Fra Jyske Vestkysten 104 og 105 år
http://www.jv.dk/artikel/828460:Toender--Toend...
Maren Pedersen blev 105 år. Dette billede blev taget af JydskeVestkystens fotograf i forbindelse med hendes 105 års fødselsdag.
Foto: Hans Chr. Gabelgaard Tønder15. 02. 2010 13:33
Tønder: Kommunens ældste er død
Af: Jens L. Hansen
SKÆRBÆK: Tønder Kommunes ældste borger, den 105-årige Maren Pedersen, Mosbølparkens Plejecenter i Skærbæk, er død.
Født den 30. november 1904 kom Maren Pedersen til at gå i tysk skole i fødebyen, Gånsager, hvor hun voksede op på et mindre husmandssted. Hun var således i konfirmationsalderen, da sønderjyderne stemte sig hjem til Danmark, og hun nåede lige at opleve 90 års dagen for den skelsættende afstemning den 10. februar 1920: Hun døde i lørdags, den 13. februar 2010.
Maren Pedersen blev gift med arbejdsmand og senere mælkekusk Anton Pedersen i 1930, og de fik seks børn. I 1978 døde manden efter at have været blind i 17 år, og få år senere flyttede hun fra husmandsstedet til Skærbæk.
For et par år siden flyttede Maren Pedersen ind på Mosbølparken, og her fejrede hun den 30. november i fjor sin 105 års fødselsdag sammen med den nærmeste familie, der var inviteret til kaffe og lagkage på plejecentret.
Da Maren Pedersen fyldte 105, var hun den næstældste borger i Tønder Kommune. Hun blev den ældste, da den ligeledes 105-årige Bodil C. Oxholm fra Toftlund døde den 7. december i fjor.
Maren Pedersen begraves fra Vodder Kirke på fredag, den 19. februar, kl. 13.
http://www.jv.dk/artikel/791234:Mit-Toender--T...
Mit Tønder10. 12. 2009 14:51
Tønder kommunes ældste borger, Bodil Oxholm, sov stille ind mandag aften på Toftegården
Af borgerjournalist Lisbeth Oxholm Andersen , Løgumkloster
Mindeord Tønder kommunes ældste borger, Bodil Oxholm, Ældrecentret Toftegården i Toftlund, sov stille ind mandag aften i en alder af 105 år. De sidste 15 år har Toftegården været hendes hjem, hvor hun var omgivet af et lyttende og omsorgsfuldt personale, som kunne lide at komme ind og få en snak med hende. Bodil var min mormor og jeg elskede at høre hende fortælle om hendes opvækst i Sommersted, hvor hendes far bl.a. kørte øl for Carlsberg – så det var den eneste øl, som hun mente var værd at drikke!!. Jeg husker hende dog også drikke hvidtøl fra Fuglsang her ved juletid…og den tradition har jeg taget med mig.
Hun var en ægte sønderjyde, som kunne fortælle om, at hun var tvunget til at gå i tysk skole, fordi landsdelen var tysk på daværende tidspunkt. Hun kunne også fortælle om Kong Christian som i 1920 red gennem Christiansfeld på sin hvide hest. Kongefamilien betød utrolig meget for hende. Jeg vil gå så vidt og tilskrive kongefamilien æren for, at hun blev så gammel, fordi da hun rundede de 100 år var målet ikke at blive 100 år (og som sådan anså hun ikke sig selv for at være gammel), men det var at se brylluppet mellem Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary 3 uger efter den runde dag – og jeg kan godt fortælle, at hun sad klæbet til skærmen hele dagen.
Det var ikke kun hos de kongelige, at hun kendte alle forgreninger af familieslægten. Hun interesserede for sine medmennesker og dermed også hvad de havde af børn og børnebørn. Hun interesserede sig for, hvad de lavede, og indtil det sidste var hun optaget af dette. Hun holdt flere ugeblade, bl.a. Billedbladet, hvor hun var godt informeret om, hvad der rørte sig hos de kendte og mindre kendte. Hun holdt også Jydske Vestkysten til det sidste, hvor hun fulgte med i, hvad der skete lokalt. Hun brød sig ikke om ufred rundt omkring i verdenen. Hun syntes, at der blev der ofret alt for meget spalteplads på alt den ufred og vold, som er i vores samfund i dag – både nationalt og internationalt. At fred betyder så meget for hende har noget at gøre med, at hun trods alt har oplevet to verdenskrige og set, hvad de førte med sig. Hun var meget mere interesseret i de gode historier – historier, som handlede om os mennesker. Hun var selv en god ambassadør for at fortælle de gode historier.
Mormor var gift med Oskar Oxholm, som døde for 29 år siden, også på Ældrecentret Toftegården. De blev gift i 1935, hvor de som 6. generation af slægten Oxholm, overtog morfars fødegård, Langstedgaard i Gøtterup, Tirslund Sogn mellem Toftlund og Bevtoft. Gården drives i dag af deres yngste barn, sønnen Steffen Oxholm. I ægteskabet er der også to ældre piger, Alice Moestrup, Viborg og Inger Madsen, Toftlund. Derudover havde mormor 5 børnebørn og 5 oldebørn.
Som barnebarn lærte jeg først min mormor rigtig at kende som det store, varme menneske hun var, da jeg blev voksen. Hun havde sans for at være nærværende, lyttende og anerkendende, hvis jeg havde det svært – og hun var en god støtte. Hun var aldrig bebrejdende overfor mig som barnebarn, og hun troede på mig. Det betød meget for mig.
Mormor begraves fredag kl. 11.00 fra Tirslund Kirke, hvor det bliver svært at skulle sige endelig farvel til hende. Men jeg vil mindes hende som en stærk og varm kvinde. En kvinde, som jeg er stolt af og som havde et langt og indholdsrigt liv, og som jeg fik æren og glæden at være i familie med.
Sov godt, kære lille mormor, ønsker dit barnebarn Lisbeth Oxholm Andersen
http://www.jv.dk/artikel/646593:Maerkedage--Ma...
Mærkedage18. 04. 2009 06:01
Mærkedage
105 år
Bodil Oxholm, Ældrecentret Toftegården i Toftlund, fylder søndag den 19. april 105 år.
Bodil Oxholm er Tønder Kommunes ældste borger, og ifølge hende selv fejler hun ikke noget. Hun er oprindeligt fra Sommersted, og i mange år drev hun en gård sammen med sin ægtefælle, Oskar Oxholm. Han døde i 1980. I dag bor Bodil Oxholm på Ældrecentret Toftegården i Toftlund, hvor hun fejrer sin fødselsdag sammen med børn, børnebørn og oldebørn.
http://www.jv.dk/artikel/624641:Navne--Maerked...
Navne14. 03. 2009 07:08
105 år
Thora Nygaard, Karinevej 1, Varde, fylder mandag den 16. marts 105 år.
http://www.jv.dk/artikel/526457:Esbjerg--Esbje...
Esbjerg12. 10. 2008 14:36
Esbjerg Kommunes ældste kvinde fylder 105 år
Af: Preben Nielsen
ESBJERG: Esbjerg Kommunes ældste kvinde fylder på tirsdag 105 år. Det er Agnes Johanne Kirstine Hansen, som bor i Ådalshaven 69 i Sædding, hvor Esbjergs borgmester Johnny Søtrup vil gratulere hende kl. 10.15.
Samme dag fylder en anden borger i kommunen, Signe Thomine Jørgensen, 101 år, og her vil viceborgmester Henning Ravn være blandt gratulanterne kl. 10 i forgangen på Bytoften 61 i Hjerting.
Esbjerg Kommune får flere og flere ældre borgere og har også Danmarks ældste mand. Det er den tidligere slagter Martin Gammelgaard, som arbejdede til han var 78 år. Martin Gammelgaard bor i en beskyttet bolig ved Østerbycentret i Ribegade og fyldte 107 år mandag den 29. september. Det var på sin fødselsdag, at Martin Gammelgaard fik besøg af Jensine Edvardine Jensen, Sædding, som samme dag fyldte 102 år.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen mandag.
http://www.jv.dk/artikel/163088:Aabenraa--Toen...
Aabenraa23. 03. 2004 00:00
Tønders ældste død, 105 år
TØNDER: Tønders ældste indbygger, Minna Kruse, er død, 105 år. Hun var et lille livstykke på kun 150 cm, der gnistrede af energi og humør undtagen de sidste to år.
Hun havde - som hun sagde i et interview for fem år siden - »kun« boet i Tønder siden 1923, idet hun var indvandret fra Lendemark ved Bylderup-Bov, hvor hun blev født i 1898 som den midterste af en børneflok på 11.
Ud at tjene i 1914
Som 16-årig i 1914 - det år, Første Verdenskrig brød ud - blev hun konfirmeret 1. april og begyndte som tjenestepige 1. maj. Andre gårdmandskoner spurgte drillende hendes madmor, hvad hun dog ville med sådan en lille én. Men snart lød svaret, at Minna gjorde tingene dobbelt så godt som de store.
Kærlighed gør blind
I 1922 blev hun gift med en jernbanemand, Peter Kruse, der som dansksindet slesviger havde været tysk soldat i Første Verdenskrig og ikke kunne udstå tyskere.
- Og så blev han forelsket i én. Kærlighed gør blind, sagde hun leende i interviewet for fem år siden.
Parret kom til at bo i Slotsgade, hvor hun også blev boende efter mandens død. Først for 11 år siden flyttede hun til Richtsens Plejehjem, fordi hun havde fået problemer med balancen.
- Jeg troede aldrig, jeg var kommet til at gå mere, men jeg har slidt adskillige par sko siden med min rollator, fortalte hun muntert før 100-årsdagen.
Ikke let at kue
Der kan næppe gives en bedre karakteristik af Minna Kruse end den, som det lille, store menneske gav af sig selv i den samtale: - Vi lærte at bestille noget, da jeg var barn. Det var vi nødt til. Men jeg har heller aldrig været let at kue, når jeg selv skal sige det, og jeg har haft et godt liv.
De sidste to år sled dog hårdt på hende. Alligevel var hun ved at forberede sig på at flytte til en beskyttet lejlighed ved plejehjemmet, hvor man er ved at bygge om, da hun døde den 17.marts.
Minna Kruse efterlader datteren, Lilly Frølund, der bor i København, og fem børnebørn, otte oldebørn og et tipoldebarn.
http://www.jv.dk/artikel/72510:Kolding--Pandek...
Kolding09. 08. 2002 00:00
Pandekagehuset på Kongsbjerg
LUNDERSKOV: »Jeg har skam bagt mange pandekager i min tid. Jeg arbejdede engang på en stor gård, hvor karlene spiste otte pandekager hver«.
Sådan siger Lunderskovs ældste borger, Maja Hansen, der snart fylder 105 år. I går svingede hun stegepanden og vendte pandekagerne i luften på plejehjemmet Kongsbjerghjemmet. Voila!http://www.jv.dk/artikel/878657:Haderslev--104...
Denne fredede ejendom ved Haderslev er nu overtaget af selskabet Realea, der vil bevare det for eftertiden. Haderslev12. 05. 2010 06:03
104-årig solgte selv sit husmandssted til fond kort før sin død
Af: Mads Sandemann
HADERSLEV: Et fredet husmandsted i Skovbølling nord for Haderslev er overtaget af Realea, der er et datterselskab under den filantropiske ejendomsfond, Realdania.
Realea vil restaurere ejendommen, så den bevares for eftertiden.
Sælgeren er Christian Mink, der 25. april døde 104 år gammel.
15. marts skrev han under handelen, som han var meget glad for.
– Han var åndsfrisk til det sidste, og han kunne selv skrive under på skødet, fortæller hans søn, Laurids Gellert Mink, Haderslev
http://www.jv.dk/artikel/873309:Esbjerg--104-a...
Foto: Orla Lund Esbjerg04. 05. 2010 05:47
104-årig holdt hof for de unge på 80
Af Anne Kleemeyer Kiil
RIBE: Margrethe Jensigne Bruhn, kaldet Grethe, fyldte i går ikke mindre end 104 år.
Det gør hende til den tredjeældste indbygger i Esbjerg Kommune.
Dagen blev fejret med familie og venner på Plejecenter Åhaven, hvor Grethe Bruhn bor. Der var dækket op med smukke blomster, morgenbrød, små skarpe og hjemmebagt kringle, som plejepersonalet serverede.
Blandt gæsterne var tidligere viceborgmester Bjarne Steiner (V), der er kommet til fødselsdag siden Grethe Bruhn fyldte 100.
- Det er blevet en tradition, som jeg nyder, sagde han på dagen.
Under festen morede Grethe Bruhn sig flere gange over, at hun er så gammel, at selv hendes børn er blevet gamle.
Grethe Bruhn har endnu et stykke vej op til den ældste person i verden.
En 114-årig kvinde døde i denne uge i Japan blot en uge før sin 115-års fødselsdag.
I dag er det derfor en fransk kvinde - også på 114 - der er verdens ældste.
http://www.jv.dk/artikel/847870:Billund--Kommu...
Elna Christensen er Billund Kommunes ældste borger. Mandag fylder hun 104 år.
Foto: chresten bergh Billund21. 03. 2010 01:21
Kommunens ældste fylder 104
Af: Bent Christensen
ALDERSPRÆSIDENT: Elna Christensen på Vorbasse Plejecenter fylder mandag 104 år.
Elna er Billund Kommunes ældste indbygger. Og hun har mod på mere. Hendes bedstefar blev over 106 år gammel, og ham agter Elna at overgå.
Elna Christensen stammer fra en gård lige uden for Vorbasse. Hun har været ude at tjene men kom tilbage til egnen. Hun blev gift i 1934, og hun og hendes mand arbejdede som uddelerpar i brugsen i Nebel og siden i Skjoldbjerg, hvor Elna boede næsten indtil hun blev 100.
Hun har stadig mange venner i Skjoldbjerg, der sammen med familien kan fejre hende.
http://www.jv.dk/artikel/824903:Soenderborg--U...
2 dagplejegrupper slog katten af Tønden på Tandsbjerg Plejecenter.
Foto: Timo Battefeld Sønderborg09. 02. 2010 14:49
Ungdommen indtog plejecenter
Af: Ejner Munkebro
SØNDERBORG: Der var mere end 100 år mellem den ældste og den yngste, da børn fra dagplejegrupperne Kløverbanden og Sol I Skoven – begge er fra Sønderskov-distriktet, mødtes i formiddag på dagcentret på Tandsbjerg Plejecenter. Det er en fast tradition, at unge og gamle mødes et par gang om året – i december til Lucia-fest, og i februar til fastelavn med slå-katten-af-tønden, flotte og fantasifulde udklædninger, slik og hygge. Det vil dog sige, at det er de små, der er aktive, mens de ældre nøjes med at kigge på og nyde de glade børn, mens der blev spillet børnesange på harmonika. Yngste deltager var den 13 måneder gamle Rasmus, der i dagens anledning fik lov til at sidde på skødet 104 år gamle Marie Petersen, der tydeligvis nød synet af de mange børn.
De små børns forældre havde været flittige med nål, tråd og stof op til årets første store dag – fastelavn i dagcentret på Tandsbjerg Plejecenter. De flittige hænder havde således kreeret en lang række flotte og farvestrålende udklædninger til ungerne. Fotos: timo Battefeld
Ung og gammel – Rasmus, der endnu kun har levet 13 måneder, fik lov til at sidde på skødet på en af Sønderborgs ældste indbyggere, Marie Petersen på 104 år.
http://www.jv.dk/artikel/586720:Esbjerg--Aksel...
Esbjerg15. 01. 2009 14:23
Aksel Nygård fylder 104 år
Af: Preben Nielsen
ESBJERG: Aksel Nygård, som er én af Esbjerg Kommunes ældste, fylder lørdag 104 år.
Aksel Nygård bor på Områdecenter Bytoften i Hjerting, hvor han er meget populær hos personalet på grund af sit positive livssyn.
Aksel Nygård er tidligere jord- og betonarbejder, og er født i Vemb. Han boede på Sejerøvej, inden han flyttede til Områdecenter Bytoften i 1999.
Aksel Nygård er formentlig kommunens næstældste mand. Den ældste er Martin Gammelgård, som fylder 108 år den 29. september. Martin Gammelgaard bor i en beskyttet bolig ved Østerbycentret i Ribegade.
Ældste kvinde er Agnes Hansen, som bor i Ådalshaven 69 i Sædding. Hun fylder 106 år den 14. oktober.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen fredag
http://www.jv.dk/search?keywords=%22104+%E5r%2...
Disse artikler kræver abonnement
SEKTION OVERSKRIFT DATO
Esbjerg Selvom Ellen er 104 år er hun ikke... 23/12/2008
http://www.jv.dk/artikel/50606:Aabenraa--Borgm...
Aabenraa26. 09. 2002 00:00
Borgmesteren kom til fødselsdagskaffe
TØNDER: 103 år er en høj alder, men trods det kan Maria Minck, der bor på Leos Plejehjem i Tønder, ikke kalde sig Tønders ældste. For kort tid siden fyldte Minna Kruse på Richtsens Plejehjem nemlig 104 år.
På plejehjemmet var der dækket op til et hyggeligt kaffebord med familie og venner, og der var lige netop 100 års forskel på Maria Minck og dagens yngste gæst, Kristine Minck på bare tre år.
Med til kaffebordet var også Tønders borgmester, Hans L. Hansen, der på byens vegne ønskede til lykke med den sjældne fødselsdag.
Maria Minck, der i mange år boede i Mellemgade i Tønder, har klaret sig selv indtil for et par år siden, og hun har altid været kendt for sin viljestyrke og slagfærdighed.
http://www.jv.dk/artikel/61341:Indland--104-aa...
Indland13. 02. 2002 00:00
104-årig bød på hjemmebag
Gaverne var nogenlunde de samme, som når andre ældre har fødselsdag: Chokolade og blomster.
Men Agnete Madsens fødselsdag i går var noget helt særligt. Som Koldings næstældste borger rundede hun 104 år, og det gav en del rykind på Munkensdam Plejecenter, hvor hun bor.
Det er ikke til at se på hende, at fødselsdatoen ligger helt tilbage i 1898. Selv om hun må støtte sig til rollatoren, når hun skal gå, er Agnete Madsen rank i ryggen, og på trods af at hun er alderspræsident på gangen, er hun den mest friske af beboerne.
- Ja, jeg er jo nogenlunde frisk, og jeg har det da godt. Men det er også en mærkelig fornemmelse at blive 104 år. Det sværeste er at rumme det hele i hovedet - jeg kan ikke optage alt det, jeg kunne før. Og så er de fleste af dem, jeg har levet med, væk nu, fortæller Agnete Madsen, der indtil for et års tid siden boede på førstesalen i sin gamle villa, mens hendes svoger og nu afdøde svigerinde boede nedenunder.
- Det her er min sidste bolig, og selv om jeg har det godt, håber jeg ikke, at jeg skal være her alt for længe, siger Agnete Madsen, der stadig læser sin daglige avis og af og til lægger kabale på en computer.
Bøger har hun altid været glad for, og på stuebordet ligger en stor stabel af bøger om kongehuset. Men det kniber lidt med koncentrationen, så læseriet bliver ikke til så meget mere.
FAKTA:
Verden går sin skæve gang, men i Danmark er antallet af 100-årige - og dem der er endnu ældre - steget med 50 procent det seneste tiår. 1. januar var der 552 personer på 100 år eller derover i Danmark. Det er en stigning på 185 personer - 50 procent - sammenlignet med 1. januar 1992. Det er desuden det højeste antal personer på 100 år eller derover nogen sinde, oplyser Nyt fra Danmarks Statistik. Samtidigt med at der bliver flere helt gamle, bliver der færre unge. Ved årets begyndelse var der 975.755 personer på 15-29 år. Det svarer til 18 procent af hele befolkningen. Det er et fald på 181.439 eller 16 procent sammenlignet med 1. januar 1992. Da var der 1.157.194 personer på 15-29 år.
http://www.jv.dk/artikel/41223:Esbjerg--Johann...
Esbjerg28. 03. 2001 00:00
Johannes er en sej gammel mand
Af PREBEN NIELSEN Tlf. 7912 4629
Johannes Johansen har altid været en sej mand med en god fysik. Det var først, da han fyldte 100 år, at han flyttede på plejehjem, nemlig Skovbo-Centeret, hvor han i går blev gratuleret med sin 103 års fødselsdag af familie og borgmester Johnny Søtrup.
Det var tredje gang, borgmesteren havde lejlighed til at ønske Johannes Johansen til lykke med en fødselsdag, og Johnny Søtrup kom blandt andet med en buket blomster, en flaske og chokolade.
Johannes Johansen er født ved Gørding, hvor faderen var husmand.
Johannes Johansen kom i lære som maskinarbejder og fik - efter soldatertiden på en kaserne i Christiania - job som lokomotivfører hos DSB. Her var han i over 40 år med forskellige adresser: Brande, Skanderborg og til sidst i omkring 25 år Odense. Da han blev pensioneret, ville han og hustruen Cathrine tilbage til det vestjyske område og flyttede til Kystparken i Sædding.
I 1971 mistede Johannes Johansen sin hustru, og fra midten af 70erne og frem til sin 100 års fødselsdag boede Johannes Johansen så i en lejlighed i Kollektivhuset på Gammel Vardevej, inden han flyttede til Ved Skoven 41 d.
Johannes Johansen er Esbjerg Kommunes næstældste indbygger. Den ældste er Magna Elvira Friis fra Tjæreborg Ældrecenter. Hun fylder 104 år den 3. juni.
Johannes Johansen har en søn, Orla Johansen, på 76 år, som bor i Herning.
- Det kniber for Johannes at høre, men ellers er han ganske åndsfrisk, fortæller barnebarnet John Egebjerg, Herning.
[b]Glad for avisen
- Johannes har nogle faste ritualer og har hele sin dag struktureret meget nøje. Han ser ikke meget tv, men læser JydskeVestkysten grundigt og følger med i, hvad der sker i Esbjerg og omegn. Også politik læser han gerne om, siger John Egebjerg.
Fra Jyske Vestkysten 106, 107, 108 og 109 år
http://www.jv.dk/artikel/17403:Indland--108-aa...
30. 08. 2001 00:00
108 år med glimt i øjet
Af THOMAS BOLVIG OG STEEN RASMUSSEN
Print & Tip
Annonce
Evt. kommentar
Anbefal artiklen
Anbefal artiklen
Annonce
Danmarks ældste borger, Nina Vang, Skovbrynet i Brørup, havde stort rykind til sin 108-års fødselsdag i går.
Uden for huset havde gode naboer pyntet med store og små flag. Køkkenet var fyldt med nuværende og tidligere hjemmehjælpere, der havde dække borde i to stuer til godt en snes gratulanter. Og i løbet af formiddagen kom omkring 30 gæster med lykønskninger og gaver.
Fødselaren, der åremålet til trods bor i sit eget hjem, tog imod gæsterne med rank ryg, smil på læberne og muntre glimt i øjnene. Gæsterne var naboer og venner, mange nuværende og tidligere hjemmehjælpere og en slægtning fra Esbjerg.
Fra rådhuset kom borgmester Jørgen Kiilerich med en hilsen fra kommunen, og sognepræst Karen Holdt Madsen, Folding, kom med gaver fra menighedsrådet.
Nina Vang var aldeles uanfægtet af, at den danske verdenspresse var til stede med blyant, kamera og mikrofon. Hun har efterhånden prøvet det nogle gange, men det er dog første gang, at hun holder fødselsdag som Danmarks ældste borger.
http://www.jv.dk/artikel/416006:Haderslev--Dan...
Foto: Jacob Schultz Haderslev24. 05. 2008 12:34
Danmarks ældste mand fejrer 85 års jubilæum i Haderslev
Af: Inge Rogat Møller
HADERSLEV: Det er et jubilæum helt ud over det sædvanlige, der lørdag fejres i Haderslev.
Danmarks ældste indbygger, der om fire måneder fylder 107 år, begyndte nemlig i år for præcis 85 år siden sin soldatertjeneste ved Slesvigske Fodregiment i Haderslev.
Dermed er Martin Gammelgaard også Danmarks ældste soldaterjubilar nogensinde, og det var derfor heller ikke noget at sige til, at han lørdag fik en meget personlig velkomst af garnisonskommandanten ved Haderslev Kaserne, oberst Eigil Schjønning, der senere på dagen uddelte medaljer til Martin Gammelgaard og de 129 andre jubilarer, som deltog i jubilarstævnet.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen søndag
http://www.jv.dk/artikel/512139:Esbjerg--Danma...
Martin Gammelgaard fylder 107 år på mandag og kan kalde sig Danmarks ældste mand.
Foto: annett bruhn Esbjerg24. 09. 2008 15:05
Danmarks ældste mand fylder 107 år
Af: Preben Nielsen
ESBJERG: Danmarks ældste mand bor i Esbjerg og hedder meget passende Martin Gammelgaard.
På mandag fylder den tidligere slagter 107 år og vil blive hyldet på Østebycentret i Ribegade, hvor han bor i en beskyttet bolig.
Da Martin Gammelgaard fyldte 105 år, holdt han en stor fest i Ålbæk Forsamlingshus. Her blev der serveret suppe, oksetykkam med peberrodssovs og is for de 56 gæster, blandt andet sønnen Martin Åge fra Winnipeg i Canada og veninden Karen Olsen.
Martin Gammelgaard har været frisk det meste af sit lange liv. Han arbejdede på slagteriet i Esbjerg til han var 78 år, kørte knallert til han var 98 og spillede poker til han var næsten 100 år.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen torsdag.
http://www.jv.dk/artikel/636106:Navne--Martin-...
Navne31. 03. 2009 16:25
Martin Gammelgaard er død, 107 år gammel
esbjerg: Danmarks ældste mand, Martin Gammelgaard, er død tirsdag formiddag. 107 år gammel.
http://www.jv.dk/artikel/427:Vejen--Landets-ae...
Vejen28. 09. 2000 00:00
Landets ældste vælger bor i Brørup
Af THOMAS BOLVIG OG JØRGEN E. PEDERSEN
BRØRUP: [i]- Vil du deltage i afstemningen om euroen?
30. 08. 2001 00:00
108 år med glimt i øjet
Af THOMAS BOLVIG OG STEEN RASMUSSEN
Print & Tip
Annonce
Evt. kommentar
Anbefal artiklen
Anbefal artiklen
Annonce
Danmarks ældste borger, Nina Vang, Skovbrynet i Brørup, havde stort rykind til sin 108-års fødselsdag i går.
Uden for huset havde gode naboer pyntet med store og små flag. Køkkenet var fyldt med nuværende og tidligere hjemmehjælpere, der havde dække borde i to stuer til godt en snes gratulanter. Og i løbet af formiddagen kom omkring 30 gæster med lykønskninger og gaver.
Fødselaren, der åremålet til trods bor i sit eget hjem, tog imod gæsterne med rank ryg, smil på læberne og muntre glimt i øjnene. Gæsterne var naboer og venner, mange nuværende og tidligere hjemmehjælpere og en slægtning fra Esbjerg.
Fra rådhuset kom borgmester Jørgen Kiilerich med en hilsen fra kommunen, og sognepræst Karen Holdt Madsen, Folding, kom med gaver fra menighedsrådet.
Nina Vang var aldeles uanfægtet af, at den danske verdenspresse var til stede med blyant, kamera og mikrofon. Hun har efterhånden prøvet det nogle gange, men det er dog første gang, at hun holder fødselsdag som Danmarks ældste borger.
http://www.jv.dk/artikel/416006:Haderslev--Dan...
Foto: Jacob Schultz Haderslev24. 05. 2008 12:34
Danmarks ældste mand fejrer 85 års jubilæum i Haderslev
Af: Inge Rogat Møller
HADERSLEV: Det er et jubilæum helt ud over det sædvanlige, der lørdag fejres i Haderslev.
Danmarks ældste indbygger, der om fire måneder fylder 107 år, begyndte nemlig i år for præcis 85 år siden sin soldatertjeneste ved Slesvigske Fodregiment i Haderslev.
Dermed er Martin Gammelgaard også Danmarks ældste soldaterjubilar nogensinde, og det var derfor heller ikke noget at sige til, at han lørdag fik en meget personlig velkomst af garnisonskommandanten ved Haderslev Kaserne, oberst Eigil Schjønning, der senere på dagen uddelte medaljer til Martin Gammelgaard og de 129 andre jubilarer, som deltog i jubilarstævnet.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen søndag
http://www.jv.dk/artikel/512139:Esbjerg--Danma...
Martin Gammelgaard fylder 107 år på mandag og kan kalde sig Danmarks ældste mand.
Foto: annett bruhn Esbjerg24. 09. 2008 15:05
Danmarks ældste mand fylder 107 år
Af: Preben Nielsen
ESBJERG: Danmarks ældste mand bor i Esbjerg og hedder meget passende Martin Gammelgaard.
På mandag fylder den tidligere slagter 107 år og vil blive hyldet på Østebycentret i Ribegade, hvor han bor i en beskyttet bolig.
Da Martin Gammelgaard fyldte 105 år, holdt han en stor fest i Ålbæk Forsamlingshus. Her blev der serveret suppe, oksetykkam med peberrodssovs og is for de 56 gæster, blandt andet sønnen Martin Åge fra Winnipeg i Canada og veninden Karen Olsen.
Martin Gammelgaard har været frisk det meste af sit lange liv. Han arbejdede på slagteriet i Esbjerg til han var 78 år, kørte knallert til han var 98 og spillede poker til han var næsten 100 år.
Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen torsdag.
http://www.jv.dk/artikel/636106:Navne--Martin-...
Navne31. 03. 2009 16:25
Martin Gammelgaard er død, 107 år gammel
esbjerg: Danmarks ældste mand, Martin Gammelgaard, er død tirsdag formiddag. 107 år gammel.
http://www.jv.dk/artikel/427:Vejen--Landets-ae...
Vejen28. 09. 2000 00:00
Landets ældste vælger bor i Brørup
Af THOMAS BOLVIG OG JØRGEN E. PEDERSEN
BRØRUP: [i]- Vil du deltage i afstemningen om euroen?
107-årige Nina Vang er ikke i tvivl på valgdagen, hvor hun er landets ældste vælger. I går kom der nemlig besked fra Indenrigsministeriet om, at Nina Vang, Skovbrynet 2, 6650 Brørup, nu er Danmarks ældste borger. For en måned siden havde hun fødselsdag.
Helbredet er ikke så godt længere, og det skjuler den skrøbelige kvinde ikke. Men i holdningen til den fælles mønt vakler hun ikke:
- Jeg vil beholde mit lille hjem, og det ligger i Danmark. Vi skal ikke slås sammen med andre lande. Det bliver bare noget roderi. Og så vil jeg ikke af med min krone.
[b]Ældst faldt fra
Ved årtusindskiftet var landets ældste en kvinde på 110 år, og der var to borgere på 107 år. Nina Vang var da blandt de fire danskere, der alle havde rundet de 106 år.
I går fik hun så af hjemmeplejens leder, Birthe Slüter, beskeden om, at hun er den ældste i det Danmark, hun sætter så højt.
Nina Vang har tænkt sig at følge familietraditionen, så hun vil slet ikke tale om plejehjem. Der er jo heller ikke plads til alle hendes møbler og mange fine ting.
http://www.jv.dk/artikel/882497:Navne--Doedsfa...
Navne19. 05. 2010 06:00
Dødsfald
Mariane Jørgine Jensen, Smidstrup, Fredericia, 106 år.
http://www.jv.dk/artikel/755370:Esbjerg--Agnes...
Agnes Johanne Hansen mødte op, da borgmester Johnny Søtrup tidligere i år rundede 60 år, og på mandag er det borgmesterens tur til at besøge Agnes i anledning af hendes 106 års fødselsdag.
Foto: arkiv, Annett Bruhn Esbjerg16. 10. 2009 13:55
Agnes rundede 106 år i fin form
Fødselsdag: Agnes Johanne Hansen er Esbjergs ældste og har netop rundet 106 år, og dagen blev fejret sammen med familien.
Esbjergs borgmester Johnny Søtrup var forhindret i at deltage i festlighederne på selve dagen på grund af en udlandsrejse.
I stedet besøger borgmesteren Agnes på mandag, hvor han vil overbringe lykønskninger på kommunens og egne vegne.
Agnes Johanne Hansen deltog omvendt også ved receptionen, da Johnny Søtrup tidligere i år fejrede sin 60 års fødselsdag.
Agnes Johanne Hansen bor til dagligt på Skovbo Centret i Esbjerg.
http://www.jv.dk/artikel/659496:Maerkedage--Ma...
106 ÅR
Margrethe Bredkjær Termansen Dixensvej 5L, Jels, fylder 106 år i dag fredag den 8. maj.
Hun er ifølge folkeregisteret i Vejen kommunens ældste borger, og det har Margrethe Termansen efterhånden været i et par år.
http://www.jv.dk/artikel/52630:Kolding--Koldin...
Kolding11. 07. 2002 00:00
Koldings ældste fejres
Hæklepinden er naturligvis i gang hos Mathilde Vind, da avisens udsendte kommer på besøg.
I dag fylder hun, der er Koldings ældste, 106 år, og de mange år har sat sine spor, fortæller hun, før hele hendes familie i dag kommer på besøg.
- Dagene er lange for mig. Jeg hækler og sover bare eller kigger ud i luften, for jeg er så træt og søvnig. Jeg går ikke ud mere, for jeg går ikke godt og er træt, når jeg bare har gået fra min stol til min seng, fortæller Mathilde Vind.
Hun er dog ikke mere træt end, at hun under interviewet jævnligt ser ud af vinduet og vinker til nogle forbipasserende. Og døren fra hendes lille lejlighed lige ved indgangen til plejehjemmet Vonsildhave og ud til gangen står næsten altid åben.
- Så vinker folk ind til mig. Nogle kommer også herind, men det er sjældent. Vi ser ikke så meget til hinanden herude. Her er egentlig for stille for mig, for jeg har altid været vant til snakke meget - jeg kan lide at snakke og fortælle, siger Mathilde Vind.
Hun tilføjer, at hendes afdøde mand og hun passede kirkegården i Vonsild, og med de mange besøgende der, var der altid nogen at snakke med.
Synål i hånden
Mathilde Vind blev født i i Iowa i USA i 1896, men som 14-årig flyttede hun med sin familie til Vonsild. Hun kom på syskole og blev så glad for at sy, at hendes stue i dag bugner af puder og billeder, hun har broderet, og tæpper, hun har hæklet.
- Min mor sagde altid, at jeg helst skulle have en synål i hånden, smiler Mathilde Vind, som har boet på Vonsildhave i 19 år.
Gennem det meste af sit liv har hun haft et jernhelbred, og hun nåede såmænd at blive 102 år, før hun første gang var indlagt på et sygehus.
Da var hun faldet og havde slået hånden, men lægerne ville ikke røntgenfotografere hende, da de kunne se i journalen, at hun var født i 96 - og man røntgenfotograferer ikke småbørn. Derfor blev der grinet meget, da den 102-årige dame lidt efter kom ind til lægerne.
Livlig musik
Foruden håndarbejdet har Mathilde Vind altid været særdeles glad for blomster, og hendes stue er da også fyldt med planter og blomster.
- Der skal helst være så mange blomster som muligt, og når jeg har gæster, får jeg næsten altid blomster, siger hun.
Fjernsyn har hun ikke, men en lille radio står på bordet ved hendes yndlingslænestol, og den er ofte tændt.
- Så hører jeg musik, og det skal helst være livligt, fortæller Mathilde Vind.
Fra Lolland-Falster Folketidende
http://folketidende.dk/falstring-med-i-brillek...
Falstring med i brillekapløb Else Hansen på 103 år fra Nykøbing Falster var med i opløbet om at være den ældste brillebruger i Danmark.tir, 23/10/2007 - 16:03
Annonce fra avisen Se flere annoncer fra avisenSå blev det endeligt afgjort.
Konkurrencen om at være Danmarks ælkdste brillebruger.
Og storfavoritten 107-årige Magda Hedetoft fra Roskilde vandt fortjent første præmien i Synoptiks konkurrence, der var en del af en kampagne om ældre og briller.
Magda Hedetoft fik dog skarp konkurrence af Else Hansen på 103 år fra Nykøbing Falster. Hun og 1.000 andre, ældre danskere stillede op i den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks ældste brillebruger. Deltagernes gennemsnitalder er 100,38 år.
Synoptiks konkurrence gennemføres netop for at gøre opmærksom på ældres behov for at få målt deres syn regelmæssigt. Når mennesker kommer op i alderen, er korrekte briller ekstra vigtige for at kunne læse og følge med.
"Derfor er det glædeligt, at de ældre på Nykøbing Falster har sluttet op om konkurrencen," siger Rico Nielsen fra Synoptik.
http://folketidende.dk/lolland-falsters-aeldst...
Lolland-Falsters ældste er død Lolland-Falsters ældste, Anna Dahlstrøm, Nykøbing F., er død, 106 år.ons, 03/12/2008 - 10:43
Annonce fra avisen Se flere annoncer fra avisenAnna Dahlstrøm, der stammede fra Grænge, kom til Nykøbing F, som 15-årig som ung pige i huset. Som 20-årig mødte hun sin mand - i øvrigt til et bal i Afholdsforeningen.
Den historie elskede Anna Dahlstrøm at fortælle, for hun var kendt for at skulle have en snaps og levertran hver dag i det meste af sit liv.
- Hvis man ville smides ud fra ballet, skulle man bare drikke alkohol, og det gjorde vi så, fortalte den meget humoristiske Anna Dahlstrøm om sit første møde med sin mand. Han var operatør i Kino-biografen - og med ham fik Anna Dahlstrøm fem børn.
Den store familie krævede det meste af hendes tid, men hun havde to i perioder arbejde på Nobels Cigarfabrik, ligesom hun også arbejdede som hjemmehjælper. Livet igennem gik Anna Dahlstrøm meget op i håndarbejde. Hun lavede lamper, broderede og lavede askebægre og lysestager af tin. Selv om hun i de sidste par år ikke var helt så selvhjulpet som tidligere, nægtede hun at forlade sit lille hus på Colbjørnsensvej.
- Jeg vil ikke på plejehjem. Jeg flytter ikke, før de skal bære mig ud, sagde hun til Folketidende, da hun i fjor fyldte 105 år.
Anna Dahlstrøm efterleves af en datter, ti børnebørn, 20 oldebørn og godt 20 tipoldebørn.
Falstring med i brillekapløb Else Hansen på 103 år fra Nykøbing Falster var med i opløbet om at være den ældste brillebruger i Danmark.tir, 23/10/2007 - 16:03
Annonce fra avisen Se flere annoncer fra avisenSå blev det endeligt afgjort.
Konkurrencen om at være Danmarks ælkdste brillebruger.
Og storfavoritten 107-årige Magda Hedetoft fra Roskilde vandt fortjent første præmien i Synoptiks konkurrence, der var en del af en kampagne om ældre og briller.
Magda Hedetoft fik dog skarp konkurrence af Else Hansen på 103 år fra Nykøbing Falster. Hun og 1.000 andre, ældre danskere stillede op i den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks ældste brillebruger. Deltagernes gennemsnitalder er 100,38 år.
Synoptiks konkurrence gennemføres netop for at gøre opmærksom på ældres behov for at få målt deres syn regelmæssigt. Når mennesker kommer op i alderen, er korrekte briller ekstra vigtige for at kunne læse og følge med.
"Derfor er det glædeligt, at de ældre på Nykøbing Falster har sluttet op om konkurrencen," siger Rico Nielsen fra Synoptik.
http://folketidende.dk/lolland-falsters-aeldst...
Lolland-Falsters ældste er død Lolland-Falsters ældste, Anna Dahlstrøm, Nykøbing F., er død, 106 år.ons, 03/12/2008 - 10:43
Annonce fra avisen Se flere annoncer fra avisenAnna Dahlstrøm, der stammede fra Grænge, kom til Nykøbing F, som 15-årig som ung pige i huset. Som 20-årig mødte hun sin mand - i øvrigt til et bal i Afholdsforeningen.
Den historie elskede Anna Dahlstrøm at fortælle, for hun var kendt for at skulle have en snaps og levertran hver dag i det meste af sit liv.
- Hvis man ville smides ud fra ballet, skulle man bare drikke alkohol, og det gjorde vi så, fortalte den meget humoristiske Anna Dahlstrøm om sit første møde med sin mand. Han var operatør i Kino-biografen - og med ham fik Anna Dahlstrøm fem børn.
Den store familie krævede det meste af hendes tid, men hun havde to i perioder arbejde på Nobels Cigarfabrik, ligesom hun også arbejdede som hjemmehjælper. Livet igennem gik Anna Dahlstrøm meget op i håndarbejde. Hun lavede lamper, broderede og lavede askebægre og lysestager af tin. Selv om hun i de sidste par år ikke var helt så selvhjulpet som tidligere, nægtede hun at forlade sit lille hus på Colbjørnsensvej.
- Jeg vil ikke på plejehjem. Jeg flytter ikke, før de skal bære mig ud, sagde hun til Folketidende, da hun i fjor fyldte 105 år.
Anna Dahlstrøm efterleves af en datter, ti børnebørn, 20 oldebørn og godt 20 tipoldebørn.
Fra Nordjyske 104 og 105 år
http://nordjyske.dk/rebild/forside.aspx?ctrl=1...
Kommunens ældste hyldet
Relaterede billeder
30. april 2010 22:10
Fødselar Marie Lassen omgivet af sønnerne Tage og Vagn Lassen, borgmester Anny Winther, Rebild Kommune, og distriktsleder fra Himmerlandshave, Jeanette Larsen. Privatfoto
Borgmesteren kiggede forbi på 105 års-dagen
Rebild Kommunes i øjeblikket ældste borger, Anne Marie Lassen, fik en lykønskning med på vejen fra borgmester Anny Winther (V), da hun fredag fyldte 105 år. Marie Lassen har i adskillige år boet på ældrecentret Himmerlandshave i Suldrup og er stadig særdeles åndsfrisk af sin alder. Kommunens gave til fødselaren bestod - som traditionen byder - i en stor buket blomster.
http://nordjyske.dk/navne/foedselsdag.aspx?ctr...
105 år
18. november 2009 04:00
¤Carla Rasmussen, Konvalvej 39, Aalborg, fylder i dag 105 år.
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
Relaterede billeder
14. februar 2009 04:00
Nanna Andreasen
?Nanna Andreasen, Birkelse Plejecenter, 105 år.
Meget åndsfrisk døde Nanna Andreasen, der var Jammerbugtens ældste borge, efter ca. en uges svaghed.
Hun var født i den daværende Vedsted Ø. Skole i Ryå i en søskendeflok på seks. Nanna Andreasen var hjemme, til hun blev 18 år, da hun fik plads i huset. Senere havde hun et ophold på Ollerup Folkehøjskole, og med sin interesse for gymnastik tog hun derefter på Ollerup Gymnastikhøjskole. Sammen med en god veninde derfra rejste hun til Skotland og fik plads i huset.
I 1930 blev hun gift med Hans Andreasen, og parret overtog Røngård.
I fællesskab drev de landbruget, til tyskerne i 1940 slog lejr ved gården, og det blev for utrygt for familien, der da købte en landejendom på Vedsted Kær. Tre børn voksede op i hjemmet.
Nanna Andreasen blev en dygtig husmor, der forstod at holde orden i både hus og have. Hun var i besiddelse af et venligt smilende væsen og havde en vågen interesse for sine omgivelser.
Hun nød at spille kort og havde i en lang årrække et fornøjeligt samvær på et hold, der mødtes fast for at spille whist.
I 1965 byggede parret hus i Birkelse og afstod ejendommen til en søn og svigerdatter. De nød det nye, gode naboskab, der opstod i området. Allerede i 1971 mistede Nanna Andreasen sin mand. Men hun var fortsat meget aktiv. Således blev haven med frugttræer, kartofler, jordbær, grønsager og blomster passet med stor interesse. Og for Nanna Andreasen var aktiviteterne i pensionistforeningen altid vigtige at deltage i, og hun tog fortsat del i møderne ved opstart efter nytår.
Efter et fald, hvor hun kom til skade med sin hofte, kom Nanna Andreasen efter sygehusophold i 2006 ind på plejecentret, hvor hun igen blomstrede op.
Nanna Andreasen efterlader børnene, Karen i Saltum, Ole i Lynæs på Sjælland og Lass i Birkelse samt fem børnebørn og 15 oldebørn.
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
12. december 2008 04:00
?Krista Pedersen, Plejehjemmet Margrethelund, Dronninglund, 105 år.
Krista Pedersen, der var Brønderslev Kommunes ældste borger, var født på gården Vester Lie ved Tårs og voksede op sammen med ni søskende og storkerede på gårdens tag.
Hun voksede op i et kristent hjem, hvor faderen læste op af Biblen hver dag, og hun var selv et troende menneske gennem hele livet. Som barn var hun tidligt oppe for at malke køer, inden hun gik i skole, og efter skolegang røgtede hun køerne i engen, for det var billigere for familien end at sætte hegn op, har hun selv fortalt.
Som voksen kom hun i huset hos lægefamilien Bugge i Tårs, hvor hun passede lægefamiliens syv børn og blev livsvarig ven med en af dem, ?niecen Karen?, som hun kaldte ?sin pige?.
Senere kom hun i forretning i Skagen, inden hun købte forretningen Tatol i Agersted. som hun drev og videresolgte, da hun som 70-årig gik på pension.
Krista Pedersen mente selv, at hendes jernhelbred - hun var aldrig syg - skyldtes lange spadsereture i bakkerne ved Agersted og de daglige kolde brusebade, som hun elskede.
Hun var afholdt af alle på grund af sit positive væsen, og hun elskede at bo i sin ældrebolig i Agersted, men da den skulle ombygges, havde hun en omstillingsevne, der gjorde, at hun blev lige så glad for at bo på Plejehjemmet Margrethelund.
Her var hun de sidste par år knap så mobil, men den positive indstilling til tilværelsen og hendes kristne tro forlod hende aldrig, og hun var glad for til det sidste at få besøg af ?sin pige? flere gange om ugen.
33 over 105 år
11. oktober 2009 04:00
I juli 2009 var der 33 danskere over 105 år. Heraf var de 22 105 år, fem var 106, fire 107, og to 108 år.
I Nordjylland var der blot en enkelt indbygger på 105 år, ingen ældre.
I den midtjyske region, som Mitte Søndergaard tilhører, var der fem borgere på 105 år, en på 106 og en på 107 år.
Kilde: Danmarks Statistik
http://nordjyske.dk/jammerbugt/forside.aspx?ct...
- Kommer du igen næste år
Relaterede billeder
10. august 2008 04:00
Svend Ole Jensen
Hjertelig tillykke med fødselsdagen, sagde borgmester Mogens Gade til en glad Nanna Andreasen. Borgmesteren havde blomster og en gave med fra Jammerbugt Kommune. Lykønskningen fra Dronning Margrethe var også ankommet. Foto: Jens Morten
Nanna Andreasen, Birkelse, fejrede sin 105 års fødselsdag i går og fester videre i dag.
Som aftalt dukkede borgmester Mogens Gade op på Birkelse Plejecenter i går kl. 12 for at ønske kommunens ældste borger, Nanna Andreasen, hjertelig tillykke med de 105 år.
Da borgmesteren for et år siden kom til Nannas 104 års fødselsdag, lovende han at komme igen i år - kl. 12.
Mogens Gade havde medbragt blomster og en gave fra Jammerbugt Kommune.
Fødselaren var glad for borgmesterens besøg.
- Kommer du så igen om et år, spurgte Nanna Andreasen.
Det lovede Mogens Gade, som også havde tid til at nyde et glas vin sammen med den 105-årige.
Nanna Andreasen var sammen med sin nærmeste familie i et tilstødende lokale til det store spiserum/opholdsrum. Her nød de middagen med vin.
Men der var stor presseinteresse for den usædvanlige fødselsdag.
- Derfor var det jo næste kold mad, vi fik. Men det gør ikke noget, siger Nannas søn, Lass Andreassen og tilføjer, at moderen havde en rigtig dejlig dag.
Og Nanna er slet ikke færdig med at holde fødselsdag. I dag holdes den store fødselsdagsfest med hele 69 gæster til spisning.
http://nordjyske.dk/navne/foedselsdag.aspx?ctr...
105 år i dag
Relaterede billeder
26. august 2008 17:43
Dora Jensen
Dora Jensen, Teglgården, Als, fylder i dag 105 år.
Hun er i forhold til sin høje alder rask og åndsfrisk og kan komme rundt ved egen hjælp.
Indtil for kort tid siden boede hun i eget hus på Kirkevej og var med på formiddagsholdet i gymnastiklokalet.
I de seneste år har hun haft stor fornøjelse af strikkepindene, og hun holder af at snakke og være sammen med de øvrige beboere på plejehjemmet.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
105-årig: - Ønsker at blive 107 år
HÅB: Oda Gundersen erkender, at hun ved udmeldingen som 100-årig nok ikke lige havde overvejet konsekvensen nøje
Relaterede billeder
06. januar 2008 04:00
Ole Jensen
Borgmester H.C. Maarup (S) skåler sammen med ansatte på plejehjemmet Solgaven med dagens fødselar. Fra højre lidt skjult Marianne Ejby, Vita Jensen, Birgitte Nielsen og Rikke Rasmussen. Foto: Jens Morten
HOBRO: Pensionist Oda Gundersen på plejehjemmet Solgaven i Hobro fik i går fint besøg.
Klokken 10 stod borgmester H.C. Maarup (S) nemlig klar til at banke på døren til hendes lejlighed med en stor buket blomster i hånden og ønske hende tillykke med hendes 105 års fødselsdag.
Han kunne derfor stolt fortælle hende, at hun i øjeblikket er den ældste borger i den nye storkommune med et halvt års forspring til næste kandidat.
Dagens hovedperson erkendte selv at havde glædet sig utroligt meget til fødselsdagen, der ifølge hendes fremmødte niece også ind imellem har gjort hende en smule nervøs.
Håb om to år mere
Som 100-årig på plejehjemmet Toftegården i Hobro husker hun at have udtrykt et stort ønske om at blive 107 år.
- Jeg så nemlig dengang et foto af en mand i avisen, der havde opnået den alder. Dengang tænkte jeg nok ikke lige så nøje over konsekvensen af min udmelding, erkender hun med et stort smil, omgivet af både personale og familiemedlemmer.
Hun fortryder aldrig at have boet i Hobro siden hun som niårig sammen med familien flyttede til byen.
- Det har været en dejlig by at bo i. Tidligere har jeg mange gange gået ture her i Østerskoven, men aldrig tænkt på at jeg skulle ende med selv at bo herude, fortæller hun.
Trods de 105 år er hun meget åndsfrisk og kan stadig erindre hvordan drenge under 1. verdenskrig i gamle sække samlede de stykker kul op på havnen, som var tabt under losningen af dampskibet Freja.
- Og togulykken i Tobberup under 2. verdenskrig husker jeg også og har ofte i tog til Aalborg forgæves kigget efter det rejste kors på skrænten, tilføjer dagens stolte fødselar.
http://nordjyske.dk/mariagerfjord/forside.aspx...
105-årig fejret med manér
Relaterede billeder
05. januar 2008 16:16
Ole Jensen
Fødselar Oda Gundersen skåler med borgmester H.C. Maarup.Foto: Jens Morten
Oda Gundersen er stadig åndsfrisk og har aldrig fortrudt sit lange liv i Hobro.
Lørdag var en stor dag for pensionist Oda Gundersen på plejehjemmet Solgaven, da hun fyldte 105 år som Mariagerfjord Kommunes ældste borger.
Dagen blev fejret med både besøg af borgmester H.C. Maarup samt en lille kreds af den nære familie til den ugifte fødselar.
Siden hun var ni år har hun boet i byen, hvilket hun aldrig har fortrudt. Oda Gundersen drev i 22 år med sin også ugifte søster butikken Håndarbejdsboden i Adelgade 72.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
105-årige Mette: Jeg er bare blevet ved
23. oktober 2002 06:00
Jesper Schouenborg
PORTRÆT: Set i bakspejlet har Mette Højer været meget glad for sit liv, der har varet siden 1897
V. HASSING: Mette Højer kan huske, da Robert Svendsen fløj over Øresund i 1910. Begge verdenskrige kan hun også grave frem fra hukommelsen. 23. oktober 1897 blev hun født i Langå. Et langt liv, senere i 2002 sidder hun på plejehjemmet Hassinghave i V. Hassing, og i dag kan hun fejre 105 års fødselsdag.
Derfor tog NORDJYSKE på besøg hos kommunens ældste borger, Mette Højer, der sidder på sofaen og snakker med nevøen Knud Højer, da journalisten dukker op.
- Hjælp mig op Knud, siger hun, hvorefter den besøgende får et håndtryk og et smil.
Mette Højer ligner ikke en, der har levet siden 1897. Hun er frisk, lytter opmærksomt, smiler, griner og taler ikke mindst lige ud af posen uden tilløb om de brikker, hendes liv har bestået af. Høreapparatet piver lidt, og derfor må nevøen tættere på, hvis fødselaren skal høre.
- Kom her over dit unge menneske, siger hun til den 68-årige nevø
Den 105-årige giver gode karakterer til sit eget liv.
- Jeg har haft et fantastisk liv, selvom der er mange ting, jeg ikke kan længere som at se, høre og gå. Når jeg ser mit liv i bakspejlet, har jeg haft det godt, siger Mette Højer
- Jeg plejer at sige, at det eneste jeg kan klare mig med, er alderen, siger hun.
Hun har set kalenderen skifte århundrede to gange, men hun har næsten altid haft et godt helbred.
- Jeg har faktisk aldrig været meget syg, lidt børnesygdomme og influenca og sådan noget.
Mette Højer har også været glad for, at hun blev vendelbo, fordi de er så venlige, som hun siger.
- Jeg var kronjyde, indtil jeg blev 26 år, så blev jeg vendelbo.
Hun mødte sin mand Theodor Højer, da hun var 26 år, og senere overtog de en gård, der lå tre kilometer udenfor V.Hassing. Det var fattige kår dengang på gården, hvor Mette hjalp til.
- Man skulle tage sig i agt for at ikke at komme i mere gæld, end man var i forvejen, husker Mette Højer.
Hun var gift med sin mand i 52 år, inden han døde. Selvom hun blev alene, har hun haft det godt. Dog har hun svært ved at forstå, at hun er blevet så gammel.
- Forleden sagde jeg til en af de mandlige medhjælpere her på plejehjemmet, hvor han var under krigen, og så smilte han og sagde, at han var født i midten af 70erne, siger Mette Højer med et grin.
Hvordan har det været at leve i 105 år i en tid, hvor udviklingen er gået stærkt?
- Det har været mageløst, på en måde kan man sige, at det har været en rig og oplevelsesrig tid at leve i.
Mette Højer kan stadig huske mange begivenheder i historien. I 1910 lettede danskeren Robert Svendsen i sin flyvemaskine og fløj som den første nogensinde over Øresund. Turen varede en halv time.
- Dengang Svendsen fløj over Sundet, det var en begivenhed, husker Mette Højer.
Hun kan også genkalde sig dagen, da de tyske flyvemaskiner fløj larmende over himlen i Danmark ved besættelsen 9. april 1940. Mette Højer var hjemme på gården, mens hendes mand var ude.
- Da jeg så dem, sagde jeg, de skal til Norge. Så sagde landposten, det kan ske det er os, de er kommet efter.
Det var en sørgelig dag, men Mette Højer håbede på at englænderne hurtigt ville smide tyskerne ud igen.
- Det var forfærdeligt, jeg tænkte, at bare englænderne kommer, ellers går jeg i baglås, siger hun, der gerne havde set englændernes længe før, de endelig befriede Danmark.
Undervejs i talestrømmen kommer fotografen forbi. Og det får den 105-årige til at vende rullestolen og hente en kam på kommoden.
- Jeg må lige have redt mit hår, siger hun, mens håret bliver sat.
Som 100-årig flyttede Mette Højer ind på Hassinghave, og hun er glad for personalet og for at bo her. På værelset kan man bl.a. se et billede af hendes mand og andre minder. Der er to radioer på værelset, for selvom man er blevet 105 år, kan man stadig følge med.
- Jeg tager nyhederne på radioen klokken 9 om morgenen og klokken 17.30 om aftenen. Det er den måde, jeg følger med i, hvad der sker i verden, siger hun, der også hører gudstjeneste på radioen.
Mette Højer har ingen kompliceret forklaring på, hvordan hun er blevet så gammel. Det er helt enkelt.
- Jeg er bare blevet ved, siger hun og nævner, at kun en i familien ellers har været tæt på at blive 100 år.
Hun tror dog, at hendes positive indstilling til livet kan have haft en virkning.
- Jeg tror godt, jeg kan sige, at jeg har haft let ved at tage situationerne, som de kom både de gode og de dårlige.
I dag fejres Mette Højer af familien, beboere og personalet på Hassinghave. Men selvom det er en rund dag af de store, så er der kun en ting på den 105-åriges ønskeseddel.
- Det at få besøg, træffe andre menensker og få en oplevelse, siger Mette Højer.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Skagens ældste er død
Relaterede billeder
01. juni 2006 04:00
Palle W. Nielsen
Elna Mose blev 105 og et halvt år. Her hilser NORDJYSKE Medier på hendes ved 100-års dagen fejret på Hotel Inger i Hulsig.
SKAGEN: Elna Mose døde i lørdags som Skagens ældste borger. Hun blev 105 år.
Læserne vil kunne huske hende fra den lokale avis, som flere gange besøgte hende på årsdagen blandt andet, da hun blev fejret som 100-årig ved en fest på Hotel Inger i Hulsig.
Elna Mose blev født år 1900 i Dronninglund sogn og kom, som man jo gjorde den gang, ud at tjene, og i 1930 kom hun til Hulsig som husbestyrerinde hos enkemand Emil Mose og hans seks børn i alderen 1-15 år.
Året efter blev Elna og Emil gift og fik også en datter sammen.
Parret var gift i 34 år, indtil han døde i 1965. Herefter flyttede hun fra hjemmet i Hulsig til Ankermedet i Skagen, hvor hun boede de næste 40 år.
Hverdagen var for Elna Mose præget af enkelhed, regelmæssighed og aktivitet. Hun har klaret sig selv uden alvorlig sygdom hele livet igennem og var over 90, før hun satte cyklen fra sig.
Hun havde fortsat mod på livet, og så sent som for tre år siden, hvor hendes hund døde, valgte hun straks at få sig en ny, og det havde de begge megen glæde af.
Elna Mose var selv af en stor søskendeflok. Flere af hendes søskende passerede også de 100 år.
Til NORDJYSKE Stiftstidende gav hun i et fødselsdags-interview i 2004 følgende opskrift på at blive så gammel:
?Et roligt gemyt, en kærlig familie og et liv uden cigaretter og spiritus?.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
AVISLÆSER HVER DAG
Relaterede billeder
05. juli 2006 04:00
SULDRUP: Hun læser hver dag NORDJYSKE og følger desuden med i Hjemmet hver uge. I går fyldte Kristine Frandsen 105 år og havde sine gamle naboer på besøg. Sidste søndag var familien inviteret og de blev 54 til bords. Kristine Frandsen flyttede først på plejehjem for to år siden. Hovedet fejler ikke noget, selv om det kniber med hørelsen og på det seneste må hun tage en rollator til hjælp, når hun vil rundt på hjemmet, Himmerlandshave i Suldrup. På dagen overbragte borgmester Anny Winther en erkendtlighed fra kommunen og blev udfrittet af fødselsdagsbarnet, om dronningen mon kom til Rebildfesten, som Anny Winther bagefter skulle til. foto: michael bygballe
Dødsfald
10. juni 2009 04:00
?Alvilda Hansen, Røde Kors Hjemmet, Løgstør, 104 år.
Alvilda Hansen var Vesthimmerlands ældste indbygger og forhenværende centralbestyrer på Aggersund Central.
Hun var født i Hjørring og den sidste af fire levende søskende. Som ung flyttede hun til Bejstrup sammen med sine forældre. her fik hun arbejde i gartner Danielsens planteskole og tjente en tid i Nibe. Hun blev gift med Aage Hansen, der drev en frisørsalon i Aggersund. I 1930 overtog ægteparret centralen i Aggersund, hvor Aage Hansen passede frisørsalonen mens Alvilda betjente abonnenterne.
Hun var meget afholdt for sit venlige og hjælpsomme væsen, og hun huske ofte tilbage til den tid med gode minder, hvor hun også måtte ud i distriktet med telegrafbeskeder.
Alvilda Hansen overtog centralen, og videreførte den som centralbestyrer, indtil den blev automatiseret i 1970.
Allerede i 1963 mistede hun sin ægtefælle, og inden da havde parret haft den store sorg at miste en af deres to sønner, Preben, der boede i Hobro.
I 1970 flyttede Alvilda Hansen til Fischersgade i Løgstør, hvor hun var flittig til at tage byture og besøge familien. Hendes ældste søn, Verner, var gift med Emmy og boede i Stenhaven i Vilsted. Efter Verners død i 1998 var Emmy samt børn, børnebørn og oldebørn til stor glæde for Alvilda. I 1999 fik Alvilda ophold på Røde Kors Hjemmet i Løgstør, hvor hun bevarede sit gode livshumør og skønnede på sine gode minder. Hun var kun syg nogle få dage, før hun sov stille ind.
Alvilda Hansen efterlader sig to svigerdøtre i henholdsvis Hobro og Vilsted. tre børnebørn, seks oldebørn og et tipoldebarn. Hun blev begravet fra Vilsted Kirke.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Frk. Pedersen fyldte 104 år
Relaterede billeder
04. maj 2007 04:00
Lone Hejlskov
Krista Pedersen, borgmesteren Mikael Klitgaard og fødselarens niece Karen Jensen studerede gårsdagens fødselsdagsomtale. FOTO Axel Søgaard
FØDSELAR: Krista Pedersen er kommunens ældste borger og mener det skyldes hendes brug af kolde brusebade
DRONNINGLUND: Hun har oplevet to verdenskrige, rejst til Afrika i en fremskreden alder, besøgt Afrika og Israel op til flere gange og i går fyldte kommunes ældste borger 104 år.
Og om det er hendes positive sind, hendes hang til kolde bade om morgenen, da hun var yngre, der gør, at Krista Pedersen fortsat er forholdsvis frisk i krop og sjæl af en 104-årig, skal være usagt,
I hvert fald er hun en dame, der fortsat ser lyst på tingene i sin bolig på plejehjemmet Margretelund.
- Jeg har haft det så godt, alle vegne hvor jeg har været, siger Krista Pedersen.
Hun blev født på gården Vester Lie ved Tårs en maj dag i 1903 i midten af en søskendeflok på ti.
- Jeg synes, at vores gård var den skønneste og pæneste af alle gårdene, og jeg kan huske, vi havde en storkerede på gavlen af laden, siger Krista Pedersen, der som barn troede, at børnene kom med storken og hun kunne ikke forstå, at storken blev ved med at komme med alle de børn.
Derfor undrede det hende også såre, da hun en dag så, at hendes far kom kørende med en fremmed kvinde ved sin side, for det passede sig ikke.
- Jeg spurgte, hvem er det, det er jordemoderen, der havde været der, fordi min mor havde fået et barn, siger Krista Pedersen.
I det hele taget var hun som barn en pige, der ikke blot stillede op for bollemælk, hun krævede svar i tilværelsen.
Engang spurgte hun sin mor, om familien var fattig eller rig, hvorpå moderen svarede, at den ikke var nogen af delene, men midt imellem.
- En dag sagde jeg til min mor, at jeg ville flytte hjemmefra, nå hvorfor det, spurgte hun. Jo fordi en af nabopigerne fik finere mad end mig, jeg fik et stykke med spegepølse og et stykke med ost og fra den dag fik jeg også lidt finere mad, fortæller hun.
Gud som følgesvend
Hun voksede op i et hjem, hvor troen på Gud var stor og andagt var en naturlig del af hverdagen.
- Far læste op af bibelen, og vi foldede vores hænder og han bad en bøn for os, husker Krista Pedersen, der selv har haft troen som fast følgesvend i alle årene.
- Engang tabte jeg en nøgle under en gåtur og jeg vendte tilbage til herren i det hus, hvor jeg var pige og fortalte, at jeg havde tabt nøglen. Han svarede bare, at han ikke kunne gøre for, at jeg ikke kunne passe på nøglen, så måtte jeg jo blive udenfor. Jeg gik ind på mit værelse, bøjede mig ned på knæ og bad til Gud, derefter gik jeg ud og hen ad stien, jeg tog græsset til side og der må nøglen, fortæller Krista Pedersen med et smil.
Tryg barndom
Barndomshjemmet var varmt og kærligt, selv om der også var mange pligter for en pige som Krista.
- Jeg skulle op at malke, inden jeg skulle i skole og når jeg kom hjem fra skole, skulle jeg først hjælpe min mor, inden jeg skulle i engen for at passe på køerne. Det var billigere for far at have mig til at passe køerne, i stedet for at sætte pigtrådshegn op, erindrer Krista Pedersen.
Hjemmet var gæstfrit og Krista Pedersen kan tydeligt huske den sommerdag, da børnene fra skolen skulle hjem og bade i søen på engen.
- De kom sammen med lærerinden og jeg kan huske, at pigerne skulle bade i det ene vandhul og drengene i det andet, men sjovt nok måtte de godt løbe nøgne rundt på egnen, smiler hun.
Hun har aldrig selv fået børn - alligevel har børnene spillet en stor rolle i Krista Pedersens liv.
Som 21-årig kom hun i huset i lægeboligen i Tårs hos familien Bugge, hvor hun passede lægeparrets syv børn.
- Jeg plejede at sige, at det var hende, der fødte børnene, men det var mig, der passede dem, siger Krista Pedersen, der i dag glæder sig over, at hun stadig får besøg af børnene, der i dag er i 80?erne.
Med til bryllup
I det hele taget har Krista Pedersen spredt megen glæde og varme og netop derfor, var det naturligt, at hun skulle med til bryllup, da den ældste af Buggepigerne skulle giftes.
- Det var mig, der skulle binde et bælte på hendes bryllupskjole, siger Krista stolt.
Da Buggebørnene flyttede hjemmefra og der derfor ikke længere var behov for Krista Pedersens kærlige hænder, var hun i forretning i Skagen, inden hun købte Tatol i Agersted. En butik hun drev indtil hun lod sin pensionere som 70-årig.
Hun har altid haft et jernhelbred og set lyst på tingene. Selv tror hun, at det skyldes, at hun altid startede med et koldt brusebad og yndede at gå en lang tur.
- Når butikken var lukket, gik jeg en lang tur i bakkerne i Agersted, siger hun.
Da hun solgte butikken for 20 år siden, flyttede hun i en ældrebolig i Agersted, men på grund af en ombygning flyttede hun ind på Margrethelund. Et ophold der kun skulle være midlertidig, men da hun havde været der et stykke tid, ville hun ikke tilbage til Agersted.
- De er så gode ved mig her, siger Krista, der glæder sig over, at hendes ?pige?, niecen Karen kommer på besøg flere gange om ugen.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Skagbo bliver 104 år i dag
Relaterede billeder
19. september 2004 04:00
Bent Madsen
Skagboen Elna Mose kan i dag fejre sin 104 års fødselsdag. Foto: Carl Th. Poulsen
SKAGEN: Et roligt gemyt, en kærlig familie og et liv uden cigaretter og spiritus.
Det er ifølge Elna Mose fra Ankermedet i Skagen opskriften på en glad og frisk dame på 104 år, og det er netop, hvad hun kan kalde sig fra i dag.
Hendes højeste ønske er endnu flere gode dage sammen med børn og børnebørn, ja, og så ville hun da også gerne kunne høre bedre.Læs mere på navnesiden
Kommunens ældste hyldet
Relaterede billeder
30. april 2010 22:10
Fødselar Marie Lassen omgivet af sønnerne Tage og Vagn Lassen, borgmester Anny Winther, Rebild Kommune, og distriktsleder fra Himmerlandshave, Jeanette Larsen. Privatfoto
Borgmesteren kiggede forbi på 105 års-dagen
Rebild Kommunes i øjeblikket ældste borger, Anne Marie Lassen, fik en lykønskning med på vejen fra borgmester Anny Winther (V), da hun fredag fyldte 105 år. Marie Lassen har i adskillige år boet på ældrecentret Himmerlandshave i Suldrup og er stadig særdeles åndsfrisk af sin alder. Kommunens gave til fødselaren bestod - som traditionen byder - i en stor buket blomster.
http://nordjyske.dk/navne/foedselsdag.aspx?ctr...
105 år
18. november 2009 04:00
¤Carla Rasmussen, Konvalvej 39, Aalborg, fylder i dag 105 år.
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
Relaterede billeder
14. februar 2009 04:00
Nanna Andreasen
?Nanna Andreasen, Birkelse Plejecenter, 105 år.
Meget åndsfrisk døde Nanna Andreasen, der var Jammerbugtens ældste borge, efter ca. en uges svaghed.
Hun var født i den daværende Vedsted Ø. Skole i Ryå i en søskendeflok på seks. Nanna Andreasen var hjemme, til hun blev 18 år, da hun fik plads i huset. Senere havde hun et ophold på Ollerup Folkehøjskole, og med sin interesse for gymnastik tog hun derefter på Ollerup Gymnastikhøjskole. Sammen med en god veninde derfra rejste hun til Skotland og fik plads i huset.
I 1930 blev hun gift med Hans Andreasen, og parret overtog Røngård.
I fællesskab drev de landbruget, til tyskerne i 1940 slog lejr ved gården, og det blev for utrygt for familien, der da købte en landejendom på Vedsted Kær. Tre børn voksede op i hjemmet.
Nanna Andreasen blev en dygtig husmor, der forstod at holde orden i både hus og have. Hun var i besiddelse af et venligt smilende væsen og havde en vågen interesse for sine omgivelser.
Hun nød at spille kort og havde i en lang årrække et fornøjeligt samvær på et hold, der mødtes fast for at spille whist.
I 1965 byggede parret hus i Birkelse og afstod ejendommen til en søn og svigerdatter. De nød det nye, gode naboskab, der opstod i området. Allerede i 1971 mistede Nanna Andreasen sin mand. Men hun var fortsat meget aktiv. Således blev haven med frugttræer, kartofler, jordbær, grønsager og blomster passet med stor interesse. Og for Nanna Andreasen var aktiviteterne i pensionistforeningen altid vigtige at deltage i, og hun tog fortsat del i møderne ved opstart efter nytår.
Efter et fald, hvor hun kom til skade med sin hofte, kom Nanna Andreasen efter sygehusophold i 2006 ind på plejecentret, hvor hun igen blomstrede op.
Nanna Andreasen efterlader børnene, Karen i Saltum, Ole i Lynæs på Sjælland og Lass i Birkelse samt fem børnebørn og 15 oldebørn.
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
12. december 2008 04:00
?Krista Pedersen, Plejehjemmet Margrethelund, Dronninglund, 105 år.
Krista Pedersen, der var Brønderslev Kommunes ældste borger, var født på gården Vester Lie ved Tårs og voksede op sammen med ni søskende og storkerede på gårdens tag.
Hun voksede op i et kristent hjem, hvor faderen læste op af Biblen hver dag, og hun var selv et troende menneske gennem hele livet. Som barn var hun tidligt oppe for at malke køer, inden hun gik i skole, og efter skolegang røgtede hun køerne i engen, for det var billigere for familien end at sætte hegn op, har hun selv fortalt.
Som voksen kom hun i huset hos lægefamilien Bugge i Tårs, hvor hun passede lægefamiliens syv børn og blev livsvarig ven med en af dem, ?niecen Karen?, som hun kaldte ?sin pige?.
Senere kom hun i forretning i Skagen, inden hun købte forretningen Tatol i Agersted. som hun drev og videresolgte, da hun som 70-årig gik på pension.
Krista Pedersen mente selv, at hendes jernhelbred - hun var aldrig syg - skyldtes lange spadsereture i bakkerne ved Agersted og de daglige kolde brusebade, som hun elskede.
Hun var afholdt af alle på grund af sit positive væsen, og hun elskede at bo i sin ældrebolig i Agersted, men da den skulle ombygges, havde hun en omstillingsevne, der gjorde, at hun blev lige så glad for at bo på Plejehjemmet Margrethelund.
Her var hun de sidste par år knap så mobil, men den positive indstilling til tilværelsen og hendes kristne tro forlod hende aldrig, og hun var glad for til det sidste at få besøg af ?sin pige? flere gange om ugen.
33 over 105 år
11. oktober 2009 04:00
I juli 2009 var der 33 danskere over 105 år. Heraf var de 22 105 år, fem var 106, fire 107, og to 108 år.
I Nordjylland var der blot en enkelt indbygger på 105 år, ingen ældre.
I den midtjyske region, som Mitte Søndergaard tilhører, var der fem borgere på 105 år, en på 106 og en på 107 år.
Kilde: Danmarks Statistik
http://nordjyske.dk/jammerbugt/forside.aspx?ct...
- Kommer du igen næste år
Relaterede billeder
10. august 2008 04:00
Svend Ole Jensen
Hjertelig tillykke med fødselsdagen, sagde borgmester Mogens Gade til en glad Nanna Andreasen. Borgmesteren havde blomster og en gave med fra Jammerbugt Kommune. Lykønskningen fra Dronning Margrethe var også ankommet. Foto: Jens Morten
Nanna Andreasen, Birkelse, fejrede sin 105 års fødselsdag i går og fester videre i dag.
Som aftalt dukkede borgmester Mogens Gade op på Birkelse Plejecenter i går kl. 12 for at ønske kommunens ældste borger, Nanna Andreasen, hjertelig tillykke med de 105 år.
Da borgmesteren for et år siden kom til Nannas 104 års fødselsdag, lovende han at komme igen i år - kl. 12.
Mogens Gade havde medbragt blomster og en gave fra Jammerbugt Kommune.
Fødselaren var glad for borgmesterens besøg.
- Kommer du så igen om et år, spurgte Nanna Andreasen.
Det lovede Mogens Gade, som også havde tid til at nyde et glas vin sammen med den 105-årige.
Nanna Andreasen var sammen med sin nærmeste familie i et tilstødende lokale til det store spiserum/opholdsrum. Her nød de middagen med vin.
Men der var stor presseinteresse for den usædvanlige fødselsdag.
- Derfor var det jo næste kold mad, vi fik. Men det gør ikke noget, siger Nannas søn, Lass Andreassen og tilføjer, at moderen havde en rigtig dejlig dag.
Og Nanna er slet ikke færdig med at holde fødselsdag. I dag holdes den store fødselsdagsfest med hele 69 gæster til spisning.
http://nordjyske.dk/navne/foedselsdag.aspx?ctr...
105 år i dag
Relaterede billeder
26. august 2008 17:43
Dora Jensen
Dora Jensen, Teglgården, Als, fylder i dag 105 år.
Hun er i forhold til sin høje alder rask og åndsfrisk og kan komme rundt ved egen hjælp.
Indtil for kort tid siden boede hun i eget hus på Kirkevej og var med på formiddagsholdet i gymnastiklokalet.
I de seneste år har hun haft stor fornøjelse af strikkepindene, og hun holder af at snakke og være sammen med de øvrige beboere på plejehjemmet.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
105-årig: - Ønsker at blive 107 år
HÅB: Oda Gundersen erkender, at hun ved udmeldingen som 100-årig nok ikke lige havde overvejet konsekvensen nøje
Relaterede billeder
06. januar 2008 04:00
Ole Jensen
Borgmester H.C. Maarup (S) skåler sammen med ansatte på plejehjemmet Solgaven med dagens fødselar. Fra højre lidt skjult Marianne Ejby, Vita Jensen, Birgitte Nielsen og Rikke Rasmussen. Foto: Jens Morten
HOBRO: Pensionist Oda Gundersen på plejehjemmet Solgaven i Hobro fik i går fint besøg.
Klokken 10 stod borgmester H.C. Maarup (S) nemlig klar til at banke på døren til hendes lejlighed med en stor buket blomster i hånden og ønske hende tillykke med hendes 105 års fødselsdag.
Han kunne derfor stolt fortælle hende, at hun i øjeblikket er den ældste borger i den nye storkommune med et halvt års forspring til næste kandidat.
Dagens hovedperson erkendte selv at havde glædet sig utroligt meget til fødselsdagen, der ifølge hendes fremmødte niece også ind imellem har gjort hende en smule nervøs.
Håb om to år mere
Som 100-årig på plejehjemmet Toftegården i Hobro husker hun at have udtrykt et stort ønske om at blive 107 år.
- Jeg så nemlig dengang et foto af en mand i avisen, der havde opnået den alder. Dengang tænkte jeg nok ikke lige så nøje over konsekvensen af min udmelding, erkender hun med et stort smil, omgivet af både personale og familiemedlemmer.
Hun fortryder aldrig at have boet i Hobro siden hun som niårig sammen med familien flyttede til byen.
- Det har været en dejlig by at bo i. Tidligere har jeg mange gange gået ture her i Østerskoven, men aldrig tænkt på at jeg skulle ende med selv at bo herude, fortæller hun.
Trods de 105 år er hun meget åndsfrisk og kan stadig erindre hvordan drenge under 1. verdenskrig i gamle sække samlede de stykker kul op på havnen, som var tabt under losningen af dampskibet Freja.
- Og togulykken i Tobberup under 2. verdenskrig husker jeg også og har ofte i tog til Aalborg forgæves kigget efter det rejste kors på skrænten, tilføjer dagens stolte fødselar.
http://nordjyske.dk/mariagerfjord/forside.aspx...
105-årig fejret med manér
Relaterede billeder
05. januar 2008 16:16
Ole Jensen
Fødselar Oda Gundersen skåler med borgmester H.C. Maarup.Foto: Jens Morten
Oda Gundersen er stadig åndsfrisk og har aldrig fortrudt sit lange liv i Hobro.
Lørdag var en stor dag for pensionist Oda Gundersen på plejehjemmet Solgaven, da hun fyldte 105 år som Mariagerfjord Kommunes ældste borger.
Dagen blev fejret med både besøg af borgmester H.C. Maarup samt en lille kreds af den nære familie til den ugifte fødselar.
Siden hun var ni år har hun boet i byen, hvilket hun aldrig har fortrudt. Oda Gundersen drev i 22 år med sin også ugifte søster butikken Håndarbejdsboden i Adelgade 72.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
105-årige Mette: Jeg er bare blevet ved
23. oktober 2002 06:00
Jesper Schouenborg
PORTRÆT: Set i bakspejlet har Mette Højer været meget glad for sit liv, der har varet siden 1897
V. HASSING: Mette Højer kan huske, da Robert Svendsen fløj over Øresund i 1910. Begge verdenskrige kan hun også grave frem fra hukommelsen. 23. oktober 1897 blev hun født i Langå. Et langt liv, senere i 2002 sidder hun på plejehjemmet Hassinghave i V. Hassing, og i dag kan hun fejre 105 års fødselsdag.
Derfor tog NORDJYSKE på besøg hos kommunens ældste borger, Mette Højer, der sidder på sofaen og snakker med nevøen Knud Højer, da journalisten dukker op.
- Hjælp mig op Knud, siger hun, hvorefter den besøgende får et håndtryk og et smil.
Mette Højer ligner ikke en, der har levet siden 1897. Hun er frisk, lytter opmærksomt, smiler, griner og taler ikke mindst lige ud af posen uden tilløb om de brikker, hendes liv har bestået af. Høreapparatet piver lidt, og derfor må nevøen tættere på, hvis fødselaren skal høre.
- Kom her over dit unge menneske, siger hun til den 68-årige nevø
Den 105-årige giver gode karakterer til sit eget liv.
- Jeg har haft et fantastisk liv, selvom der er mange ting, jeg ikke kan længere som at se, høre og gå. Når jeg ser mit liv i bakspejlet, har jeg haft det godt, siger Mette Højer
- Jeg plejer at sige, at det eneste jeg kan klare mig med, er alderen, siger hun.
Hun har set kalenderen skifte århundrede to gange, men hun har næsten altid haft et godt helbred.
- Jeg har faktisk aldrig været meget syg, lidt børnesygdomme og influenca og sådan noget.
Mette Højer har også været glad for, at hun blev vendelbo, fordi de er så venlige, som hun siger.
- Jeg var kronjyde, indtil jeg blev 26 år, så blev jeg vendelbo.
Hun mødte sin mand Theodor Højer, da hun var 26 år, og senere overtog de en gård, der lå tre kilometer udenfor V.Hassing. Det var fattige kår dengang på gården, hvor Mette hjalp til.
- Man skulle tage sig i agt for at ikke at komme i mere gæld, end man var i forvejen, husker Mette Højer.
Hun var gift med sin mand i 52 år, inden han døde. Selvom hun blev alene, har hun haft det godt. Dog har hun svært ved at forstå, at hun er blevet så gammel.
- Forleden sagde jeg til en af de mandlige medhjælpere her på plejehjemmet, hvor han var under krigen, og så smilte han og sagde, at han var født i midten af 70erne, siger Mette Højer med et grin.
Hvordan har det været at leve i 105 år i en tid, hvor udviklingen er gået stærkt?
- Det har været mageløst, på en måde kan man sige, at det har været en rig og oplevelsesrig tid at leve i.
Mette Højer kan stadig huske mange begivenheder i historien. I 1910 lettede danskeren Robert Svendsen i sin flyvemaskine og fløj som den første nogensinde over Øresund. Turen varede en halv time.
- Dengang Svendsen fløj over Sundet, det var en begivenhed, husker Mette Højer.
Hun kan også genkalde sig dagen, da de tyske flyvemaskiner fløj larmende over himlen i Danmark ved besættelsen 9. april 1940. Mette Højer var hjemme på gården, mens hendes mand var ude.
- Da jeg så dem, sagde jeg, de skal til Norge. Så sagde landposten, det kan ske det er os, de er kommet efter.
Det var en sørgelig dag, men Mette Højer håbede på at englænderne hurtigt ville smide tyskerne ud igen.
- Det var forfærdeligt, jeg tænkte, at bare englænderne kommer, ellers går jeg i baglås, siger hun, der gerne havde set englændernes længe før, de endelig befriede Danmark.
Undervejs i talestrømmen kommer fotografen forbi. Og det får den 105-årige til at vende rullestolen og hente en kam på kommoden.
- Jeg må lige have redt mit hår, siger hun, mens håret bliver sat.
Som 100-årig flyttede Mette Højer ind på Hassinghave, og hun er glad for personalet og for at bo her. På værelset kan man bl.a. se et billede af hendes mand og andre minder. Der er to radioer på værelset, for selvom man er blevet 105 år, kan man stadig følge med.
- Jeg tager nyhederne på radioen klokken 9 om morgenen og klokken 17.30 om aftenen. Det er den måde, jeg følger med i, hvad der sker i verden, siger hun, der også hører gudstjeneste på radioen.
Mette Højer har ingen kompliceret forklaring på, hvordan hun er blevet så gammel. Det er helt enkelt.
- Jeg er bare blevet ved, siger hun og nævner, at kun en i familien ellers har været tæt på at blive 100 år.
Hun tror dog, at hendes positive indstilling til livet kan have haft en virkning.
- Jeg tror godt, jeg kan sige, at jeg har haft let ved at tage situationerne, som de kom både de gode og de dårlige.
I dag fejres Mette Højer af familien, beboere og personalet på Hassinghave. Men selvom det er en rund dag af de store, så er der kun en ting på den 105-åriges ønskeseddel.
- Det at få besøg, træffe andre menensker og få en oplevelse, siger Mette Højer.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Skagens ældste er død
Relaterede billeder
01. juni 2006 04:00
Palle W. Nielsen
Elna Mose blev 105 og et halvt år. Her hilser NORDJYSKE Medier på hendes ved 100-års dagen fejret på Hotel Inger i Hulsig.
SKAGEN: Elna Mose døde i lørdags som Skagens ældste borger. Hun blev 105 år.
Læserne vil kunne huske hende fra den lokale avis, som flere gange besøgte hende på årsdagen blandt andet, da hun blev fejret som 100-årig ved en fest på Hotel Inger i Hulsig.
Elna Mose blev født år 1900 i Dronninglund sogn og kom, som man jo gjorde den gang, ud at tjene, og i 1930 kom hun til Hulsig som husbestyrerinde hos enkemand Emil Mose og hans seks børn i alderen 1-15 år.
Året efter blev Elna og Emil gift og fik også en datter sammen.
Parret var gift i 34 år, indtil han døde i 1965. Herefter flyttede hun fra hjemmet i Hulsig til Ankermedet i Skagen, hvor hun boede de næste 40 år.
Hverdagen var for Elna Mose præget af enkelhed, regelmæssighed og aktivitet. Hun har klaret sig selv uden alvorlig sygdom hele livet igennem og var over 90, før hun satte cyklen fra sig.
Hun havde fortsat mod på livet, og så sent som for tre år siden, hvor hendes hund døde, valgte hun straks at få sig en ny, og det havde de begge megen glæde af.
Elna Mose var selv af en stor søskendeflok. Flere af hendes søskende passerede også de 100 år.
Til NORDJYSKE Stiftstidende gav hun i et fødselsdags-interview i 2004 følgende opskrift på at blive så gammel:
?Et roligt gemyt, en kærlig familie og et liv uden cigaretter og spiritus?.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
AVISLÆSER HVER DAG
Relaterede billeder
05. juli 2006 04:00
SULDRUP: Hun læser hver dag NORDJYSKE og følger desuden med i Hjemmet hver uge. I går fyldte Kristine Frandsen 105 år og havde sine gamle naboer på besøg. Sidste søndag var familien inviteret og de blev 54 til bords. Kristine Frandsen flyttede først på plejehjem for to år siden. Hovedet fejler ikke noget, selv om det kniber med hørelsen og på det seneste må hun tage en rollator til hjælp, når hun vil rundt på hjemmet, Himmerlandshave i Suldrup. På dagen overbragte borgmester Anny Winther en erkendtlighed fra kommunen og blev udfrittet af fødselsdagsbarnet, om dronningen mon kom til Rebildfesten, som Anny Winther bagefter skulle til. foto: michael bygballe
Dødsfald
10. juni 2009 04:00
?Alvilda Hansen, Røde Kors Hjemmet, Løgstør, 104 år.
Alvilda Hansen var Vesthimmerlands ældste indbygger og forhenværende centralbestyrer på Aggersund Central.
Hun var født i Hjørring og den sidste af fire levende søskende. Som ung flyttede hun til Bejstrup sammen med sine forældre. her fik hun arbejde i gartner Danielsens planteskole og tjente en tid i Nibe. Hun blev gift med Aage Hansen, der drev en frisørsalon i Aggersund. I 1930 overtog ægteparret centralen i Aggersund, hvor Aage Hansen passede frisørsalonen mens Alvilda betjente abonnenterne.
Hun var meget afholdt for sit venlige og hjælpsomme væsen, og hun huske ofte tilbage til den tid med gode minder, hvor hun også måtte ud i distriktet med telegrafbeskeder.
Alvilda Hansen overtog centralen, og videreførte den som centralbestyrer, indtil den blev automatiseret i 1970.
Allerede i 1963 mistede hun sin ægtefælle, og inden da havde parret haft den store sorg at miste en af deres to sønner, Preben, der boede i Hobro.
I 1970 flyttede Alvilda Hansen til Fischersgade i Løgstør, hvor hun var flittig til at tage byture og besøge familien. Hendes ældste søn, Verner, var gift med Emmy og boede i Stenhaven i Vilsted. Efter Verners død i 1998 var Emmy samt børn, børnebørn og oldebørn til stor glæde for Alvilda. I 1999 fik Alvilda ophold på Røde Kors Hjemmet i Løgstør, hvor hun bevarede sit gode livshumør og skønnede på sine gode minder. Hun var kun syg nogle få dage, før hun sov stille ind.
Alvilda Hansen efterlader sig to svigerdøtre i henholdsvis Hobro og Vilsted. tre børnebørn, seks oldebørn og et tipoldebarn. Hun blev begravet fra Vilsted Kirke.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Frk. Pedersen fyldte 104 år
Relaterede billeder
04. maj 2007 04:00
Lone Hejlskov
Krista Pedersen, borgmesteren Mikael Klitgaard og fødselarens niece Karen Jensen studerede gårsdagens fødselsdagsomtale. FOTO Axel Søgaard
FØDSELAR: Krista Pedersen er kommunens ældste borger og mener det skyldes hendes brug af kolde brusebade
DRONNINGLUND: Hun har oplevet to verdenskrige, rejst til Afrika i en fremskreden alder, besøgt Afrika og Israel op til flere gange og i går fyldte kommunes ældste borger 104 år.
Og om det er hendes positive sind, hendes hang til kolde bade om morgenen, da hun var yngre, der gør, at Krista Pedersen fortsat er forholdsvis frisk i krop og sjæl af en 104-årig, skal være usagt,
I hvert fald er hun en dame, der fortsat ser lyst på tingene i sin bolig på plejehjemmet Margretelund.
- Jeg har haft det så godt, alle vegne hvor jeg har været, siger Krista Pedersen.
Hun blev født på gården Vester Lie ved Tårs en maj dag i 1903 i midten af en søskendeflok på ti.
- Jeg synes, at vores gård var den skønneste og pæneste af alle gårdene, og jeg kan huske, vi havde en storkerede på gavlen af laden, siger Krista Pedersen, der som barn troede, at børnene kom med storken og hun kunne ikke forstå, at storken blev ved med at komme med alle de børn.
Derfor undrede det hende også såre, da hun en dag så, at hendes far kom kørende med en fremmed kvinde ved sin side, for det passede sig ikke.
- Jeg spurgte, hvem er det, det er jordemoderen, der havde været der, fordi min mor havde fået et barn, siger Krista Pedersen.
I det hele taget var hun som barn en pige, der ikke blot stillede op for bollemælk, hun krævede svar i tilværelsen.
Engang spurgte hun sin mor, om familien var fattig eller rig, hvorpå moderen svarede, at den ikke var nogen af delene, men midt imellem.
- En dag sagde jeg til min mor, at jeg ville flytte hjemmefra, nå hvorfor det, spurgte hun. Jo fordi en af nabopigerne fik finere mad end mig, jeg fik et stykke med spegepølse og et stykke med ost og fra den dag fik jeg også lidt finere mad, fortæller hun.
Gud som følgesvend
Hun voksede op i et hjem, hvor troen på Gud var stor og andagt var en naturlig del af hverdagen.
- Far læste op af bibelen, og vi foldede vores hænder og han bad en bøn for os, husker Krista Pedersen, der selv har haft troen som fast følgesvend i alle årene.
- Engang tabte jeg en nøgle under en gåtur og jeg vendte tilbage til herren i det hus, hvor jeg var pige og fortalte, at jeg havde tabt nøglen. Han svarede bare, at han ikke kunne gøre for, at jeg ikke kunne passe på nøglen, så måtte jeg jo blive udenfor. Jeg gik ind på mit værelse, bøjede mig ned på knæ og bad til Gud, derefter gik jeg ud og hen ad stien, jeg tog græsset til side og der må nøglen, fortæller Krista Pedersen med et smil.
Tryg barndom
Barndomshjemmet var varmt og kærligt, selv om der også var mange pligter for en pige som Krista.
- Jeg skulle op at malke, inden jeg skulle i skole og når jeg kom hjem fra skole, skulle jeg først hjælpe min mor, inden jeg skulle i engen for at passe på køerne. Det var billigere for far at have mig til at passe køerne, i stedet for at sætte pigtrådshegn op, erindrer Krista Pedersen.
Hjemmet var gæstfrit og Krista Pedersen kan tydeligt huske den sommerdag, da børnene fra skolen skulle hjem og bade i søen på engen.
- De kom sammen med lærerinden og jeg kan huske, at pigerne skulle bade i det ene vandhul og drengene i det andet, men sjovt nok måtte de godt løbe nøgne rundt på egnen, smiler hun.
Hun har aldrig selv fået børn - alligevel har børnene spillet en stor rolle i Krista Pedersens liv.
Som 21-årig kom hun i huset i lægeboligen i Tårs hos familien Bugge, hvor hun passede lægeparrets syv børn.
- Jeg plejede at sige, at det var hende, der fødte børnene, men det var mig, der passede dem, siger Krista Pedersen, der i dag glæder sig over, at hun stadig får besøg af børnene, der i dag er i 80?erne.
Med til bryllup
I det hele taget har Krista Pedersen spredt megen glæde og varme og netop derfor, var det naturligt, at hun skulle med til bryllup, da den ældste af Buggepigerne skulle giftes.
- Det var mig, der skulle binde et bælte på hendes bryllupskjole, siger Krista stolt.
Da Buggebørnene flyttede hjemmefra og der derfor ikke længere var behov for Krista Pedersens kærlige hænder, var hun i forretning i Skagen, inden hun købte Tatol i Agersted. En butik hun drev indtil hun lod sin pensionere som 70-årig.
Hun har altid haft et jernhelbred og set lyst på tingene. Selv tror hun, at det skyldes, at hun altid startede med et koldt brusebad og yndede at gå en lang tur.
- Når butikken var lukket, gik jeg en lang tur i bakkerne i Agersted, siger hun.
Da hun solgte butikken for 20 år siden, flyttede hun i en ældrebolig i Agersted, men på grund af en ombygning flyttede hun ind på Margrethelund. Et ophold der kun skulle være midlertidig, men da hun havde været der et stykke tid, ville hun ikke tilbage til Agersted.
- De er så gode ved mig her, siger Krista, der glæder sig over, at hendes ?pige?, niecen Karen kommer på besøg flere gange om ugen.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Skagbo bliver 104 år i dag
Relaterede billeder
19. september 2004 04:00
Bent Madsen
Skagboen Elna Mose kan i dag fejre sin 104 års fødselsdag. Foto: Carl Th. Poulsen
SKAGEN: Et roligt gemyt, en kærlig familie og et liv uden cigaretter og spiritus.
Det er ifølge Elna Mose fra Ankermedet i Skagen opskriften på en glad og frisk dame på 104 år, og det er netop, hvad hun kan kalde sig fra i dag.
Hendes højeste ønske er endnu flere gode dage sammen med børn og børnebørn, ja, og så ville hun da også gerne kunne høre bedre.Læs mere på navnesiden
Fra Nordjyske 106, 107, 108 og 109 år
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Hurra for Mette Marie
21. februar 2003 06:00
Lasse Damsgaard
LØGSTØR: - Når du næste år fylder 110 år, slipper du ikke med kagemand betalt af kommunen. Så vil vi have tre retters menu og natmad...
Sådan lød det fra Løgstørs viceborgmester, Kaj Hyldgaard, da han i går var med til at fejre landets næstældste, Mette Marie Andersen, Alléen 9, Løgstør.
Udover at være viceborgmester er Kaj Hyldgaard i familie med Mette Marie Andersen, og omgangstonen mellem de to er vel det, man bedste kan betegne som drilagtig.
Således er Kaj Hyldgaard ofte blevet irettesat af Mette Marie Andersen, der sin høje alder til trods følger med i alt, hvad der sker.
- Så, så Kaj, lød det til viceborgmesteren, de sammen med en snes andre gratulanter var mødt op i Mette Marie Andersens hjem på Alléen for at ønske tillykke på dagen.
Familie, venner, naboer og genboer var troppet op i den hyggelige stue, hvor den spæde forårssol også tittede frem.
Blandt gratulanterne var tidligere sognepræst Erling Dalum fra Mette Marie Andersens fødeegn, Veggerby.
- Nej, det var vel nok en overraskelse. Det havde jeg ikke troet - hvor er det hyggeligt, lød det højt fra fødselaren, der døjer med hørelsen, men er særdeles åndsfrisk.
Erling Dalum er fuld af beundring over, at landets næstældste stadig bor i eget hjem og klarer sig med hjemmehjælp samt gode naboer og genboers hjælp.
- Det er helt fantastisk. Du bevarer din selvstændighed og er omgivet af gode mennesker, sage Dalum, der ved kaffebordet motiverede et trefoldigt hurra for fødselaren.
Løgstør Kommune var udover viceborgmester Kaj Hyldgaard repræsenteret ved borgmester Jens Lauritzen, der havde en store sammenplantning med til fødselsaren.
- Det er dejligt at se, at Løgstør kommune er et så godt sted at bo, at man kan blive 109 år, lød det fra Lauritzen, der som de øvrige i fødselsdagsselskabet måtte skrige af sine lungers fulde kraft, da hovedet blev skåret af den store kagemand. Som ved en bedre børnefødselsdag.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
31. maj 2003 06:00
Mette Marie Andersen, Alléen 9, Løgstør, er død 109 år. Mette Marie Andersen var i omkring en måned landets ældste borger. Se navnestoffet
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Danmarks ældste bor i eget hus i Horne
12. oktober 2002 06:00
Bent Schibsbye
SELVHJULPEN: 108 årige Kirsten Højrup har hjemmehjælp hver anden uge
HORNE: - Det kniber med syn og hørelse. Men det værste er, at jeg ikke går så godt mere, siger Kirsten Højrup.
Hun er 108 år gammel. Danmarks ældste har borgmester Knud Størup fået opsnuset. Derfor har han valgt at besøge Kirsten her midt i oktober medbringende en buket. Siden Kirsten fyldte 100 år 25. januar 1994 er borgmesteren dukket op på fødselsdagen for at lykønske. Og de hygger sig gevaldigt i hinandens selskab. Den 108 årige er særdeles åndsfrisk og har klare meninger om mange ting. Så hun magter at give borgmesteren endog særdeles kvalificeret modspil, hvad enten det handler om vejr, fælles bekendte, Horne sogns præsterække m.v.
En sund kommune
- Jeg er kommet for at ønske tillykke med æren og værdigheden. Nu har vi i Hirtshals Kommune Danmarks ældste borger boende, og det er vi glade for. Det kan da kun være da et sundhedstegn for en kommune, sagde borgmesteren.
- Så gammel er der ingen mandfolk, der bliver, svarede Kirsten Højrup.
Hun mistede sin mand, Peter Højrup, for 11 år siden. Han blev 94 år. Han var murer og var ifølge borgmesteren med til at bygge Margretheparken i Hirtshals.
- Ja, de havde meget arbejde nede i Hirtshals, konstaterer hun.
Peter Højrup byggede selv det lille hus på Kringelhøjvej, hvor Kirsten Højrup stadig bor. De flyttede ind i 1921. Hun får dog nu hjemmehjælp - tre kvarter hver anden uge. Ellers klarer hun sig selv.
- Jeg har en niece i Tuen, der kommer forbi et par gange om ugen. Hun kommer faktisk mere end mine egne piger, siger hun med med glimt i øjet, der signalerer, at hun faktisk har et glimrende forhold til sine døtre.
Maden får hun fra centalkøkkenet. Den skal varmes i en mikroovn, men det klarer hun også fint selv.
- Jeg sover ikke på loftet mere. Sengen kom nedenunder for ti år siden.
- Det ærgrer hende, at sengen nu står i spisestuen, men jeg tror, at hun er på loftet dagligt alligevel, fortæller en af døtrene, 69-årige Britta, der bor i Sindal.
Den ældste datter Edel er 80 år og bor i Frederikshavn. Herluf Højrup på 78 år bor på Ringvejen i Hirtshals, mens Hartvig på 74 er bosat på Orø i Roskilde Fjord.
Tre århundreder
Mens hun og borgmester Størup sludrer om fælles bekendte, bemærker borgmesteren, at hun jo ikke engang er fra forrige århundrede, men stammer tilbage fra århundret før det forrige.
- Ja, jeg har levet i tre århundreder, svarer Kirsten rapt og fortæller videre, at hun kan huske, da hun i 1901 begyndte på Horne gamle skole. Hun kan dog ikke huske antallet af elever.
- Jeg husker, at der var en fire-fem pigeborde, men drengene interesserede mig ikke meget dengang, forklarer hun.
Fortæller så, at hendes far, Christian Møller, var sognerådsformand omkring 1908.
- De holdt deres møder på fattiggården.
-Ja, dengang var der ikke så stor en administration, må borgmesteren indrømme.
Han lover, at han nu vil gå hjem på rådhusets foto-væg med tidligere kommunalbestyrelser og sogneråd og prøve at finde Christian Møller der.
- Han må være der, siger Størup.
Og så byder den særdeles åndsfriske dame på kaffe. Byder rundt af roulade, kransekage og småkager. Da journalisten tager sukker i kaffen, belærer den 108-årige ham om, at det ikke er moderne længere. Hun tager dog selv lidt sukker og fløde i sin kaffe.
- Hvis du lever så længe, sagde Kirsten Højrup for nogle år siden til Knud Størup, da han ønskede på gensyn efter en fødselsdagsvisit. Denne dag bliver det dog ved et høfligt og gensidigt "På gensyn".
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Stadig flere
over 100 år
13. november 2002 06:00
NORDJYLLAND: Landets to ældste kvinder er 108 år og bor i Nordjylland. Det er Kirsten Højrup i Hirtshals og Mette Marie Andersen i Løgstør. Ældste mand er 106 år og bor i Århus.
De tilhører en gruppe af danskere i kraftig vækst, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I årets første ni måneder har 41 kvinder og mænd kunnet fejre deres 100 års fødselsdag, og dermed er knap 600 mennesker over 100 år i Danmark.
Ingen kender årsagen til, at der i år er sket en så forholdsvis kraftig stigning i antallet af 100-årige fødselarer, men den varme og lange sommer kan være en forklaring.
- Sommeren kan have begrænset omfanget af influenza og luftvejsinfektioner og dermed skånet de ældste i befolkningen. Men det er kun et gæt, siger Axel Skytthe, dataanalytiker på institut for epidemiologi på Syddansk Universitet.
Her forskes blandt andet i, hvorfor nogle mennesker bliver meget gamle, og ifølge Axel Skytthe har man især de seneste to år konstateret en markant stigning af 100-årige. Mens der i 1950'erne kun var omkring 17 danskere over 100 år, er antallet siden 1970 steget jævnt og har de seneste år ligget omkring 500. Heraf er langt de fleste kvinder.
- Det er primært en større behandlingsindsats, der kan forklare stigningen. Tidligere var der en tilbøjelighed til, at man ikke behandlede meget gamle mennesker, men den indstilling er under forandring. Faser i livet, som før var livstruende, er lægerne blevet bedre til at behandle, siger Axel Skytthe.
Instituttet står over for et større forskningsprojekt i samarbejde med forskere i Syditalien og Frankrig, hvor grupper af "længerelevende" skal interviewes../ritzau/
http://nordjyske.dk/hjoerring/forside.aspx?ctr...
Den hurtigste rollator på plejehjemmet
Relaterede billeder
06. april 2008 12:20
Der er fart på, når Mina Rendbøll griber rollatoren.På Vellings-højcentret har hun noget der ligner den uofficielle rekord i rollatorræs. I går var det så 107. gang hun kunne holde fødselsdag sammen med den nærmeste familie.Foto: Bente Poder
Der har altid været fart over feltet, hvor Mina Rendbøll kom, og sådan er det stadig
Der stod Christian IX på mønterne, P.A. Alberti, som senere lænsede statskassen, blev udnævnt til justitsminister, Norge var underlagt Sverige, Finland var en del af det russiske zarrige, Boerkrigen rasede i Sydafrika og det vakte international opsigt, da det lykkedes Marconi at sende de første radiosignaler over Atlanten.
På gården Øxenvad ved Tårs kom en pige til verden 5. april.
Året var 1901.
Den lille ny blev døbt Thomine, men skulle senere blive kendt som Mina Rendbøll.
Og hun er her såmænd endnu og kunne i går fejre sin 107. fødselsdag.
På det tidspunkt boede der 6.538 mennesker i Hjørring by, og der var endnu fem år indtil den første biograf i byen åbnede.
For os, som er født i den anden halvdel af 1900-tallet, virker det fuldstændig surrealistisk at tænke på, at Mina Rendbøll var teenager under 1. Verdenskrig.
Mina Rendbøll, som blev enke i 1974, boede i hjemmet på Johannes Hansensvej i Tårs til hun var 100 år.
Hun var så uheldig at falde, og siden har hun boet på forskellige plejehjem indtil hun ind på Vellingshøjcentret, hvor hun bor nu.
Selv om fødselsattesten siger 107 år, så er der fart på, når hun ræser af sted med rollatoren.
Hun bliver meget ældre
Hun har to sønner, Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland. - Hun bliver meget ældre, forudser Niels Jakob Rendbøll, den unge søn på 76 år.
Foruden de to sønner er det også blevet til seks børnebørn og fem oldebørn.
Sammen med manden Josef havde de gården Mejlvang ved Tårs, indtil de flyttede til byen.
En berejst dame
Efter mandens død fattede hun for alvor interesse for at rejse.
De første år rejste hun sammen med sin søster, Amalie Frederiksen, som boede i Lønstrup, men da hun faldt fra nød børnebørnene godt af Minas rejselyst.
Carl Rendbøll fortæller, at han har været i et utal af lande sammen med sin farmor.
- Jeg og farmor har rejst sammen i 15 år. Engang var vi på Cypern sammen. Jeg havde glemt mit kørekort, så vi kunne ikke leje en bil, men så lejede vi bare en scooter og farmor sad bagpå. Da var hun 93 år, siger Carl og griner ved mindet.
Som 80-årig rejste Mina alene til Californien for at besøge sønnen Mogens, som boede der på det tidspunkt.
Som børn i Tårs nød børnebørnene også godt af, at farmors hus lå meget tæt på skolen.
Der stod døren altid åben, og børnebørnene lægger ikke skjul på, at de blev smækforkælede.
gunnar.onghamar@nordjyske.dk
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
Relaterede billeder
01. august 2008 04:00
Minna Rendbøll
?Minna Rendbøll, Vellingshøjcentret, Hjørring, 107 år.
Minna Rendbøll, der var født i 1901, voksede op på gården Øxenvad uden for Tårs. I 1929 blev hun gift med Josef Rendbøll fra nabogården Mejlvang, som de samtidig overtog efter hans forældre. Minna blev hjemmehjælpende husmor, og som sådan var der rigeligt for hende at se til på gården med de daglige gøremål.
Da ægteparret kom lidt op i årene, overdrog de i 1964 Mejlvang til sønnen Niels Jakob og købte hus på Johannes Hansensvej i Tårs. Efter en halv snes år døde Josef Rendbøll, og Minna blev boende i huset og klarede sig selv, til hun blev 100 år, men måtte efter et fald tage ophold på forskellige plejehjem, indtil hun kom på Vellingshøjcentret.
Minna Rendbølls liv blev virksomt og indholdsrigt og fyldt med mange spændende oplevelser. Som 80-årig tog hun alene til Californien for at besøge sønnen, Mogens, som på det tidspunkt boede der. Som 88-årig rejste hun i Frankrig, og som 95-årig var hun sammen med barnebarnet Carl på Cypern. De ville have lejet en bil, men da Carl havde glemt sit kørekort, måtte de tage til takke med en scooter, hvor de med Minna som passager på bagsædet kørte rundt på øen og beså dens seværdigheder.
Som 99-årig tog Minna den lange rejse til København for at sige farvel til dronning Ingrid, da denne lå på lit de parade.
100 års dagen blev for Minna en stor oplevelse, hvor huset var fyldt med gratulanter og med besøg af Hjørrings daværende borgmester, Bent Brown, som hun havde kendt, fra da han som dreng havde leveret jordbær til søndagsmiddagen på Mejlvang.
Og så var der naturligvis også telegrammet fra dronningen. Det blev en dag, Minna aldrig glemte.
Minna Rendbøll efterlader sønnerne Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland samt seks børnebørn og fem oldebørn.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Målmand og gartner på 107 år
Relaterede billeder
06. december 2004 04:00
Asbjørn With
Alfred Christiansen får sig en sludder med hjemmesygeplejerske Sigrid Stenbro. Foto: Per Kolind
FØDSELSDAG: 107 år er ingen hindring for at spille fodbold.
ASTRUP: Dåbsattesten viser, at Alfred Christiansen er født i 1897, men der er ingen hindring for at spille fodbold. I hvert fald ikke hvis man skal tro vennen og kollegaen gennem mange år, Herluf Sørensen.
Siden 1954, hvor Herluf Sørensen kom til Astrup, har han kendt Alfred Christiansen som en rigtig fin mand på alle måder. Og Herluf Sørensen husker tydeligt, da han kom forbi med en flaske til Alfred Christiansens 105 års fødselsdag for to år siden.
Lang fodboldkarriere
- Han ville i hvert fald ikke op og være med til omsorgsarbejdet. "Der sidder de jo bare og drikker kaffe og spiller kort," som Alfred sagde, fortæller Herluf Sørensen, der.
- Jeg foreslog, at vi kunne oprette et fodboldhold for pensionister, når jeg gik på pension, og den var han med på, husker Herluf Sørensen.
Siden sine helt unge dage udfoldede Alfred Christiansen, i følge Herluf Sørensen, sit åbenlyse talent som fodboldspiller på det lokale hold i Astrup.
- Dengang var han målmand, og da jeg foreslog et pensionisthold, ville han stå på mål. Men det kan han ikke få lov til. Med hans fysik skal han ud i marken, forsikrer Herluf Sørensen.
Og den aftale skulle Alfred Christiansen ifølge historien have sagt ja til og senere grint meget af.
Gartnergeschæften
Herluf Sørensen har siden 1954 og til Alfred Christiansen gik på pension arbejdet sammen med ham.
Alfred Christiansen var murersvend og Herluf Sørensen tog sig af VVSen.
- Ja, gået på pension er nu så meget sagt, siger Herluf Sørensen, og hentyder til, at Alfred Christiansen ikke ligefrem satte sig hjem i stuen med benene op.
- Han havde en blomster og grøntsagsgeschæft, og forsynede hele byen med blomster og grøntsager. Det fortsatte han med til han var 99 år, fortæller Herluf Sørensen.
- Man kom bare forbi, og så var forretningen åben. Jeg tror ikke, at det var for at tjene penge, jeg tror bare godt, at Alfred kan lide en god handel, siger Herluf Sørensen.
I 1996, i en alder af 99 år, besluttede Alfred Christiansen, sammen med døtrene Alice og Karen, at nu var det nok på tide at stoppe.
Og alligevel kunne Alfred Christiansen ikke sidde stille. Haven trak i ham, og ifølge hans hjemmesygeplejerske, Sigrid Brohus, der kigger ind næsten hver dag, kunne man, indtil for kort tid siden, se ham gå i haven med skuffehjernet.
- Det kniber med hørelsen, men det er også det hele, fortæller Sigrid Brohus.
- Han er så dejlig at besøge. Altid et glimt i øjet og kvik i replikken. Og han er altid god for en vittighed, fortsætter hun.
Alfred Christiansen har altid været en aktiv mand, og ind til for ganske nylig tog Alfred Christiansen, ifølge Sigrid Brohus, af og til selv turen over til købmanden efter lidt fornødenheder.
Danmarks 4. ældste
I følge Danmarks statistik er der 594 mennesker i Danmark der er over hundrede år. Med sine 107 år sniger Alfred Christiansen så op som den fjerde ældste i landet. Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det.
Selv har Alfred Christiansen to forklaringer på, at han har nået en så høj alder.
Læs NORDJYSKE i morgen, hvor der er et længere interview med fødselaren.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
107-årige Alfred har aldrig besøgt doktoren
07. december 2004 04:00
Asbjørn With
FØDSELAR: Somme tider har jeg det godt - somme tider har jeg det rigtig godt, betror Alfred Christiansen, Astrup
Hvad der skete i Astrup for mere end 100 år siden, er for længst gemt væk i lokalhistoriske arkiver, og ingen husker længere året 1901.
Undtagen Alfred Christiansen. For det år døde hans mor, som han stadig bærer en svag erindring om på nethinden.
- Min mor døde, da jeg var fire år, og min bror og jeg kom på et hjem, hvor de tog sig af fattige børn, fortæller Alfred Christiansen.
Han husker det, selv om der står 7. december 1897 på dåbsattesten.
- Som femårig kom jeg i pleje på Kringelhøjgård uden for Astrup, mens min bror kom i pleje et andet sted, forsætter Alfred Christiansen, og vrikker lidt med overkroppen for at få puden i ryggen på plads.
Selv mener Alfred Christiansen at en af grundene til, at han som en af meget få oplever sin 107 års fødselsdag, er, at han har lært at bestille noget.
- Fra jeg var, ja, hvad var jeg.
Der går lige et par sekunder, mens han tænker sig om.
- Seks år. Fra jeg var seks år var jeg hjorddreng på gården. Jeg skulle passe kreaturene, fortæller Alfred Christiansen.
Han sidder i en af sine røde velour-lænestole med træ på armlænene og bladrer i den store mentale historiebog.
- Ja, det kniber lidt med at huske det præcist, men det er også ved at være over hundrede år siden, siger Alfred Christiansen og holder en kort pause, mens han ser frem for sig.
- Det er der ikke mange, der oplever, siger han så og griner med hele ansigtet, mens nærheden i hans blik vender tilbage.
Som 12-13 årig kom Alfred Christiansen i lære som murer hos en af de lokale mestre. Og da han var i begyndelsen af tyverne, mødte han Kristine, som han delte de følgende 63 år med.
Sammen fik de to døtre, men med 18 års mellemrum.
- Hvis jeg skal tælle alle de steder, jeg har boet, så bliver det til rigtig mange, siger Alfred Christiansen og springer hurtigt frem til 1964, hvor han og Kristine købte det hvide hus Enghave på Ardenvej i Astrup.
- Dengang var der ikke ret mange huse i byen, og huset ligger op til et stort engområde. Derfor kaldte vi det Enghave, forklarer fødselaren.
Mange af de huse, der i dag ligger i Astrup, har murersvenden Alfred Christiansen været med til at bygge. Han fortæller, at han arbejdede under forskellige mestre.
Senere drev han et landsted sammen med sin kone i nogle år. I en alder af 67 gik han på pension.
Pension er nu så meget sagt, for Alfred Christiansen satte sig ikke bare hjem og slog benene op. Han åbnede et lille gartneri, og forsynede i mange, mange år Astrups borgere med grøntsager, jordbær og stedmoderblomster. Hans helt store hobby.
Alfred Christiansen mistede sin Kristine i 1982.
- Der blev livet træls. Da jeg mistede min kone, mistede jeg glæden ved livet, fortæller 107 årige Alfred Christiansen, der nu har levet 22 år som enkemand.
- Jeg er lidt ked af, at jeg ikke har en kone, men det bliver nok svært at støve en op nu, siger Alfred Christiansen, mens øjnene glimter, og hovedet bliver lagt lidt tilbage, mens han klukker.
Børn, børnebørn og oldebørn og så arbejdet med haven har holdt Alfred Christiansen i gang i de svære år efter Kristines død.
Først i 1996 besluttede han, sammen med døtrene Alice og Karen, at det var på tide at gå rigtigt på pension.
Og det gjorde Alfred Christiasen så. I en alder af 99 år.
- Ja, hvordan har jeg det i dag?
Alfred Christiansen holder en lille kunstpause. Øjnene stråler, og han ser ud til at nyde det tilbageholdte åndedræt i stuen.
Det kan jo være et kildent spørgsmål at stille en mand på langt over 100 år.
Alfred Christiansen trækker igen smilet frem og bryder tavsheden.
- Somme tider har jeg det godt, og somme tider har jeg det rigtig godt.
- For mit vedkommende har det været dejligt at få lov til at blive 107 år.
Hørelsen er ikke, hvad den har været, men Alfred Christiansens helbred vil give de fleste mennesker dårlig samvittighed.
- Mit helbred er ovenud. Jeg har aldrig været syg, aldrig ligget på sygehuset eller besøgt lægen, fortæller Alfred Christiansen
Hvis nogen tror, at det bare er pral, så blev Alfred Christiansen mange gange sidste år set ordne have. I en alder af 106 år.
Først inden for det seneste års tid har de grønne fingre fået lov til at hvile.
Alfred Christiansen må da også lidt nødigt indrømme, at han ikke længere så ofte går ud i landsbyen. Men indbyggerne i Astrup ser ind i mellem stadig byens i særklasse ældste beboer, når han lige skal hente noget hos købmanden.
For der er i følge Alfred Christiansen endnu en hemmelighed bag den høje alder.
- Sukkerknalder. Sådan en af jeg fået hver eneste morgen i hele mit liv. Når jeg har fået tøj på, har jeg en papkasse, jeg stikker hånden ned i. Og så tager jeg en knald.
Sin 107 års fødselsdag holder Alfred Christiansen hjemme i privaten. For nogle år siden var der tale om, at Alfred Christiansen skulle på plejehjem, men da papirene skulle underskrives, ombestemte han sig.
- Hvad skal jeg på et plejehjem? Det er kun gamle mennesker, der er på plejehjem, så der er ingen plads til mig, siger Danmarks fjerdeældste.
Så Alfred Christiansen tager i mod fødselsdagsgæsterne hjemme i Enghaven, hvis der skulle komme nogen forbi.
- Nogen truer med at fejre mig på dagen. Men jeg må ikke få noget at vide. De siger, at det er hemmeligt, koketterer 107 års fødselaren og smiler.
Ifølge Alfred Christiansen er livet gået, som han gerne ville. Af og til siger han godt nok, at han er ved at være træt af dage.
- Men jeg tror, at Vor Herre har glemt mig, siger Alfred Christiansen altid bagefter.
- Og så længe jeg har det godt, tager jeg gerne et år mere.
Men hvis Vor Herre pludselig kommer i tanke om Alfred Christiansen fra Astrup, så er det også helt i orden.
- Når jeg en gang går bort, så er det fordi min tid er kommet, siger han.
http://nordjyske.dk/Epaper/Eavis.aspx?ctrl=10&...
ALfred christiasen
07. december 2004 04:00
Alfred Christiansen er født tirdag 7.december 1897
I 1901 dør moderen, og Alfred Christiansen kommer på børnehjem
1902 kommer han i pleje på Kringelhøjgård uden for Astrup
1903, hjorddreng på gården
ca. 1910 kommer i murerlære hos den lokale murermester
1919 gifter sig med Kristine i Astrup kirke med efterfølgende fest i Tisted, hvor parret boede.
1920 Førstfødte datter, Alice bliver født
1938 Datteren Karen bliver født.
1947 Alfred Christiansen fylder 50 år.
1964 går på pension og flytter fra landstedet ved tisted ind til Astrup, hvor parret har købt et lille hvidt hus, der senere kommer til at hedde Enghave. Alfred begynder at sælge grøntsager og blomster.
1972 Alfred Christiansen fylder 75 år.
1982 Kristine dør, og de følgende år bliver svære for Alfred Christiansen, men han fortsætter med "butikken."
1996 I en alder af 99 år, indstiller Alfred Christiansen sit arbejdsliv, men fortsætter i endnu syv år med at passe haven.
1997 Alfred Christiansen fylder 100 år.
tirsdag 7. december fylder Alfred Christiansen, der nu er Danmarks 4. ældste, 107 år.
Vild med dans
Relaterede billeder
26. august 2009 04:00
Dora Jensen - 106 år torsdag. Foto: Ejlif Rasmussen
¤Dora Jensen, Maria-gerfjord Kommunes ældste borger, Plejehjemmet Teglgården i Als, fylder torsdag 106 år.
Det er kun få år siden, Dora Jensen flyttede ind på plejehjemmet, og hun er stadig aktiv og følger med i, hvad der sker i byen og på egnen, og hun går heller ikke af vejen for en svingom. Så sent som ved Sankt Hans festen på Teglgården, da spillemandsmusikken fyldte opholdsstuen, trak det i benene, og hun fik sig en dans.
Hun var over 100 år, da hun opgav at være med til den ugentlige gymnastikformiddag i den lokale forening.
Hukommelsen er dog ikke længere helt, hvad den har været.
Hurra for Mette Marie
21. februar 2003 06:00
Lasse Damsgaard
LØGSTØR: - Når du næste år fylder 110 år, slipper du ikke med kagemand betalt af kommunen. Så vil vi have tre retters menu og natmad...
Sådan lød det fra Løgstørs viceborgmester, Kaj Hyldgaard, da han i går var med til at fejre landets næstældste, Mette Marie Andersen, Alléen 9, Løgstør.
Udover at være viceborgmester er Kaj Hyldgaard i familie med Mette Marie Andersen, og omgangstonen mellem de to er vel det, man bedste kan betegne som drilagtig.
Således er Kaj Hyldgaard ofte blevet irettesat af Mette Marie Andersen, der sin høje alder til trods følger med i alt, hvad der sker.
- Så, så Kaj, lød det til viceborgmesteren, de sammen med en snes andre gratulanter var mødt op i Mette Marie Andersens hjem på Alléen for at ønske tillykke på dagen.
Familie, venner, naboer og genboer var troppet op i den hyggelige stue, hvor den spæde forårssol også tittede frem.
Blandt gratulanterne var tidligere sognepræst Erling Dalum fra Mette Marie Andersens fødeegn, Veggerby.
- Nej, det var vel nok en overraskelse. Det havde jeg ikke troet - hvor er det hyggeligt, lød det højt fra fødselaren, der døjer med hørelsen, men er særdeles åndsfrisk.
Erling Dalum er fuld af beundring over, at landets næstældste stadig bor i eget hjem og klarer sig med hjemmehjælp samt gode naboer og genboers hjælp.
- Det er helt fantastisk. Du bevarer din selvstændighed og er omgivet af gode mennesker, sage Dalum, der ved kaffebordet motiverede et trefoldigt hurra for fødselaren.
Løgstør Kommune var udover viceborgmester Kaj Hyldgaard repræsenteret ved borgmester Jens Lauritzen, der havde en store sammenplantning med til fødselsaren.
- Det er dejligt at se, at Løgstør kommune er et så godt sted at bo, at man kan blive 109 år, lød det fra Lauritzen, der som de øvrige i fødselsdagsselskabet måtte skrige af sine lungers fulde kraft, da hovedet blev skåret af den store kagemand. Som ved en bedre børnefødselsdag.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
31. maj 2003 06:00
Mette Marie Andersen, Alléen 9, Løgstør, er død 109 år. Mette Marie Andersen var i omkring en måned landets ældste borger. Se navnestoffet
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Danmarks ældste bor i eget hus i Horne
12. oktober 2002 06:00
Bent Schibsbye
SELVHJULPEN: 108 årige Kirsten Højrup har hjemmehjælp hver anden uge
HORNE: - Det kniber med syn og hørelse. Men det værste er, at jeg ikke går så godt mere, siger Kirsten Højrup.
Hun er 108 år gammel. Danmarks ældste har borgmester Knud Størup fået opsnuset. Derfor har han valgt at besøge Kirsten her midt i oktober medbringende en buket. Siden Kirsten fyldte 100 år 25. januar 1994 er borgmesteren dukket op på fødselsdagen for at lykønske. Og de hygger sig gevaldigt i hinandens selskab. Den 108 årige er særdeles åndsfrisk og har klare meninger om mange ting. Så hun magter at give borgmesteren endog særdeles kvalificeret modspil, hvad enten det handler om vejr, fælles bekendte, Horne sogns præsterække m.v.
En sund kommune
- Jeg er kommet for at ønske tillykke med æren og værdigheden. Nu har vi i Hirtshals Kommune Danmarks ældste borger boende, og det er vi glade for. Det kan da kun være da et sundhedstegn for en kommune, sagde borgmesteren.
- Så gammel er der ingen mandfolk, der bliver, svarede Kirsten Højrup.
Hun mistede sin mand, Peter Højrup, for 11 år siden. Han blev 94 år. Han var murer og var ifølge borgmesteren med til at bygge Margretheparken i Hirtshals.
- Ja, de havde meget arbejde nede i Hirtshals, konstaterer hun.
Peter Højrup byggede selv det lille hus på Kringelhøjvej, hvor Kirsten Højrup stadig bor. De flyttede ind i 1921. Hun får dog nu hjemmehjælp - tre kvarter hver anden uge. Ellers klarer hun sig selv.
- Jeg har en niece i Tuen, der kommer forbi et par gange om ugen. Hun kommer faktisk mere end mine egne piger, siger hun med med glimt i øjet, der signalerer, at hun faktisk har et glimrende forhold til sine døtre.
Maden får hun fra centalkøkkenet. Den skal varmes i en mikroovn, men det klarer hun også fint selv.
- Jeg sover ikke på loftet mere. Sengen kom nedenunder for ti år siden.
- Det ærgrer hende, at sengen nu står i spisestuen, men jeg tror, at hun er på loftet dagligt alligevel, fortæller en af døtrene, 69-årige Britta, der bor i Sindal.
Den ældste datter Edel er 80 år og bor i Frederikshavn. Herluf Højrup på 78 år bor på Ringvejen i Hirtshals, mens Hartvig på 74 er bosat på Orø i Roskilde Fjord.
Tre århundreder
Mens hun og borgmester Størup sludrer om fælles bekendte, bemærker borgmesteren, at hun jo ikke engang er fra forrige århundrede, men stammer tilbage fra århundret før det forrige.
- Ja, jeg har levet i tre århundreder, svarer Kirsten rapt og fortæller videre, at hun kan huske, da hun i 1901 begyndte på Horne gamle skole. Hun kan dog ikke huske antallet af elever.
- Jeg husker, at der var en fire-fem pigeborde, men drengene interesserede mig ikke meget dengang, forklarer hun.
Fortæller så, at hendes far, Christian Møller, var sognerådsformand omkring 1908.
- De holdt deres møder på fattiggården.
-Ja, dengang var der ikke så stor en administration, må borgmesteren indrømme.
Han lover, at han nu vil gå hjem på rådhusets foto-væg med tidligere kommunalbestyrelser og sogneråd og prøve at finde Christian Møller der.
- Han må være der, siger Størup.
Og så byder den særdeles åndsfriske dame på kaffe. Byder rundt af roulade, kransekage og småkager. Da journalisten tager sukker i kaffen, belærer den 108-årige ham om, at det ikke er moderne længere. Hun tager dog selv lidt sukker og fløde i sin kaffe.
- Hvis du lever så længe, sagde Kirsten Højrup for nogle år siden til Knud Størup, da han ønskede på gensyn efter en fødselsdagsvisit. Denne dag bliver det dog ved et høfligt og gensidigt "På gensyn".
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Stadig flere
over 100 år
13. november 2002 06:00
NORDJYLLAND: Landets to ældste kvinder er 108 år og bor i Nordjylland. Det er Kirsten Højrup i Hirtshals og Mette Marie Andersen i Løgstør. Ældste mand er 106 år og bor i Århus.
De tilhører en gruppe af danskere i kraftig vækst, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I årets første ni måneder har 41 kvinder og mænd kunnet fejre deres 100 års fødselsdag, og dermed er knap 600 mennesker over 100 år i Danmark.
Ingen kender årsagen til, at der i år er sket en så forholdsvis kraftig stigning i antallet af 100-årige fødselarer, men den varme og lange sommer kan være en forklaring.
- Sommeren kan have begrænset omfanget af influenza og luftvejsinfektioner og dermed skånet de ældste i befolkningen. Men det er kun et gæt, siger Axel Skytthe, dataanalytiker på institut for epidemiologi på Syddansk Universitet.
Her forskes blandt andet i, hvorfor nogle mennesker bliver meget gamle, og ifølge Axel Skytthe har man især de seneste to år konstateret en markant stigning af 100-årige. Mens der i 1950'erne kun var omkring 17 danskere over 100 år, er antallet siden 1970 steget jævnt og har de seneste år ligget omkring 500. Heraf er langt de fleste kvinder.
- Det er primært en større behandlingsindsats, der kan forklare stigningen. Tidligere var der en tilbøjelighed til, at man ikke behandlede meget gamle mennesker, men den indstilling er under forandring. Faser i livet, som før var livstruende, er lægerne blevet bedre til at behandle, siger Axel Skytthe.
Instituttet står over for et større forskningsprojekt i samarbejde med forskere i Syditalien og Frankrig, hvor grupper af "længerelevende" skal interviewes../ritzau/
http://nordjyske.dk/hjoerring/forside.aspx?ctr...
Den hurtigste rollator på plejehjemmet
Relaterede billeder
06. april 2008 12:20
Der er fart på, når Mina Rendbøll griber rollatoren.På Vellings-højcentret har hun noget der ligner den uofficielle rekord i rollatorræs. I går var det så 107. gang hun kunne holde fødselsdag sammen med den nærmeste familie.Foto: Bente Poder
Der har altid været fart over feltet, hvor Mina Rendbøll kom, og sådan er det stadig
Der stod Christian IX på mønterne, P.A. Alberti, som senere lænsede statskassen, blev udnævnt til justitsminister, Norge var underlagt Sverige, Finland var en del af det russiske zarrige, Boerkrigen rasede i Sydafrika og det vakte international opsigt, da det lykkedes Marconi at sende de første radiosignaler over Atlanten.
På gården Øxenvad ved Tårs kom en pige til verden 5. april.
Året var 1901.
Den lille ny blev døbt Thomine, men skulle senere blive kendt som Mina Rendbøll.
Og hun er her såmænd endnu og kunne i går fejre sin 107. fødselsdag.
På det tidspunkt boede der 6.538 mennesker i Hjørring by, og der var endnu fem år indtil den første biograf i byen åbnede.
For os, som er født i den anden halvdel af 1900-tallet, virker det fuldstændig surrealistisk at tænke på, at Mina Rendbøll var teenager under 1. Verdenskrig.
Mina Rendbøll, som blev enke i 1974, boede i hjemmet på Johannes Hansensvej i Tårs til hun var 100 år.
Hun var så uheldig at falde, og siden har hun boet på forskellige plejehjem indtil hun ind på Vellingshøjcentret, hvor hun bor nu.
Selv om fødselsattesten siger 107 år, så er der fart på, når hun ræser af sted med rollatoren.
Hun bliver meget ældre
Hun har to sønner, Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland. - Hun bliver meget ældre, forudser Niels Jakob Rendbøll, den unge søn på 76 år.
Foruden de to sønner er det også blevet til seks børnebørn og fem oldebørn.
Sammen med manden Josef havde de gården Mejlvang ved Tårs, indtil de flyttede til byen.
En berejst dame
Efter mandens død fattede hun for alvor interesse for at rejse.
De første år rejste hun sammen med sin søster, Amalie Frederiksen, som boede i Lønstrup, men da hun faldt fra nød børnebørnene godt af Minas rejselyst.
Carl Rendbøll fortæller, at han har været i et utal af lande sammen med sin farmor.
- Jeg og farmor har rejst sammen i 15 år. Engang var vi på Cypern sammen. Jeg havde glemt mit kørekort, så vi kunne ikke leje en bil, men så lejede vi bare en scooter og farmor sad bagpå. Da var hun 93 år, siger Carl og griner ved mindet.
Som 80-årig rejste Mina alene til Californien for at besøge sønnen Mogens, som boede der på det tidspunkt.
Som børn i Tårs nød børnebørnene også godt af, at farmors hus lå meget tæt på skolen.
Der stod døren altid åben, og børnebørnene lægger ikke skjul på, at de blev smækforkælede.
gunnar.onghamar@nordjyske.dk
http://nordjyske.dk/navne/doedsfald.aspx?ctrl=...
Dødsfald
Relaterede billeder
01. august 2008 04:00
Minna Rendbøll
?Minna Rendbøll, Vellingshøjcentret, Hjørring, 107 år.
Minna Rendbøll, der var født i 1901, voksede op på gården Øxenvad uden for Tårs. I 1929 blev hun gift med Josef Rendbøll fra nabogården Mejlvang, som de samtidig overtog efter hans forældre. Minna blev hjemmehjælpende husmor, og som sådan var der rigeligt for hende at se til på gården med de daglige gøremål.
Da ægteparret kom lidt op i årene, overdrog de i 1964 Mejlvang til sønnen Niels Jakob og købte hus på Johannes Hansensvej i Tårs. Efter en halv snes år døde Josef Rendbøll, og Minna blev boende i huset og klarede sig selv, til hun blev 100 år, men måtte efter et fald tage ophold på forskellige plejehjem, indtil hun kom på Vellingshøjcentret.
Minna Rendbølls liv blev virksomt og indholdsrigt og fyldt med mange spændende oplevelser. Som 80-årig tog hun alene til Californien for at besøge sønnen, Mogens, som på det tidspunkt boede der. Som 88-årig rejste hun i Frankrig, og som 95-årig var hun sammen med barnebarnet Carl på Cypern. De ville have lejet en bil, men da Carl havde glemt sit kørekort, måtte de tage til takke med en scooter, hvor de med Minna som passager på bagsædet kørte rundt på øen og beså dens seværdigheder.
Som 99-årig tog Minna den lange rejse til København for at sige farvel til dronning Ingrid, da denne lå på lit de parade.
100 års dagen blev for Minna en stor oplevelse, hvor huset var fyldt med gratulanter og med besøg af Hjørrings daværende borgmester, Bent Brown, som hun havde kendt, fra da han som dreng havde leveret jordbær til søndagsmiddagen på Mejlvang.
Og så var der naturligvis også telegrammet fra dronningen. Det blev en dag, Minna aldrig glemte.
Minna Rendbøll efterlader sønnerne Niels Jakob i Hjørring og Mogens i Holland samt seks børnebørn og fem oldebørn.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
Målmand og gartner på 107 år
Relaterede billeder
06. december 2004 04:00
Asbjørn With
Alfred Christiansen får sig en sludder med hjemmesygeplejerske Sigrid Stenbro. Foto: Per Kolind
FØDSELSDAG: 107 år er ingen hindring for at spille fodbold.
ASTRUP: Dåbsattesten viser, at Alfred Christiansen er født i 1897, men der er ingen hindring for at spille fodbold. I hvert fald ikke hvis man skal tro vennen og kollegaen gennem mange år, Herluf Sørensen.
Siden 1954, hvor Herluf Sørensen kom til Astrup, har han kendt Alfred Christiansen som en rigtig fin mand på alle måder. Og Herluf Sørensen husker tydeligt, da han kom forbi med en flaske til Alfred Christiansens 105 års fødselsdag for to år siden.
Lang fodboldkarriere
- Han ville i hvert fald ikke op og være med til omsorgsarbejdet. "Der sidder de jo bare og drikker kaffe og spiller kort," som Alfred sagde, fortæller Herluf Sørensen, der.
- Jeg foreslog, at vi kunne oprette et fodboldhold for pensionister, når jeg gik på pension, og den var han med på, husker Herluf Sørensen.
Siden sine helt unge dage udfoldede Alfred Christiansen, i følge Herluf Sørensen, sit åbenlyse talent som fodboldspiller på det lokale hold i Astrup.
- Dengang var han målmand, og da jeg foreslog et pensionisthold, ville han stå på mål. Men det kan han ikke få lov til. Med hans fysik skal han ud i marken, forsikrer Herluf Sørensen.
Og den aftale skulle Alfred Christiansen ifølge historien have sagt ja til og senere grint meget af.
Gartnergeschæften
Herluf Sørensen har siden 1954 og til Alfred Christiansen gik på pension arbejdet sammen med ham.
Alfred Christiansen var murersvend og Herluf Sørensen tog sig af VVSen.
- Ja, gået på pension er nu så meget sagt, siger Herluf Sørensen, og hentyder til, at Alfred Christiansen ikke ligefrem satte sig hjem i stuen med benene op.
- Han havde en blomster og grøntsagsgeschæft, og forsynede hele byen med blomster og grøntsager. Det fortsatte han med til han var 99 år, fortæller Herluf Sørensen.
- Man kom bare forbi, og så var forretningen åben. Jeg tror ikke, at det var for at tjene penge, jeg tror bare godt, at Alfred kan lide en god handel, siger Herluf Sørensen.
I 1996, i en alder af 99 år, besluttede Alfred Christiansen, sammen med døtrene Alice og Karen, at nu var det nok på tide at stoppe.
Og alligevel kunne Alfred Christiansen ikke sidde stille. Haven trak i ham, og ifølge hans hjemmesygeplejerske, Sigrid Brohus, der kigger ind næsten hver dag, kunne man, indtil for kort tid siden, se ham gå i haven med skuffehjernet.
- Det kniber med hørelsen, men det er også det hele, fortæller Sigrid Brohus.
- Han er så dejlig at besøge. Altid et glimt i øjet og kvik i replikken. Og han er altid god for en vittighed, fortsætter hun.
Alfred Christiansen har altid været en aktiv mand, og ind til for ganske nylig tog Alfred Christiansen, ifølge Sigrid Brohus, af og til selv turen over til købmanden efter lidt fornødenheder.
Danmarks 4. ældste
I følge Danmarks statistik er der 594 mennesker i Danmark der er over hundrede år. Med sine 107 år sniger Alfred Christiansen så op som den fjerde ældste i landet. Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det.
Selv har Alfred Christiansen to forklaringer på, at han har nået en så høj alder.
Læs NORDJYSKE i morgen, hvor der er et længere interview med fødselaren.
http://nordjyske.dk/indland/forside.aspx?ctrl=...
107-årige Alfred har aldrig besøgt doktoren
07. december 2004 04:00
Asbjørn With
FØDSELAR: Somme tider har jeg det godt - somme tider har jeg det rigtig godt, betror Alfred Christiansen, Astrup
Hvad der skete i Astrup for mere end 100 år siden, er for længst gemt væk i lokalhistoriske arkiver, og ingen husker længere året 1901.
Undtagen Alfred Christiansen. For det år døde hans mor, som han stadig bærer en svag erindring om på nethinden.
- Min mor døde, da jeg var fire år, og min bror og jeg kom på et hjem, hvor de tog sig af fattige børn, fortæller Alfred Christiansen.
Han husker det, selv om der står 7. december 1897 på dåbsattesten.
- Som femårig kom jeg i pleje på Kringelhøjgård uden for Astrup, mens min bror kom i pleje et andet sted, forsætter Alfred Christiansen, og vrikker lidt med overkroppen for at få puden i ryggen på plads.
Selv mener Alfred Christiansen at en af grundene til, at han som en af meget få oplever sin 107 års fødselsdag, er, at han har lært at bestille noget.
- Fra jeg var, ja, hvad var jeg.
Der går lige et par sekunder, mens han tænker sig om.
- Seks år. Fra jeg var seks år var jeg hjorddreng på gården. Jeg skulle passe kreaturene, fortæller Alfred Christiansen.
Han sidder i en af sine røde velour-lænestole med træ på armlænene og bladrer i den store mentale historiebog.
- Ja, det kniber lidt med at huske det præcist, men det er også ved at være over hundrede år siden, siger Alfred Christiansen og holder en kort pause, mens han ser frem for sig.
- Det er der ikke mange, der oplever, siger han så og griner med hele ansigtet, mens nærheden i hans blik vender tilbage.
Som 12-13 årig kom Alfred Christiansen i lære som murer hos en af de lokale mestre. Og da han var i begyndelsen af tyverne, mødte han Kristine, som han delte de følgende 63 år med.
Sammen fik de to døtre, men med 18 års mellemrum.
- Hvis jeg skal tælle alle de steder, jeg har boet, så bliver det til rigtig mange, siger Alfred Christiansen og springer hurtigt frem til 1964, hvor han og Kristine købte det hvide hus Enghave på Ardenvej i Astrup.
- Dengang var der ikke ret mange huse i byen, og huset ligger op til et stort engområde. Derfor kaldte vi det Enghave, forklarer fødselaren.
Mange af de huse, der i dag ligger i Astrup, har murersvenden Alfred Christiansen været med til at bygge. Han fortæller, at han arbejdede under forskellige mestre.
Senere drev han et landsted sammen med sin kone i nogle år. I en alder af 67 gik han på pension.
Pension er nu så meget sagt, for Alfred Christiansen satte sig ikke bare hjem og slog benene op. Han åbnede et lille gartneri, og forsynede i mange, mange år Astrups borgere med grøntsager, jordbær og stedmoderblomster. Hans helt store hobby.
Alfred Christiansen mistede sin Kristine i 1982.
- Der blev livet træls. Da jeg mistede min kone, mistede jeg glæden ved livet, fortæller 107 årige Alfred Christiansen, der nu har levet 22 år som enkemand.
- Jeg er lidt ked af, at jeg ikke har en kone, men det bliver nok svært at støve en op nu, siger Alfred Christiansen, mens øjnene glimter, og hovedet bliver lagt lidt tilbage, mens han klukker.
Børn, børnebørn og oldebørn og så arbejdet med haven har holdt Alfred Christiansen i gang i de svære år efter Kristines død.
Først i 1996 besluttede han, sammen med døtrene Alice og Karen, at det var på tide at gå rigtigt på pension.
Og det gjorde Alfred Christiasen så. I en alder af 99 år.
- Ja, hvordan har jeg det i dag?
Alfred Christiansen holder en lille kunstpause. Øjnene stråler, og han ser ud til at nyde det tilbageholdte åndedræt i stuen.
Det kan jo være et kildent spørgsmål at stille en mand på langt over 100 år.
Alfred Christiansen trækker igen smilet frem og bryder tavsheden.
- Somme tider har jeg det godt, og somme tider har jeg det rigtig godt.
- For mit vedkommende har det været dejligt at få lov til at blive 107 år.
Hørelsen er ikke, hvad den har været, men Alfred Christiansens helbred vil give de fleste mennesker dårlig samvittighed.
- Mit helbred er ovenud. Jeg har aldrig været syg, aldrig ligget på sygehuset eller besøgt lægen, fortæller Alfred Christiansen
Hvis nogen tror, at det bare er pral, så blev Alfred Christiansen mange gange sidste år set ordne have. I en alder af 106 år.
Først inden for det seneste års tid har de grønne fingre fået lov til at hvile.
Alfred Christiansen må da også lidt nødigt indrømme, at han ikke længere så ofte går ud i landsbyen. Men indbyggerne i Astrup ser ind i mellem stadig byens i særklasse ældste beboer, når han lige skal hente noget hos købmanden.
For der er i følge Alfred Christiansen endnu en hemmelighed bag den høje alder.
- Sukkerknalder. Sådan en af jeg fået hver eneste morgen i hele mit liv. Når jeg har fået tøj på, har jeg en papkasse, jeg stikker hånden ned i. Og så tager jeg en knald.
Sin 107 års fødselsdag holder Alfred Christiansen hjemme i privaten. For nogle år siden var der tale om, at Alfred Christiansen skulle på plejehjem, men da papirene skulle underskrives, ombestemte han sig.
- Hvad skal jeg på et plejehjem? Det er kun gamle mennesker, der er på plejehjem, så der er ingen plads til mig, siger Danmarks fjerdeældste.
Så Alfred Christiansen tager i mod fødselsdagsgæsterne hjemme i Enghaven, hvis der skulle komme nogen forbi.
- Nogen truer med at fejre mig på dagen. Men jeg må ikke få noget at vide. De siger, at det er hemmeligt, koketterer 107 års fødselaren og smiler.
Ifølge Alfred Christiansen er livet gået, som han gerne ville. Af og til siger han godt nok, at han er ved at være træt af dage.
- Men jeg tror, at Vor Herre har glemt mig, siger Alfred Christiansen altid bagefter.
- Og så længe jeg har det godt, tager jeg gerne et år mere.
Men hvis Vor Herre pludselig kommer i tanke om Alfred Christiansen fra Astrup, så er det også helt i orden.
- Når jeg en gang går bort, så er det fordi min tid er kommet, siger han.
http://nordjyske.dk/Epaper/Eavis.aspx?ctrl=10&...
ALfred christiasen
07. december 2004 04:00
Alfred Christiansen er født tirdag 7.december 1897
I 1901 dør moderen, og Alfred Christiansen kommer på børnehjem
1902 kommer han i pleje på Kringelhøjgård uden for Astrup
1903, hjorddreng på gården
ca. 1910 kommer i murerlære hos den lokale murermester
1919 gifter sig med Kristine i Astrup kirke med efterfølgende fest i Tisted, hvor parret boede.
1920 Førstfødte datter, Alice bliver født
1938 Datteren Karen bliver født.
1947 Alfred Christiansen fylder 50 år.
1964 går på pension og flytter fra landstedet ved tisted ind til Astrup, hvor parret har købt et lille hvidt hus, der senere kommer til at hedde Enghave. Alfred begynder at sælge grøntsager og blomster.
1972 Alfred Christiansen fylder 75 år.
1982 Kristine dør, og de følgende år bliver svære for Alfred Christiansen, men han fortsætter med "butikken."
1996 I en alder af 99 år, indstiller Alfred Christiansen sit arbejdsliv, men fortsætter i endnu syv år med at passe haven.
1997 Alfred Christiansen fylder 100 år.
tirsdag 7. december fylder Alfred Christiansen, der nu er Danmarks 4. ældste, 107 år.
Vild med dans
Relaterede billeder
26. august 2009 04:00
Dora Jensen - 106 år torsdag. Foto: Ejlif Rasmussen
¤Dora Jensen, Maria-gerfjord Kommunes ældste borger, Plejehjemmet Teglgården i Als, fylder torsdag 106 år.
Det er kun få år siden, Dora Jensen flyttede ind på plejehjemmet, og hun er stadig aktiv og følger med i, hvad der sker i byen og på egnen, og hun går heller ikke af vejen for en svingom. Så sent som ved Sankt Hans festen på Teglgården, da spillemandsmusikken fyldte opholdsstuen, trak det i benene, og hun fik sig en dans.
Hun var over 100 år, da hun opgav at være med til den ugentlige gymnastikformiddag i den lokale forening.
Hukommelsen er dog ikke længere helt, hvad den har været.
http://perhag.mono.net efter opdatering
http://perhag.mono.net/8879/Photo%20album
Marie Eskely, Hillerslev, Ringe * ca 10 jan 1897 - ca. 20 feb 2004.
(2003-foto)
Agnes Johanne Kirstine Hansen, Esbjerg * 14 okt 1903
(foto juli 2009)
Slagtermester Carl Lund, Middelfart *17 apr 1903- juni 2009
(2005-foto)
Adelheid Nielsen, Søllerød *20 jun 1899 - nov-dec 2006
(2006-bog)
Hans Jørgen Nielsen, Snøde, Tranekær *jul-dec 1893 - jul-nov 1999
(foto ca.1995)
Olga Hansen, Sennels, Thisted * 1873 - 1981
(1979?-foto)
Alfred Laugesen, Bækmarksbro, Lemvig *18 feb 1904 - 12 okt 2009
(2009-foto)
Thyra Kongsø, Himmelev, Roskilde * 9 jan 1901 - 14 feb 2010
(2009-foto)
Smedemester Jens Thomsen, Grejsdalen, Vejle * 9 okt 1872 - 1975
(1975?-foto)
Martin Gammelgaard, Esbjerg * 29 sep 1901 - 31 mar 2009
(2008-foto)
Dora Jensen, Als, Hadsund, Mariagerfjord * 26 aug 1903 -
(2008-foto)
Ane Marie Olesen, Vejle * 25 mar 1806 - 22 feb 1912
(ca 1910-foto)
Anna Dahlstrøm, Nykøbing Falster * jul-sep 1902 - ca. 1 dec 2008
(2008?-foto)
Thora Nygaard, Varde * 16 mar 1904 -
(2009-foto)
Else Marie Jensen, Odder * 26 nov 1899 - 16 maj 2006
(2005?-foto)
Elga Marie Jensen, Århus * 10 jan 1902 - ca. 8 mar 2009
(2009-foto)
Torkil Dressø, København * 27 mar 1899 - 31 aug 2006
(2005?-foto)
Nikoline (Nina) Vang, Brørup * 29 aug 1893 - ca. 5 okt 2002
(2002?-foto)
Johanne Svensson, Landskrona, Skåne * 24 jan 1892 - 29 maj 2003
(2003?-foto)
Smed og rejsebud Johs. Hansen, Ø.Snede, Hedensted *28 jul 1879 -28 maj 1988
(1985??-foto)
Mette Anine Christensen, Børkop, Vejle * 20 maj 1900 - 13 jul 2006
(2006?-foto)
Rasmine Rogersen, Malling, Århus * 18 jan 1867 - 15 feb 1975
(1974??-foto)
Thomine (Mina) Rendbøll, Hjørring * 5 apr 1901 - jul-sep 2008
(2008-foto)
Andersine Pedersen, Favrskov * 15 mar 1903 - 14 apr 2009
(2009-foto)
1VK-veteran Lorenz Gram (i kørestolen), Kolding * 2 maj 1899 - 26 dec 2004
(2003-foto)
Magdalene V Nielsen, Svendborg * 13 jan 1896 - ca. 20 okt 2003
(2003?-foto)
Martin Gammelgaard + Jensine Edvardine Jensen, Esbjerg * 29 sep 1906
(2008-foto)
Sygeplejerske Magda Hedetoft, Roskilde * 29 sep 1899 - 10 aug 2008
(2008?-foto)
Lærerinde Else Sophie Jensen Lundblad, Gribskov * 24 sep 1901 -
(2008-foto)
Ella Mørk Hansen, Skanderborg * 13 jul 1902 - (off. * 15 jul 1902 -)
(2008-foto)
http://perhag.mono.net/8809/Rangliste%20ældste%20- i%20Danmark
Navn Rangliste ældste i Danmark
Anna Catrine Mathiesen
Karen Marie Jespersen
ukendt enke
Maria Louise Bramsen
Johannes Wilhelm Hansen
Kirsten Marie Højrup
Kristiane Hasager
Nikoline Vang
Mette Marie Andersen
Anny Hedvig Jepsen
Kirsten Margrethe Kjær
Magda Helene Hedetoft
Johannes Hansen
Marie Elisabeth Rasmussen
Dusine Nikoline Balling
Maren Jensen
Bopæl født Haderslev, senere år Dalum Kloster, Odense og i Vejle
født Torrild, Odder død Åbyhøj, Århus
Københavns Kommune
Solhjem, Gentofte
Odense
Hirtshals
Låsby, Ry
Brørup
Løgstør
Holmegårdsparken, Gentofte
Hvidovre
Roskilde
Øster Snede, Hedensted
Odense
Skive
Nørre Åby
født - død 26 nov 1884 - 19 mar 1996
5 maj 1889 - 4 aug 2000
1 halvår 1889-1 halvår 1999
4 maj 1878 - 25 jan 1988
10 apr 1867 - 28 sep 1976
25 jan 1894 - ca 5 maj 2003
22 nov 1888 - 1 halvår 1998
29 aug 1893 - ca 5 okt 2002
1 halvår 1894 - 30 maj 2003
4 jul 1885 - 2 halvår 1994
1 halvår 1896 - 1 halvår 2005
29 sep 1899 - 10 aug 2008
28 jul 1879 - 28 maj 1988
19 mar 1875 - 30 dec 1983
10 mar 1891 - ca 1 dec 1999
1 aug 1882 - ca 25 mar 1991
http://perhag.mono.net/8806/Ældste
Ranglister Rangliste ældste i Danmark
Ældste i Danmark
Ældste nulevende kvinde:
Elly Hansen, Gentofte, blev Danmarks ældste 14 februar 2010.
Hun blev født 16 apr 1901 i Baggesensgade 5, Nørrebro, København, Hovedstaden.
Døbt Elly Karin Madsen 8 sep 1901 i Skt. Johannes sogn.
Voksede op i Brønshøj sogn. Efter giftermålet med Rudolf A Hansen bosat Kildegårdsvej, Hellerup og senere Skjoldagervej, Jægersborg.
Liste over levende kvinder 1 januar 2010:
1 enke Thyra Cecilie Kongsø, Himmelev Gl. Præstegaard, Roskilde, Sjælland * 9 jan 1901 (død 14 feb 2010)
2 enke Elly Karin Hansen, Skjoldagervej, Jægersborg, Gentofte, Hovedstaden * 16 apr 1901
3 ugift Else Sophie Jensen Lundblad, Skovsmindeparken, Græsted, Gribskov, Hovedstaden * 24 sep 1901
4 ugift Inger Marie Larsen (søster Marie), Lindely, Sankt Lukas stiftelsen, Hellerup, Gentofte, Hovedstaden * 22 feb 1902 (død jan-mar 2010)
5 enke NN, Ejstrup sogn = Ejstrupholm, Ikast-Brande, Midtjylland * apr-jun 1902
6 enke Ella Kathrine Mørk Hansen, Kastanievej, Skanderborg, Midtjylland *13 jul 1902 (officiel fejlregistrering: *15 jul 1902)
7 enke NN, Raklev sogn, Kalundborg, Sjælland * ca. 23 jan 1903
8 enke Anna Pedersen, Klippebo, Gudhjem, Bornholm, Hovedstaden * 5 maj 1903
9 enke Margrethe Bredkjær Termansen, Dixensminde, Jels, Vejen, Syddanmark * 8 maj 1903
10-13 enke Dora Jensen, Als, Hadsund, Mariagerfjord, Nordjylland * 26 aug 1903
10-13 enke NN, Knebel sogn, Syddjurs, Midtjylland * jul-sep 1903 (død jan-mar 2010)
10-13 enke NN, Sankt Mortens sogn, Randers, Midtjylland * jul-sep 1903
10-13 enke NN, Flintholm sogn, Frederiksberg, Hovedstaden * jul-sep 1903
enke Agnes J K Hansen, Skovbocentret, Esbjerg, Syddanmark * 14 okt 1903
ugift Sys Kirkegaard, Vangede sogn, Gentofte, Hovedstaden * 6 nov 1903
enke Amalie Hansen, Aabo, Åkirkeby, Bornholm, Hovedstaden * 9 nov 1903
fraskilt NN, Asminderød sogn, Fredensborg, Hovedstaden * okt-dec 1903 (tilflyttet 2008 fra Errindlev sogn, Lolland)
enke NN, Anna sogn, Nørrebro, København, Hovedstaden * 31 dec 1903
Fra 1904 var 23 kvinder i live 1 jan 2010:
enke NN, Sankt Nikolai sogn, Holbæk, Sjælland *jan-mar 1904
enke Mariane Jørgine Jensen, Bramdrup sogn, Kolding, Syddanmark *7 jan 1904 (død 16 maj 2010)
enke Thora Nygaard, Varde, Syddanmark *16 mar 1904
fraskilt Hannah Marie Nielsen, Virumgård, Sorgenfri, Lyngby-Taarbæk, Hovedstaden *8 apr 1904
enke Kirstine Lind Poulsen, Højagercentret, Jelling, Vejle, Syddanmark *15 maj 1904
enke NN, Sankt Mikkels sogn, Slagelse, Sjælland *apr-jun 1904
enke Else Eskelund Larsen, (Glamsbjerg, Hesselager sogn, Svendborg, Syddanmark *4 apr 1904 (død 14 maj 2010)
enke Lovise Marie Madsen, Kirke Helsinge, Kalundborg, Sjælland *23 maj 1904
enke Marie Elisabeth Jensen, Sevel, Holstebro, Midtjylland *5 jun 1904
enke Edith Jørgensen, Montebello, Helsingør, Hovedstaden *19 jun 1904 (død ca. 15 mar 2010)
enke Estrid Geertsen, Vejlesøparken, Holte, Rudersdal, Hovedstaden *1 aug 1904
enke Karen Madsen, Lind, Herning, Midtjylland * ca. 1 aug 1904
enke NN, Lindehøj sogn, Herlev, Hovedstaden *jul-sep 1904 (tilflyttet 2009 fra Bellahøj sogn, København)(død jan-mar 2010)
enke NN, Aabenraa sogn, Aabenraa, Syddanmark *jul-sep 1904
enke Edith Rasmussen, Hedebo, Greve, Sjælland *3 sep 1904
enke Ingrid Frederikke Harder, Albanigade, Odense, Syddanmark *4 sep 1904 (død ca. 15 mar 2010)
enke Mitte Søndergaard, Frøslev, Morsø, Nordjylland *15 sep 1904
enke Dagny Pedersen, Kværndrup, Faaborg-Midtfyn, Syddanmark *30 okt 1904
fraskilt Carla Rasmussen, Konvalvej, Aalborg, Nordjylland *18 nov 1904
enke Maren Pedersen, Skærbæk, Tønder, Syddanmark *30 nov 1904 (død 13 feb 2010)
enke NN, Ny Holte sogn, Rudersdal, Hovedstaden *okt-dec 1904
ugift NN, Kvaglund sogn, (Hedelund), Esbjerg, Syddanmark *23 dec 1904
enke NN, Mølholm sogn, Vejle, Syddanmark *okt-dec 1904
Fra 1905 var 33 kvinder i live 1 jan 2010. I 1. kvartal 2010 døde 6 af dem.
fraskilt Judith Schou, Torslunde, Ishøj, Hovedstaden *jan-mar 1905
enke NN, Odense *jan-mar 1905 (død jan-mar 2010)
ugift NN, Herning *jan-mar 1905
enke NN, København *jan-mar 1905
Ældste nulevende mand:
Ældste mand Peder Møller, Skanderborg * 11 jun 1904 døde 21 maj 2010.
Herefter må ældste mand nu være en uidentificeret beboer i Odense. født i 3. kvartal 1904. De 4 ældste levende mænd på listen er alle ukendte indtil videre og kendes kun fra befolkningsstatistikken 1 april 2010. Hidtil har der vist ikke været eksempler på danskfødte ældste fra statistikken uden at eksistere i virkeligheden. Derfor må de 4 uidentificerede (NN) mænd anses som bekræftet i live 1 apr 2010.
NN-manden fra Odense kommune boede 1 jan 2010 i Odense-sognet Hans Tausens sogn (http://da.wikipedia.org/wiki/Hans_Tausens_Sogn ). Sognet omfatter Åløkke-kvarteret og Glasvej-kvarteret i den nordvestlige del af Odense C og har 3775 indbyggere.
Liste over ældste levende mænd 1 jan 2010:
1 enkemand Niels Peder Albert Møller, Baunegården plejecenter, Tebstrup, Skanderborg, Midtjylland * 11 jun 1904 (død 21 maj 2010)
2-3 enkemand NN, Hans Tausens sogn, Odense, Syddanmark * jul-sep 1904
2-3 enkemand Kristian Henry Frederiksen, Haslev, Faxe, Sjælland *7 aug 1904 (død 24 jan 2010)
4 enkemand NN, Thorsø sogn, Favrskov kommune, Midtjylland * okt-dec 1904
5 enkemand NN, Nørremarks sogn, Vejle kommune, Syddanmark * jan-mar 1905
6-7 gift mand NN, Kerteminde sogn, Kerteminde, Syddanmark *jul-sep 1905
6-7 enkemand Peter Nissen Mink, Skovbølling, Bjerning sogn, Haderslev, Syddanmark *29 jul 1905 (død 25 apr 2010)
8 enkemand Peder Møller Pedersen, Holstebro, Midtjylland *4 dec 1905 (død 31 jan 2010)
9 enkemand Orla Øgaard Madsen, Viborg, Midtjylland *31 dec 1905
enkemand NN, Ballerup kommune, Hovedstaden *apr-jun 1906
gift mand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *apr-jun 1906
enkemand NN, Hedensted kommune, Midtjylland *apr-jun 1906
enkemand NN, København kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Gentofte kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Faxe kommune, Sjælland *okt-dec 1906
Kilder er kort fortalt aviser, opslagsværker og internet.
Omfattende lister over ældste i Norge: http://www.jeaas.com/oldinger.htm
En danskfødt kvinde i Norge var fraskilte Helga Rydahl, Nesttun, Bergen * 11 aug 1903 død 23 apr 2010
Mere om ældste i Danmark: http://nl.netlog.com/perhag/blog
Kontakt ønskes til læsere af Navne og Dage i Jyllands-Posten og Politiken, og hvis nogen har adgang til CPR-registeret.
Forslag til ændringer og tilføjelser kan sendes til per.hagemann@gmail.com
Oprettet 2009-04-15
Ældste danskfødte kvinde
Ældste danske kvinde gennem tiderne var formentligt Johanne Svensson, født Johanne Pedersen Holm 24 januar 1892 i Århus. Død i Landskrona, Sverige 29 maj 2003. Hun levede en stor del af sit liv på Ven, øen i Øresund kendt for Tycho Brahes observatorier Uranienborg og Stjerneborg.
DANSKERE I DANMARK 111-108 ÅR GAMLE GENNEM TIDEN:
Anne K Mathiessen, Vejle, Syddanmark 1884-1996
Karen M Jespersen, Åbyhøj, Midtjylland 1889-2000
enke NN, København, Hovedstaden 1889-1999
M Louise A Bramsen, Jægersborg, Hovedstaden 1878-1988
Johannes W Hansen, Odense, Syddanmark 1867-1976
Kristiane Hasager, Låsby, Midtjylland 1888-1998
Kirsten M Højrup, Hirtshals, Nordjylland 1894-2003
Anny H Jepsen, Ordrup, Hovedstaden 1885-1994
Nikoline Vang, Brørup, Syddanmark 1893-2002
Thyra C Kongsø, Himmelev, Sjælland 1901-2010
M Marie Andersen, Løgstør, Nordjylland 1894-2003
Elly K Hansen, Jægersborg, Hovedstaden 1901-
Magda H Hedetoft, Roskilde, Sjælland 1899-2008
Kirsten M Kjær, Hvidovre, Hovedstaden 1896-2005
Johannes Hansen, Øster Snede, Midtjylland 1879-1988
Marie E Rasmussen, Odense, Syddanmark 1875-1983
Dusine N Balling, Skive, Midtjylland 1891-1999
Maren Jensen, Nørre Aaby, Syddanmark 1882-1991
Johanne K Grann, Århus, Midtjylland 1896-2005
Else S J Lundblad, Græsted, Hovedstaden 1901-
enke NN, Fredericia, Syddanmark 1897-2005
Carl Møller, Roskilde, Sjælland 1890-1999
Ane M Kristensen, Skive, Midtjylland 1890-1999
Agnes V Bruun, Østerbro, Hovedstaden 1856-1964
Olga M Kofoed, Østermarie, Hovedstaden 1888-1996
Laura Sørensen, Odense, Syddanmark 1890-1999
Johanne-M Holm, Århus, Midtjylland 1895-2003
Jenny A Kristensen, Haderslev, Syddanmark 1898-2006
Rasmine Rogersen, Malling, Midtjylland 1867-1975
Karen M Hansen, Gelsted, Syddanmark 1899-2007
A Rasmine Olsen, Nørre Aaby, Syddanmark 1879-1987
Niels Nielsen, Havdrup, Sjælland 1883-1991
Desuden kan 6 borgere, der kun foreligger ufuldstændig info om, være blevet 108 år.
Blandt disse kan Olga Hansen, Sennels, Thisted, Nordjylland 1873-1981 teoretisk være blevet næsten 109 år, mens Kirstine Sørensen, Henne, Blåbjerg, Syddanmark 1892-2000 var født i 16 januar og ret sandsynligt nåede 108 år, men ikke 108½.
Marie Eskely, Hillerslev, Ringe * ca 10 jan 1897 - ca. 20 feb 2004.
(2003-foto)
Agnes Johanne Kirstine Hansen, Esbjerg * 14 okt 1903
(foto juli 2009)
Slagtermester Carl Lund, Middelfart *17 apr 1903- juni 2009
(2005-foto)
Adelheid Nielsen, Søllerød *20 jun 1899 - nov-dec 2006
(2006-bog)
Hans Jørgen Nielsen, Snøde, Tranekær *jul-dec 1893 - jul-nov 1999
(foto ca.1995)
Olga Hansen, Sennels, Thisted * 1873 - 1981
(1979?-foto)
Alfred Laugesen, Bækmarksbro, Lemvig *18 feb 1904 - 12 okt 2009
(2009-foto)
Thyra Kongsø, Himmelev, Roskilde * 9 jan 1901 - 14 feb 2010
(2009-foto)
Smedemester Jens Thomsen, Grejsdalen, Vejle * 9 okt 1872 - 1975
(1975?-foto)
Martin Gammelgaard, Esbjerg * 29 sep 1901 - 31 mar 2009
(2008-foto)
Dora Jensen, Als, Hadsund, Mariagerfjord * 26 aug 1903 -
(2008-foto)
Ane Marie Olesen, Vejle * 25 mar 1806 - 22 feb 1912
(ca 1910-foto)
Anna Dahlstrøm, Nykøbing Falster * jul-sep 1902 - ca. 1 dec 2008
(2008?-foto)
Thora Nygaard, Varde * 16 mar 1904 -
(2009-foto)
Else Marie Jensen, Odder * 26 nov 1899 - 16 maj 2006
(2005?-foto)
Elga Marie Jensen, Århus * 10 jan 1902 - ca. 8 mar 2009
(2009-foto)
Torkil Dressø, København * 27 mar 1899 - 31 aug 2006
(2005?-foto)
Nikoline (Nina) Vang, Brørup * 29 aug 1893 - ca. 5 okt 2002
(2002?-foto)
Johanne Svensson, Landskrona, Skåne * 24 jan 1892 - 29 maj 2003
(2003?-foto)
Smed og rejsebud Johs. Hansen, Ø.Snede, Hedensted *28 jul 1879 -28 maj 1988
(1985??-foto)
Mette Anine Christensen, Børkop, Vejle * 20 maj 1900 - 13 jul 2006
(2006?-foto)
Rasmine Rogersen, Malling, Århus * 18 jan 1867 - 15 feb 1975
(1974??-foto)
Thomine (Mina) Rendbøll, Hjørring * 5 apr 1901 - jul-sep 2008
(2008-foto)
Andersine Pedersen, Favrskov * 15 mar 1903 - 14 apr 2009
(2009-foto)
1VK-veteran Lorenz Gram (i kørestolen), Kolding * 2 maj 1899 - 26 dec 2004
(2003-foto)
Magdalene V Nielsen, Svendborg * 13 jan 1896 - ca. 20 okt 2003
(2003?-foto)
Martin Gammelgaard + Jensine Edvardine Jensen, Esbjerg * 29 sep 1906
(2008-foto)
Sygeplejerske Magda Hedetoft, Roskilde * 29 sep 1899 - 10 aug 2008
(2008?-foto)
Lærerinde Else Sophie Jensen Lundblad, Gribskov * 24 sep 1901 -
(2008-foto)
Ella Mørk Hansen, Skanderborg * 13 jul 1902 - (off. * 15 jul 1902 -)
(2008-foto)
http://perhag.mono.net/8809/Rangliste%20ældste%20- i%20Danmark
Navn Rangliste ældste i Danmark
Anna Catrine Mathiesen
Karen Marie Jespersen
ukendt enke
Maria Louise Bramsen
Johannes Wilhelm Hansen
Kirsten Marie Højrup
Kristiane Hasager
Nikoline Vang
Mette Marie Andersen
Anny Hedvig Jepsen
Kirsten Margrethe Kjær
Magda Helene Hedetoft
Johannes Hansen
Marie Elisabeth Rasmussen
Dusine Nikoline Balling
Maren Jensen
Bopæl født Haderslev, senere år Dalum Kloster, Odense og i Vejle
født Torrild, Odder død Åbyhøj, Århus
Københavns Kommune
Solhjem, Gentofte
Odense
Hirtshals
Låsby, Ry
Brørup
Løgstør
Holmegårdsparken, Gentofte
Hvidovre
Roskilde
Øster Snede, Hedensted
Odense
Skive
Nørre Åby
født - død 26 nov 1884 - 19 mar 1996
5 maj 1889 - 4 aug 2000
1 halvår 1889-1 halvår 1999
4 maj 1878 - 25 jan 1988
10 apr 1867 - 28 sep 1976
25 jan 1894 - ca 5 maj 2003
22 nov 1888 - 1 halvår 1998
29 aug 1893 - ca 5 okt 2002
1 halvår 1894 - 30 maj 2003
4 jul 1885 - 2 halvår 1994
1 halvår 1896 - 1 halvår 2005
29 sep 1899 - 10 aug 2008
28 jul 1879 - 28 maj 1988
19 mar 1875 - 30 dec 1983
10 mar 1891 - ca 1 dec 1999
1 aug 1882 - ca 25 mar 1991
http://perhag.mono.net/8806/Ældste
Ranglister Rangliste ældste i Danmark
Ældste i Danmark
Ældste nulevende kvinde:
Elly Hansen, Gentofte, blev Danmarks ældste 14 februar 2010.
Hun blev født 16 apr 1901 i Baggesensgade 5, Nørrebro, København, Hovedstaden.
Døbt Elly Karin Madsen 8 sep 1901 i Skt. Johannes sogn.
Voksede op i Brønshøj sogn. Efter giftermålet med Rudolf A Hansen bosat Kildegårdsvej, Hellerup og senere Skjoldagervej, Jægersborg.
Liste over levende kvinder 1 januar 2010:
1 enke Thyra Cecilie Kongsø, Himmelev Gl. Præstegaard, Roskilde, Sjælland * 9 jan 1901 (død 14 feb 2010)
2 enke Elly Karin Hansen, Skjoldagervej, Jægersborg, Gentofte, Hovedstaden * 16 apr 1901
3 ugift Else Sophie Jensen Lundblad, Skovsmindeparken, Græsted, Gribskov, Hovedstaden * 24 sep 1901
4 ugift Inger Marie Larsen (søster Marie), Lindely, Sankt Lukas stiftelsen, Hellerup, Gentofte, Hovedstaden * 22 feb 1902 (død jan-mar 2010)
5 enke NN, Ejstrup sogn = Ejstrupholm, Ikast-Brande, Midtjylland * apr-jun 1902
6 enke Ella Kathrine Mørk Hansen, Kastanievej, Skanderborg, Midtjylland *13 jul 1902 (officiel fejlregistrering: *15 jul 1902)
7 enke NN, Raklev sogn, Kalundborg, Sjælland * ca. 23 jan 1903
8 enke Anna Pedersen, Klippebo, Gudhjem, Bornholm, Hovedstaden * 5 maj 1903
9 enke Margrethe Bredkjær Termansen, Dixensminde, Jels, Vejen, Syddanmark * 8 maj 1903
10-13 enke Dora Jensen, Als, Hadsund, Mariagerfjord, Nordjylland * 26 aug 1903
10-13 enke NN, Knebel sogn, Syddjurs, Midtjylland * jul-sep 1903 (død jan-mar 2010)
10-13 enke NN, Sankt Mortens sogn, Randers, Midtjylland * jul-sep 1903
10-13 enke NN, Flintholm sogn, Frederiksberg, Hovedstaden * jul-sep 1903
enke Agnes J K Hansen, Skovbocentret, Esbjerg, Syddanmark * 14 okt 1903
ugift Sys Kirkegaard, Vangede sogn, Gentofte, Hovedstaden * 6 nov 1903
enke Amalie Hansen, Aabo, Åkirkeby, Bornholm, Hovedstaden * 9 nov 1903
fraskilt NN, Asminderød sogn, Fredensborg, Hovedstaden * okt-dec 1903 (tilflyttet 2008 fra Errindlev sogn, Lolland)
enke NN, Anna sogn, Nørrebro, København, Hovedstaden * 31 dec 1903
Fra 1904 var 23 kvinder i live 1 jan 2010:
enke NN, Sankt Nikolai sogn, Holbæk, Sjælland *jan-mar 1904
enke Mariane Jørgine Jensen, Bramdrup sogn, Kolding, Syddanmark *7 jan 1904 (død 16 maj 2010)
enke Thora Nygaard, Varde, Syddanmark *16 mar 1904
fraskilt Hannah Marie Nielsen, Virumgård, Sorgenfri, Lyngby-Taarbæk, Hovedstaden *8 apr 1904
enke Kirstine Lind Poulsen, Højagercentret, Jelling, Vejle, Syddanmark *15 maj 1904
enke NN, Sankt Mikkels sogn, Slagelse, Sjælland *apr-jun 1904
enke Else Eskelund Larsen, (Glamsbjerg, Hesselager sogn, Svendborg, Syddanmark *4 apr 1904 (død 14 maj 2010)
enke Lovise Marie Madsen, Kirke Helsinge, Kalundborg, Sjælland *23 maj 1904
enke Marie Elisabeth Jensen, Sevel, Holstebro, Midtjylland *5 jun 1904
enke Edith Jørgensen, Montebello, Helsingør, Hovedstaden *19 jun 1904 (død ca. 15 mar 2010)
enke Estrid Geertsen, Vejlesøparken, Holte, Rudersdal, Hovedstaden *1 aug 1904
enke Karen Madsen, Lind, Herning, Midtjylland * ca. 1 aug 1904
enke NN, Lindehøj sogn, Herlev, Hovedstaden *jul-sep 1904 (tilflyttet 2009 fra Bellahøj sogn, København)(død jan-mar 2010)
enke NN, Aabenraa sogn, Aabenraa, Syddanmark *jul-sep 1904
enke Edith Rasmussen, Hedebo, Greve, Sjælland *3 sep 1904
enke Ingrid Frederikke Harder, Albanigade, Odense, Syddanmark *4 sep 1904 (død ca. 15 mar 2010)
enke Mitte Søndergaard, Frøslev, Morsø, Nordjylland *15 sep 1904
enke Dagny Pedersen, Kværndrup, Faaborg-Midtfyn, Syddanmark *30 okt 1904
fraskilt Carla Rasmussen, Konvalvej, Aalborg, Nordjylland *18 nov 1904
enke Maren Pedersen, Skærbæk, Tønder, Syddanmark *30 nov 1904 (død 13 feb 2010)
enke NN, Ny Holte sogn, Rudersdal, Hovedstaden *okt-dec 1904
ugift NN, Kvaglund sogn, (Hedelund), Esbjerg, Syddanmark *23 dec 1904
enke NN, Mølholm sogn, Vejle, Syddanmark *okt-dec 1904
Fra 1905 var 33 kvinder i live 1 jan 2010. I 1. kvartal 2010 døde 6 af dem.
fraskilt Judith Schou, Torslunde, Ishøj, Hovedstaden *jan-mar 1905
enke NN, Odense *jan-mar 1905 (død jan-mar 2010)
ugift NN, Herning *jan-mar 1905
enke NN, København *jan-mar 1905
Ældste nulevende mand:
Ældste mand Peder Møller, Skanderborg * 11 jun 1904 døde 21 maj 2010.
Herefter må ældste mand nu være en uidentificeret beboer i Odense. født i 3. kvartal 1904. De 4 ældste levende mænd på listen er alle ukendte indtil videre og kendes kun fra befolkningsstatistikken 1 april 2010. Hidtil har der vist ikke været eksempler på danskfødte ældste fra statistikken uden at eksistere i virkeligheden. Derfor må de 4 uidentificerede (NN) mænd anses som bekræftet i live 1 apr 2010.
NN-manden fra Odense kommune boede 1 jan 2010 i Odense-sognet Hans Tausens sogn (http://da.wikipedia.org/wiki/Hans_Tausens_Sogn ). Sognet omfatter Åløkke-kvarteret og Glasvej-kvarteret i den nordvestlige del af Odense C og har 3775 indbyggere.
Liste over ældste levende mænd 1 jan 2010:
1 enkemand Niels Peder Albert Møller, Baunegården plejecenter, Tebstrup, Skanderborg, Midtjylland * 11 jun 1904 (død 21 maj 2010)
2-3 enkemand NN, Hans Tausens sogn, Odense, Syddanmark * jul-sep 1904
2-3 enkemand Kristian Henry Frederiksen, Haslev, Faxe, Sjælland *7 aug 1904 (død 24 jan 2010)
4 enkemand NN, Thorsø sogn, Favrskov kommune, Midtjylland * okt-dec 1904
5 enkemand NN, Nørremarks sogn, Vejle kommune, Syddanmark * jan-mar 1905
6-7 gift mand NN, Kerteminde sogn, Kerteminde, Syddanmark *jul-sep 1905
6-7 enkemand Peter Nissen Mink, Skovbølling, Bjerning sogn, Haderslev, Syddanmark *29 jul 1905 (død 25 apr 2010)
8 enkemand Peder Møller Pedersen, Holstebro, Midtjylland *4 dec 1905 (død 31 jan 2010)
9 enkemand Orla Øgaard Madsen, Viborg, Midtjylland *31 dec 1905
enkemand NN, Ballerup kommune, Hovedstaden *apr-jun 1906
gift mand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *apr-jun 1906
enkemand NN, Hedensted kommune, Midtjylland *apr-jun 1906
enkemand NN, København kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Gentofte kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Rudersdal kommune, Hovedstaden *okt-dec 1906
enkemand NN, Faxe kommune, Sjælland *okt-dec 1906
Kilder er kort fortalt aviser, opslagsværker og internet.
Omfattende lister over ældste i Norge: http://www.jeaas.com/oldinger.htm
En danskfødt kvinde i Norge var fraskilte Helga Rydahl, Nesttun, Bergen * 11 aug 1903 død 23 apr 2010
Mere om ældste i Danmark: http://nl.netlog.com/perhag/blog
Kontakt ønskes til læsere af Navne og Dage i Jyllands-Posten og Politiken, og hvis nogen har adgang til CPR-registeret.
Forslag til ændringer og tilføjelser kan sendes til per.hagemann@gmail.com
Oprettet 2009-04-15
Ældste danskfødte kvinde
Ældste danske kvinde gennem tiderne var formentligt Johanne Svensson, født Johanne Pedersen Holm 24 januar 1892 i Århus. Død i Landskrona, Sverige 29 maj 2003. Hun levede en stor del af sit liv på Ven, øen i Øresund kendt for Tycho Brahes observatorier Uranienborg og Stjerneborg.
DANSKERE I DANMARK 111-108 ÅR GAMLE GENNEM TIDEN:
Anne K Mathiessen, Vejle, Syddanmark 1884-1996
Karen M Jespersen, Åbyhøj, Midtjylland 1889-2000
enke NN, København, Hovedstaden 1889-1999
M Louise A Bramsen, Jægersborg, Hovedstaden 1878-1988
Johannes W Hansen, Odense, Syddanmark 1867-1976
Kristiane Hasager, Låsby, Midtjylland 1888-1998
Kirsten M Højrup, Hirtshals, Nordjylland 1894-2003
Anny H Jepsen, Ordrup, Hovedstaden 1885-1994
Nikoline Vang, Brørup, Syddanmark 1893-2002
Thyra C Kongsø, Himmelev, Sjælland 1901-2010
M Marie Andersen, Løgstør, Nordjylland 1894-2003
Elly K Hansen, Jægersborg, Hovedstaden 1901-
Magda H Hedetoft, Roskilde, Sjælland 1899-2008
Kirsten M Kjær, Hvidovre, Hovedstaden 1896-2005
Johannes Hansen, Øster Snede, Midtjylland 1879-1988
Marie E Rasmussen, Odense, Syddanmark 1875-1983
Dusine N Balling, Skive, Midtjylland 1891-1999
Maren Jensen, Nørre Aaby, Syddanmark 1882-1991
Johanne K Grann, Århus, Midtjylland 1896-2005
Else S J Lundblad, Græsted, Hovedstaden 1901-
enke NN, Fredericia, Syddanmark 1897-2005
Carl Møller, Roskilde, Sjælland 1890-1999
Ane M Kristensen, Skive, Midtjylland 1890-1999
Agnes V Bruun, Østerbro, Hovedstaden 1856-1964
Olga M Kofoed, Østermarie, Hovedstaden 1888-1996
Laura Sørensen, Odense, Syddanmark 1890-1999
Johanne-M Holm, Århus, Midtjylland 1895-2003
Jenny A Kristensen, Haderslev, Syddanmark 1898-2006
Rasmine Rogersen, Malling, Midtjylland 1867-1975
Karen M Hansen, Gelsted, Syddanmark 1899-2007
A Rasmine Olsen, Nørre Aaby, Syddanmark 1879-1987
Niels Nielsen, Havdrup, Sjælland 1883-1991
Desuden kan 6 borgere, der kun foreligger ufuldstændig info om, være blevet 108 år.
Blandt disse kan Olga Hansen, Sennels, Thisted, Nordjylland 1873-1981 teoretisk være blevet næsten 109 år, mens Kirstine Sørensen, Henne, Blåbjerg, Syddanmark 1892-2000 var født i 16 januar og ret sandsynligt nåede 108 år, men ikke 108½.
Helga Rydahl, Bergen 1903-2010
Der er kommet underretning fra Norge om den danskfødte kvinde i Norge, fraskilte Helga Rydahl, Nesttun, Bergen * 11 aug 1903, er afgået ved døden 23 apr 2010.
Se alle informationer om gamle i Norge: http://www.jeaas.com/oldinger.htmÆldste i Århus 1975 og 1981
http://www.lundskov.dk/menu/find.htm
Set og sket i Århus (9)
Danmarks ældste indbygger
Århus hidtil ældste var Rasmine Rogersen, der blev 108 år. Hun var født 18. januar 1867, og døde 15. februar 1975. Rasmine var i mange år vaskeriejer i Malling lidt syd for Århus. I 1981 var ældste borger fhv. lokomotivfører P.L.P. Mollerup på 105 år.Vejles ældste 106 år
http://www.vejleamtsfolkeblad.dk/artikel/22652...
Hun er kommunens ældste
Jelling 14.05.2010 kl. 09:28 Af Leif Baun
Kirstine Marie Poulsen sætter formentlig Jelling-rekord i morgen. Når hun fylder 106 år, må hun være den ældste Jellingborger nogensinde. For tiden er hun den ældste i Vejle Kommune.
Foto: Angelina Owino
AnnonceAlderen kan mærkes, indrømmer Kirstine Marie Poulsen, der lørdag fylder 106 år
- Jeg kan mærke jeg bliver ældre. Men det hører vel til.
Hvad alder angår taler Kirstine Marie Poulsen med større vægt end de fleste andre danskere. I morgen fylder hun 106 år. Det gør hende til den ældste borger i Vejle Kommune. Og hun er nok også blandt de fem ældste i hele landet!
Der er ikke mange danskere tilbage, der kan prale med, at de er født i Kong Christian 9.s tid (1863-1906). Men Kirstine Marie Poulsen kom til verden 15. maj 1902, så hun er lige ved at kunne huske den navnkundige svigerfar til det halve Europa. Og hun kan i hvert fald huske en helt vild ting: I 1913 var hun i Vejle og så noget så sjældent som en bil.
Man kan så sige, at hun har gjort hele turen med, for i en alder af 102 år fik hun efter eget ønske en flyvetur over Jelling.
Hun stammer fra Engmarksgård i Harresø. I ungdommen var hun på højskole i Ollerup i den berømte gymnastikmand Niels Bukhs forstandertid.
I 1928 blev hun gift med Anders Poulsen. Han var læreruddannet fra Jelling Seminarium i 1923, og dermed blev hun lærerkone i Rønslunde ved Ejstrupholm. Her udfyldte parret den gammeldags lærerrolle, hvor degnen på egnen var et samlingspunkt.
Til Jelling i '54
I 1954 flyttede Anders og Kirstine til Jelling. Hun blev enke i 1970. På sine ældre dage rejste hun en del bl.a. til det sydlige Europa.
Hun kan stadig glæde sig over sine gode forhold på Højagercentret, og som hendes søn udtrykker det:
- Mor er glad for plejehjemmet, hvor hun har været i otte år. Det er et venligt sted, og hendes bolig er et hjem med egen terrasse og egne møbler. Og hun er vel tilpas med de af personalet, hun har med at gøre.
Den sjældne fødselsdag i morgen fejres med rundstykker fra morgenstunden. Om eftermiddagen er der boller og lagkage. Dele af familien kommer til stede, blandt andet en søn og svigerdatter fra København. Men i disse internationale tider kan det være svært at samle alle. Det skete senest til 100-års dagen.
Kirstine Marie Poulsen fik fire børn. Der kom siden ni børnebørn, 16 oldebørn og et tipoldebarn.Fra Sjællandske Medier
http://www.sn.dk/Danmarks-aeldste-er-doed-109-...
Thyra Kongsø fotograferet i forbindelse med sin 108 års fødselsdag.
Foto: Kim Rasmussen
Roskilde - 17. februar 2010 15:00
Af STEEN ØSTBJERG
Danmarks ældste er død, 109 år gammel
Roskilde: Thyra Kongsø, Himmelev, som var Danmarks ældste, er død i en alder af 109 år.
Hun boede på plejehjemmet Himmelev Gl. Præstegård, hvor hun flyttede ind for seks år siden, men størstedelen af sit liv levede hun i Brønshøj. Oprindeligt stammede hun fra Mors, hvortil hun flyttede fra Fur, hvor hun blev født, sammen med sin familie, der blev forsørget af hendes far, der var modelsnedker på jernstøberiet i Nykøbing Mors. Hun fik en uddannelse som herreskrædder, inden hun flyttede til København som 20-årig. Der fik hun arbejde på restaurant Valhal på Vesterbro, hvor hun mødte sin senere mand, der var maler.
Da parret blev gift, flyttede det til Grøndal og få år senere til Brønshøj. Thyra Kongsø blev enke for 36 år siden.
Hun var præget af sin indremissionske opvækst, og troen var et bærende element for hende livet igennem.
http://www.sn.dk/108-aar-og-still-going-strong...
Gribskov - 25. september 2009 12:07
Af HANNE GULDBERG MIKKELSEN
108 år og still going strong
- Ja, jeg har jo aldrig været gift. Så der er ikke noget, der har slidt så meget på mig.
Det siger 108-årige Else Sofie Jensen Lundblad, Danmarks tredjeældste borger, hvis opskrift på et langt liv i øvrigt er, at "man skal være glad og tilfreds med sin tilværelse".
Kun to borgere i kongeriget er et halvt år ældre end Else, kunne borgmester Jannich Petersen fortælle i sin tale til fødselaren.
Else Lundblad fejrede dagen i går, omgivet af familie og "gode venner". Vennerne er, forklarede hun, til dels de borgere, der bor på samme afdeling af Skovsminde i Græsted, som hun selv.
- Ja, I kan bare knipse løs, for jeg kan ikke flytte mig fra stolen, spøgte den spinkle hvidhårede dame, da familien som de første fyrede blitzene af.
Ved sin sidste fødselsdag var Else stadig på benene, men den 107-årige løb så ind i en lungebetændelse, - hun kom sig, men det tærede på kræfterne. I dag får fødselaren hjælp af en kørestol, når hun skal rundt.
- Der står tillykke med de 108, læser Else på et fødselsdagskort, højt og uden briller.
- Det er altså også alt for meget. Så er jeg jo ældgammel, konstaterer hun og haster videre til næste gave, der er en orkide i cellofan.
- Nej, det er først, når du bliver 110, trøster grannevø Finn Olafssson.
Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag.
http://www.sn.dk/100-aarig-rekordbryder/Hoersh...
Gratulationerne strømmede ind til 100-årige Ellen Hansen.
Foto: Allan Nørregaard
Hørsholm - 17. februar 2010 09:58
Af JULIE GROTHEN
100-årig rekordbryder
Hørsholm: - Min moster sagde til min mor: Det skravl, hun lever ikke otte dage. Men den rekord har jeg overgået mange gange, smiler Ellen Hansen, der tirsdag fyldte 100 år og cementerede rekorden endnu engang.
Ellen Hansen er en af de 12 Hørsholm-borgere, som i år fylder 100 år eller derover. Den ældste bliver 105 i juni.
http://www.sn.dk/Faxes-aeldste-doed-105-aar/Fa...
Faxe - 26. januar 2010 14:43
Af SUSANNE SØHUUS
Faxes ældste død 105 år
HASLEV: I en alder af 105 år og fem måneder sov Henry Frederiksen søndag stille ind i sit hjem på Skovvang, og det var kun i den allersidste uge af sit lange liv, at han ikke var kvik og rask og f.eks. ivrigt debatterede med om, hvad han havde læst i DAGBLADET.
Henry Frederiksen stammede fra Svebølle-egnen, hvor han blev uddannet gartner. I 1929 flyttede han til Haslev, da han blev ansat på SEAS, og han var med til at grave master ned efter at have slæbt de tunge pæle ud over markerne - og da han var med på Masnedølinjen, cyklede han hjemme fra Haslev hver dag, så han kunne være der kl. 7 om morgenen.
Efter SEAS blev Henry Frederiksen ansat på gasværket, indtil det lukkede, så ved kommunen, hvor han virkede som pedel, bl.a. ved blokken på Teglværksvej.
Men i sagens natur var han pensionist i mange år, og han mistede sin kone for 21 år siden. Han fortsatte imidlertid med at bo alene i huset på Skovvang til det allersidste, han kørte også bil indtil for en håndfuld år siden - og selv i en alder af 105 år var han ikke afhængig af kommunens madleverancer. Ægteparret Frederiksen fik aldrig nogen børn, men de havde en sydslesvigsk feriepige, Elke, og hun kom flere gange om året og lavede små portioner af mad, som Henry Frederiksen kunne varme i mikroovnen.
Henry Frederiksen vidste en masse om gamle dage, han kunne huske og fortælle, men det var aldrig muligt at lokke han til at medvirke til interviews i avisen. Ingen gider læse om gamle dage, påstod han.
Henry Frederiksen bisættes fra Haslev kirke torsdag kl. 11.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar