj.
Christian Mortensen med danske rødder, der i lang tid blev anset for at være verdens ældste mand, døde i 1998 i en alder af 115 år i Californien i USA.
Også Sveriges ældste levende person har danske rødder. Den 111-årige Johanne Svensson har netop fejret sin fødselsdag. Johanne Svensson blev født i Århus.
http://www.tvmidtvest.dk/indhold/105-aars-foed...
tir, 15/09/2009 - 16:17 — Lars Lauridsen
105 års fødselsdag
Stor fest for den ældste indbygger på Mors.
Den ældste morsingbo holdt tirsdag stor fest i Frøslev Forsamlingshus.
Mitte Søndergaard fejrede sin 105 års fødselsdag - og det var glad og veloplagt fødselar, der tog imod de mange gæster.
Mitte Søndergaard er rask og rørig - det kniber lidt med hørelsen, men hukommelsen og humøret er der bestemt intet i vejen med, konstaterede TV/Midt-Vests reporter, da han lagde vejen fordi festen.
- Hvordan er det at blive 105 år, ville reporteren vide?
- Det er da vidunderligt, lød svaret fra fødselaren, der understregede, at hun ikke ønskede sig noget i fødselsdagsgave. - Jeg mangler ingenting.
Den unge reporter ville også gerne vide, om det kræver noget specielt at blive så gammel.
- Det er at få noget godt at spise og så have nok at bestille.
Mitte Søndergaard har tre børn, seks børnebørn og fem oldebørn.
Se reporter Christian Toft Bros reportage fra den store dag på Mors:
http://www.dis-danmark.dk/forum/read.php?1,210...
Re: slægten Correll Indsendt af: Inge Klintrup Hansen 4690 (IP Logget)
Dato: 31/12-05 10:33
Hej Jørgen.
Lidt fra min dårlige hukommelse - noget stof som jeg ikke ventede at skulle bruge til noget. Jeg mener at have læst i en avis - for et par år siden måske - at Ringsteds vistnok ældste indbygger var en fru Corell, som da døde. Noget med et stort hus og mange spændende aktiviteter. Det var vistnok slagterfamilien, og jeg mener, at de startede forsendelse af frysepakker til private. Prøv evt. hos Dagbladet Ringsted eller lokale ugeaviser.
http://www.joanbedsted.dk/123%20hjemmeside/avi...
Anne Kjær Jørgensen C 5 / 777. Gift med Jens Chr. Jørgensen, tidl. Vingsted. * artikel " Egtveds ældste indbygger er død " 2005 ...
http://www.e-pages.dk/lokalavisen_lemvig_dk/11...
24. feb 2009 ... Han er Lemvig Kommunes ældste indbygger. Det er blot to år siden, at han flyttede ind på plejehjemmet i Bækmarksbro. ...
http://www.fyens.dk/article/388060:Svendborg--...
Døtrene Ulla Helledi og Lea Olsen var ved deres mors side på 107-års fødselsdagen.
Foto: KIM RUNE 107-års dag - for fuld damp
FØDSELSDAG: Fik - igen - borgmesterbesøgSVENDBORG: Morgenkaffen blev udskudt en times tid, men så var der også varm kaffe på kanden resten af dagen, da Svendborgs ældste indbygger, tidligere forstanderinde Magdalene Nielsen, Strandvej 31, i går passerede sin 107- års dag.
Deltag i debatten
0 anbefaler denne artikel
Datteren Ulla Helledi var med sin mand Erik et par dage før ankommet i bil fra Ålsgårde i Nordsjælland - ganske som det sker mindst en gang om måneden året rundt.
Ulla var da også dagens første gratulant på den usædvanlige mærkedag, som hendes mor havde glædet sig til længe.
Ved kaffebordet var også fødselarens anden datter, Lea Olsen, der bor i Svendborg, med, og kort efter var stuen fyldt med børnebørn, oldebørn og andre familiemedlemmer, venner og bekendte.
Borgmesteren på besøg
Selv om det var festdag, slækkede Magdalene Nielsen ikke på ritualerneer var både snaps og høj cigarføring allerede ved morgen-kaffebordet.
Som timerne gik og gratulantskaren voksede, forvandledes den lille stue på Strandvejen til noget i retning af en gavebodmed flasker, farvestrålende blomster, chokolade og cigarer.
Sådan var også indholdet i borgmester Jørgen Henningsens gavepakke, da han ved 11-tiden for ottende gang aflagde fødselsdagsbesøg hos Magdalene Nielsen.
- Jeg har jo efterhånden lært, hvad du især bliver glad for, lød det fra borgmesteren ved overrækkelsen af en tydeligt berørt fødselar.
Snaps og cigar hver dag
Mens gæsterne lidt efter satte sig til det veldækkede og smukt pyntede bord, foretrak festdagens midtpunkt et lille hvil i gyngestolen - men styrkede sig i dagens anledning forinden med endnu en lille snaps. Dagen var jo lang endnu, og en egentlig middagssøvn bliver det aldrig til.
- Det kan godt være, snapsen og cigaren er en del af forklaringen på de mange fødselsdage, lød det fra Magdalene - i hvert fald har jeg nydt begge dele hver enste dag i mange årtier.
50 år på centralen
Magdalene Nielsen er født og opvokset i Svendborg og arbejdede som ung på en af byens tandklinikker.
Senere kom hun til Svendborg Telefoncentral, hvor det blev til næsten 50 års trofast virke, de sidste mange år som forstanderinde.
Hverdagen har ikke ændret sig stort de sidste mange år. Hun er glad for at bo i sit dejlige hus på Strandvejen, hvor hun får daglige hjemmehjælper-besøg. Siden efteråret kniber det med bentøjet, og hun holder sig til stueetagen.
Fra klokken 8 til 21
Til daglig står hun op ved godt otte-tiden, og efter kaffen med en lille opstrammer-snaps hører hun nyt fra naboer, venner og familie.
Det kniber med synet, derfor er det slut med avislæsning, men hun hører stadig lidt fjernsyn inden sengetid ved 21-tiden.
Den nære kontakt til familien, specielt de to døtre, er hende en daglig glæde - derfor var også de mange familiære fødselsdagsgæster måske dagens bedste gave til den 107-årige.
http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/tema/...
I forbindelse med jødeaktionen bliver der hele tiden fra de danske myndigheder spurgt om, om man ikke kunne undtage de meget gamle jøder fra anholdelse og deportation. Således er der blevet rettet henvendelse til mig om en 84 år gammel jødisk kvinde. På samme måde spørger man igen og igen, om ikke den 102-årige jøde G. Texeire, Københavns ældste indbygger, kunne blive sendt tilbage. Kommandanten for Sikkerhedspolitiet er ligesom jeg af den opfattelse, at anholdelsen og deportationen af så gamle jøder er unødvendig, da de hverken politisk eller racemæssigt 8) kan gøre nogen som helst skade mere. Det ville virke beroligende på danskernes medfølelse, hvis man kunne undtage meget gamle personer fra jødeaktionen. Jeg skal bede om en afgørelse vedrørende dette.
Dr.BestGoogle-søgning "ældste dansker"
http://www.tvsyd.dk/artikel/17657:Han-er-en-af...
Det handler ikke alene om, hvordan man lever livet. Det er også afgørende, hvordan man tager det. Martin Gammelgaard, Esbjerg, er et levende bevis på det. Fredag bliver han 105 år.
Vis alle billeder (1)
Opdateret 29-09-06 · kl. 13.56
Han er en af Danmarks ældste
Af Jan Svanevik
--------------------------------------------------- ------------------------------
Det handler ikke alene om, hvordan man lever livet. Det er også afgørende, hvordan man tager det. Martin Gammelgaard, Esbjerg, er et levende bevis på det. Fredag bliver han 105 år.
Martin Gammelgaard har et optimistisk syn på livet med en selvironisk distance. Han tager livet, som det kommer.
- Det kan jo være, at jeg ikke oplever at få morgenmad i morgen, siger Martin Gammelgaard.
Han har kun seks jævnaldrende i Danmark, og kun 11 er ældre. Ifølge Danmarks Statistik er den ældste dansker netop blevet 110 år.
Martin Gammelgaard bor i en ældrebolig i Esbjerg.
- Jeg leger, at det er et sommerhus for nu har jeg ferie, siger han.
Overlevede hjertestop
Han arbejdede på slagteriet i Esbjerg, indtil han var 77 år. Umiddelbart derefter døde hans hustru, Jenny. Parret har sønnen Martin Aage, som bor i Canada.
Martin Gammelgaard har overlevet et hjertestop, som kostede ham tre døgn i respirator, men han kom på banen igen, og nu er det alene synet og hørelsen, der bærer præg af alderen.
Han holdt op med at ryge som 90-årig, men ellers nægter han sig ikke noget i dagligdagen.
Fødselsdagen fejres med familie og venner i et forsamlingshus med suppe, steg og is. Sønnen er kommer hjem for at fejre sin far.
www.aeldreforum.dk/dwn1188
Rapport fra symposium den 5. november 1999
Der er således kun dokumentation for helt enkeltstående
eksempler på overskridelse af denne aldersgrænse: den indtil nu ældste kvinde er den franske
kvinde Jeanne Calment, der døde i 1999, i en alder af 122 år, og den ældste mand er danskcanadieren
Christian Mortensen, der døde 116 år gammel i 1998. Den ældste dansker er fyldt
111 år.Google-søgning "104 år"
http://www.nibeavis.dk/index.php?id=167&no...
fredag 10. juli 2009
104 år og frisk hver dag!
Frida Nielsen i Vokslev fyldte mandag 104 år.
Mandag fejrede Frida Nielsen sin 104 års fødselsdag. Her lykønskes hun af – fra venstre: Inger Steen-Hansen - Røde Kors besøgsven, Frida Nielsen og Karen Justesen den gode nabo.
Den tidligere Nibe Kommunes ældste borger, Frida Nielsen, Vokslev, fyldte mandag 104 år. Frida bor i sit barndomshjem, som hun har gjort det meste af sit liv. Takket være stor hjælpsomhed og kærlig omsorg fra naboen, Karen Justesen, og med hjemmehjælperes besøg kan Frida stadig bo i det gamle hus ved åen og bakkerne. Nu hviler hun meget og kan spøge med et: »Jeg er vist født træt«. Men det tror man nu ikke på efter at have hørt om et langt, ofte hårdt arbejdsliv. Frida er altid glad for besøg. Hun ser frem til hver onsdag eftermiddag, når besøgsvennen kommer »med verdens bedste boller«.
Nibe Avis, 13. juli 2009
http://www.bt.dk/nyheder/bent-fabricius-104-aa...
Bent Fabricius' 104-årige mor død
TORBEN BAGGE - Onsdag den 11. oktober 2006, 00:00 | Opdateret: 11:39
Han kan alene takke hende for, at han blev en af dansk populærmusiks allerstørste navne.
Mens faderen var stærkt imod, at han gjorde musikken til sin levevej, støttede Rigmor ham varmt. Hun så gerne, at sønnen satte sig til klaveret i et tilrøget restaurant-lokale, hvis det var det, han ville.
Nu er hun død - hans største inspiration. Komponisten og musikeren Bent Fabricius Bjerres mor, Rigmor, er død i den høje alder af 104 år.
- Jeg var med til det sidste og fik sagt ordentligt farvel, siger Bent Fabricius-Bjerre, der måtte aflyse en række musik-arrangementer for at være ved sin mors side.
Kult-idol for unge
Han har ellers meget travlt, efter at han igen er blevet en slags kult-popidol for de unge.
Moderen, der var kendt for at have et optimistisk livssyn, fik en god død.
- Det var ikke længere tids sygdom, men blot alderen, som gjorde udslaget, siger han til 'Her & Nu'.
Selv om 104 år er en meget høj alder, sørger Fabricius-Bjerre alligevel over tabet. Han har flere gange sagt, at moderen med sin livsappetit var med til at holde ham selv i gang. Hun har bl.a. tilskyndet ham til i sin høje alder at fortsætte sin aktive karriere - med ny CD-udgivelser, koncert-turne osv.
Har arvet gener
Bent Fabricius Bjerre har ofte sagt, at han drømte om den samme alderdom, som sin mor fik:
- Bent vil gerne blive lige så gammel. Han siger: 'Når jeg nu har arvet mine gener fra dig, så må jeg jo også have arvet dét gen', sagde Rigmor Fabricius-Bjerre i et B.T.-interview for kort tid siden.
Om sin høje alder sagde hun ved sin 104 års fødselsdag:
»Det er jo ikke noget at beundre mig for, at jeg er så gammel, det er noget, man må takke Gud for. Man kan jo ikke gøre andet end at gøre sig umage for at leve et sundt og ordentligt liv.
Født med godt humør
Jeg er altid i godt humør. Det er noget, man er født med, tror jeg. Jeg er meget forkælet af livet. Selvfølgelig er der også sket ubehagelige ting for mig, men det påvirker mig ikke. Der er mange, der hager sig fast i det ubehagelige, og så kommer det til at styre, og det skal man ikke gøre, sagde den 104-årige til B.T.
Døden frygtede hun ikke:
- Jeg er ikke spor bange for at dø. Jeg tror, jeg sover ind lige så stille.
Det ønske fik hun opfyldt, mens den elskede søn sad ved hendes seng og holdt hendes hånd. Hun vil blive begravet ved en privat ceremoni.
Komponistens mor var enke efter Erik Fabricius-Bjerre, som døde i 1981.
http://www.themadman.dk/default.asp?mode=cmsvi...
Af Jan Sargent Larsen
10. November 2003
For 4 år siden mødte jeg Eskild. Et møde som jeg aldrig glemmer. Eskild er i dag 104 år gammel. Jeg mødte ham på MSN på hans 100 års fødselsdag, hvor han havde fået sin første PC af børnebørnene! Han er 104 år ung i dag og han sender mig ofte både sjove og fascinerende links fra YouTube! Det handler ikke om alder, tid, teknologi eller penge. Det handler altid om MOTIVATION!
http://nyhederne.tv2.dk/sundhed/article/262214...
TV 2 | NYHEDERNE fortalte i går historien om et opkald til alarmcentralen, der gik helt galt. Først brugte alarmoperatøren 94 sekunder på at finde ud af adressen og derefter begyndte han at skændes med personen, der ringede 112. Det er TV 2 Bornholm, der har fået aktindsigt i sagen.
nyhederne.tv2.dk har i dag fulgt alarmoperatør Kenny på Københavns Alarmcentral - læs hvad der sker minut for minut her:
Kvinde på 104 år er faldet
2009-11-04 09:20:41
Vicevært i en ejendom i København har fundet en kvinde på 104 år, der er faldet og bløder fra hovedet
http://www.lokalarkiver.dk/rougsoe/fortaelling...
LAURITZ ANDERSEN
af Carl Larsen
(skrevet i 1988)
Lauritz Andersen havde 3 brødre: Vikmann, der havde et mekanisk værksted i Randers.
Søren, der i mange år arbejdede som smed, først hos Anton Nielsen og sidst hos sønnen
P. Bay Niesen. Endelig var der Mathias, der havde haft en gård ved Lystrup. Den måtte
han opgive i 30`erne, men han var uhyre flittig og arbejdede i mange år i en planteskole i
Virring. Sørens enke, Ester Andersen, lever stadig 104 år gammel på Allingåbro Plejehjem
http://www.oernen.dk/Krkgrd/holmen/holmen_svar...
2857 Johanne Stærfeldt 1877-06-10 1982-04-05 104 år, 9 md og 25 dg Vis sten
http://www.faarvangby.dk/om/historie.html
Hjørnebygningen Storgade/Nylandsvej:
En af de tidligste bygninger i byen efter mejeriets opståen. Den blev indrettet med forretningslokaler og beboelse. På billedet holder et køretøj. Den unge mand hedder Marius Laursen. Han blev ejer af en gård på Holmstol Mark, som han senere overlod til son svigersøn, Egon Bach Christensen. Derpå startede han et cementstøberi på Amerikavej, som han drev i en lang årrække og døde i den høje alder af 104 år.
http://www.sundbysamlingerne.dk/Fotogalleri.ht...
Møblementet i Pedra Nielsens kabinet er typiske klunkemøbler indkøbt ved forældrene, tømmerhandler Lauritz Nielsens bryllup med Mathilde Andreasen i 1880. Familiens hjem var i hjørnelejligheden i Schousgaard på hjørnet af Brogade og Søndergade. Ejendommen blev nedrevet i 1930 i for- bindelse med bygningen af Limfjordsbroen. Der var 3 børn i familien: 2 døtre Inger f.1882, Pedra f. 1885 og sønnen Max f. 1887. Døtrene fik en god uddannelse. Inger tog præliminæreksamen på Aalborg højere Pigeskole og uddannede sig videre i København i svensk sygegymnastik og massage med studieophold i Paris og en kortere ansættelse på et sanatorium i Tyskland.
Pedra tog handelseksamen på Cand. mag. Møllers Handels- og Sproginstitut i Aalborg og fulgte derefter et kursus på Vældegaard Husholdningsskole.
Efter faderens død i 1919 fik Pedra Nielsen ansættelse på kontoret i forsikringsselskabet ”Fremtiden”, hvor hun i 10 år var den eneste kvindelige ansatte. Pedra var ansat i firmaet i 30 år indtil pensioneringen i 1949.
Efter nedrivningen af Schousgaard i 1932 flyttede Pedra Nielsen til en nybygget ejendom i Østergade 37, hvor hun tilbragte de sidste 57 år af sine i alt 104 år.
Sundby Samlingerne arvede møblementet ved hendes død i 1989.
http://www.realea.dk/Presse/Pressrelease.aspx?...
Fakta
Statshusmandsbruget er beliggende Skovbøllingvej 35, Skovbølling ved Haderslev. Anlægget er beliggende på jord, der i sin tid blev udstykket sammen med to andre jordstykker fra Bjerring Gård.
Ejendommen blev fredet i 2004. Her skrev Kulturarvsstyrelsen, at "Skovbøllingvej 35 er et sjældent og autentisk eksempel på et statshusmandssted"."…, husmandsstedet Skovbøllingvej 35 (har, red.) de arkitekturhistoriske og især de kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en fredning. Kulturarvsstyrelsen finder, at anlæggets bærende fredningsværdier ligger i den karakteristiske udformning af de anvendte materialer på såvel stuehus, mellembygning og avlslænge samt i stuehusets karakteristiske rumdisponering".
Realea erhverver ejendommen efter ejeren, der i 1934 fik huset opført som statshusmandsbrug. Den tidligere ejer drev indtil 1972 et alsidigt landbrug med både dyrehold og plantedrift og dyrkede frem til 1990 fortsat selv jorden. Sælger var ved overtagelsen 104 år, og det var ham magtpåliggende gennem salget at sikre husmandsbrugets bevarelse og skabe nye muligheder for fortsat anvendelse. Denne opgave vil Realea nu løfte. Få uger efter overtagelsen udåndende den tidligere ejer, efter komplikationer i forbindelse med et fald.
http://www.magleby-bagenkop.dk/default.asp?tp=...
Min mormor og morfar boede på Humble fattiggård. Alle deres fire døtre blev anbragt i pleje rundt omkring. De to af dem kom til København; dem har jeg kun set én gang. En tredje bor i Odense og er 104 år gammel. Min mormor har jeg aldrig set. Min mor kaldte hende ”spanioleren” eller ”skidte-Anne”. Min morfar var Jens Andersen (Jens ”Horn”). Han vandrede rundt og solgte måtter.
Af og til kom han ud til mor i Bøsseløkke. Han blev et par dage; hjalp hende med at hugge brænde, f.eks.
http://www.1899.dk/historie/29.htm
Harry Meistrup er 104 år og verdens ældste tennis spiller. Guinness Rekordbog bekræfter dette.
12 maj 1999:
Godt nok fylder man 100 år i morgen, men dagens tennis på KB's anlæg i Pile Allé skal alligevel passes - så TV-Danmark må "nøjes" med at interviewe Eva, mens Harry koncentrerer sig om kampen.
Den store dag oprinder og 100-års fødselaren med frue modtages af et par hundrede gæster til reception hos Roy Hurtigkarl, efter en tur i karet gennem Frederiksberg
http://www.navne.dk/?_fstatus=search;keywords=...
Dødsfald
Min kære far, svigerfar, bedstefar og oldefar, Peder Møller Pedersen er stille sovet ind, 104 år gammel på Beringshaven, den 31. januar 2010 Tak for alt Anna og Tage Anika og Jesper Maiken og Casper Josefine, Aleksander William og Sofie og Matilde Begravelsen finder sted fra Viborgvejs Kapel...
Se hele meddelelsen
Udgivet i Folkebladet Lemvig den 2. Februar 2010
http://www.familiealbum.stamskoven2.dk/
7. Svend Iversen 1904-2008.
Han kom 16 år gammel til England på opfordring af broderen Hans, som var kommet derover otte år i forvejen. Storebror Hans betalte for Svends skolegang i to år. Han blev bankuddannet og var direktør for Danish Bacon Company i Exeter, Sydengland. Han døde som den sidste af de 11 søskende i år, 104 år gammel.
http://www.vesthimmerlandsavis.dk/PDF'er/VA21-08/HIM-21_02.pdf
21. maj 2008
Aalestrups ældste død, 104 år
AALESTRUP: Anne Marie
Jensen, Ældrecenter Aaglimt,
Otto Jørgensens Vej,
Aalestrup, 104 år.
Hun blev oprindelig døbt
Anna, men syntes at det var
nemmest med Anne.
Anne Marie Jensen blev
født og voksede op i Svingelbjerg.
Som ung kom hun ud at
tjene på forskellige gårde på
egnen, og det var mens hun
tjente på en gård ved Gedsted,
hun mødte sin mand,
Thomas Jensen.
I 1925 blev parret gift og
købte et landbrug i Vesterris,
som de med stor flid og hårdt
arbejde drev indtil 1973, hvor
de besluttede sig for at nyde
deres velfortjente otium, og
købte huset Aalykke, Aagade
30 i Aalestrup.
Anne Marie Jensen mistede
sin mand i 1975, men blev
boende i huset. For knapt fire
år siden fik hun ophold på Ældrecenter
Aaglimt, hvor hun
var glad for at være.
Hun var et livsglad menneske,
som både familie, naboer
og venner nød at besøge.
Anne Marie Jensen efterlader
børn, svigerbørn, bør-
Anne Marie Jensen, Aale- nebørn og oldebørn
http://www.leergaard.dk/Artikler/Papirfabrik1....
Mandag 22. december 2008
104 år
Tirsdag den 23. december:
Ellen Ruth Kilstofte, Områdecenter
Hedelund, Esbjerg.
http://www.thisted.visbilleder.dk/(A(03oYUa4gywEkAAAAOGRiOTcxMjYtZTA2Zi00M2FlLWI5MzY- tNmUyMTY5OTRlZDgwtA8YFhD5TlksE34v7b4ERzXP1z81))/De- fault.aspx?pr=101&n=658&img=30532
Hundborg ca. 1967. Lærer ved Hundborg skole.
Bageste række fra venstre: Kristian Korsgaard, Sejerslev, Mors, Jens Dissing, Vildsund, Jens Erik Hald, Hanstholm, Anna Lise Krogh, Hurup, Jens Krogh, Hurup, Holger Nielsen, Sjælland.
Foran fra venstre: Margrethe Kristensen(død 2005 104 år),
http://ullwitt.qxlblog.dk/2008/10/
En ægte helt
Friday, October 17th, 2008
Jeg synes at meget få mennesker kan betegnes som helte – men jeg har nu et par stykker. En af dem er min mormor, som nåede at blive 104 år gammel. Hun var på mange måder forbilledlig.
http://www.hilpers.dk/605562-nyt-hjem-til-en-g...
27.05.2009, 20:13
Allan G
"Bjarne"skrev i en meddelelse
news:6298
> Nøjagtigt de samme argumenter kunne man bruge om f.eks. ældre medborgere
> eller syge mennesker. (og det har faktisk været praksis)
> De mærker jo intet, og det er altid de efterladte der bliver hårdest ramt.
> Og måske har de haft et godt liv.
>
> Men hvis det er en rask kat eller en rask medborger uden lidelser, berøver
> man dem livet, fordi ingen orker at tage sig af dem.
>
> Det er aldrig nogensinde en god løsning.
> Vi lever i en grusom verden.
>
> Bjarne
Hej Bjarne nu hvor jer er startet på OT post :
Min Mormor bliver snart 104 år og bor i eget hus i nakskov, hvad tror du der
sker hvis hun bliver flyttet?
Ja hun har hjemmehjælp, og nødkald. Og har boet der i ? 60 år.
Det er nok den rigtige beslutning for den der kat.
http://lyngby-taarbaek.lokalavisen.dk/tak-til-...
Tak til Rudersdals hjemmepleje.
Klaus Bæk, Krumningen 11, 2950 Vedbæk
Den 26 april døde vores mor Inger Elisabet Bæk, Langebjerg 16 Nærum.104 år gammel.
Hun har boet i Rudersdal Kommune siden 1950, de sidste 45 år i Nærum.
Eet af hendes store ønsker var, at ende sine dage i sin egen bolig. På nær de sidste dage blev dette opfyldt
Publiceret: 06. Maj 2010 03:00
http://www.kolding.dk/pdf/20090714152757.pdf
Peter Brandorff, Elmely i Dons
Peter Brandorff - landmand, smugler og handelsmand
- var født 1877 i Ørsted, Oksenvad sogn.
Som handelsmand startede han sin løbebane i en
købmandsbutik. Her stod han i lære i tre år, men
det var ikke sagen for ham. Han ville ud i den frie
luft. Den dag, han sagde sin stilling op, begyndte
hans »rigtige« liv først. Han blev landmand og
handelsmand mange forskellige steder i landsdelen
- i Gamst, Jels, Bastrup og Vranderup. I 1941
købte han Elmely, Prangervej 25 i Dons. Kort tid
efter blev han syg, og ingen regnede med, at han
havde langt igen. Sønnen Ejnar Brandorff overtog
ejendommen, men Peter Brandorff kom sig og var
langt op i alderen en usvækket arbejdskraft hos
sønnen og svigerdatteren.
I en fødselsdagssamtale med Kolding Ugeavis berettede
den 103-årige Peter Brandorff i 1980 om
sin tid som smugler under første verdenskrig.
Som 21-årig erhvervede han sin første hest. Siden
er flere tusinde heste travet gennem hans forretning
som hestehandler. Alle med garanti for, at de
var reelle, og at folk kunne få pengene tilbage, hvis
de følte sig snydt. »Hvor mange hestehandlere har
kunnet give den garanti?« spørger Peter Brandorff.
»Næste år fylder jeg 100 år, og min garanti
gælder endnu. Kun en eneste gang har jeg haft en
voldgiftssag, og den vandt jeg. Jeg var 73 år dengang,
og frygtede, at mit rygte som hestehandler
skulle blive ødelagt«.
1981 blev Peter Brandorff udnævnt til æreshestehandler
på Vorbasse Marked. Siden 1901 var han
troligt mødt op hvert eneste år og havde handlet.
Hestehandelen ændrede sig i hans senere år, da
udbetaling og papirer blev almindeligt. »Det kan
godt være, at det er fremtiden, men handler jeg,
skal det være med håndslag og klingende mønt.
Hos mig er et ord et ord, og det vil det blive ved
med at være, så længe jeg lever«, sagde Brandorff.
Elmely, Prangervej 25 i Dons, 1956. Sylvest Jensen Luftfoto.
Det Kongelige Bibliotek.
1981 flyttede han sammen med sønnen og svigerdatteren
til Lunderskov, hvor han døde året efter,
104 år gammel. Da var han Vejle Amts ældste indbygger.
Kilde: Artikel i Kolding Folkeblad
http://debat.sol.dk/show.fcgi?category=3&c...
Skrevet af brændekomfuret. - Kl 02:39, 15.dec.2009
du skal passe på når du fyrer op med fugtigt træ, og så skal du sørge for, at ringene over ildstedet altid kan samarbejde, det kan give alvorlige sod skader, hvis ikke det er de rigtige ringe du bruger til dine jerngryder.
husk også at afkalke den nedsænkede vandbeholder.
min bedstemor på 104 år har brugt det samme komfur i ca. 90 år uden problemer, og min bedstefar har altid brugt komfuret til at koge æbler, kartoffelskræller og rugkerner til hans 3 grise.
http://www.radoor.net/d1.htm
163. Troels Jürgensen Stehr (Johann Balthasar Stehr82, Hans Johannes Harboe Stehr39, Charlotte Amalie Radoor16, Hans3, Anders Pedersen1) blev født den 23 aug. 1907 og døde den 30 maj 1970 i Vejle i en alder af 62 år.
Troels blev gift med Hilda Hahn-Envoldsen. Hilda blev født den 13 aug. 1904 og døde den 18 mar. 2009 i Vejle i en alder af 104 år.
Barn af dette ægteskab:
+ 239 M i. Ole Jürgensen Stehr .
www.geus.dk/viden_om/ddj/ddj.pdf
Hun blev 104 år gammel, og skrev sin sidste videnskabelige ar- tikel da hun var 99 år. Berømt dansker. Den danske forsker. Inge Lehmann (1888- ...
http://www.fri.dk/livstil/aars-riget
»104 år – det lyder så skrækkeligt«
ELLEN KIRSTINE MARIE JENSEN er stolt over at være den ældste borger i Høje Taastrup Kommune. Men ellers bryder hun sig ikke om at tænke på sin høje alder.
Ellen Kirstine Marie Jensen var 103 år gammel, da hun for snart et år siden måtte opgive sin lejlighed i et ældrevenligt byggeri og flytte ind på Henrik Dahls Plejecenter i Taastrup. Nu har hun netop fejret sin 104-års fødselsdag og tror nok, hun er kommunens ældste borger. Men til daglig er alderen ikke noget, hun bryder sig om at tænke på: »104 år – det lyder så skrækkeligt. Hvis jeg skulle gå og tænke på det hele tiden, kunne jeg jo ikke bestille andet,« siger hun med en fin, lille latter. »Jeg har det godt nok. Jeg fejler jo ikke noget, jeg er næsten aldrig syg, kun lidt forkølet en gang imellem. Men rigtig syg, det har jeg da ikke været?« siger hun og ser spørgende på sønnen Erik, der tydeligvis har været hendes faste holdepunkt, siden hun blev alene for 16 år siden. Selvom både syn og hørelse fungerer upåklageligt – hvilket Ellen Jensen demonstrerer ved uden briller at læse op fra et af de fødselsdagskort, der stadig ligger fremme på sofabordet – så kniber det med hukommelsen. Ikke alt fra det 104 år lange liv står lige klart. Ægtemanden husker hun dog godt. Han var snedker og drev i mange år møbelforretning i Nansensgade, mens Ellen Jensen passede regnskaberne. »Vi måtte sælge på afbetaling, det var ikke velhavende folk, der boede derinde dengang.« Selv boede ægteparret og deres to sønner ved Svanemøllen, senere flyttede hun og manden til Farum: »Det var næsten som at komme på landet. Vi fejrede et dejligt sølvbryllup derude – eller var det guldbryllup? Det står lidt dunkelt for mig,« siger hun. »Men jeg må sige, at jeg har haft et godt liv. Og jeg er da stadig glad for livet – vi har det dejligt her. De gør jo så meget for de gamle. Men at jeg skulle blive 104 år, det havde jeg ikke troet. Hvem havde tænkt på det? Jamen, er det ikke utroligt? Men jeg har heller aldrig været syg.«
http://studenttheses.cbs.dk/bitstream/handle/1...
så mange, der er her og i min aldersklasse, der er vant til computere og den slags. Der var en
dame her ved siden af, der fyldte 104 år i går, så hun er fra en helt anden tidsregning, kan man
sige. Hun har ikke haft de muligheder.
brammingby.dk/media/File/Navn3_NyUdg.pdf
død, 104 år, hun var f. i 1899 i tønder, g. m. dsb- ansat jørgen georg johan s. boede indtil 1939 i br. så til esbjerg. børn: bent-jørgen i mou, ...Google-søgning "105 år"
http://www.tvsyd.dk/artikel/22309en-aeldste-i-Syd--og-Soenderjylland-er-105-aar
Opdateret 20-05-05 · kl. 13.29
Den ældste i Syd- og Sønderjylland er 105 år
Af Jan Svanevik
--------------------------------------------------- ------------------------------
Mette Anine Christensen i Børkop har kun 14 jævnaldrende i hele Danmark. Fredag blev hun 105 år, og efterhånden er der kun seks mænd og kvinder i hele kongeriger, der er ældre end hende.
I Syd- og Sønderjylland er hun den ældste.
Børne- og oldebørnene er imponeret over deres "bedste".
- Tænk hun har levet under fire konger og overlevet to verdenskrige, fortæller Kristian og Jesper i en mail til TV SYD.
Mette Anine Christensen tager tilværelsen med en lettere distance. Hun tænker med glæde tilbage på sit arbejde i åndssvageforsorgen, men det arbejde måtte hun opgive, da hun fik mand og barn.
- Dengang sagde mændene, at de nok skulle brødføde kvinderne, konstaterer Mette Anine Christensen.
Hun bor i en ældrebolig i Englystparken i Børkop. Synet er ikke for godt, men alligevel klarer hun sig selv.
- Jeg er jo ikke så ueffen, siger hun.
Danmarks ældste
1. januar 2005 var 280 danskere 100 år, mens 171 var 101 år.
89 var 102 år.
54 var 103 år.
11 var 104 år.
14 var 105 år.
3 var 106 år.
3 var 107 år.
Danmarks Statistik har ikke fundet danskere, der er ældre end 107 år.
http://www.helsingordagblad.dk/article/2010031...
Helsingørs ældste borger er død - 105 år
Helsingørs ældste borger - læsehesten Edith Jørgensen er død - 105 år. (Foto: Lars Johannessen)
Af Kenn Andersen , den 16. marts 2010 kl. 00:07
HELSINGØR: Det var altid så hyggeligt at besøge Edith Jørgensen på Plejehjemmet Montebello i dagene op til den 19. juni, der var hendes fødselsdag.
De senere år kneb det lidt med hørelsen, men hun var åndsfrisk nok og altid i gang med en bog eller også så hun kulturelle udsendelser på fladskærmen.
Edith Jørgensen var født i Holstebro, og hun var den ældste af fire søskende.
Efter skolen og konfirmationen kom hun på Århus Handelsskole, og da hun blev færdig på handelsskolen rejste hun til København og blev ansat i en kolonial- og hørkræmmer en gros-virksomhed, hvor hun var ansat indtil hun fyldte 68 år.
Edith mødte sit livs Anton i København. Han var tolder og efter krigen flyttede ægteparret til Nørrevænget i Snekkersten.
Her skulle Anton kontrollere kysten på hesteryg og fange eventuelle smuglere - det gav ham øgenavnet »Strandkontrollanten«.
Edith Jørgensen var livet igennem en rigtig læsehest. Den litterære interesse spændte vidt ligefra Karen Blixen til bøger om Tutankhamen og kongegravene i Kongernes Dal til det mest moderne og avancerede. Hun læste også mange kriminalromaner og der skulle være »gang i den«, sagde hun, da hun fyldte 105 år.
www.e-pages.dk/dgo/136/16
Det Grønne Område - Uge 16 - Politikens Lokalaviser
15. apr 2009 ... Plejecenterets ældste beboer Hannah Marie Nielsen fyldte 105 år, ... For Hannah Marie Nielsen er med sine 105 år den ældste nulevende ...
http://www.reactor2.dk/270306_bh/birtesslaegt/...
Niels Karl Marinus (Niels) Larsen
Født: 3 Mar. 1892, Jagtholm, Oppelstrup, Gunderup S, Fleskum H, Aalborg A 1,3,5
Døbt: 14 Aug. 1892, Gunderup Kirke, Gunderup S, Fleskum H, Aalborg A 5
Ægteskab: Emma Johanne Marie (Johanne) Jensen Underlin den 26 Nov. 1920 i Gunderup Kirke, Gunderup S, Fleskum H, Aalborg A 1,3,4
Død: 27 Dec. 1997, Bøgelunden, Gunderup, Gunderup S, Fleskum H, Aalborg A i en alder af 105 år 1,3
Begravet: 3 Jan. 1998, Gunderup S, Fleskum H, Aalborg A 1,3
Et andet navn for Niels var Niels Lassen.
http://ebog.dk/production/preview/978875004178...
At holde sin hjerne i gang er et emne af stor interesse
for alle i moden alder. Det gælder også min grandtante
Estrid Geertsen – som her i skrivende stund
fylder 105 år, og som for 5 år siden blev kendt i hele landet
ved at springe tandemspring i faldskærm i en alder af 100
år og 2 måneder! Hun lover oven i købet at ville springe
igen – hvis det er i nationens interesse. Underforstået: hvis
en eller anden idiot ville forsøge at slå hendes verdensrekord!
Værløse, august 2009
Henning Kirk
http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/134/origin/1...
Rigmor Berthelsen (1892 - 1997)
Berthelsen, Henriette Rigmor Caroline
1892-1997, fagforeningsformand.
*20.7.1892 på Frbg., †9.10.1997 i Kbh.
Forældre: grønthandler Frederik Mathias Hansen (1862-1929) og Christine B. (1856-1928).
RB kom fra et borgerligt hjem. Hun var adoptiv- og enebarn og voksede op på Østerbro, hvor hendes fader var grønthandler med egen forretning. Som sekstenårig blev hun ansat i Kbh.s Telefon Aktieselskab (KTAS). Hun startede som telefonistindeelev og endte i toppen som forstanderinde af første grad. Gennem det meste af sit arbejdsliv var RB engageret i organisationsarbejde i Kbh.s Telefonistforening (KT), der var den første telefonistforening i landet. Den blev dannet i 1913, takket være bl.a. hendes indsats, og blev straks indlemmet i Centralorganisationen for Telefonstanden i Danmark (CO).
Telefonistinderne rekrutteredes fra pæne familier. Ved optagelsesprøven skulle de dokumentere gode skolekundskaber, pænt sprog, almen viden og dannelse. Endvidere blev der stillet krav om, at de skulle være ugifte og bo hjemme eller hos nær familie. Løn- og arbejdsvilkår modsvarede imidlertid ikke de strenge krav. Det var baggrunden for dannelsen af KT, og da CO i 1919 efter frugtesløse forhandlinger med ledelsen iværksatte en strejke, deltog telefonistinderne derfor også. Kampen drejede sig for dem om bedre løn, mindre forceret arbejdstempo og retten til at forblive i arbejdet efter indgåelse af ægteskab. RB engagerede sig i denne kamp og var bl.a. som tillidskvinde medlem af strejkekomitéen. Man havde tidligere oplevet, at arbejderkvinderne strejkede, men det vakte opsigt, da nu også de pæne damer aktionerede. RB har selv fortalt om spændingen nytårsaften 1919, hvor strejken skulle gå i gang, og alle telefonistinderne på slaget tolv rejste sig og forlod arbejdet. Strejken varede seks uger, og telefonisterne opnåede foruden lønforbedring, at de fik lov til at gifte sig. Kun få år efter sin ansættelse var RB blevet tillidsdame, som det hed, og medlem af telefonistforeningens bestyrelse. Hun var næstformand i hvert fald fra 1933, og 1939 valgtes hun til formand, en post, hun beholdt, til hun i 1942 udnævntes til forstanderinde af anden grad. Ved sin fratræden som formand udnævntes hun til æresmedlem af KT. 1940-43 havde hun endvidere været medlem af forretningsudvalget for CO. Ud over organisationsarbejdet engagerede hun sig i at skabe et godt samarbejdsklima.
Da RB blev forstanderinde, var det hende magtpåliggende at behandle personalet ordentligt. Hun valgte derfor i Sverige at studere samarbejde mellem over- og underordnede. Hun ville væk fra, hvad hun kaldte “lærerindetyranniet”. Selv var hun uhyre vellidt blandt de ansatte. Hun var den primære kraft i dannelsen af forstanderindeforeningen, der blev stiftet i 1945, og hun var foreningens første formand, indtil hun i 1962 gik på pension. RB var meget interesseret i det danske sprog. Selv var hun god til at formulere sig, både i skrift og tale, en evne, som mange gange skulle komme hende til gode. Med det formål at forbedre udtale, sprog og taleteknik læste hun som ung til skuespiller, men afbrød senere uddannelsen. Hun var gennem sit 105 år lange liv dybt interesseret i mennesker og beskrives som omgængelig og hjælpsom, men med en naturlig autoritet, der skabte en respektfuld distance. Hendes indsats, der kom til at strække sig over mere end 53 år, belønnedes i 1956, da KTAS fejrede 75-års jubilæum, med hendes udnævnelse til ridder af Dannebrogordenen.
Efter pensioneringen som 70-årig i 1962 beskæftigede RB sig fortsat med organisationsarbejde. Hun var således 1968-76 formand for Kvindernes Handels- og Kontoristforening, der var stiftet i 1898. I de første år bestod bestyrelsen af kvinder, der enten selv var arbejdsgivere eller gift med arbejdsgivere, og foreningen omfattede langt op i 1940’erne fortsat både principaler og ansatte. Medlemstallet var imidlertid ikke stabilt, og for at øge tilgangen besluttedes det på et tidspunkt efter Anden Verdenskrig at optage telefonisterne. I 1968 var det dog en hensygnende forening, og RB kunne ikke vende udviklingen, selvom hun lagde et stort arbejde i sagen. Så sent som i 1990 medvirkede hun i tv-serien For lang og tro tjeneste. Hun var en pioner og en stridskvinde i ordets bedste betydning. RB forblev ugift og har selv udtalt, at hun viede sit liv til KTAS.
Et blik over skulderen, 1988.
Birgit Elm
http://www.e-pages.dk/ugebladet_skanderborg_dk...
Ugebladet Skanderborg - Uge 25
17. jun 2009 ... 3061 5173 Fødselsdage { 105 ÅR: 11. juni fyldte forhenværende gårdejer på Stilling Søgård Peder Møller 105 år. Peder Møller måtte for fire ...
http://www.langelandsmuseum.dk/byhave.htm
I 1999 ringede en hjemmehjælper og fortalte, at Hans Nielsen i Snøde på Langeland havde en gammel rodskydende rose, som vi gerne måtte få et stykke af. Det viste sig, at Hans Nielsen var 105 år gammel, og at han havde boet i sit hus i godt 70 år.
http://www.historiskarkiv.dk/Haderslevs_histor...
Danmarks ældste kvinde, Ellen Kjestina Petersen i Storegade 5, fyldte 105 år i januar 1955.
http://www.123hjemmeside.dk/Soenderjysk_Posthi...
Foreningens allersidste D.S.K'er, Lorenz Petersen, Gram, f. 02. maj 1899, afgik ved døden d. 26. december 2004, 105 år gammel.
http://sydkysten.dk/Greves-aeldste-borger-doed...
Sydkysten - 07. juni 2010 10:35
Greves ældste borger død
Andre læsere anbefaler:Greve: Greve Kommunes ældste indbygger, Edith Rasmussen, Strandcentret i Hundige, er død. Hun blev 105 år.
Begravelsen fandt sted fra Hundige Kirke i fredags.
http://www.gulle.dk/lundholm_arkiv/c/christens...
Christian William Trolle - Død 105 år gammel Født: 11.09.1883 Død: 02.05.1989
http://www.stadsarkivet.ltk.dk/composite-8669....
6.1.2004
Lyngbys ældste borger Inger Kranker død, 105 år.
8.6.2004
Lyngby-Taarbæks ældste beboer Nicoline Laursen, 105 år.
http://old.oksenvad.dk/guestbook/index_2002.ht...
Dette er sjovt, så jeg vil da også registreres med email adr. Mit navn er Inga Marie Munch Andersen, født Olesen i Sommersted 1961. I 1971 flyttede vi til Mølby, hvor jeg boede til 1975, da tog jeg på efterskole. Først i 1978 skiftede jeg adr. Mine forældre boede i byen til 1988. Min morfar har boet i byen fra 1921 til 1982, hvor han kom på plejehjem i Sommersted, hans navn var Mads Madsen. Han døde 105 år gammel i 1998.
http://www.genforeningsmuseet.dk/nyheder/
Og den sidste DSKer, Lorenz Gram i Kolding, lukkede sine øjne 2. juledag 2004 105 år gammel for at drage op til sine kammerater, en æra var endegyldigt forbi. Her ses Lorenz Gram ved åbningen af museets særudstilling om DSK i 2003.
Søndag d. 15. juni 2003 åbnede museet igen en særudstilling. Denne gang om Dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere - i daglig tale forkortet DSK. Museets protektor H.E. Ingolf, Greve af Rosenborg og Grevinde Sussie var igen med til at kaste glans over et af museets arrangementer. Greveparret medbragte en gave - et lille splitflag, som har hængt på Klitgården på Skagen. Også 104-årige Lorenz Gram fra Kolding var med til at gøre arrangementet vellykket. Lorenz Gram (yderst til venstre i kørestol) er den sidstlevende DSK er.
http://mobil.sn.dk/article/14606
Greves ældste fylder 105 år
Greve: Greve Kommunes ældste borger, Edith Rasmussen, fylder torsdag den 3. september 105 år.
Edith Rasmussen, Hedebo Plejecenter, der runder på torsdag, har stadig et godt helbred
Edith, som bor på Hedebo Plejecenter i Greve Landsby, er en frisk dame og ved godt mod. Hun har stadig, trods den høje alder, et godt helbred.
Edith Rasmussen er født i Frederikshavn i 1904 og flyttede senere til København samt derefter til Greve for cirka 15 år siden. Indtil sin 100-års dag boede hun alene i en andelsbolig i Hegnsgården i Hundige. Hun klarede i store træk sig selv med rengøringshjælp kun hver 14. dag.
Edith fejrer fødselsdagen på Hedebo Plejecenter og glæder sig til at tilbringe dagen med sin store familie omkring sig.
Hun har overlevet sin mand og to af sine tre døtre samt er udover sin yngste datter begavet med otte børnebørn, 14 oldebørn og 10 tipoldebørn.
jøbGoogle-søgning "106 år"
http://www.nordvestnyt.dk/artikel/71071:Navne-...
106 år
21. maj 2010 14:47
Louise Marie Madsen.
Foto: Peter Andersen
Kirke Helsinge: Louise Marie Madsen, Ryevej 28 A, Kirke Helsinge, fylder 106 år pinsedag, søndag den 23. maj. Hun stammer fra Gudbjerg på Vestfyn.
http://www.dr.dk/Regioner/Bornholm/Nyheder/Bor...
Bornholmere på 106 år
17. feb. 2010 16.59 Bornholm
Det er blevet mere almindeligt at runde de hundrede år - og lidt til.
Ifølge Danmarks Statistik så er der nu to 106-årige kvinder på Bornholm.
I alt er der 11 bornholmere på 100 år eller derover. Og langt de fleste er kvinder - otte mod tre mænd.
I hele landet er der 12 personer på 106 år, men det er nu ikke de ældste. Der er nemlig også tre 108-årige i Danmark.
Kommentarer#1 17-03-2010 16:10 Per HagemannAnna Pedersen, Klippebo, Gudhjem, født 5 maj 1903 er næstældst af de 12 danskere født 1903 og dermed 7-ældst på landsplan efter 109-årige Thyra Kongsøs død 14 februar, mens Amalie Hansen, Aabo, Åkirkeby, født 9 november 1903 er omkring 15-ældst i Danmark.
http://www.paspa.dk/5.html
Else Marie Sørensen 1
Født: 26 Nov. 1899, Lønne Sogn
Ægteskab: Ejlif Jensen i 1933
Død: 16 Maj 2006, Hou i en alder af 106 år
Begravet: 20 Maj 2006, Hou
Generelle notater:
Faddere: Pige Marie Sørensen, indsidder Broder Brodersens hustru, gdr. Anders Johnsen, ungk. Marius Olesen, ungk. Edvard Høy alle af Lønnehede. Marie blev konfirmeret den 19. april 1914.
Else Marie fortæller i et brev til sin bror Søren - formentlig i forbindelse med en sammenskrivning foretaget af Gustav Jensen, Nr. Nebel i Maj 1980.
Den første jeg har hørt om var min oldefar, han hed Peter Sørensen, men årstal her kender jeg ikke. Min farfar Søren Pedersen og hans kone Mette ved jeg var Strandfoged og han samlede mange små jordarealer, derfor var der så mange små stykker forskellige steder. De fik 4 børn. Niels døde som ganske ung af halssyge (difteritis), Maren blev gift med Jens Kristensen, Dyreby og Anne marie forblev ugift og flyttede med Maren til hendes hjem. De skulle begge have deres arvepart fra gården, da min far skulle overtage den. Han lånte 2000 kroner til dette formål, der er vist et dokument, som er i Vagn,s besiddelse, som viser dette. Det var mange penge dengang, så det har nok været svært at skaffe dem. Min far Peder Sørensen født 1846 d. 16/6 1930. Far skulle overtage gården engang, men var for ung og dels ville forældrene ikke afstå den endnu. Så tog han ud at sejle først med en fiskerbåd og senere på langfart. Også en tid med redningsbåden, det var meget almindelig, at de unge mænd fra gårdene tog ud med fiskerbåde. Der er nogle enkle ting i hjemmet, der er fra den tid. Men han havde nu udset sig en brud, dog måtte han ikke få henden, det var een af de rige piger fra " Lønnestakgården# hun hed Else marie, men de blev da gift, men hendes mor vilde ikke med til brylluppet, det var ikke fint nok, men ægteskabet forblev barnløs og meget kort, hun blev svagelig og døde efter få år af tæring (turberkulose), men inden hun døde havde de taget en lille forældreløs pige til sig, hun hed også Else marie kristensen. Da min fars første kone Else marie døde, vilde hendes familie have hendes medgift af kister og skabe og sengeklæder hjem til gården i Lønnestak igen, det har far fortalt mig.
Så kom min mor ind i billedet, hun kom som husbestyrerinde og blev senere gift med min far. Hun hed Mette marie Jensen var 26 år og min far var 50. Hun var en glad kvinde og min far havde så vidt jeg forstod nogle meget lykkelige år sammen med hende. Jeg tror det er fra hende vi har vores sangglæde. De fik en børneflok på 5 i de ti år hun fik lov at leve, det var en tung tid (da hun døde) for ham, dels var børnene små, det var ikke let for ham, den ældste 12 og den yngste 1 år. Hun døde i løbet af 2 dage af en ondartet Blodforgiftning. Og når der var noget, der var vanskelig for ham og han syntes, at det ikke er til at klare kan jeg huske ham sige med sorg i stemmen. " Såen som a savner je Muer".
Vi fik en husbestyrerinde en tid det gik vist ikke alt for godt, men tiden gik og min plejesøster var voksen og havde haft plads nogle år, så kom hun hjem og hjalp os. Hun var dygtig og alt syntes bedre, vi savnede ikke noget skønt der ikke var meget af der der hed velstand dengang. Jeg kom ud at tjene 8 år gammel hos min morbror 3 somre. Det første år fik jeg et forklæde og et par træsko og selvfølgelig også kosten, det var noget man regnede med dengang og nu blev den ældste konfirmeret og også jeg. Vores plejesøster vilde gerne ud igen og så vidt jeg husker rejste i 1916 og vi piger måtte klare det derhjemme på skift. vores plejesøster blev gift og bosat i Outrup. Mine brødre var stadigvæk for unge til at overtage gården og far valgte så at udstykke gården og beholde bygningerne og 6 td land foruden en hedelod på 11 td. land, det skete i 1915 det var jo lette for far nu og der gik 15 år, hvor vi skiftedes til at være hjemme. Far var nu 86 år og meget træt og Signe og Jens kom til da han døde 16/4-1930. (PS036)
Else Marie Sørensen fortæller træk fra hendes barndom:
Min mor var en glad kvinde, og min far havde så vidt jeg ved nogle lykkelige år sammen med hende. Jeg tror det er fra hende vi har vores sanglæde. Min mor blev ramt af en ondartet blodforgiftning, og døde efter et par dages sygdom. Det var i 1908. Det blev en tung tid for min far, da han havde mistet min mor. Når der var vanskeligheder som han havde svært ved at klare så kan jeg huske ham sige med sorg i stemmen: "Såen som A savner jer muer" - Vi havde en husbestyrerinde en tid, det gik vist ikke alt for godt, men tiden gik og min plejesøster Else Marie blev voksen. Hun havde haft pladser i nogle år, men kom nu hjem og hjalp os. Hun var både rar og dygtig, og alt syntes at gå bedre. Vi savnede ikke noget, men der var ikke megen velstand dengang. Jeg kom ud at tjene da jeg var otte år gammel, jeg var tre somre hos min morbror Jens Chr.Jensen. Det første år fik jeg et forklæde og et par træsko og naturligvis også kosten den regnede man også med dengang. Så blev min ældste søster konfirmeret og siden også jeg. Vi nåede frem til 1916, og vor plejesøster ville gerne ud at tjene. Vi piger måtte så klare det derhjemme på skift. Vor plejesøster blev gift og bosat i Outrup. Mine brødre var stadigvæk for unge til at overtage gården, og i 1915 solgte min far vore udmarker. Der var nu kun seks tdr.ld. derhjemme, samt et stykke hede pa 11 tdr. ld. Min søster Signe fik gården tilskødet den 6. april 193o, og den 16 april døde vor far. Den 3o. maj blev min søster Signe gift med Jens Bisgård Rasmussen. Far fortalte meget om den tids overtro. Når der strandede et skib og hele besætningen druknede, så blev der set en skare mænd der vandrede med lygter og kister ude i klitterne. Og ude i Lønne ved en stenkiste, der kunne man til tider se en hovedløs hest, og det varslede død for en syg. Jeg fik en lille arv fra Lønnestakgården på 1400 kr. For disse penge fik jeg et meget fint konfirmationsudstyr med sølvkors og kæde, samt en fin guldbroche som er i Methas besiddelse, Jeg blev gift med Ejlif Jensen i 1933. Han er født i Søby ved Gylling, og boede på Ladefogedgård Spøttrup, Hou. -
Else blev gift med Ejlif Jensen i 1933. (Ejlif Jensen blev født den 4 Sep. 1903 i Søbyved, Gylling og døde i 1991 i Hou.)
http://www.jv.dk/artikel/754034:Navne--Maerked...
Navne14. 10. 2009 06:09
Mærkedage
106 år
Esbjerg Kommunes ældste indbygger Agnes Hansen, fylder 106 år i dag onsdag den 14. oktober. Agnes Hansen boede tidligere i Ådalshaven 69 i Sædding, men er nu flyttet i en ældrebolig.
100 år
Marie Mikkelsen, Rosenvænget, Ølgod, fylder 100 år fredag den 16. oktober.
http://www.sdrbjertkirke.dk/index.php?page=kir...
På udvendige nordside af apsis kan man læse årstallet 1881 og bogstaverne NUI og MPK. Det er navnene på kirkeværgen Niels Uldall Juhl og mureren Mads Peter Kehlet, der murede apsis op og siden hen med sine 106 år blev sognets ældste.
http://www.tvermoesgaard.dk/historie.html
1905 ansattes Sofie Petersen til at bestyre Fattiggaarden.
Sofie Petersen flyttede i 1937 ind på Dianalunds Alderdomshjem, hvor hun blev boende indtil hendes død i 1978. Sofie Petersen blev 106 år gammel.
http://www.janejoensen.dk/8657531
Mindeord over Julie ...
Januar 2009
Mindeord over Julie Astrid Westerdahl.
Fru Westerdahl er død. Hun blev 106 år. Jeg kom til Julie i min spæde start som social og sundhedshjælper. Julie lærte mig noget vigtigt i forhold til mit fag og mit arbejde med ældre mennesker. Hun lærte mig hvor vigtigt det er at inddrage borgeren og ikke handle hen over hovedet på vedkommende.
Jeg husker tydeligt mit første møde med hende. Jeg skulle gøre rent og støvsugeren var oppe i alderen og ville ikke som jeg. Jeg var på dette tidspunkt jo slet ikke klar over hvor stærk en personlighed Julie var.
I stedet for at tale med hende om den drilske støvsuger, kontaktede jeg familien for at bede dem om at få den ordnet. Julie blev så vred over dette og ringede fluks til min chef. Jeg stod skoleret og sikken et fur jeg fik næste gang jeg kom til Julie.
Jeg blev dog ved at komme hos Julie og ret hurtigt derefter begyndte vi at forstå og respektere hinanden. Julie var ligesom jeg selv fra Randers og det kunne vi snakke meget om. Jeg var og er fuld af beundring over Julie der i sin høje alder klarede sig med et minimum af hjemmehjælp. Hun kunne selv og hun ville selv i det omfang kræfterne rakte. Hun havde, om nogen, styr på hvornår hjemmehjælpen kom, hvornår sygeplejersken kom, samt besøgsvennen. Hun læste avisen hver dag og hun fulgte med i hvad der rørte sig i lokalsamfundet. Hun var stolt af sine børn, børnebørn og oldebørn og talte altid om dem med stor glæde.
Julie Westerdahl var et dejligt menneske. En ener jeg aldrig glemmer.
Æret være hendes minde.
http://blogs.jp.dk/sundbalance/2010/06/08/vege...
Per Hagemann, Rudkøbing | Skrevet: 8. jun 10 kl. 21:49
Nogle essentielle aminosyrer findes ikke i grøntsager, så en uvidende vegetar er i farezonen for næringsmangel. Ganske som en almindelig dansker er i fare for vitamin- og mineralmangel.
Det er ikke tilfældigt at de hidtil ældste fra Blå Bog var Hans Bagge (106 år) og Hother Paludan (105 år).
Bagge var forstander for Statens Jordbrugsforskning i Årslev og dermed førstehåndsvidende om praktisk ernæringsforskning.
Paludan var havebrugsprofesser på Landbohøjskolen og selv vegetar. Han indførte champignonen til dyrkning i Danmark.
http://hoffensetz-slaegterne.dk/02.12E_hoffens...
Karen Kristine Hoffensetz
født 23.12.1879 Øster Vamdrup, Vamdrup sogn, død 27.6.1986 (106 år gammel), boede
Låsbyhøj, Nørregade 1, Kolding, gift 6.5.1905 i Sankt Nicolaj kirke, Kolding med vognmand
Otto Alfred Østergaard, født 7.8.1878 i Vranderup, Seest sogn, død 25.5.1950, boede Sankt
Jørgens Gade 24, Kolding, søn af gårdejer Johannes Nissen Østergaard og Marie Kristine
Viborg. 1 barn: Henry Magnus.
http://www.e-pages.dk/vinderup_avis_dk/75/12
26. maj 2010 ... 106 år lørdag den 5. juni: Maria Jensen, Sevelskov- byvej 13, Sevelskovby .
http://www.dis-danmark.dk/forum/read.php?1,659...
Re: Efterlysning: Anne Marie Nielsdatter og hendes søn, Jens Rahbek. Indsendt af: Elsebeth Groth Fibæk (IP Logget)
Dato: 29/05-10 10:36
De fleste oplysninger har jeg, som nævnt, fra Niels Otto Nielsens ”slægtsbog” i ikke trykt form.
Selv om jeg stoler på Niels Otto Nielsen forskning, skal alt jo checkes – og det er jeg ikke 100 % færdig med.
Som du kan se var Søren Christian Nielsen gift to gange. Han blev skilt fra sin første kone, Bodil Kirstine Jacobsen ca. 1862. (Det skulle blandt andet være fordi hun slog børnene med stikkelsbærris). Bodil flyttede tilbage til Borris, hvor hun var født.
Jeg har ikke forsket (endnu) i efterkommere fra 1. ægteskab, men der findes en del i Niels Otto Nielsens omtalte skrift. (Blandt andet også nogle Rahbekker)
Det barn som Søren Christian Nielsen får med kone nr. 2, Kirsten Christensdatter, før de bliver gift er min oldefar. Han døde i Randers 106 år gammel.
Ellers vil jeg henvise til skriftet af Niels Otto Nielsen. Måske kan man købe en kopi ved henvendelse til lokalhistorisk arkiv i Herning.
http://www.rkmolle.dk/9480-1_Avisudklip+61-81
Faster. Marie Kjær (omtale) Danmarks ælste 106 år 1977
http://www.arastryk.dk/HTML/1982.htm
DECEMBER (1981)
* 4. Ringkjøbings ældste borger, Kirstine Lauridsen, Hoffgaardsvej, bliver i dag 106 år. Hun er blandt landets fem ældste borgere. Trods den høje alder - og sengeliggende - følger hun stadig godt med i, hvad der sker i byen.
APRIL (1982)
* Byens ældste indbygger, Kirstine Lauridsen, er død 106 år gammel. Som 105-årig var hun endnu så frisk, at hun kunne følge med i, hvem der besøgte hende og kunne få en snak med alle.
Døde: 3. Meta Lomborg. * 14. Jens Nygaard Jensen. * 15. Anne Stengaard. * 18. Halvor Aggerholm. * 20. Kirstine Lauridsen. * 26. Vilhelm Wittorff.
http://www.myerichsen.net/exhibits/Erichsen.pd...
De to børn til Christian Thorvald Erichsen og Maren Hansine Andersen Rønberg, begge født København,
var:
146 i. Hulda Manna Erichsen blev født den 30 november 1889. Hun er registreret i
folketællingen i 1911 som boende hos Christian Thorvald Erichsen og Maren
Hulda blev gift den 9 december
1911 med Carl Albert Sciawitsky Dalberg, søn af Anton Frederik Stanislaus
Sciawitsky Dalberg og Anna Margrethe Jensen. Hun døde den 9 januar 1996 i
Holbæk i en alder af 106 år.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar